Online veiligheid: wat je kind deelt, kan voor altijd online blijven staan

De kinderen die nu opgroeien, groeien op in een digitaal tijdperk. Sommige mensen kijken naar de negatieve kant, andere zien het op een positieve manier. Hoe je het ook bekijkt, online veiligheid is een belangrijk onderwerp. Kinderen moeten weten wat de risico’s en gevaren zijn van sociale media, zodat ze weten wat ze zien en wat de waarde daarvan is. Op social media zien we vaak maar een klein deel van de waarheid en betrouwbaar is het ook niet bepaald. En tegenwoordig is het zelfs mogelijk dat je content tegenkomt van mensen die inmiddels niet meer leven. Zo kunnen berichten letterlijk voor altijd online blijven staan. ExpressVPN heeft recent onderzoek gedaan naar het groeiende aantal social media-accounts van overledenen. De verwachting is dat we al redelijk snel meer overledenen op social media hebben dan levende mensen.

Communicatie: duidelijk en eerlijk

Dat besef kan best binnenkomen bij kinderen. In deze tijd deelt iedereen grote delen van diens leven, zonder echt stil te staan bij de lange termijn. Het belangrijkste onderdeel van online veiligheid is communicatie. Het gesprek aangaan met je kinderen over wat de risico’s zijn van een online aanwezigheid. Zoals uit het onderzoek van ExpressVPN blijkt, blijven social media accounts nog lang levend, ook als we er zelf niet meer zijn. Dit is een vreemde gedachte, maar het laat wel zien dat social media en het internet een compleet eigen leven leiden. Alles wat je online zet, blijft ook online. Iets echt verwijderen van het internet is bijna onmogelijk. Het is belangrijk dat je kinderen dat weten en begrijpen dat ze goed na moeten denken voor ze iets plaatsen. Zorg dat je af en toe controleert wat je kids op social media plaatsen en spreek ze aan als je vindt dat ze onveilig bezig zijn. Net als met alle andere vaardigheden, moeten ze leren hoe ze hier het best mee omgaan.

Privacy en big data

Leer je kinderen dat social media soms een inbreuk kan zijn op je privacy. Al die leuke social media platforms houden jouw gegevens en je activiteiten goed bij en gebruiken die gegevens om je een bepaalde richting op te sturen. Soms is dit fijn, want dan krijg je alleen de dingen te zien die je echt leuk vindt. Maar soms wordt het ook gebruikt om je bepaalde dingen te verkopen. Dit is geen ramp, maar het is wel belangrijk om je kind hier bewust van te maken. Zo weten ze waar ze mee te maken hebben en kunnen ze bepaalde marketingtrucjes herkennen en vermijden. 

Realistische verwachtingen

Het is ook belangrijk om je kinderen te leren dat social media niet altijd realistisch is. Mensen zijn selectief met wat ze delen op social media: iedereen deelt de mooie momenten, maar ze laten het niet zien als het even minder goed gaat. Daardoor krijgen kinderen soms het idee dat het gras ergens anders groener is, terwijl dat natuurlijk helemaal geen realistisch beeld is. Combineer dat met het gebruik van photoshop en dan kan social media best een gevaarlijke plek zijn voor kinderen. Ze zien allerlei dingen die voor hen aanvoelen als de echte wereld, maar dat herkennen ze niet in hun eigen leven. Daarnaast kan het kinderen ook enorm afleiden van de echte wereld. Dit is dan ook een van de redenen dat de overheid heeft besloten een telefoonverbod op scholen in te voeren.

Kortom…

De online wereld kent enorm veel voordelen maar de risico’s zijn ook best groot. Blijf erover in gesprek, bekijk samen eens accounts van bekende mensen en praat over de verschillen tussen de echte en de online wereld. Zo bewandelen jullie samen de weg naar online veiligheid.

Lees ook: