Franny
16-08-2018 om 10:24
Licht verstandelijke beperking
Hallo lezers,
Onze zoon is nu 14 jaar,
Werd geboren maar was al vrij snel duidelijk dat hij de genen van verstandelijke beperking van zijn vaders kant meedroeg.
Al begin van basisschool aangeven,in groep 2 zagen ze dat hij idd trager was dan andere leeftijdsgenoten.
In groep 4 zelf achter een test moeten aan rennen,want school vond dit niet nodig.
De kinderpsychiater stond er zelf versteld van dat school er zo luchtig over deed na de testuitslagen.
Was dus vrij duidelijk dat er meer aan de hand was.
Hij ging naar een andere school i.v.m. zijn taal/spraak probleem.
Dat stukje lager IQ vaker aan gegeven (school,ziekenhuis,consultatiebureau)
Niemand die er verder op in ging.
Hij kreeg last van sociaal en emotionele vlakken,kreeg er naschoolse therapie bij.
Stroomde door naar reguliere middelbare school vmbo met basisondersteuning,ging 1ste jaar goed.
Afgelopen november,raakte hij totaal overvraagt.
Klas was een puinhoop doordat de mentor uitviel onverwachts,puberale vriendjes die hem meesleepte(hij stelt zich neutraal op tussen wat goed en slecht is,maar laat zich meeslepen)
In ieder geval de emmer die langzaam vol liep is overgelopen en is helaas eindigt in overprikkeling en psychotische toestand.
Heeft in 4 a 5 maande tijd 3 terugvallen gehad en nadat ze hem een anti-epileptische middel gaven trok hij redelijk bij.
Maar de bevestiging dat hij dus LVB heeft werd nu hardop uitgesproken.
Voorheen stond het klein onderaan pagina en niemand die erop in haakte.
Jaren lang roepen en niet gehoord te worden,wordt nu door dit voorval wel gezien.
Hij verbleef van begin december op gesloten afdeling en nu sinds juli in een woongroep voor kinderen met lvb/gedragsproblemen.
Alleen hij is een uniek geval......
Zijn karakter is zo lief......
Enige wat er speelt.....is onbegrip,geen motivatie om actief mee te doen.
Daardoor obesitas en door medicatie nog meer toegenomen.
Hij moet elke dag aangestuurd worden in zijn dagelijkse dingen(zelfzorg)
Het zal een zware dobber worden om hem op goede weg te krijgen en terugkomt naar huis is misschien niet meer mogelijk vanwege zijn lvb.
Er komen nu nieuwe testen en ze gaan dagelijkse structuur weer opbouwen,aangepast school,gezondheids- gericht.
En wie weet in toekomst andere woonvorm die aansluit op hem en begeleidwonen.
Iemand die zich hierin herkent?
Groetjes Franny
(wees vrij om te reageren)
Tango
16-08-2018 om 14:10
Franny
Wat een ongelooflijk triest verhaal zeg! Vooral dat jullie nooit gehoord zijn.
Ik begrijp dus dat er al sinds groep 2 een diagnose lvb is. Waarom is destijds niet gekozen hem naar SBO te laten gaan? En wat is zijn IQ?
Waarschijnlijk is hij zijn hele basisschool periode overvraagd. Is er nooit iets van een eigen leerlijn voor hem ingezet? En hoe komt het dat er naar jullie niet geluisterd werd? Er lag toch een diagnose.
VMBO-basis met lwoo lijkt mij op zich een juiste plek voor hem. Tenzij zijn IQ daarvoor ook te laag ligt, maar dat weet ik dus niet. Het eerste jaar ging in ieder geval goed.
Is er nu verder onderzoek gedaan naar psychiatrische problematiek? Want ik lees dat hij allerlei medicatie krijgt maar er is toch alleen maar een diagnose lvb? En begrijp ik goed dat hij ook epilepsie heeft?
Het lijkt me dat er nu eerst heel goed bekeken moet worden wat er naast een lvb met jullie zoon aan de hand is voordat er verdere stappen worden ondernomen. Lvb hoeft natuurlijk helemaal niet een reden te zijn om niet thuis te wonen, maar evt. bijkomende problematiek kan het wel ingewikkelder maken.
Het is echt zonde dat er nooit eerder is ingegrepen, al weet je nooit of dit afdoende had geholpen. Het kan ook zijn dat juist in de puberteit er nieuwe problematiek ontstaat.
Zelf heb ik een zoon van 13 met een lvb, IQ rond de 75. Hij heeft het regulier basisonderwijs doorgelopen met de nodige extra begeleiding en op zijn eigen leerlijn. In groep 8 liep hij pas echt vast. Op VMBO-basis met lwoo is hij het eerste jaar goed doorgekomen maar hij heeft heel veel ondersteuning nodig bij huiswerk, leren etc. Dat bieden wij vooral thuis. Dit dus om aan te geven dat een lvb niet voor gedragsproblemen hoeft te zorgen. Het gebrek aan motivatie en het onbegrip herken is heel erg. Zoon kan zelf niet leren voor een toets. Hij weet niet hoe hij moet beginnen en het lijkt dus dat hij niet gemotiveerd is. Hij wil echter wel een goed cijfer halen. Wij moeten het voor hem structureren en samen met hem leren. Voor ons is het nog steeds spannend of zoon het redt binnen het Vmbo, gezien wat hij nodig heeft. Maar we bekijken het per moment. Ik hoop zeker dat het komend schooljaar niet zo mis gaat als bij jullie. Heel naar lijkt me dat.
Ik wens je heel veel sterkte met je zoon.
Loontje
26-08-2018 om 10:54
LVB bij ons ook?
Mijn zoon is onlangs op bijna 16 jarige leeftijd getest na gedragsproblematiek en daar kwam een laag IQ uit. Hij wordt nu gezien als risicojongere. Wat mij opvalt is dat in tegenstelling tot bij jou, het nooit iemand op is gevallen. Hij is een extreem jonge leerling en acteerde op didactisch passend niveau,zijn IQ was eind basisschool 114 en nu opeens LVB? Hij had leerproblemen maar VMBO TGL zou zijn cognitieve capaciteiten voldoende prikkelen. BBL geplaatst vanwege lage cito en leerproblemen, hoge cijfers gehaald maar sinds vorig jaar thuiszitter, moe vanwege het aanpassen. Ik zie wel kenmerken met LVB en houd mijn hart vast waar hij terecht gaat komen, dus ik volg jouw draadje hier graag.
Chrizztoffel
14-03-2019 om 10:57
LVB te pas en te onpas gebruikt
Lieve mensen, zullen we afspreken dat we LVB wel op de juiste manieren toepassen?
Zo omschrijft Tango haar zoon van 13 als LVB met een IQ van 75. Een IQ van 75 is gewoon laagbegaafd. Niet licht verstandelijk beperkt:
"Licht verstandelijk gehandicapt. 75% van de mensen met een verstandelijke handicap behoort tot deze groep. Het gaat om mensen met een intelligentiequotiënt (IQ) van 50 tot 70."
Bron: carehouse.nl / verstandelijke-beperking
Niet meteen stempeltje geven
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.