Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
13 september 2022
Steeds meer ouders zijn op zoek naar manieren om de hectiek van alledag te vermijden en om meer rust en orde in hun leven te krijgen. Mede daardoor is minimalisme de laatste jaren enorm populair. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is minimalisme niet alleen maar geschikt voor alleenstaande mensen in een klein appartement die maar weinig spullen bezitten. Minimaliseren is er in alle vormen en maten en kan ook gezinnen de nodige orde, ruimte en rust bieden. Wij geven graag meer inzicht in minimaliseren met het gezin én een paar praktische tips waar jullie direct mee aan de slag kunnen gaan.
Er zijn veel invullingen voor minimalisme, maar in essentie is minimalisme een leefstijl waarbij je teruggaat naar de kern. Het staat voor bewust leven met minder spullen en meer vrijheid. Hoe dit wordt ingevuld is helemaal aan jezelf. Er zijn minimalisten die hun leven leiden met slechts een rugzak op hun rug, maar er zijn ook minimalistische gezinnen die bewust omgaan met hun geld, ruimte en tijd.
Minimalisme heeft veel voordelen, vooral in deze hectische tijd waarin alles lijkt te draaien om meer, groter en beter. Door je te verdiepen in minimalisme en de principes toe te passen in je eigen gezin kun je de voordelen ervaren.
Eén van de meest voor de hand liggende voordelen van minimalisme is de kostenbesparing. Door minder spullen te kopen bespaar je flink op de maandelijkse uitgaven. Dit bespaarde geld kunnen jullie investeren in een bijzondere vakantie of een leuke ervaring met het gezin. Dat is ontzettend waardevol en jullie creëren herinneringen die altijd gekoesterd zullen worden.
Je verwacht het misschien niet, maar alle spullen in ons leven kosten ons tijd en moeite. Het moet tenslotte worden gekocht, worden opgeruimd en worden schoongemaakt. Hoeveel tijd ben jij kwijt aan het opruimen van speelgoed en het poetsen van meubels en accessoires die eigenlijk alleen maar in de weg staan?
Ervaar jij ook wel eens te weinig ruimte in huis? Misschien ligt het niet zozeer aan de ruimte, maar meer aan de hoeveelheid spullen. Minder spullen in huis geven meer ruimte en rust, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Er is weer overzicht en je kinderen hebben veel meer ruimte om te spelen en te ontdekken. Tegelijkertijd komen er ook minder prikkels binnen. Heerlijk toch?
Met minder spullen waardeer je meer wat je wél hebt. Het blijkt keer op keer weer dat kinderen veel beter tot spel komen en langer met speelgoed spelen als er minder speeltjes worden aangeboden. Het is leuk om een divers aanbod aan speelgoed te hebben, maar soms werkt het juist overweldigend. Minder is in dit geval echt meer.
Minder spullen betekent ook meer rust. Je creëert een kalmerende omgeving waarin iedereen in het gezin even echt tot rust kan komen. Spullen in huis leiden minder af en dringen zich niet op.
Minder consumeren betekent ook dat jullie als gezin minder afval creëren en dus een stuk duurzamer leven. Dat is een mooie bijkomstigheid, want dat is goed voor het milieu én bespaart ook weer op de maandelijkse kosten.
Minimalisme klinkt fantastisch, toch? Maar hoe ga jij er praktisch mee aan de slag in het gezin? Daar geven we een aantal handige tips voor.
Minimalisme is voor iedereen in het gezin nieuw. Het is daarom belangrijk om het rustig aan te pakken en het minimaliseren in kleine stapjes te introduceren. Betrek iedereen bij het proces en bedenk samen hoe jullie spullen kunnen opruimen en meer rust en ruimte in huis kunnen creëren. Je zult versteld staan van de input van de kinderen. Begin klein en houd een tempo aan waar iedereen zich goed bij voelt. Minimaliseren is geen race en heeft geen eindstreep.
Iedereen in het gezin heeft spullen die ze eigenlijk niet zo nodig hebben. Gelukkig kun je jouw spullen op allerlei manieren een nieuw leven gunnen. Laat jouw kinderen hun overtollige speeltjes en spelletjes doneren aan een goed doel, bijvoorbeeld aan een Speelgoedbank, Stichting Goedzak of Stichting Jarige Job. Doneer babyspullen aan Stichting Babyspullen en breng kleding die niet wordt gedragen naar de Kledingbank of een lokale weggeefwinkel. Het is een stuk makkelijker om afstand te doen van spullen als het goed terechtkomt.
Als je iets nieuws koop voor in huis of voor de kinderen is het slim om voor kwaliteit te kiezen in plaats van kwantiteit. Door te investeren in kwalitatief goede kleding of écht leuke en duurzame speeltjes hebben jullie er langer plezier van. Door minder te kopen houd je bovendien ook geld over om juist te investeren in kwalitatief betere spullen.
Overal om ons heen zijn er verleidingen die het moeilijk maken om minder te consumeren. Reclames op televisie, grote billboards, reclamefolders, freebies: het is allemaal ontworpen om ons aan te zetten tot kopen. Deze verleidingen weerstaan is moeilijk voor jong en oud. Ze zijn tenslotte zó ontworpen dat het is moeilijk is om ‘nee’ te zeggen. Probeer daarom deze verleidingen te vermijden. Ga minder vaak winkelen voor je plezier, plaats een NEE-NEE-sticker op de brievenbus om folders te weren en kijk geen reclames meer. Dat maakt het al een stuk eenvoudiger om verleidingen te weerstaan, ook voor kinderen.
Een nieuwe outfit, een leuk speeltje, een gezellig bordspel of een step: je hoeft het niet per se te kopen om ervan te genieten. Tegenwoordig zijn er tal van deelplatformen en adressen waar je terecht kunt om spullen te lenen, te huren of te ruilen! Bij een speelotheek bij jou in de buurt leen je de leukste spelletjes, puzzels en speeltjes voor kinderen van alle leeftijden. En baby- en kinderkleding kun je net zo eenvoudig huren of ruilen met anderen. Dat bespaart geld op jaarbasis en geeft rust en ruimte in huis.