Macy
19-11-2013 om 21:15
moeizaam praten, maak me zorgen :(
Hallo allemaal,
ik heb een zoontje van nu net 4 jaar. Hij is vorige maand begonnen met groep 1 van een reguliere basisschool. Hij praat moeilijk. Hij is wat moeiijk te verstaan en hij maakt nu ongeveer 5 woorden zinnen. Als ik in de ochtend de andere kindjes in zijn klas zie dan krijg ik de indruk dat die veel verder zijn in hun taal/spraak. De juf heeft nog niks gezegd maar elke ochtend ga ik met lood in mijn schoenen naar school omdat ik verwacht dat ze gaan zeggen dat het niet goed gaat met praten en dat hij naar speciaal onderwijs moet ofzo..
Mijn zoontje is al door de KNO arts onderzocht en zijn gehoor is goed. Hij heeft ook geen autisme kenmerken. Hij krijgt nu logopedie maar die kan geen prognose geven.
Hij gaat wel vooruit in ieder geval want een jaar geleden waren het 2 woorden zinnen ongeveer.
Mijn vraag is of iemand ook een kind heeft die moeilijk sprak op 4-jarige leeftijd en hoe ging het verder met je kind op school?
Leen13
19-11-2013 om 21:58
spraak
Als je in de zoekfunctie op OOL 'spraak' invoert krijg je diverse hits met ongeveer hetzelfde probleem. Als je medisch zaken uitgezocht hebt kun je verder niet zoveel dan logopedie aanbieden. Spraak- taalproblemen kunnen erfelijk zijn maar ook een ontwikkelingsachterstand als achtergrond hebben. Dat ligt niet aan de ouders maar we ontwikkelen ons nou eenmaal niet allemaal hetzelfde. Een gemiddeld kind leert vanzelf spreken zonder dat ouders meer doen dan zorgen voor een vanzelfsprekend passend aanbod aan taal.
Verder nog deze link waarin een verband gelegd wordt met dyslexie en waarin wat linken zitten van organisaties.
http://www.ouders.nl/vraagbaken/kunnen-spraakproblemen-duiden-op-dyslexie-en-hoe-ga-je-daar-meertalig-mee-om-5-jr
Soms leren kinderen ook makkelijker als je meer met ze zingt of gedichtjes leest.
gonniegans
19-11-2013 om 22:09
groep 1
Mijn jongste is 4,5 en zit in groep 1. Het valt me op dat er heel veel verschil is in de spraakvaardigheid van zijn klasgenootjes. Zegt hij al wel woorden met 2 lettergrepen? Mijn zoontje heeft een naam met 2 lettergrepen en er is best een aantal kleuters die dat niet kunnen uitspreken. Het is een gewone Hollandse naam, maar ze maken er iets van 1 lettergreep van. Het viel mij direct op, omdat mijn zoontje wel goed praat.
Dus ik zou me nog niet direct zorgen maken. Hij is onderzocht en goed bevonden, hij heeft logopedie.. je moet gewoon geduld hebben en wellicht je zorgen bespreken met de logopediste.
Tango
19-11-2013 om 23:15
Juf
Ik zou als ik jou was zelf even naar de juf stappen en vragen hoe het gaat o.a. met het praten. Kunnen andere kinderen en juf hem goed verstaan etc. Dan hoef je ook niet steeds met lood in je schoenen naar school te gaan. Lijkt me zowieso niet nodig, jij kan er toch niets aan doen dat je kind wat minder goed praat en bovendien doe je er al iets aan: hij heeft logopedie.
Zoon hier sprak in de kleuterklas ook nog behoorlijk onverstaanbaar, verwisselde diverse klanken en had dus ook logopedie. Juf kwam er meteen mee tijdens het eerste 10 minuten-gesprek (hij zat toen een maand op school) en wij konden toen dus al aangeven dat hij al logopedie had. Was prima. W.b. spraak heeft hij zich door de logopedie goed ontwikkeld, na ongeveer 1 1/2 jaar logopedie sprak hij alle klanken goed uit, maar een prater is het nog steeds niet op school. Thuis wel, daar kletst hij de oren van je hoofd.
Hanne.
20-11-2013 om 10:17
er wordt toch al iets gedaan
Mijn dochter sprak begin groep 1 ook niet goed. Ze vertelde wel veel, maar het was heel slecht te verstaan. Hier heeft logopedie goed gewerkt. We zijn begonnen toen ze 3,5 was en tegen de tijd dat ze naar groep 2 ging was het een stuk verbeterd. Al blijft het een aandachtspunt. Verder doet ze het nu prima op school . Kinderen zijn erg flexibel. Die kunnen prima omgaan met een kind dat (nog) niet zo goed praat als zij.
Ik zou me niet zo druk maken. Je zoon loopt op dat punt achter, maar op andere punten wellict voor. En hij heeft al logopedie en hij gaat al vooruit. Naar het speciaal onderwijs zal hij vast niet gaan op basis van alleen dit. Zeker niet in groep 1.
Een moeder
20-11-2013 om 13:16
wel
Met een iadh kind heb ik lang gezocht naar de juiste ingang voor mijn kind. Toen het iets aan de hand in eindelijk een naam kreeg (diagnose) die paste bij de situatie, kon ik stoppen met zoeken. Tot dan had de omgeving gezegd dat het allemaal wel meeviel en ik mij geen zorgen hoefde te maken. Daar gingen mijn nekharen van overeind staan. Met eeuwige twijfel als gevolg. Achteraf omdat je je zorgen niet kan bespreken met iemand die het niet ziet. Dat proef ik ook een beetje bij jou.
Dus, als jij je zorgen maakt, is dat om een reden. Neem jezelf serieus.
In jouw geval kan je de spraak van je zoon met de logopediste bespreken. Misschien heeft zij een uitleg waar jij jullie situatie in herkent. Bespreek met haar de voortgang: zit er ontwikkeling in zijn spraak en is dat een langzame of een snelle? En bespreek ook hoe lang je dit (nog) proberen gaat voordat jullie concluderen dat dit niet het gewenste resultaat heeft (of niet genoeg resultaat) zodat jij weet dat je verder moet gaan zoeken en de logopediste zich niet afgedaan voelt wanneer je opstapt.
Fransien
20-11-2013 om 14:59
dysfatische ontwikkeling
Komt in de familie van mijn man nogal veel voor, en twee van onze kinderen hebben het ook. Een van de kenmerken is een vertraagde spraakontwikkeling terwijl het taalbegrip prima op orde is. Dit vereist een hele gespecialiseerde logopedist, een normale logopedist kan hier wel wat mee maar veel te weinig is mijn ervaring.
Je kind gaat vooruit, maar niet snel genoeg naar jouw mening, dus dan ga je eerst met de logopedist praten, en eventueel laten testen op dysfatische ontwikkeling (standaard tests, horen bij iedere logopedie-praktijk aanwezig te zijn) en aan de hand van de uitkomsten ga je verder praten. Niet willen testen en niet willen praten is ook een uitkomst, ga dan als de wiedeweerga naar een ander.
Jij bent de moeder en kent je kind het beste en hebt waarschijnlijk door dat de kloof tussen taalproductie en -begrip aan het groeien is en dat hij steeds meer problemen krijgt. Als een logopedist jou niet serieus neemt, neemt ze je kind ook niet serieus en draait ze alleen maar een standaard riedel af als behandeling.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.