Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 januari 2000 door Taco Kuijpers
Ons kind is drie weken oud en spuugt veel, zelfs met een boog. Hij krijgt borstvoeding. Wij hebben het idee dat hij door het spugen voortdurend honger heeft, terwijl de borstvoeding op is. Wat raadt u ons aan?
Het risico van veel spugen is dat kinderen uitdrogen. Dit gaat vaak samen met droge luiers en aanzienlijk minder plassen. Honger zal hij ook vast wel hebben, maar de vochthuishouding is nu vooral van belang. Frequent kleine voedingen is aan te raden, desgewenst met wat flesvoeding. De oorzaak van veel spugen is meestal een virusinfectie. Zo'n maagdarmontsteking kan enige tijd duren, maar gaat altijd over. Vaak is er een geringe temperatuursverhoging (38 °C) of bestaat er wat diarree. Een blaasontsteking kan zich op deze leeftijd echter net zo presenteren, een echte instinker. Onderzoek van een plasje is voldoende om dat uit te sluiten.
Eigenlijk hoop ik dat u al bij uw huisarts bent geweest, want wat u beschrijft is "spugen met een boog". Dat doet me sterk denken aan een vernauwing van de uitgang van de maag naar de dunne darm. Die "maagpoort" heeft een kringspier (pylorus). Deze kringspier opent zich zo nu en dan. Op die manier kan het eten slechts in kleine afgepaste hoeveelheden passeren van de maag naar de dunne darm. De maag is als het ware een tijdelijke reservoir en zoals de naam al zegt, de dunne darm kan niet zoveel bevatten.
Bij jonge kinderen, en met name jongetjes, kan die kringspier nogal eens extra dik zijn (pylorus hypertrofie). De oorzaak hiervan is niet bekend. Het gevolg is dat het eten niet goed kan passeren naar de dunne darm. Als de maag dan teveel opgezet raakt door voeding, is het gevolg: hevig spugen, vaak in boogjes.
Bij een echo-onderzoek van de buik valt dan die verdikte pylorus meestal goed te zien. Een operatie met een klein sneetje in die kringspier verhelpt alle problemen. Het is een kleine operatie, een "routine-klus" voor kinderchirurgen. Complicaties op de lange termijn zijn er eigenlijk niet.
is als hoogleraar kinder-immunologie verbonden aan het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).