Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Ineens is het zover - het afscheid van groep 8 komt eraan, de meeloopdag op de middelbare school is geweest en de zomervakantie begint. Het einde van de basisschool is een feit en de overstap naar de middelbare school komt eraan. Wat nu?
Sommige kinderen staan te springen om te starten op de middelbare school, terwijl andere kinderen nog best een jaartje op de basisschool hadden willen zitten. Als ouder kan dit soms moeilijk zijn - het verlies van het oude vertrouwde op de basisschool en het vooruitzicht van een onbekende omgeving, waarin je niet weet wat je te wachten staat. Dit geldt ook voor jouw kind. Hoe dan ook, de keuze is gemaakt en de overstap komt eraan.
Hoe kun je als ouder je kind zo goed mogelijk begeleiden in deze fase? Hieronder deel ik een aantal tips met je om van de overgang naar de middelbare school een ontspannen fase te maken.
Tijdens de overgang naar de middelbare school ervaren tieners veel verschillende emoties, zoals spanning, verdriet, angst voor het onbekende en soms zelfs boosheid. Als ouder is het cruciaal om een luisterend oor te bieden en openlijk te communiceren. Stel open vragen en vraag door, toon interesse en wees nieuwsgierig naar de mening van jouw kind. Ondersteun en geef vertrouwen in de weerbaarheid en draagkracht van je kind. Jouw houding is van groot belang.
De overgang naar de middelbare school brengt nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee, zoals het plannen van huiswerk, het nakomen van afspraken, zelfzorg (naast leren ook ontspannen), en het gebruik van social media, etc. Moedig jouw kind aan om een agenda te gebruiken, deadlines te respecteren en bespreek samen het gebruik van social media. Onthoud: jouw kind heb je duizenden keren opgepakt tijdens het leren lopen, nu zal het nemen van verantwoordelijkheid ook met vallen en opstaan gaan. Pak je kind elke keer weer op, corrigeer en wijs het op de gang van zaken. We verwachten vaak veel in één keer van tieners.
We horen het overal: van fouten maken leer je. Alleen als jouw kind fouten maakt of slecht presteert en daar verdrietig van wordt, ben je geneigd dit voor je kind op te lossen. Een liefdevol gebaar, alleen leert hij hier niets van. Begin met het erkennen van (eventuele) emoties en toon begrip. Stel vervolgens vragen over het probleem. Laat jouw kind mogelijke oplossingen bedenken (help eventueel een handje) en kies samen een vervolgstap. Je kind voert deze uit en jij komt hierop terug. Voor jou kan dit best moeilijk zijn maar echt de moeite waard om te proberen. Je zoon of dochter zal hier veel van leren. En... lukt het echt niet, dan kun je alsnog ingrijpen.
Hoe vaak hoor je dat: 'Ik kan me niet concentreren!'. Op de middelbare school is concentratie nodig, zowel voor het opletten in de klas, het maken van huiswerk, het leren van toetsen, enzovoort. Zonder concentratie wordt het ingewikkeld. Naar mijn idee kan een kind dat een half uur tv kan kijken, zich ook een half uur concentreren. Vaak ligt er dan iets anders onder: motivatie, hooggevoeligheid, beweeglijkheid, enzovoort. Ga naast jouw kind zitten, geef volledige aandacht, zorg dat je rustig praat, benader hem positief (ook al vraagt het veel van je), geef korte en duidelijke opdrachten en blijf in contact (even een hand op de arm of schouder). Je zult het zien: echte aandacht doet wonderen.
De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een opwindende, maar ook uitdagende tijd voor tieners en jou als ouder. Door open communicatie, nieuwsgierigheid, betrokkenheid en het geven van vertrouwen kun je jouw kind begeleiden bij een soepele overgang naar deze nieuwe omgeving. En daarbij, het mag ook spannend zijn. Het is iets nieuws en je kind ontwikkelt zich verder op weg naar zelfstandigheid.
Mocht je zelf meer handvatten willen en/of je kind nog een extra zetje willen geven ter voorbereiding op de middelbare school, dan heb ik een mooi aanbod. Voor deze spannende overgang bied ik de training "Sterk naar de brugklas" aan. In vijf contactmomenten van een uur krijgen jij en je kind meer inzicht in de thema's leerstijl, concentratie, motivatie, faalangst en plannen en organiseren. Op mijn website kun je hier meer informatie over vinden.
is Ik leer leren-trainer en begeleider bij opvoedvraagstukken en werkt al enkele jaren met tieners en ouders. Met haar onderwijservaring weet Gea precies waar tieners vastlopen met het leren leren en het effect ervan op ouders. Met haar trainingen en begeleiding helpt ze tieners om met meer zelfvertrouwen door het leerproces te gaan. Ouders kunnen hierbij ondersteunen en hun kind helpen de vaardigheden eigen te maken. Zo worden de tienerjaren door ouders minder zwaar ervaren, doordat er meer begrijp is naar elkaar en komt er een samenwerking tot stand tussen ouder en kind.