Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Op zoek naar kinderpsychiater voor diagnose

Wat achtergrond: Mijn zoontje van 5,5 heeft anderhalf jaar geleden de diagnose ASS (PDD NOS) gekregen van een kinderpsycholoog. Wij hebben toen een zeer intensieve uitzoekmodule doorlopen waar allerlei disciplines naar hem hebben gekeken. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een SBO school.

Hij zit hier nu ruim een jaar en het gaat niet zo goed: hij is extreem snel afgeleid, met aan- en uitkleden voor de gym is hij telkens afgeleid, ook met eten moet hij worden aangespoord. Het lijkt niet 'aan te komen'. Didactisch gaat het wel goed ondanks zijn concentratieproblemen maar ook bij het maken van werkjes is hij continue afgeleid door zowel externe- als interne prikkels.

Ik herken dit helemaal, zo is hij thuis ook, en ik zie ook dat zijn drukke ongecontroleerde gedrag toeneemt. Ik kan waarschuwen en uitleggen tot ik een ons weeg het komt niet aan of hij is het een seconde later alweer vergeten. Het belemmert hem in alles, ook sociaal, met spelen etc.

Ik moet zeggen dat toen we de uiteindelijke diagnose kregen ik al twijfelde of niet óók AD(H)D een grote rol speelde in zijn gedrag.

Wij hebben dit nu een jaar aangekeken en zijn er inmiddels van overtuigd dat wij medicatie willen proberen. Alle andere (opvoedkundige)methoden hebben we al geprobeerd (op school ook, juf is een zeer ervaren juf en zegt ook dat niets voldoende werkt bij hem en dat er meer aan de hand moet zijn).

To the point: wij willen niet weer een heel uitzoektraject ingaan aangezien we dit eigenlijk pas een jaar geleden hebben afgerond. De instellingen die dit bieden hebben ook ellenlange wachtlijsten. We zijn dus op zoek naar een kinderpsycholoog die wil kijken naar alle verslagen en uitslagen van testen, uiteraard ons wil beluisteren en onze zoon zien en dan snel tot een conclusie kan komen zodat we nu echt aan medicatie kunnen beginnen. Ik heb spijt dat ik niet eerder aan de bel heb getrokken want nu staat het water mij aan de lippen!

Ik heb over een paar dagen een afspraak met onze huisarts maar ben bang dat hij alleen met een doorverwijzing komt enn ik dan alsnog op zoek moet. Ik ben al aan het zoeken op internet maar wat een brei van informatie.... Ik zoek 'gewoon' een vrijgevestigde kinderpsychiater in de randstad die op korte termijn tijd heeft en niet een heel traject van een half jaar op poten gaat zetten.

Ik hoop dat iemand hier wat ideeën heeft... Bedankt.

Lia

Lia

25-04-2014 om 08:33

deze

Geen idee of hij tijd heeft op korte termijn, maar ik heb wel goede ervaringen: dr. Geisler, Delft.

Anno

Anno

25-04-2014 om 08:38

deze

Mw van Dongen en Thomas Lenz in Amsterdam, Lorenzhuis in Haarlem of LeoKannerhuis (div vestigingen).

terug?

Is het een optie om je te melden bij de instelling waar je kind het onderzoekstraject heeft gedaan? Mogelijk dat je daar voorrang krijgt omdat ze hem al kennen en dat het onderzoekstraject dan ook sneller kan.
Anders deze psychiater.
http://www.praktijklenz.nl/
Ik zou de haast toch wat laten zitten. Hopelijk kun je proberen te accepteren dat het even niet anders is en hopelijk kunnen de juf en jullie wat geduld opbrengen met hem.

Knotje

Knotje

25-04-2014 om 09:14

Toevallig

hebben wij net voor onze dochter van 5,5 van de psychiater de diagnose ADHD gekregen. De psycholoog had het vermoeden maar de psychiater moest het vaststellen. Wij kwamen overigens via het kinderziekenhuis bij de psycholoog met een compleet andere hulpvraag, daar uitten ze toen het vermoeden ADHD. Er werd toen verteld dat de diagnose eigenlijk pas vanaf 6 jaar gesteld kan worden, maar dat dit wel een heel duidelijk geval was. Wij wilden zekerheid, vandaar door naar de psychiater.

Wij hebben gevraagd naar de optie medicijnen, nu is het allemaal nog hanteerbaar, maar straks in groep 3 voorzie ik wel problemen. Ons werd verteld dat medicijnen pas vanaf 6 jaar worden voorgeschreven.

Mamsvaneen

Mamsvaneen

25-04-2014 om 11:23 Topicstarter

Bedankt

De juf heeft alle geduld maar ik denk dat ik niet veel langer zo door kan gaan met hem, begin aan het eind van mijn Latijn te raken, de rek is er uit.

Jammer genoeg zijn alle psych's die hierboven worden genoemder er met een wachtlijst van maanden of hebben een opnamestop.

GGZ heb ik ook al gebeld, wachtlijst... MOC heb ik ook gebeld maar daar kan ik niet zomaar voor omdat hij toevallig bekend is daar, vorige keer hebben we daar bijna een jaar moeten wchten voordat we terecht konden.

May

May

25-04-2014 om 19:56

Weet niet waar je woont..

Wij waren ook op zoek naar snelle hulp en konden vrijwel direct terecht bij de kinderarts in het Diakonessenhuis in Utrecht, die kunnen diagnose stellen en helpen met medicatie..

anno

anno

25-04-2014 om 20:48

De Bilt

En het Oppu in De Bilt?

Evanlyn

Evanlyn

26-04-2014 om 17:49

wachtlijst

Toch zou ik niet al teveel haast hebben. Het is beter om meteen bij een goeie terecht te komen. Die kan je dan blijven begeleiden.

Terwijl je wacht, kan je ook tijdelijk de verwachtingen wat terugschroeven. Bijvoorbeeld dat je hem gewoon aankleedt als een baby, als het je teveel tijd en energie kost om het hem zelf te laten doen. En ik weet waar ik het over heb, jouw zoon klinkt precies als de mijne!

Een troost: het wordt beter. Hij wordt groter en verstandiger. Mijn zoon gaat straks al naar de middelbare school, maar héél soms kleed ik hem nog aan. Natuurlijk moet hij het zelf leren en hij kan het nu ook best, maar soms is minder stress eventjes belangrijker, voor ons allebei.

Wat het aankleden betreft heb ik ook jarenlang voor iedere dag een afvinklijst uitgedraaid. Hij kreeg de lijst en een pen. Ondergoed: check. Broek: check. Enzovoorts. Dat ging sneller dan zonder lijst.

Een psychiater is natuurlijk ook geen tovenaar en medicatie lost niet alles op. Bij het aankleden bijvoorbeeld zal de medicatie meestal nog niet werken, dat duurt een uur na het innemen. Dus je zult ook van hem/haar dit soort adviezen krijgen.

Rafelkap

Rafelkap

26-04-2014 om 18:48

bijtanken

Probeer, al is het maar een paar uurtjes per week, hem uit te besteden. Ook al is het lastig een geschikte oppas te vinden, jullie moeten echt ook soms even bijtanken.

En heb je al gekeken naar hulp aan huis? Iemand die meekijkt met het eten en uit/aankleden en praktisch op maat tips kan geven? bv begeleiding via het leo kannerhuis?

Of vraag hier specifieke tips, misschien kom je hier op ideeen om iets anders aan te pakken?

Elisa Gemani

Elisa Gemani

26-04-2014 om 19:16

Medicatie

Ook bij PDD-NOS kan Methylfenidaat (Ritalin, Concerta, Medikinet) of soortgelijke medicatie gegeven worden ter verbetering van de concentratie. Zeker omdat ADHD vaak gelijktijdig voorkomt met PDD-NOS. Daarvoor hoef je dus niet perse alsnog een diagnose ADHD te krijgen; alhoewel een complete en juiste diagnose natuurlijk wel heel erg zinnig is. Maar:
"Omdat druk en impulsief gedrag bij peuters en kleuters vrij normaal is en de afgrenzing naar spraak-taalproblemen, motorische problemen en opstandig gedrag lastig is, stelt de Gezondheidsraad dat de diagnose AD(H)D onder de zes jaar alleen in voorlopige zin gesteld kan worden. Het onderscheid met aan autisme verwante contactstoornissen (zoals PDD-NOS) is op deze leeftijd ook nog erg lastig te maken." (zie http://www.balansdigitaal.nl/)
Je zoon is nog erg jong dus het stellen van de juiste diagnose is heel lastig. Maar medicatie kan hij nu wel al krijgen. Daarvoor moet je inderdaad bij een gespecialiseerde, deskundige kinderarts of een kinderpsychiater zijn.

Verwacht niet te veel en te snel wonderen van medicatie! Er moet aan gewend worden; er zijn bijwerkingen; de symptomen kunnen verergeren; de juiste dosering moet ingesteld worden; het juiste medicijn voor jouw kind moet gevonden worden en belangrijkste: medicatie of niet, bepaalde gedragingen verdwijnen niet. De ADHD gaat er niet mee over; het wordt hooguit wat handelbaarder. Je kind blijft heel veel behoefte hebben aan extra hulp, ondersteuning, structuur, duidelijkheid en begeleiding; thuis en op school en overal elders.

Ouderbegeleiding om handvaten en tools te krijgen is wat dat betreft net zo belangrijk en zo niet belangrijker. Zelf-educatie ook. Ik heb heel veel (gehad) aan het lezen van een aantal goede boeken over kinderen met ADHD en met name over executieve vaardigheden.

Ik begrijp heel goed dat het water je aan de lippen staat (mijn zoon heeft dus ook ADHD) maar je zal hier toch mee moeten leren omgaan. In ieder geval de komende maanden. Vaak wordt er eerst een medicatietrial geprobeerd met een placebo. En voordat de juiste medicatie in de juiste dosering is gevonden, ben je ook zo weer twee, drie maanden of nog langer verder. Als ouder moet je tonnen geduld hebben, zeker als je een kind met "iets" hebt...
Lees vooral eerst rustig de site van Balans door. Dit is ook een handige site http://kenniscentrum-kjp.nl/Home
Neem de lijst van behandelaars door en maak een belrondje. Ik zou je wel "onze" vrijgevestigde kinderpsychiater van harte willen aanraden maar deze neemt helaas geen nieuwe patienten meer aan ivm met pensioen gaan.

Ik hoop dat je snel een goede behandelaar vindt en dat het met jou en je zoontje beter zal gaan!

even een vraagje

Is hij ook door een neuroloog bekeken ? De symptomen die je beschrijft kunnen ook voorkomen bij NAH ( niet aangeboren hersenletsel ) . Denk dan bijvoorbeeld aan een ziekte of val. Ik werk met dergelijke kinderen en herken hier veel in.

Mamsvaneen

Mamsvaneen

01-05-2014 om 19:57 Topicstarter

Inmiddels...

Inmiddels via de huisarts een voorlopig recept voor Medikinet gekregen, wat ben ik blij met een arts die luistert naar de ouders en kijkt naar het kind in plaats van ons weer het circuit in te sturen.

Ik ben dinsdag begonnen met 5 mg. ik dacht iets verschil in concentratie en bereikbaarheid te zien, verder geen bijwerkingen. Gisteren en vandaag 10 mg gegeven (was ook het voorschrijft maar wilde toch voorzichtig beginnen) en ik zie jammer genoeg geen enkel verschil. Hij lijkt misschien iets rustiger maar het probleem is niet dat hij extreem druk is (wel druk maar niet dat het niet te 'handelen' is zeg maar) maar telkens afdwaalt en alles vergeet.

Ik vind het lastig: als het werkt zou ik vrijwel gelijk ièts moeten zien toch? Dus: of foute dosering (te laag, te hoog?) of verkeerde middel... Ik weet: het is nog vroeg dag, maar lees bijna overal dat er vrijwel meteen (1e of 2e dag) al iets verschil merkbaar was. Ik merk gewoon niets en ik zit er bovenop.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

01-05-2014 om 23:30

Geduld

Je moet ADHD medicatie echt minstens 4 weken de tijd geven om te bepalen of het aanslaat of niet. Pas dan is er namelijk een voldoende hoge hersenspiegel. Neurochemisch gezien kan je niet met een paar dagen zeggen of iets helpt of niet. Het kost gewoonweg tijd om het medicijn te laten werken. Nu al wisselen met doseringen is ook niet handig. ADHD medicatie is niet te vergelijken met iets als Paracetamol. Hou het bij die 10mg en wees geduldig. Over een maand kan je er meer van zeggen. Het kan best zo zijn dat een andere dosering beter zou zijn of dat Medikinet niet het meest geschikte middel blijkt te zijn voor jouw kind. Dit is echt een kwestie van trial and error en van geduld hebben. Hou er ook rekening mee dat er al dan niet langdurige bijwerkingen zullen optreden zoals misselijkheid en moeilijkheden met inslapen. Plus het rebound-effect.
Ik begrijp dat je heel graag zou willen dat het meteen werkt maar zo is het helaas niet.

Elisa Gemani

Elisa Gemani

01-05-2014 om 23:43

Controles

Heeft de huisarts wel eerst de bloeddruk, hartfrequentie, lengte en gewicht gecontroleerd? Deze controles moeten regelmatig gedaan worden bij behandeling met methylfenidaat en andere ADHD medicatie. Zeker als het kind jonger is dan 6 jaar; dan is ADHD medicatie feitelijk off-label gebruik en aan strikte regels en voorwaarden gebonden. Ik heb zelf veel (gehad) aan het kinderformularium:
http://www.kinderformularium.nl/search/stof.php?id=251#dos

karmijn

karmijn

02-05-2014 om 00:28

of het werkt en. of jij dat merkt

In principe werkt methylfenidaat gelijk. De stof gaat gelijk zijn werk doen in het brein.
Maar of jij en je kind daar gwlijk iets van merken, is een heel ander verhaal.
Je kunt moeilijk aan iemand zien, hoe het brein functioneert. Wat je ziet is gedrag en gedrag is heel wat complexer dan alleen de mate waarop de persoon zich kan concentreren. Gedrag is ook de reactie op de omgeving en gewoonte. Zelfs al werken ze uitstekend, slaan ze uitstekemd aan, dan nog zijn adhd medicijnen geen wondermiddelen. Hetvzijn hulpjes, die je kind kunnen helpen. Maar je kind moet het zelf doen. Zelf zijn gedrag aanpassen.
Bij onze zoon duurde het zeker vijf weken, voordat zijn gedrag vetanderde. In eerste instantie werd hij juist verdrietiger en bozer juist. Hij kon zijn negatieve gevoelens niet meer negeren.

anno

anno

02-05-2014 om 08:37

Bij ons

Ik merk het gelijk maar er is ook een langetermijneffect.

Gelijk: een betere concentratie, minder wiebelen, we hoeven niet meer alles eeuwig te herhalen en er bij te blijven, minder irritatie, beter geheugen en daarom een beter zicht op oorzaak-gevolg mbt (eigen) gedrag en daarmee minder boosheid. We zeggen 1 of 2x dat er aangekleed moet worden maar vervolgens moeten we nog wel meelopen om het aankleden zelf te ordenen. Het scheelt dat er niet meer zo snel wordt vergeten wat er ook weer moest gebeuren.

Ik kan me trouwens voorstellen dat dit je in het begin kan ontgaan (vooral in de vakantie?).

Het lange(re)termijneffect is de orde, rust en regelmaat die er meer vanzelf in komt, minder bijsturing nodig heeft. We hoeven er minder hard aan te werken en minder op de lip te zitten. Voor ons is er dus ook ontspanning. Het duurt een paar dagen voor de overprikkeling weg is en dan komt de regelmaat er vanzelf in. Alsof de interne metronoom zonder uit de pas liep en met loopt die vanzelf (meer) in de maat. De smog in 't hoofd is opgetrokken. en dat geeft een extra rust, zelfverzekerdheid in het kind.

De juiste rust en concentratie is meer voorhanden om te kunnen werken aan de andere typische adhd euvels als plannen, emoties beheersen etc. De medicatie verhelpt dat helaas niet.

steuntje

steuntje

03-05-2014 om 08:20

een steuntje voor jezelf?

Hoi Mamsvaneen,

Ik begrijp heel goed dat je erdoorheen zit.

Onze dochter (asperger) was op die leeftijd ook niet aan te sturen, ze had dan wel geen ADHD, maar leek niet met haar voeten op deze aarde te staan (ze zweefde erboven en kon eigenlijk praktisch ook niets voor elkaar krijgen, of zich concentreren ofzo)

Oef, wat was dat vermoeiend! Uitputtend!

Maar wat de anderen zeggen over geduld hebben met het instellen van medicatie etc. dat klopt natuurlijk.

Kun je voor jezelf een steuntje organiseren, zodat je zelf weer wat meer ruimte voelt? Wat al genoemd is: kind een dagdeel per week naar een fijne plek voor hem, en dan jij een dagdeel voor jezelf?

In een aantal gemeenten is Home-Start beschikbaar voor ouders. Dan kun je je verhaal vertellen aan een vrijwilliger/ervaringsdeskundige, wat echt kan helpen om je stress te verlagen (www.home-start.nl)

Of misschien aansluiten bij een oudergroep in je woonplaats o.i.d.?

Veel sterkte,

Steuntje

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.