Leen13
23-02-2016 om 18:29
Verband gelegd tussen autisme en darmproblemen
http://www.kennislink.nl/publicaties/autistische-muizen-geholpen-met-dieet
Onderzoek van een farmacologe onder muizen waarbij een verband gelegd wordt tussen autisme en darmbacterien en het immuunsysteem.
Bij het toedienen van koemelkeiwit, bij allergie, nam het sociale gedrag af, het serotoninegehalte in de hersenen daalde.
Ook werd een dieet ingezet van omega 3 en probiotica.
Dit leeft al langer onder ouders en onderzoeker. Bij mijn kinderen bleek een koemelkeiwitallergie en ik heb ze ook omega 3 en probiotica gegeven.
De farmacologe denkt dat er een genetisch verband is.
Ik was dan ook wel wat verbaasd dat een academische instelling uitsluitend inging op de psychiatrische diagnostiek.
In een programma onlangs over moeilijke gevallen zag je de voormalige kinderarts met een kind met autisme een Amerikaanse specialist consulteren die wel ook inging op de lichamelijke problemen als verstopping, diarree maar ook immuunproblemen.
Syl
23-02-2016 om 19:30
Sorry annej
maar een autistische MUIS?! Hoe checken ze dat? Ik dacht dat autisme iets is dat alleen obv gedrag valt vast te stellen en niet fysiek?
Leen13
23-02-2016 om 19:40
Ja, dat is nu juist het onderzoek
Uit het onderzoek
"Zij behandelde moedermuizen met een medicijn tegen epilepsie. Daarvan is bekend dat het de kans op het krijgen van een autistisch kindje vergroot. Niet alleen bij muizen, maar ook bij mensen".
"De farmacologe ontdekte dat in het brein van de autistische muizen een lagere concentratie van de signaalstof serotonine aanwezig is dan normaal. Serotonine is van belang voor het ontwikkelen van de hersenen, maar ook voor een goede werking van het immuunsysteem, met name in de darm."
Het is moeilijk om er je vinger op te leggen en goede onderzoeken zijn belangrijk.
http://blogs.discovermagazine.com/d-brief/2013/11/07/brains-of-autistic-children-are-surprisingly-hyper-connected/#.VsymQ_nhDIU
Er zijn ook hersenonderzoeken waarin blijkt dat er bij autisme sprake is van het blijven bestaan van hersenbedrading die bij normale mensen verdwijnt.
Temple Grandin heeft ook een mooie brainscan waarin ze laat zien hoe het met haar taalontwikkeling- en gebruik gaat door de manier waarop haar hersenen werken.
http://genetics.thetech.org/original_news/news49
"So genes are involved. But it isn't easy to nail down what is going on genetically with autism."
Ad Hombre
23-02-2016 om 19:41
Syl
Waar toch die behoefte vandaan komt om oorzaken te zoeken terwijl iedereen weet dat erfelijkheid de #1 factor is.
Leen13
23-02-2016 om 19:45
Ja erfelijkheid
Dat je weet dat het erfelijk is wil nog niet zeggen dat je weet wat je ermee aan moet en waar je op moet letten.
Deze farmacologe zoekt naar een gezamenlijke factor in het ontstaan van autisme en darmproblemen en het verband daartussen.
Van Wrongplanet heb ik geleerd dat attentie voor deze problemen, darmproblemen en allergie, en goede behandeling met dieet of medicatie, helpt de stress te verminderen waardoor iemand beter functioneert maar het neemt het autisme niet weg.
Als duidelijk is dat mensen met autisme bepaalde stoffen, die in vaccins zitten, moeilijker kunnen verwerken en er stress van ondervinden die autistisch gedrag opwekken, kun je in het aanbieden van de vaccins daar rekening mee houden.
Angela67
23-02-2016 om 20:05
vaccins
hoe kom je nou opeens van muizen en darmen naar vaccins?
gr Angela
Leen13
23-02-2016 om 20:15
De werking van de darmflora op de hersenen
Geef toe het is een ontvlambaar onderwerp maar er is een verband tussen de darmen en het functioneren van de hersenen.
http://www.scientificamerican.com/article/mental-health-may-depend-on-creatures-in-the-gut/
"has recently shown that gut microbes help to control leakage through both the intestinal lining and the blood-brain barrier, which ordinarily protects the brain from potentially harmful agents."
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3546773/
"Previous studies have found a higher body-burden of toxic metals, particularly mercury (Hg), among subjects diagnosed with an autism spectrum disorder (ASD) in comparison to neurotypical controls. Moreover, Hg body-burden was associated with ASD severity. This cross-sectional study examined the potential correlation between hair toxic metal concentrations and ASD severity"
Dat vaccinaties autisme niet veroorzaken neem ik voor waar aan, daar zijn juist heel veel studies naar gedaan. Maar dat zoveel ouders een toename van autistische verschijnselen rapporteren na vaccinatie is daarmee niet verklaard al wordt er veel verondersteld. Ik denk dat het in de vulstoffen zit die bij autisme moeilijker verwerkt worden en daardoor als stressfactor dienen.
Bijvoorbeeld doordat de bloedhersenbarriere doorlaatbaarder is bij darmproblemen bij autisme.
Ik vind het ook logisch dat je lichaam en geest hier niet kan scheiden. Alleen een psychiatrische benadering is onvolledig. Er is een lichamelijke basis.
Done
23-02-2016 om 22:25
Je springt naar conclusies
Hoe je van een kunstmatig sociaal gemankeerde muis met buikpijn naar autisme veroorzakende vulstoffen bij vaccinaties komt, is ongeëvenaard.
Projecterend op de mens, het gaat om een moeder met epilepsie die bepaalde medicijnen gebruikt tijdens de zwangerschap, ondanks dat de werking bekend is. De zoon is inderdaad een autist en hij heeft de beschreven darmproblemen en is allergisch voor koemelkeiwit. Pas in die situatie zou misschien een aangepaste voeding helpen.
Ik neem aan dat je dit onderzoek niet op mensen wilt herhalen. Dan resteren de feiten en het wijze advies van Caroline zelf: "We moeten voorzichtig zijn met het vertalen van deze resultaten, want een muis is geen mens.
Ad Hombre
24-02-2016 om 09:28
Done
AnneJ is iemand met een hang naar magisch denken en alternatieve geneeskunst. Ze is daarnaast slim genoeg om haar irrationele basis te verpakken in quasi wetenschappelijke argumenten. Volgens mij heeft ze ook een zwak voor samenzweringstheorien. Ze stelt liever niets (veiliger), maar trekt de algemene consensus in twijfel met vage en irrelevante onderzoeken.
Hortensia
24-02-2016 om 09:54
tja...
De één heeft dat met autisme, de ander met alternatieve geneeswijzen, en weer een ander met de vluchtelingenstroom.
Leen13
24-02-2016 om 13:24
Ja jammer
Gelukkig ben ik zelf ook heel wat mans maar ik heb gelukkig zelf goed kunnen navigeren met de lichamelijke problemen van mijn kinderen. De kinderarts wilde er nog peuterdiarree van maken nadat we alles onderzocht hadden tot aan tropische parasieten. En de problemen na vaccinatie, met name de HIB, hield ex gelukkig zijn hoofd koel per uitzondering.
Je krijgt kleine stukjes aangereikt, zoals totaal koemelkeiwit uit je dieet bij borstvoeding en niet zoveel mogelijk, en de huisarts die gelukkig ook nogal nuchter reageerde op de voedselproblemen van dochter. Gelukkig wist ik al veel door mijn eigen allergie, maar als de wanhoop en het moeilijke gedrag van je kinderen onbeheersbaar lijken wil je er alles aan doen.
Zelf heb ik huisstofmijtvrije maatregelen genomen, pas later werd dat bij dochter geconstateerd, maar alles bij elkaar zorgde dat mijn zoon van zijn lopende oren (en diarree tot op 2,5 jarige leeftijd) afkwam.
En ik ben niet de enige ouder al is mijn eigen ervaring uiteraard anekdotisch.
En het is jammer dat dat alleen verspreid kan omdat niemand het verband legt.
Dus dan ben ik blij dat iemand daar wel onderzoek naar doet.
Allergie zit bij sommigen ook nog steeds in het 'onzin' hoekje, ook bij de kinderarts die we voor zoon consulteerden, dus ja je komt al snel in de 'alternatieve' hoek te zitten, want de problemen van je kinderen gaan niet weg doordat je het 'onzin' vind of 'complottheorie'.
Ad Hombre
24-02-2016 om 14:47
Hortensia & Tijgeroog willen het weer over vluchtelingen hebben
"De één heeft dat met autisme, de ander met alternatieve geneeswijzen, en weer een ander met de vluchtelingenstroom."
Nou goed, daar gaan we weer. Mij best, leggen jullie mij dan eens uit wat er irrationeel is als je vindt dat er nu wel genoeg islam in west europa is binnengehaald.
Daarnaast is het mijn stellige overtuiging dat het een kwestie van aantallen is. Zelfs de meest geschifte linkse 'goedmens' zal ergens een grens gaan trekken: Is het niet bij 1 miljoen, dan wel bij 5 of bij 10.
Waarom is de ene grens dan wel rationeel en ethisch en de andere niet? Inquiring minds want to know.
Leen13
24-02-2016 om 15:18
Verkeerde vraag Ad
Om met Van Zutphen te spreken Ad: " Dat is de verkeerde vraag!" Uiteraard ook in dit draadje.
Fruitella
26-02-2016 om 16:09
Eindelijk
Eindelijk! Als je de de diverse fora over autisme leest, komt dit onderwerp vaak terug. Ook allergie, andere (ver)werking van stoffen (vaccinaties ed) zijn steeds terug kerende onderwerpen. Dat is natuurlijk niet zomaar. Goed dat dit eindelijk eens opgepakt wordt.
Jammer dat sommigen het nodig vinden om dmv hun reacties op de persoon te spelen. Onterecht, want zoals gezegd, dit soort onderwerpen kregen vaak terug.
Pirata
26-02-2016 om 17:14
tja
Mijn zoon met Pdd-nos heeft 11 jaar lang verstopping gehad. Toeval? Ik denk van niet. Tegenwoordig gaat hij er flexibeler mee om gelukkig.
Mijntje
26-02-2016 om 17:17
interessant
Ik vind dit niet zweverig en best interessant. Onze jongste heeft een chromosoomafwijking, hij mist wat belangrijke eiwitcoderende genen. Maar wat die genen precies wel of niet doen weten ze niet, kennelijk worden er wat stofjes wel of teveel of niet afgebroken, in ieder geval gaat er (heel) wat 'mis' waardoor hij o.a. intussen ernstig verstandelijk gehandicapt is. Hij vertoont ook autistiform gedrag.
Er zijn alleen bij mijn weten meerdere genen betrokken bij autisme en je kan niet makkelijk zeggen: neem maar vitamine zus of zo en je ziet ander gedrag, bij elk kind zal dat anders zijn. Hoe meer ze weten over genen hoe dichter ze per persoon dieetadviezen of medicatie kunnen geven, in de toekomst.
Je refereert aan de documentaire over Ebel? Maar Ebel is ook verstandelijk beperkt en bij verstandelijk gehandicapte kinderen zie je sowieso heel vaak constipatieproblemen, voornamelijk veroorzaakt door stress (door prikkelverwerkingsproblemen). Er zijn zoveel verschillende kinderen dat het nog wel even duurt voordat er een goede oplossing is. In de tussentijd kan je best wat proberen natuurlijk (mits veilig).
Mijntje
26-02-2016 om 17:20
vaccinatie
Ik geloof trouwens totaal niet in dat vaccinatie autisme verband, daar ben ik te nuchter voor
Leen13
26-02-2016 om 17:27
niet te scheiden
Ik denk dat het ook lastig te scheiden is en vervolgens wat je er dan mee kunt. Prikkelgevoeligheid en stress kunnen altijd een rol spelen, niet alleen bij een verstandelijke beperking. Maar ook gelegenheid bieden op een goede manier en aansluiten bij een kind, maatwerk.
Ik vraag me nog weleens af of dochter dingen ziet die er niet zijn, en dat weet ze ook, door psychische verschijnselen, lichamelijk of geestelijk, of doordat ze, met inwendige blindheid, ook beperkingen heeft bij het zien. Haar hersenen vervormen de werkelijkheid lichamelijk en/of geestelijk.
Imogen
26-02-2016 om 19:13
maar Pirata
'Mijn zoon met Pdd-nos heeft 11 jaar lang verstopping gehad. Toeval? Ik denk van niet. Tegenwoordig gaat hij er flexibeler mee om gelukkig.'
Ik snap je reactie niet. Heeft hij dan nu geen PDD-NOS meer?
Pirata
26-02-2016 om 20:17
Imogen
Zijn ontlasting gaat een stuk flexibeler. Dat komt ongetwijfeld door hoe
hij omgaat met de ASS. Wat oorzaak en gevolg van de problemen inde darmen is, is waarschijnlijk lastig te ontdekken.Dat er een samenhang is denk ik zeker.
In elk geval is zijn verstopping en bijbehorende buikpijn/blaasontstekingen over sinds hij Nesquick in zijn melk doet. Hij weet zeker dat dat de oplossing was, prima.
Pubermoeder
26-02-2016 om 21:09
Tja
Mijn ex en sommige kinderen van hem (alle met ASS) hebben bij al hun (over-) gevoeligheden ook een zeer gevoelig darmstelsel. Ons gezamenlijke kind heeft ook ASS maar juist een ijzersterk maag/darmstelsel. Het gebeurt regelmatig dat daar het hele huis ziek op bed ligt, zgn voedselvergiftiging, terwijl ons kind dan hetzelfde heeft gegeten en nergens last van heeft.
Ik vind het eigenlijk wel logisch dat mensen van ASS eerder last van hun darmen hebben, omdat stress in de regel dat soort problemen veroorzaakt.
Vaccinaties staan daar helemaal los van.
Imogen
27-02-2016 om 10:13
aha Pirata
'Dat er een samenhang is denk ik zeker.'
Dat kan natuurlijk, Maar of de PDD-NOS dan veroorzaakt wordt door darmproblemen en voedingstoffen, of juist andersom, is maar zeer de vraag.
Leen13
27-02-2016 om 13:46
Niet Imogen
Als je de darmproblemen eenzijdig oplost heb je daarmee niet de PDD-NOS diagnose weggehaald. Wel de stress die het autistisch reageren versterkt en daarmee ontwikkeling in de weg kan staan omdat er met stress minder ruimte is voor ontwikkeling.
Leen13
27-02-2016 om 13:52
Wrong Planet
Volgens de mensen met autisme van Wrong Planet, die veel van de aangeboden therapieën op het gebied van voedingssupplementen en diëten en het bestrijden van allergie en darmproblemen, zelf hebben ondervonden, wordt je daarmee niet genezen van je autisme maar wel een heel gezonde autist.
Leen13
27-02-2016 om 14:15
Vragen
Omdat volgens de farmacologe sprake is van verminderd niveau van serotonine bij autisme wat invloed heeft op de darmen kan medicatie effect hebben zoals SSRI's?
"SSRI's remmen die heropname, waardoor meer serotonine in de hersenen komt."
Mensen die klinisch depressief zijn kunnen ook last hebben van vertraagde stoelgang.
Nou ja, zoiets dus, maar net als met voeding lijkt het mij een lastig onderwerp omdat er zoveel factoren meespelen.
Maar misschien kun je door dit type onderzoek wel een steeds effectiever beeld zien.
Leen13
28-02-2016 om 14:53
DSM-5
http://www.nytimes.com/2009/11/03/health/03asperger.html?_r=2
Om een aantal redenen is de diagnose syndroom van Asperger uit de DSM-5 verdwenen. Dat vind ik wel jammer, zoon is een klassiek geval, maar er zijn redenen voor die de hele groep mensen met een autismespectrumstoornis ten goede kunnen komen.
Bijvoorbeeld dat het beeld van autisme bij opgroeiende kinderen zo kan veranderen en het niet meer als een zwart-wit etiket moet worden gezien.
Maar ook om tegemoet te komen aan de andere psychische problemen die daarmee gepaard kunnen gaan als een, bijna verondersteld, angststoornis, concentratiestoornis en andere problemen die vaak niet meegenomen werden als eenmaal 1 diagnose van autisme gesteld is.
Ook de lichamelijke verschijnselen, en de bijzondere overgevoeligheden als overgevoeligheid voor geluid, horen in onderzoek, begeleiding en behandeling meegenomen te worden.
"The new edition, by contrast, will list not only the core issues that characterize a given diagnosis but also an array of other health problems that commonly accompany the disorder. For autism, this would most likely include anxiety, attention disorders, gastrointestinal problems, seizures and sensory differences like extreme sensitivity to noise.
Parents and advocates have been clamoring for an approach that addresses the multiple health problems that plague many children with autism. “Our kids will do much better if medical conditions like gut issues or allergies are treated,” said Lee Grossman, president of the Autism Society of America, a leading advocacy group.
The new diagnostic approach addresses another source of confusion: the current labels may change over time. “A child can look like they have P.D.D.-N.O.S., then Asperger’s, then back to autism,” Dr. Lord said. The inconsistent use of these labels has been a problem for researchers recruiting subjects for studies of autism spectrum disorder."
Ramoontje
02-01-2017 om 12:25
Meer dan erfelijkheid...
In een eerdere reactie las ik dat ASS erfelijk bepaald zou zijn...
Tot heden ligt hier ook de meeste nadruk op... alhoewel er (gelukkig) steeds meer onderzoek komt naar hoe een tal van ziekten ontstaan vanuit een disbalans in de darmen, ook wel ons tweede brein genoemd.En dat de erfelijkheidsfactor toch steeds meer in twijfel getrokken kan worden.
Mijn moeder heeft bijvoorbeeld parkinson...Ook daar komen steeds meer onderzoeken betreft het ontstaan vanuit de darmen, want de eerste symptomen van een potentieel parkinson patiënt zijn een verminderd reukvermogen en een niet goed functionerende stoelgang.
Onze oudste zoon heeft ook een vorm van autisme, of schijnt volgens de onderzoeken een form van autisme te hebben... en dat terwijl ik er niemand binnen onze familie ooit gediagnosticeerd is op ASS.
Gezien mijn toewijding aan evenwichtige voeding, oftewel orthomoleculaire voeding, persoonlijke groei icm Bach bloesem, kruidengeneeskunde etc ben ik persoonlijk van mening dat er nog zoveel te leren valt betreft het menselijk lichaam. En blijf ik de belangrijkheid zien om ons lichaam als één te beschouwen. Niet alleen kijken naar de symptomen, maar vooral leren te kijken naar de oorzaken achter de symptomen.
Ons zoontje krijgt elke dag probiotica met daarin 12 verschillende stammen samen met omega-3 op basis van zuivere lijnzaadolie en ik kan met zekerheid zeggen dat ik zeker verbetering waarneem binnen zijn gedrag.
Ook wordt er hier gebruik gemaakt van de heilzame werking van de Bach bloesems, waar ik zelf ook meer dan dankbaar gebruik van maak!
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.