28 december 2022 door Claire van Beek

Wat kun je doen als je dochter hevig menstrueert?

“Over menstruatie klaag je niet.” Een diep ingebakken boodschap die we vanuit onze oma’s en moeders hebben meegekregen. Helaas wordt deze boodschap nog vaak aan meisjes meegegeven. Wat zijn wij vrouwen toch hard voor elkaar. Hoe natuurlijk het ook is om als vrouw te menstrueren, het is voor sommige meiden (én vrouwen) erg pijnlijk, we noemen dat ook wel een hevige menstruatie. Maar hoe komt het dat sommige meiden heftiger menstrueren? En is er iets wat je kunt doen als je dochter erg last heeft van haar menstruatie? Je leest het hier.

Heftige menstruatie met veel bloedverlies en pijn

Wanneer spreken we van een hevige menstruatie? Je kunt dit herkennen aan de volgende symptomen:

  • een korte cyclus (rond de 21 dagen)
  • een langere menstruatie (7 dagen of meer)
  • veel bloedverlies, (als je binnen de 4u moet wisselen, en vaak meerdere producten moet gebruiken, zoals tampon + maandverband)
  • verlies van stolsels (geklonterde bloedpropjes)
  • veel krampen in de buik en rug
  • vermoeidheid door ijzertekort

Kan je dochter veel punten van dit lijstje afvinken? Dan heeft ze waarschijnlijk last van een heftige menstruatie en heeft ze er veel last van als ze ongesteld is.

Als de menstruatie gedurende elke maand voor meerdere dagen hevig en pijnlijk is, dan kan er wat aan de hand zijn en is het goed om een huisarts te bezoeken. De huisarts kan beoordelen of de menstruatie te veel klachten veroorzaakt, maar hij kan jullie ook doorverwijzen naar een specialist.

Als je naar de huisarts gaat met je dochter die een hevige menstruatie heeft, zorg dan dat je voorbereid bent. Er zijn helaas nog steeds huisartsen die de overtuiging aanhangen dat een pijnstiller en een kruik voldoende zijn, en dat ongemak er nou eenmaal bij hoort. Gelukkig wordt deze groep steeds kleiner. Door je voor te bereiden op dit gesprek, neemt de huisarts jullie serieus. Wat bijvoorbeeld handige informatie is voor een huisarts, is om te weten hoeveel doordrenkte maandverbanden er doorheen gaan per 24u en hoeveel pijn je dochter heeft op verschillende momenten. Het is een goed idee om elke maand een dagboek hierover bij te houden zodat jullie en de huisarts goed kunnen zien wat het verloop is per menstruatie. Vraag ook zeker om een doorverwijzing naar een gynaecoloog of een hematoloog tijdens dit gesprek, zij zijn gespecialiseerd in dit onderwerp.

Wat kan de oorzaak zijn van een hevige of heftige menstruatie?

Als je dochter een heftige en pijnlijke menstruatie heeft, kan dit meerdere oorzaken hebben. In de baarmoeder zit het baarmoederslijmvlies. Dit slijmvlies reageert op de twee vrouwelijke hormonen die we aanmaken: oestrogeen en progesteron. Door het hormoon oestrogeen wordt het baarmoederslijmvlies dikker. Progesteron zorgt ervoor dat er slijmkliertjes ontstaan. Deze hormonen hebben dus invloed op de dikte van het baarmoederslijmvlies. Hevig bloedverlies wordt vaak veroorzaakt doordat de productie van deze hormonen niet in balans is. Dit komt vaak voor bij meisjes die net beginnen met ongesteld worden én ook bij vrouwen in de pre-menopauze. Vleesbomen en poliepen kunnen ook een oorzaak zijn maar deze ontstaan vaak bij dames vanaf circa 30 jaar.

Veel bloedverlies tijdens de menstruatie kan ook komen door een andere aandoening. Bij een stollingsstoornis zien we vaker hevige menstruaties, maar ook endometriose, adenomyose en PCOS kunnen hevige menstruaties veroorzaken.

Welke behandelingen zijn er voor hevige menstruatie bij meisjes?

Als ongesteld zijn elke maand veel pijn doet en voor ongemak zorgt, kan het gebruik van anticonceptiemiddelen helpen, zoals de pil of een spiraal. Maar er zijn ook medicijnen zonder hormonen, die ervoor zorgen dat het bloed beter stolt. Dit helpt vaak al goed, en is vooral voor jonge meiden een fijnere optie dan met de pil beginnen..

Wat kun je als ouder doen als je dochter hevig menstrueert en ze veel pijn heeft als ze ongesteld is?

Naast het bezoek aan de huisarts is het vooral belangrijk de klachten van je dochter serieus te nemen. Daarnaast kun je haar natuurlijk een beetje vertroetelen.

10 tips wat te doen bij hevige menstruatiepijn van je dochter

  1. Een warme kruik tegen de buik kan heel fijn zijn tijdens haar ongesteldheid
  2. Een dagje -of meer indien nodig- thuisblijven kan echt nodig zijn. Menstruatie is natuurlijk geen ziekte maar door een hormonale disbalans kan ze zich er wel goed ziek van voelen. Neem de pijn die ze tijdens haar menstruatie ervaart serieus en vraag wat ze nodig heeft.
  3. Bewegen helpt, sporten stimuleert de bloedsomloop in de baarmoeder waardoor menstruatiekrampen verminderen. Daarnaast verhoogt sporten de aanmaak van neurotransmitter Dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit geeft je een fijn gevoel en wordt ook met rustig bewegen al aangemaakt. Maak een wandeling met je dochter of zoek wat yoga oefeningen die stretchend werken voor de buik en heupen.
  4. Een pijnstiller speciaal tegen menstruatiepijn kan prettig zijn of een NSAID (zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen): Dit middel zorgt voor minder bloedverlies en pijn. Let wel goed op bij het gebruik hiervan, en lees vooraf goed de bijsluiter. Deze pijnstillers kunnen bijwerkingen hebben.
  5. Dikke warme sokken kunnen helpen als je thuis in bed of op de bank ligt. Door hevig bloedverlies krijg je sneller koude voeten.
  6. Wollen sokken in schoenen houden haar voeten lekker warm als ze op pad gaat.
  7. Menstruatie ondergoed met een super absorptie geeft meer zekerheid en comfort. Moodies heeft een boyshort super, dit menstruatie ondergoed kan tot wel 5-6 tampons aan bloed opvangen, circa 35 ml.
  8. Geef haar producten die meer ijzer bevatten om het ijzertekort aan te vullen, zoals: rund- en lamsvlees (bevatten meer ijzer dan varkensvlees en kip), eieren, spinazie, rode bessen, volkorenproducten, aardappelen, cornflakes met ijzer, appelstroop. Haar lichaam kan het goed gebruiken.
  9. Zorg dat ze voldoende vezels eet, en voldoende water eet om obstipatie te voorkomen.
  10. Kamillethee of venkelthee werkt rustgevend voor de maag en buik

Tip: probeer nu tijdelijk het menstruatie ondergoed van Moodies met korting. Gebruik de kortingscode ouders15 in het winkelmandje om 15% korting te ontvangen. Let op, de kortingscode loopt maar tot 31 januari. Ja, ik wil shoppen met korting!

Lees ook: