Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Microkiné (soory, beetje lang)

Ik heb een zoon van bijna 9 die het moeilijk heeft op school. We wonen in Wallonië en ik word zo langzamerhand een beetje moe van de onduidelijkheid in diagnoses die gesteld worden. Zo heeft mijn zoon een concentratieprobleem, een taalachterstand, traag van begrip.. affijn, hij heeft sinds een jaar logopedie (sinds sept. bij een andere) en daarvoorafgaand een paar keer bij de neuropsychiater geweest die een rapport/resumé heeft opgemaakt. Om slecht gehoor uit te sluiten nog bij de KNO geweest. Daarna nog een bezoekje aan een kinderziekenhuis, daar één of andere dokter gezien die testjes met 'm deed, hersenactiviteit gemeten.. En nu veronderstelt onze nieuwe logo dat er waarschijnlijk sprake is van 'dysphasie', op Wiki heet dat ESM. (Zijn zusje van 4 maakt eigenlijk al mooiere zinnen dan hij.) Nooit eerder heeft er iemand uit het rijtje 'deskundigen' die opmerking gemaakt en dus voelen we ons eindelijk begrepen.
Sinds groep 3 geven wij signalen naar de school dat het niet goed gaat en dat wij onze zoon liever naar speciaal onderwijs zien gaan. Maar voordat een kind daar toegelaten wordt moet er een heel lijstje speciaisten afgelopen worden. Nu hebben we dan een afspraak bij de Kinderlogo/psy in weer een ander ziekenhuis, om 31/3, en dan moeten we daar ook weer minimum 5x naar toe voor testjes en weet-ik-wat nog meer. Hij kan dan vaststellen of speciaal onderwijs aan de orde is of misschien enkel medicatie.
Onze huidige logo is heel behulpzaam en leeft mee met onze zoon. Nu heeft zij mij een tip gegeven om zoon misschien eens 'microkinesitherapie' te laten doen. Een soort massage waarbij bepaalde punten aangeraakt worden die dan weer e.e.a. in werking zetten. (Een stimulerende werking hebben op de hersenen, denk ik.) Klinkt erg vaag, en daarom vroeg ik me af of iemand hier al eens van gehoord heeft?

Rafelkap

Rafelkap

19-01-2014 om 14:16

vaag

Nee. Het klinkt idd erg vaag, ik zou daar verder geen hoop op hebben. Beter is het zoeken naar een logopedist die gespecialiseerd is in dysfasie en er met meer zekerheid kan worden vastgesteld dat dat het is. Volgens mij is daar geen medicatie voor. Ken je Kentalis of Auris? Daar zitten volgens mij de deskundigen voor kinderen met taalproblemen. Die kunnen je ook adviseren of je zoon baat heeft bij cluster 2 onderwijs.
Heeft hij al lang taalproblemen? En is er al eens een E.E.G. gemaakt?

Rafelkap

Rafelkap

19-01-2014 om 14:17

wallonie

O ik zie opeens weer dat je in Belgie woont. Daar zijn vast wel soortgelijke organisaties als die ik noem

Tijgeroog

Tijgeroog

19-01-2014 om 14:25

Kinesitherapie

Kinesitherapie, ipdat is toch hetzelfde als fysiotherapie bij ons?

nathalie

nathalie

19-01-2014 om 15:40

ken je dit al?

-Zo heeft mijn zoon een concentratieprobleem, een taalachterstand, traag van begrip, Zijn zusje van 4 maakt eigenlijk al mooiere zinnen dan hij.- De logo benoemt dat hij Ernstige Spraak- en taal Moeilijkheden heeft en -Nooit eerder heeft er iemand uit het rijtje 'deskundigen' die opmerking gemaakt en dus voelen we ons eindelijk begrepen.- Maar dat wist je toch al, dat hij ernstige spraak en taalmoeilijkheden heeft? Dat is ook niet meer dan een term hoor het is geen diagnose.
Ken je dit al? http://www.dysfasie.net/
Hier kunnen ze je misschien verder helpen en ook vertellen of die microkiné wat is.

Zwelgje

Zwelgje

20-01-2014 om 17:01 Topicstarter

(h)erkenning

Het vervelendste vind ik dat er zo lang gezocht wordt naar iets wat eigenlijk helemaal niet zo uniek is. Ik had verwacht dat we bij de eerste-de-beste deskundige/logopedist al erkennning konden verwachten, en direct een duidelijk stappenplan, advies over type scholing etc. Maar nee, niemand 'durft' iets te concluderen, behalve onze nieuwe logo dus. Er word niet doorgevraagd, dus als je zelfs niks ter sparke brengt kun je wachten tot je een ons weegt.
Ik heb sowieso al het één en ander op te merken aan de school, maar deze leraren lijken totaal niks te weten van a-normaal gedrag, resultaten, prestaties.. Als je het niet doet zoals de 'anderen', dan is dat jouw probleem, de school steekt geen hand uit. Is dat in NL anders? (Laat iemand ajb 'JA' zeggen, dan heb ik een goeie reden om weer naar NL te verhuizen! )

O en

Ik denk altijd dat het in Belgie beter geregeld is? Je kind kan op internaat of krijgt deskundige begeleiding bij autisme. Autisme Centraal heeft een soort Belgische oorsprong en deskundigen en die weten er echt wat van.
En mensen die in de clinch komen met jeugdzorg 'vluchten' naar Belgie. Jonge mensen die een buitenlandse partner hebben gaan voor de verblijfsvergunning tijdelijk in Belgie wonen.
Heb je dat draadje gelezen over hulp bij aanvraag CIZ? Standaard worden volslagen terechte aanvragen voor indicaties hier geweigerd om te zien wie er de langste adem heeft, ook bij mijn kids, en dan roepen ze daarna 'zorgfraude' als blijkt dat men de zaak naar het doel toe gaat formuleren omdat je kind niet zonder hulp vooruit kan komen.
Voor mij lijkt Belgie eigenlijk ideaal.

uitgeloot

En ben je uitgeloot voor dokter of iets anders te studeren dan ga je naar Belgie, krijg je zelfs een Belgische studiebeurs.
Belgie heeft minder last van de crises dan Nederland. Oef, misschien moeten we echt naar Belgie verhuizen? Ik vind Antwerpen een hele leuke, beetje jaren vijftig, stad.

Zwelgje

Zwelgje

20-01-2014 om 19:44 Topicstarter

Anne J

Ja, maar ik woon wel iets zuidelijker dan Antwerpen.. Ik heb al ondervonden dat Vlaanderen en Wallonië niet altijd te vergelijken zijn.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.