Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
Juno

Juno

30-05-2015 om 11:17

Welk dieet voor kind?

Kind McDD en zonder rem op welk gebied dan ook, is te zwaar. We zijn al geruime tijd bezig om hem bewust te maken van zijn voedingspatroon en de keuzes die hij maakt maar het is erg lastig. Hij koopt stiekem snoep en wij zijn ook niet altijd thuis om te controleren wat hij binnen krijgt. Gigantische driftbuien als ik zeg dat hij iets niet moet nemen of een alternatief bied, gevolgd door huilbuien omdat hij zo dik is.
Binnenkort heb ik een gesprek met een diëtiste, een verwijzing vanuit de psychiater omdat hij een andere aanpak nodig heeft. Door de medicatie heeft hij ook een hongergevoel, dat is gewoon niet fijn voor hem. Het gaat allemaal enorm traag, ik ben nu al meer dan een jaar bezig bij de psych over zijn gewicht, nu pas gaat het balletje rollen en voordat ik concreet iets kan doen is het waarschijnlijk september.
Vanmorgen vertelde hij dat hij op dieet wil, net als het buurmeisje. Nu weet ik dat de truc bij kinderen is dat ze niet verder aankomen en dat het dan goed gaat komen bij de groeispurt, maar bij zoon speelt natuurlijk wat meer. Dieet van buurmeisje is een laag koolhydraatdieet en ik vraag me af of dat voor een kind wel zo gezond is. Aan de éne kant heb ik de neiging om het Voedingscentrum aam te houden, maar ze adviseren veel dingen waar ik echt niet achter sta. Ons basispatroon is vrij puur en onbewerkt itt hun adviezen. Wat is nu wijsheid voor zoon? Voedingscentrum aanhouden en op zo'n 2200 Kcal per dag zitten, weinig koolhydraten en veel eiwitten? Ik heb echt geen idee. Voor mezelf durf ik wel te rommelen maar nu gaat het om de gezondheid van mijn kind.
De reden dat de psych niet eerder ingreep is dat hij nog steeds in het groene gebied zat. De ellende is alleen dat zoon altijd ónder de curve zat. Hij sport drie keer per week, gaat op de fiets of skateboard naar school maar is verder wel een zitter.

bieb63

bieb63

30-05-2015 om 13:15

dietiste

Ik denk inderdaad dat een dietiste de beste weg is. Hij/zij heeft er verstand van zullen we maar zeggen. Daarbij zal advies van een buitenstaander/specialist voor je kind waarschijnlijk beter werken dan een moeder die zegt wat wel en niet mag.
Je zegt dat je binnenkort een gesprek hebt. Dan kunnen jullie toch direct beginnen met haar adviezen?

Juno

Juno

30-05-2015 om 13:36

Helaas

Over twee weken contact, zonder kind. Dan moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden, na overleg met de psychiater en de casemanager. Mijn ervaring is dat het altijd énorm lang duurt voordat je concreet iets in handen hebt en zoon wil eindelijk zelf aan de slag. Ik ben bang om dit moment te laten glippen, zeg maar. Om deze afspraak te maken nadat het door de psychiater aangekaart was, kostte vijf weken.
Ik heb heel veel lekkere dingen gehaald, de strategie wordt nu dat hij zó vol zit met rauwkost, yoghurt, fruit en wat brood dat hij geen of minder behoefte heeft aan iets anders.

Hortensia

Hortensia

30-05-2015 om 13:51

diëtist

Is het een verwijzing naar een diëtist die ook verstand heeft van kinderen zoals jouw kind? Want hoewel het aantal diëtisten die ontkennen dat medicatie (Risperdal en antidepressiva bijvoorbeeld) of stoornissen overgewicht kunnen veroorzaken afneemt, bestaan ze nog steeds.
Ook moeten ze begrijp hebben van het soort stoornis van jouw kind. Dit is niet alleen maar een kwestie van "even een mentaliteitsswitch en dan val je af", hier speelt veel meer mee.

Gelukkig zijn er steeds meer diëtisten die dit beseffen en ik heb laatst gehoord dat er zelfs diëtisten zijn die zich hier in specialiseren, dus ik hoop echt dat jij daar terecht kunt komen.

Specialist inderdaad

Ben het eens met Hortensia. Ik ben benieuwd of er ook dietisten zijn die zich gespecialiseerd hebben in kinderen met een ontwikkelingsprobleem.
Het kan fijn zijn om even met iemand te overleggen die verstand van voeding heeft maar ik hoop dat het mogelijk is om dat op maat te doen.
Er zijn geen eenvoudige oplossingen en ik denk dat je er inderdaad al heel verstandig aan hebt gedaan om aan te sluiten bij de eigen motivatie van je kind en dat moment aan te grijpen.

Het enige dat je kunt doen is rekening houden met de beperkingen van je kind. Door de impulsiviteit kun je verleidingen beter niet in huis halen, het hele gezin doet mee.
Aan het kind zelf vragen als het begonnen is waar het tegenaan loopt en wat je daar zelf aan kunt doen en wat jij kunt doen. En de oplossingen van je kind serieus nemen. Zodat hij het gevoel van controle heeft.
Is het mogelijk om iets minder of andere medicatie te geven.

http://www.cdc.gov/ncbddd/disabilityandhealth/obesity.html
"Eat more fruits and vegetables and fewer foods high in fat and sugar.
Drink more water instead of sugary drinks.
Watch less television.
Support breastfeeding.[PDF - 1.30 MB]
Promote policies and programs at school, at work, and in the community that make the healthy choice the easy choice.
Be more physically active."

Vraag anders eens aan een organisatie als Balans of ze iemand kennen die zich daar in specialiseert, of met de dietistenvereniging.
https://www.nvdietist.nl/

Kollie

Kollie

31-05-2015 om 09:20

lijkt me goed

Je strategie om 'vol te proppen met gezonde dingen'.
Verwacht ajb niet teveel van 'deskundige hulp'. Zorg liever zelf voor een plan.
Ik werk in psychiatrie, veel medicatie ook natuurlijk en veel overgewicht. Diëtist wordt altijd ingeschakeld maar heeft nauwelijks effect helaas.
Ik zou inzetten op controle van je zoon, leer hem vat op zijn eetpatroon te krijgen. Anders gaat het op een later moment alsnog mis. Maak bijv samen met hem plannen, een schema van eten. Laat hem zelf zich hieraan houden en evalueer alleen maar, waarbij je steunend bent en niet oordelend. (Wat lukte er niet en waarom niet, hoe kunnen we die situatie opvangen volgende keer, hoe kan ik je helpen)
Ik zou zeker geen dieet geven, het houden bij aanleren van goede eetgewoontes en matigen in ongezonde keuzes, maar vooral genieten van ongezonde keuzes.
En aanbieden van beweegmomenten tussendoor, uitdagen tot lichamelijke spelletjes? (Veel ervaring hier helaas, heel vermoeiend maar werkt wel enigzins)
Hoeveel overgewicht heeft hij, en waar gaat het precies mis? (Eet hij te vaak, te veel, te onbewust, te ongezond?)

Het kan overigens echt geen kwaad om de Kh inname enigszins te beperken. Dit betekent niet dat je ze helemaal moet schrappen, maar wel dat je de snelle Kh vervangt door langzame. Oftewel: volkeren pasta, zilvervliesrijst, etc.

Juno

Juno

31-05-2015 om 13:18

Volkoren en zo

We eten al alles volkoren, we hebben nooit sap of fris op 1 fles in het weekend na. Ik ben erg bezig om hem te leren welke keus hij kan maken: als je dan toch snoept, liever winegums dan een koekje. Nu zijn wij zelf ook erge snoeperds dus hier valt nog wel een slag te slaan. Wij eten wel gezond maar zouden meer moeten eten om de lekkere trek tegen te gaan.
Vandaag is hij weg met een vriendin en zat zich al zorgen te maken om de lunch omdat dit gezin altijd uitgebreid naar een fastfood gaat. Ik wil niet dat hij doorslaat, even over gehad wat je dan kan nemen en als je veel eet dat je dat dan later op de dag of in de week weer in balans brengt. Ik heb hem laten zien hoeveel groente hij moet eten, daar schrok hij wel wat van . Als we met de lunch samen zijn krijgt hij altijd rauwkost of een salade, ik hoop dat hij dit nog meer uit zichzelf gaat doen.
Meer ondersteunend dan sturend is een goed plan, bedankt! Als hij na de zomer op het VO zit valt er nog maar weinig te sturen. Ik snap best dat als je lichaam aangeeft dat je honger hebt, je wil gaan eten. Hij moet in zijn hoofd gaan beseffen dat hij genoeg heeft gehad. Verder ga ik inzetten op soep: voor het eten of bij lekkere trek een kommetje soep. Weinig calorieën, vult enorm.

Kollie

Kollie

31-05-2015 om 14:50

ik weet niet

of winegums wel beter zijn dan een koekje. Ik kan me ook voorstellen dat juist dat zoete zorgt voor meer trek, en ze vullen al niet.
Ik zou er zelf voor kiezen hem bewuster te laten snoepen, en dan ook echt dat te laten kiezen wat hij het allerlekkerst vindt. Afhankelijk van hoe je zoon verder in elkaar steekt een systeem te bedenken wat bij hem past. Bijv 1 x per dag snoepmoment, of 1x per week oid. Of juist een losser systeem waarbij hij het aangebodene of de wens die in hem opkomt eerst onderzoekt en er ev een punt aangeeft. (hoeveel zin heb ik hierin; en dan pas bij bijv een 8 overstag gaan)
Kan me voorstellen dat een tastbaar systeem hem kan helpen als hij het redenerend moet gaan aanpakken. Dus lijst bijhouden van wat hij eet of omgekeerd: wat hij mag eten. Of een app oid.

Of 1 keer per week

Ook voor je tanden is het beter om 1 keer in de week een zak snoep helemaal leeg te eten, dan dagelijks een portie.
Met het idee dat je ook niet helemaal hoeft te stoppen met snoep als dat een van je favorieten is. Je krijgt het dan toch 1 keer per week.
En het gaat ook om steeds weer de keuze maken. Neem liever een bastognekoek dan een gevulde koek. Neem liever crackers met kaas en wat ketchup dan frikandellen.

bieb63

bieb63

31-05-2015 om 19:50

knagen

vaak is het ook de behoefte aan 'iets te knagen'. Aan de ene kant moet je je natuurlijk niet de gewoonte aanleren om altijd maar iets in je mond te stoppen, aan de andere kant kan je het 'knagen' ook ombuigen naar iets wat beter is dan koek en snoep. Dus zorgen dat je een normaal ontbijt/lunch achter je kiezen hebt (voldoende, zodat je niet de hele dag/middag honger hebt) en als je dan later trek hebt in iets lekkers, 1x een snoep/koek moment nemen en daarna voor het 'knagen' zoeken naar een wat minder ongezond alternatief. Het is ook, als je niet echt honger hebt, juist die behoeft om iets te nemen, iets te hebben. Afhankelijk van wat je kind lekker vindt, kun je dan bijv. kiezen voor pelpinda's of pistaschnootjes in de schil. Ben je lang mee bezig, is in principe gezond. Of een bakje snoeptomaatje, knagen aan een winterpeen, een volkoren soepstengel, olijfjes enz. En nee, het is ook niet de bedoeling dat je dat de hele dag door eet, sterker nog, hou het op gewone eet en op een paar knaagmomenten, anders ben je altijd maar bezig met eten.

Kh arm

Wat betreft dat koolhydraat arm. Ik ben er nu 2 weken mee bezig en vind het echt nog tamelijk ingewikkeld. In principe gaat het er vanuit dat je maximaal 30 gram aan kh binnen krijgt op een dag. En veel dingen die gewoon gezond zijn en je toch niet mag eten omdat er heel veel suikers in zitten. Koolhydraten zijn immers suikers. Als hij een zoetekauw is lijkt me dat voor hem een enorme uitdaging. Fruit mag eigenlijk niet (want fruitsuikers). Diverse groentes ook niet (bijvoorbeeld wortel). Geen aardappelen, pasta, rijst etc. Ook geen volkoren variant.

Ik zou niet kiezen voor zo een levensstijl (zo noemen de koolhydraatarme volgelingen dat voor hem denk ik. Eerder minder eten dan hem moeten leren wat hij allemaal wel/niet mag eten vanwege de koolhydraten.

niet zo strikt

Je kan ook Kh inname minderen zonder je direct te beperken tot 30 gr per dag. Dat is wel heel streng en paste destijds in mijn zwangerschapsdiabetes dieet. Dat hoeft voor deze jongen nou ook weer niet.

Voor jou geldt dan wel dat je blokjes kaas, plakjes worst e.d. mag. Lekkere Kh arme tussendoortjes. Veel Kh arme diëten zijn nl niet streng met vetten.

Even anoniem

Even anoniem

03-06-2015 om 15:49

Koolhydratenarm

Het belangrijkste is dat je minder minder krijgt dan je verbruikt en dat je voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen krijgt.

Een dietist kan daarbij helpen.

Kijk eens wat hij nu binnen krijgt, hoe je de verzadigende eiwitten kunt verhogen (kwark, kip, vis, ei) en met name de snelle koolhydraten verlagen.

En wees realistich, ook naar je zoon. Ik heb medicatie waar ik direct 28 kilo van aangekomen ben, binnen een jaar. Ooit kreeg ik dat er af, maar dat was met zo ontzettend veel moeite, dat ik het het opgegeven. Nu weet ik dat ik dankzij medicatie een geestelijk goed leven kan hebben, maar dat ik nooit meer in de (toen al) maat 42 ga passen. Dat is niet gezond, waarschijnlijk gaat het me levensjaren kosten, maar dat is de prijs die ik betaal voor de medicatie en die is het me waard.

Dat wil niet zeggen dat ik maar eet waar ik zin in heb. Zoals mijn arts zei: de extra trek komt van de medicatie, het is aan jou of je een extra boterham neemt of een extra taartje.

Maar verwacht niet van hem dat hij die extra trek altijd kan weerstaan en leer hem ook gelukkig te zijn met wie hij is (als er niks aan de medicatie bij te stellen is). Ik denk dat dat ook een belangrijke rol is voor een ouder: een kind leren leven met de beperkingen van het leven, naast het leren scheppen van mogelijkheden zoals gezond leren eten.

Pandora

Pandora

08-06-2015 om 13:19

Geen suiker

Kun je niet eerst "gewoon" proberen alles waarvan je weet dat er suiker in zit weg te laten? En dan heb ik het niet over een spoortje hier of daar. Maar gewoon geen koek en snoep meer, geen zoet op brood, geen suiker in de thee/koffie. Dat in combinatie met jullie volkorengewoonten, zal hopelijk al heel wat helpen. Geef hem alternatieven in de vorm van noten (geen rozijnen!), vlees/worst en kaas/kwark/yoghurt. Om te knagen volkorenkrackers met weinig of geen beleg, kerstomaatjes, worteltjes, paprikareepjes e.d., eventueel met dipsaus (zonder suiker). Minder lekker dan snoep, maar no pain, no gain. En dit doet natuurlijk niet écht pijn, het is gewoon even doorzetten en wennen.
Leg hem uit dat suiker verslavend is en leidt to meer honger (leg hem maar uit hoe het zit met suiker-insuline-honger-aankomen enzo, daar zijn leuke filmpjes over op internet). Die verslaving zal wegebben als hij stopt.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.