Annika
27-05-2013 om 20:55
Medicatie bevalt niet meer?
Zoon reageerde maandenlang goed op concerta maar ii heb het idee dat het nu de laatste weken minder goed gaat: het lijkt alsof de doses die eerst goed was nu te hoog is? Vaak moe, hoofdpijn, erg rustig... Zodra hij stopt (in het weekend) is hij gewoon zichzelf weer.
Is het mogelijk dat hij opeens een lagere dosis zou oeten hebben of opeens meer last heeft van bijwerkingen terwijl het eerst wel - zeker een half jaar lang - het juiste medicijn leek?
anna van noniemen
28-05-2013 om 22:13
Mmmmm, apart
meestal hoor je juist dat een dosis niet goed meer werkt omdat hij te laag is. Ik zou dit toch met de behandelaar bespreken, die weet toch meer dan wij denk ik....
Sterkte
lotteke
29-05-2013 om 09:03
Herkenbaar
Mijn zoon, nu 14, gebruikt nu een aantal jaren concerta, is over gegaan op een hogere dosering en van het gevolg ben ik erg geschrokken. Hij heeft ook dwangklachten, die heel erg toenamen, ook somber, apatisch, moe, hoofdpijn.
Een aantal dagen zonder concerta liet mijn oude vertrouwde zoon weer zien, vrolijk, actief, maar wel extreem ongeconcentreerd.
Toen weer de oude dosering, waar we dezelfde werking zagen als met de hoge dosering, alleen minder extreem. Doordat we het zo gewend waren en hem geen hele dagen zonder medicatie kenden viel nu op dat de werking in zijn geval niet meer voldoet, wat ons betreft.
Nu zitten we met een enorm probleem, want zonder kan hij zijn school niet afmaken.
Maar goed, herkenbaar dus, ik zou als ik jullie was andere doseringen proberen, en een gulden middenweg proberen te vinden, als dat lukt.
Ik vond ook een stuk op wikepedia:
Methylfenidaat kan volgens een voorgestelde richtlijn van de EMEA < http://nl.wikipedia.org/wiki/Europees_Geneesmiddelenbureau> (de Europese medicijnen autoriteit) uit begin 2009 beter niet langer dan een jaar onafgebroken worden gebruikt omdat er nog te weinig onderzoek is gedaan naar de langetermijneffecten. De EMEA stelt ook dat meer controle nodig is gedurende het gebruik in verband met de kans op bloeddruk problemen en het verergeren van sommige psychische aandoeningen. Ook dient de groei van lengte en gewicht in de gaten gehouden te worden.[5] < http://nl.wikipedia.org/wiki/Medicatie_bij_ADHD#cite_note-5>
Bekend is, dat het innemen van methylfenidaat tezamen met sinaasappelsap (veel vitamine C), koolzuurhoudende dranken, sterke voedingssupplementen en dergelijke een vermindering van de werking teweeg brengt. Dit komt doordat sterke organische zuren in het maag-darmkanaal met het medicijn reageren[7] < http://nl.wikipedia.org/wiki/Medicatie_bij_ADHD#cite_note-7> . Bij een hoog vitamine C-gebruik is daarom een hogere dosering van het medicijn noodzakelijk. Daarnaast heeft bij vitamine C ook de werking als antioxidant < http://nl.wikipedia.org/wiki/Antioxidant> invloed op de werking van methylfenidaat[8] < http://nl.wikipedia.org/wiki/Medicatie_bij_ADHD#cite_note-8> .
Dexamfetamine
Als alternatief voor methylfenidaat kan ook dexamfetamine (dextro-amfetamine < http://nl.wikipedia.org/wiki/Dextro-amfetamine> ) worden voorgeschreven. Dexamfetamine heeft een ander werkingsmechanisme dan methylfenidaat. Dexamfetamine bevordert de afgifte van dopamine en noradrenaline; methylfenidaat remt de afbraak ervan. Twee verschillende manieren om de beschikbaarheid van deze neurotransmitters te verhogen. Het kan daarom zijn, dat iemand gunstiger reageert op dexamfetamine dan op methylfenidaat, of omgekeerd.[14] < http://nl.wikipedia.org/wiki/Medicatie_bij_ADHD#cite_note-14>
Een voordeel van dexamfetamine is verder, dat het een minder hevig rebound-effect < http://nl.wikipedia.org/wiki/Rebound-effect> geeft (tijdelijke heftige verergering van de ADHD-symptomen als de dosis uitgewerkt is) dan methylfenidaat. Dexamfetamine heeft een langere werkingsduur dan de kortwerkende vorm van methylfenidaat, maar werkt minder lang dan de langwerkende vorm.
Dexamfetamine wordt in Nederland vrij weinig toegepast maar het krijgt meer bekendheid. Het middel is in Nederland verkrijgbaar in een directe afgifte preparaat met een werking van ongeveer zes uur, en een retard-variant met verlengde afgifte van ongeveer twaalf uur. Buiten de Benelux zijn ook andere amfetamine preparaten verkrijgbaar, in de VS bijvoorbeeld zijn Desoxyn(dextro-methamfetamine) en Adderal(een mengsel van 4 verschillende amfetamine-zouten) verkrijgbaar.[15] < http://nl.wikipedia.org/wiki/Medicatie_bij_ADHD#cite_note-15>
Hanny61
29-05-2013 om 17:49
Mijn zoon
heeft ook Concerta gehad, eerst in een redelijk hoge dosis. Hij kreeg hier echter hoofdpijn van en de dosering is toen naar beneden bijgesteld. Helaas had dit helemaal niet het gewenste resultaat: hij leek wel een zombie, ook erg rustig (bijna apatisch) en moe.
We zijn er maar snel mee gestopt. Hij gebruikt nu Medikinet, dat bevalt goed. Dexamfetamine heeft hij ook gehad.
Kortom, misschien is er juist sprake van onderdosering. Je zoon wordt natuurlijk ook zwaarder en zal misschien een hogere dosering nodig hebben. Terug naar de kinderpsychiater, zou ik zeggen.
Petra.v.S.
29-05-2013 om 18:57
Hoe is het met zijn gewicht
Het kan namelijk ook zijn dat de dosering te hoog is geworden omdat hij is afgevallen. Dat heb ik met mijn zoon ook gehad. De concerta werkte minder goed, hij had meer last van bijwerkingen enz. Bij controle bleek dat hij 5 kilo was afgevallen in een jaar tijd. Daarom was bij hem de dosis te hoog geworden in verhouding met zijn lichaamsgewicht en moest hij naar een lagere dosering terug. En dat gaat nu erg goed.
Annika
29-05-2013 om 19:06
Terug naar de arts
Onderdosering en gewicht? Hmh. Ja, gewicht gaat omhoog. Kon me zo moeilijk voorstellen dat je van te weinig medicatie juist weer meer bijwerkingen krijgt, maar wie weet.
Terug naar de arts ja, dat is logisch. Alleen is dat weer een geval apart, ik ben zeer ontevreden over de gang van zaken in het ziekenhuis. Heb een kinderarts die alleen gewicht/lengte bijhoudt en pillen voorschrijft (wilt u meer, minder, ander merk, zeg het maar!) en geen idee heeft wat zijn klachten zijn en of het helpt (dat moet ik aangeven).
Op het moment zijn we gewoon even gestopt. Hij voelt zich prettig, school is even nu de laatste weken van groep 6 niet zo belangrijk (en hij haalt toch goede cijfers). Wie weet later weer eens een andere arts zoeken.
Moppeke
31-05-2013 om 13:06
Andere arts
Overleg eens met je huisarts of die geen goed alternatief voor je weet (in de zin van een andere arts, bedoel ik).
Wij hebben gekozen voor een traject via de orthopedagoog en binnen die praktijk werkt ook een psychiater. Die combi bevalt ons prima en heeft ons al veel goeds gebracht. We hebben een goede klik en er is ruimte voor overleg en er wordt naar ons geluisterd. Super belangrijk. Niet alleen even meten en wegen, maar echt een stuk dieper hoe de dingen gaan, ups, downs, effecten, hoe gaat slapen enz.
Misschien is het slim om nu alvast een andere arts te zoeken en een afspraak te plannen. Wellicht kan je zoon dan in het nieuwe schooljaar starten met een hernieuwde medicatie?
Belangrijk is ook om voor jezelf en je kind te weten je medicatie alleen op school nodig acht of ook daarbuiten. Bij ons is het breder dan alleen school. Zouden we stoppen, dan is het effect gelijk merkbaar.
Annika
04-06-2013 om 19:11
Even geen medicatie
Ik denk dat we gewoon maar even helemaal stoppen met de medicatie. Hij is zo veel vrolijker als we ze niet geven en op zich is het nu voor school niet nodig. Hij is drukker en impulsiever zonder, maar ook een stuk vrolijker. Dat hij op sporttraining de helft van de les staat te spelen ipv op te letten is jammer voor de rest maar daar lijdt hij zelf niet onder. Wel heeft hij zelf heel veel last van "saaie" dingen als autoritjes bijvoorbeeld, maar dan is de keuze aan hem: pillen of saai...
Kijken we volgend schooljaar of wanneer hij naar het vo gaat wel weer eens hoe het gaat en starten evt met een nieuwe begeleider/arts.
Is mijn gevoel nu hoor. Iemand een andere mening?
Agchie
04-06-2013 om 19:14
Kleine tip
Voor saaie dingen als autorijden hebben wij een mp3-speler vol spannende verhalen.....
Succes hoor!
Agchie