mari39
20-06-2013 om 18:46
Onleesbaar handschrift
Zoon met ass heeft een onleesbaar handschrift, alleen als hij heel langzaam schrijft lukt het om leesbaarheid te schrijven. Hij gaat naar groep 8, toch handig als het voor het vo enigszins beter is. Hij baart er zelf ook van en kan het zelf ook niet lezen. Iemand tips hoe dit te verbeteren? Liefst onder begeleiding zodat het ook goed wordt aangeleerd.
Er zijn veel fysiotherapeuten die dit aanbieden maar de effectiviteit is niet bewezen. Begreep ik uit www.handscchriftverbeteren.nl.
Prakje
20-06-2013 om 18:55
Laptop?
Onze zoon schrijft nog in de zelf aangeleerde hanenpoten uit groep 2, slecht leesbaar en hij schrijft daardoor ook heel langzaam.
Hij is dit jaar (gr 6) met zijn typediploma bezig, en heeft op school een laptop voor het verwerken van de leerstof. Het leren schrijven in schrijfschrift gaan we voorlopig niet aan beginnen, frustratie is daarvoor te groot
Voor het VO zien wij een laptop als enige oplossing voor het snel verwerken en aantekeningen maken.
Heeft hij mooi nog 2 jaar om te leren omgaan met een laptop ed.
Alcedo atthis
20-06-2013 om 19:35
Fysiotherapie
Ik zou wel degelijk fysiotherapie proberen. Of het wel of geen effect heeft, hangt natuurlijk van de problematiek af. Er kunnen veel redenen zijn waarom een kind slecht schrijft, een fysiotherapeut kan daar goed naar kijken. Maar verwacht geen snelle en verbluffende resultaten. Dat uurtje fysio per week alleen gaat niet voor wonderen zorgen. Het is oefenen oefenen oefenen. En dat bleek bij onze zoon toch wel het probleem te zijn. Bij de fysio lukte het hem redelijk om zijn pen bijvoorbeeld anders vast te houden, maar in de klas 'vergat' hij het. De leerkracht hield het wel een beetje in de gaten, maar kon natuurlijk niet iedere minuut ingrijpen.
Wat je zoon ook kan doen: in blokletters gaan schrijven. Ik heb begrepen dat dat een goede optie is voor slechte schrijvers. En anders toch met een latop gaan werken.
Primavera
20-06-2013 om 19:42
Blokletters
Inderdaad onze zoon heeft wel een goed handschrift, maar veel en veel te langzaam en bovendien raakt hij de draad kwijt. Met blokschrift, aanbevolen door de ontwikkelingspsychologe en logopedist kan hij wel V.O. tempo aan.
Op school mag hij veel dingen afkorten en werk stukken worden op de PC gemaakt.
mari39
20-06-2013 om 20:21
Blokletters
Kan hij ook niet zo geweldig. Ik begrijp dat werkstukken op de laptop kunnen op het vo, maar ook proefwerken .?
Misschien is dan focussen op typeles en laptop ook een goede optie.
Dat kan ik eens met school over praten.
kastanjet
20-06-2013 om 20:25
Alpha smart
is ook een goed hulpmiddel. En niet zo duur als een laptop (en minder kwetsbaar)
Tango
21-06-2013 om 19:53
Fysio
Hier een zoon van 8 die wel fysio krijgt i.v.m. schrijven. Ik vind dat hij er erg op vooruit is gegaan. Wel is het een kwestie van bij blijven houden. Hij valt gauw terug in oude patronen (lees: verkeerd aangeleerde letters, schrijven op de verkeerde regel). Ik kan me zo voorstellen dat omdat jouw zoon al naar groep 8 gaat het helemaal moeilijk is om het goed aan te leren. Maar wie weet kan een fysio er wel iets over zeggen. Ik vraag me overigens wel af hoe het komt dat je er nu pas iets aan wil doen. Dit probleem moet toch al eerder naar voren zijn gekomen?
gonniegans
22-06-2013 om 00:13
Blokletters & fysio
Onze zoon schrijft met blokletters i.v.m. slechte motoriek. Zijn school vindt dat hij erg netjes schrijft.
Wat ik niet helemaal snap is die aanbevelingen voor een fysiotherapeut. Ja ik weet dat ze het doen, maar het is niet hun specialisme. Zij gaan over de grove motoriek. Beter is dus een ergotherapeut of cesartherapeut.
Fiorucci
22-06-2013 om 09:39
Gonniegans
Er bestaan kinderfysiotherapeuten, en die weten hier juist heel veel van af. het prettige is ook dat zij verder kijken dan alleen het netjes schrijven, maar kinderen vooral leren leesbaar te schrijven zonder dat ze dat krampachtig doen, en weer andere klachten ontwikkelen. Daarbij, je grove motoriek heeft ook invloed op je schrijftechniek.
Alcedo atthis
22-06-2013 om 09:52
Gonniegans
Wat Fio ook al schrijft: er zijn juist (kinder)fysiotherapeuten die zich hierin hebben gespecialiseerd. Zo iemand hadden wij dus ook
Karmijn
22-06-2013 om 12:09
Fysio/cesar
Wat ik heb begrepen, is dat het verschil tussen fysio en cesar vooral zit, dat de cesar therapeut meer geneigd is te kijken naar de dagelijkse vaardigheden en de dagelijkse problemen, de functie dus. Terwijl de fysio meer kijkt naar het lichaam.
Maar ik denk dat het vooral gaat om de expertise van de persoon. Want volgens mij kunnen ze het allebei heel goed.
Mits ze de juiste scholing en ervaring hebben.
Karmijn
22-06-2013 om 12:12
Nog wat
Heel vaak zijn schrijfproblemen symptomen van onderliggende slechte motoriek. Lage spierspanning, hypermobiliteit etc. Het is inderdaad jammer dat er niet eerder naar is gekeken, maar beter laat dan nooit zou ik zeggen.
Dus ik zou nu niet meer wachten en echt iemand gaan zoeken. Heb je al op school gevraagd, of ze ervaring hebben met mensen in de buurt?
gonniegans
22-06-2013 om 18:41
Fysio/cesar/ergo
De omschrijving van Karmijn klopt wel. Mijn zoon heeft Cesar op school, om schoolse vaardigheden te oefenen zoals knippen, punt slijpen, spullen in en uit tas doen, doosjes openmaken. Met de fysio oefent hij overgooien, bal vangen, fietsen, etc. Met de ergo juist schrijven, maar ook schrijfhouding, brood smeren en snijden e.d.
Ik weet dat kinderfysiotherapeuten het doen en die zijn ook meer voorradig dan ergotherapeuten, maar nogmaals het is niet hun specialisme. Of bestaan ergotherapeuten voor niets? Zij zijn echt handenspecialist, in revalidatiecentra/ziekenhuizen zijn die disciplines niet voor niets gesplitst. Sommige kinderen zullen uiteraard best baat hebben bij een paar sessies oefenen met de fysio, maar als het om ernstiger problematiek gaat is het verstandig om er een echte specialist naar te laten kijken.
Fiorucci
23-06-2013 om 11:22
Gonnie
Nogmaals, er zijn kinderfysio's die zich hierin specialiseren. En juist als er meer aan de hand is, zoals hypermobiliteit. Daarbij, ik praat niet over een paar sessies, maar jarenlang kinderfysio. Ook een paar sessies met een ergo zijn niet voldoende.
gonniegans
23-06-2013 om 21:59
Nee snap ik
Daarom zeg ik ook: een kinderfysio is prima voor een paar sessies om schrijfoefeningen te doen, dit kan overigens ook met de cesar therapeut of de ergo. Vaak helpt dit al voldoende bij een normale achterstand. Maar juist als de fijne motoriek problematischer/chronischer is, is een ergo beter.
Ik weet inmiddels alles over handenproblematiek en behandelmogelijkheden (meer dan ik ooit had willen weten). Persoonlijk geloof ik niet zo in kinderfysio's die zich specialiseren in hypertonie (begrip wordt overigens wel heel breed toegepast tegenwoordig), hypotonie, voorkeurshouding bij baby's, loopganganalyse, bekkenproblematiek, eetproblematiek, etc., etc Maar ik heb er inmiddels al heel wat versleten.
Misschien komt het ook omdat het veel zzp-ers zijn die niet zoveel investeren in hun eigen ontwikkeling, bijblijven in hun vakgebied, en ik daardoor meer vertrouwen heb ik fysio's verbonden aan instellingen, die je dan vanzelf doorverwijzen naar een ergotherapeut. Tenminste, als er een duidelijke problematiek is.
Fiorucci
24-06-2013 om 08:46
Gonnie
Een kinderfysio die niet blijft investeren in zijn of haar ontwikkeling prijst zichzelf uit de markt natuurlijk. Helemaal als ZZPér. En niet iedere ouder heeft toch te maken met instellingen? Mijn kinderen hebben al sinds jaren een hele goed gespecialiseerde kinderfysio, en ik denk niet dat zij de enige is. Zij kijkt goed naar het kind in totaal, want handschriftproblemen staan maar zelden op zichzelf. Overigens, bij een normale achterstand ben je er ook niet met een paar sessies, en al helemaal niet als een kind al ouder is.
mari39
24-06-2013 om 14:15
Ben ik weer
Heb vandaag met een gespecialiseerde fysiologie overlegd, die kan wel iets doen zegt ze. Ze kan niet zeggen hoe lang de behandeling duurt, af van redenen waarom het niet goed gaat en inzet. Ik denk dat ik zoon wel kan motiveren voor een tijdje maar niet voor een heel schooljaar. Ze begon overigens zelf ook over typeles en ook dat wil ik volgend schooljaar doen. Kan ook weer wat veel zijn dan. Overigens is bij zoon het probleem verkeerd aangeleerd. Hij heeft eerst blokhoofdletters gelwerd en pas daarna lopend schrift. En aangezien hij ass heeft was dat niet handig.
gonniegans
24-06-2013 om 20:27
Fiorucci
Zou je zeggen ja, van die zzp'ers. Maar dit zijn veelall kinderfysio's die vanuit huis werken, net zoals schoonheidsspecialisten en pedicures. Dat zijn nou net de types die niet investeren in het bijblijven in hun vakgebied.
Op school zie ik veel kinderen die (gelukkig voor hun) wel baat hebben met een paar sessies. Net zoals mijn zoon jaren geleden aan een paar sessies logopedie genoeg had. Totdat het kwartje valt.
gonniegans
24-06-2013 om 20:29
Mari39
Is het mogelijk om nog terug te gaan naar blokschrift? Dat is echt veel makkelijker, helemaal bij een slechte motoriek. Mijn zoontje (gr 4) schrijft het blokschrift nu en de juf is heel tevreden. Moet je natuurlijk nog wel blijven oefenen met een fysio/ergo/cesar. Ook RT'ers geven schrijfondersteuning op school, ben je daar al geweest?
mari39
24-06-2013 om 20:34
Gonniegans
Voorschrift is voor hem ook moeilijk. Rt heeft hij gehad, maar daar heb je maar beperrkt recht op. Zijn deel van de koek is al op.
Fiorucci
25-06-2013 om 07:27
Gonniegans
Hier in de stad ken ik alleen kinderfysio's die een eigen praktijk hebben, met alle mogelijkheden vandien, zoals een oefenruimte, veel materialen en een sportzaal. Dus ik redeneerde ook vanuit die ervaring.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.