Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op

Jeugdggz petitie tekenen en doorgeven

http://www.petitiejeugdggz.nl/petitie/
Direct tekenen. En verspreiden. Er kunnen veel meer handtekeningen bij.
http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Robert-Vermeiren/Blogbericht-Robert-Vermeiren/130655/Kinderpsychiatrie-uit-het-basispakket.htm
Nog een blog waarom de kinderpsychiatrie betaald moet blijven uit de zorgverzekering. In plaats van ontschotting komen er juist schotten tussen de kinderpsychiatrie en de volwassenpsychiatrie, tussen de kinderpsychiatrie en de kindersomatiek. Het is nog maar de vraag wat de gemeente over heeft voor de kinderpsychiatrie. De waan van de dag is dat kinderen geen psychische stoornissen hebben maar dat ouders maar eens beter moeten gaan opvoeden.
De twitter van de petitie is https://twitter.com/petitiejeugdggz
De nieuwsbrief http://www.petitiejeugdggz.nl/?wysija-page=1&controller=email&action=view&email_id=19&wysijap=subscriptions
In de nieuwsbrief van juli wordt genoemd dat er ruim 27.000 handtekeningen zijn maar dat is nog niet genoeg. Meer mensen moeten tekenen om te voorkomen dat de jeugdwet er in september doorgehamerd wordt.

mirreke

mirreke

12-08-2013 om 17:31

Tekenen svp, want de nieuwe jeugdwet is funest voor jullie kinde

Nl. de expertise verdwijnt en wordt versnipperd. Straks mag je eerst bij de gemeenteambtenaar langs om te vragen of je alsjeblieft, alseblieft, met je zoon of dochter naar een psycholoog of psychiater mag.
Het budget van de gemeente is voor hetzelfde werk minstens 25% gekort op wat er nu beschikbaar voor is. Bovendien is dit geld niet geoormerkt (met andere woorden, de gemeente krijgt dit samen met al het andere geld wat ze van het rijk krijgen) zodat het prima kan zijn dat een gemeente zijn prioriteiten heel ergens anders heeft liggen, en niet bij de jeugdggz.
Verder, de gemeente heeft totaal geen expertise op dit gebied, maar krijgt nu wel de macht over de geestelijke gezondheidszorg van onze kinderen. Ook de mogelijkheid om zelf naar een vrijgevestigde praktijk te gaan (eventueel op eigen kosten) wordt meen ik onmogelijk gemaakt. Alles moet via het gemeenteloket, ook al omdat alles ook bij jeugdzorg bekend moet gaan worden.
Dan, als je al naar iemand toe mag, zal het naar alle waarschijnlijkheid geen eigen vrije keuze zijn, maar een praktijk of instelling waar de gemeente een contract mee heeft.
Jullie weten, gemeentes moeten bezuinigen, krijgen daarnaast ook nog eens de waanzinnige plannen van de regering om te moeten fuseren tot grote supergemeentes over zich heen. Neem van mij aan, de jeugdggz wordt geen prioriteit en in ieder geval zal de gemeente daar niet in uitblinken.
Kortom je krijgt willekeur per gemeente, misschien ook wel per ambtenaar, en ik vermoed dat er zoveel mogelijk zal worden getracht om verzoeken af te wimpelen ('ga eerst maar eens opvoeden').
Ik herinner me nog goed de problemen van een vriendin van mij. Dwarslesie en in een rolstoel, en voor elke ruziën bij de gemeente. Traplift naar de zolderverdieping kon ze wel vergeten, was volgens de ambtenaar niet nodig. Wordt gewoon voor je beslist, dat je een derde van je huis niet kunt begaan.
Ik stel me zo voor dat het ook zo bij de jeugdggz zal gaan. Je weet dat je hulp nodig hebt, de huisarts vindt het ook, maar de gemeenteambtenaar zegt dat je het eerst nog maar even een half jaartje moet aankijken.
Voor de duidelijkheid: dit geldt voor adhd, dyslexie, dyscalculie, ASS-stoornissen, Tourette, dwang, woede, en ook voor ernstige psychiatrische ziekten of depressie.
Of ook bv. hulp als je kind een traumatische ervaring of het verlies van een ouder achter de rug heeft.
IEDEREEN die met kinderen te maken heeft, moet deze petitie tekenen!

mirreke

mirreke

14-08-2013 om 13:07

Nu 29.000 handtekeningen

Dit zijn er veel maar niet genoeg.
Let ook eens op degenen die als eerste de petitie hebben ondertekend. Vrijwel zonder uitzondering kinderpsychiaters. Dat is niet voor niets!
Teken de petitie.

Evanlyn

Evanlyn

14-08-2013 om 23:49

Ook getekend, al een tijd geleden

En het is inderdaad heel belangrijk! Ik heb op andere manieren met onze gemeente te maken en ze doen gewoon maar wat, zelfs op terreinen die wel tot hun kerntaken behoren. In dit geval zijn ze natuurlijk helemaal "out of their depth". En als ze moeten kiezen tussen bezuinigen op openbaar groen, waar heel veel kiezers boos over zullen worden, of bezuinigen op die paar kiezers die een kinderpsychiater nodig hebben voor hun kind, dan lijkt de keus me wel makkelijk.

mirreke

mirreke

21-08-2013 om 00:58

Blog van menno oosterhof, kinderpsychiater en mede-initiatiefnem

http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Menno-Oosterhoff/Blogbericht-Menno-Oosterhoff/135648/Dokter-Overheid-en-zijn-assistent-Gemeente.htm

20 augustus 2013

Dokter Overheid en zijn assistent Gemeente

Voor wie het nog niet weet: De overheid wil niet alleen de provinciale jeugdzorg maar ook de gezondheidszorg voor kinderen en jeugdigen met een psychische aandoening inrichten als een gemeentelijke voorziening. Tegen dit wetsvoorstel is buitengewoon veel protest.

Vrijwel alle deskundigen verwachten dat hiervan de jeugdzorg niet beter wordt en de jeugdggz veel slechter. De kernhoogleraren psychiatrie spreken van een historische blunder. De overheid lijkt niet in het minst onder de indruk en ook de vereniging van Nederlandse gemeenten kan haast niet wachten dit varkentje eens te wassen.

Dokter Overheid
'Komt u verder. Dokter Overheid is de naam en dat is mijn assistent Gemeente. Eens even zien. Ai, ai. Dat ziet er niet goed uit. Heel wat klachten. U hebt last van meerdere hulpverleners in een gezin, medicalisering, onnodig dure zorg en u bent erg gegroeid, overgewicht dus. Dat wordt een hele zware operatie mevrouw Jeugdzorg. En u zult fors op dieet moeten.

Wat zegt u? U bent mevrouw Jeugdggz? Ja, dat zei ik toch? Jeugdzorg. Wat? Oh, is dat iemand anders? Nou u woont anders wel allebei in de Kinderstraat. Dat is toch allemaal hetzelfde.

U hebt helemaal geen veel last van meerdere hulpverleners in een gezin? Nou des te beter. U ziet dat het al helpt. U wilt niet demedicaliseren? Ja, ja, dat zeggen ze allemaal, maar het is echt beter. Die pillen zijn niet goed voor u. Hoe ik dat weet? Nou, nou. We zijn wel mondig nietwaar? Dat weet ik gewoon. Dat weet iedereen. Pillen zijn gewoon niet goed.

Als we nu even de operatie bespreken. Ik verwacht daar echt heel veel van. Het is een nieuwe operatie, die in kleinere vorm slechts een keer eerder is uitgevoerd in Denemarken en daar was het een succes. Een groot succes.

Wat zegt u? Er zijn mensen die zeggen dat het daar mislukt is? Dat er ongelijkheid ontstond per gemeente? Dat er te goedkope zorg ingekocht werd? Dat de kosten eerst toenamen?

Nou, daar weet ik niks van hoor. Bovendien luister ik niet naar wat niet in mijn ideeën past.

Laten we verder gaan. De operatie is in deze vorm nog nooit uitgevoerd en hij is echt groot. Een megaoperatie mag ik wel zeggen. Het is eigenlijk niet één operatie, maar vier tegelijk. We gaan echt alles omleggen. Geen schotten meer tussen de verschillende organen. We maken er één groot orgaan van dat alles kan. Spijsvertering, bloedsomloop, ademhaling, voortplanting, urineproductie. We gooien het allemaal op een hoop.

Of die schotten misschien ook voordelen hebben? Nou, denk ik niet hoor.

Wat vraagt u? Evidence based? Ja hoor, het is voor ons evident dat we graag willen dat het een succes wordt. Sterker nog: Het moet gewoon lukken.

Bang? Nergens voor nodig. Dokter gemeente gaat het uitvoeren. En die heeft nog nooit een fout gemaakt bij een operatie, want ?hij heeft nog nooit een operatie gedaan. Ha, goeie grap.

Niet leuk? Nou, u hebt ook weinig gevoel voor humor.

U kunt hem echt vertrouwen. Het staat hier in de aanbevelingsbrief van dokter Geluk. Voor dokter gemeente is mevr. Jeugdggz een witte vlek. Dus hij begint onbevooroordeeld. Dat is juist zo prettig. Hij staat er helemaal fris in. En hij wil er echt iets moois van maken. U boft maar. Als u het niet erg vindt dan ga ik nu. Ik heb een paar ernstig zieke patiënten waar ik heen moet. Mevr. Fyra, dhr. JSF,

Mevr. Thuiszorg? Ja, die ook, maar die is al overleden. Ja. net als mevr. Betuwelijn.

He nee. Ga nou niet weglopen. Kom, anders moeten we u nog gedwongen behandelen ook. Wees nou even net zo onredelijk als wij. Gewoon geloven in de goede afloop en niet nadenken. Zo moeilijk is dat toch niet. Ik doe dat elke keer opnieuw.'

» Teken de petitie tegen de nieuwe jeugdwet

Afdrukken Doorsturen
Waardeer dit item: (10,0)

Er zijn nog geen reacties bij dit bericht. Ziet u geen reactieformulier? Log in.

mirjam

Leen13

Leen13

21-08-2013 om 02:51 Topicstarter

Ja inderdaad mirreke

Deze klopt ook als een bus.
http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Menno-Oosterhoff/Blogbericht-Menno-Oosterhoff/133645/Help-kinderpsychiatrie-gedwongen-uit-huis-geplaatst.htm
"Ook zeggen ze dat we niet altijd meer met zijn allen overal naar toe moeten en dat er daarom altijd iemand meegaat, oom regisseur. Maar dat is toch dom, want ik ga bijna altijd overal alleen naar toe en dan zou er nu aldoor iemand bij moeten zijn."

Leen13

Leen13

21-08-2013 om 02:53 Topicstarter

Lekker bezig

Gelukkig iemand die zich goed kwaad maakt en doorgaat met aan de bel hangen.
http://www.artsennet.nl/opinie/artsen-blogs/Menno-Oosterhoff/Blogbericht-Menno-Oosterhoff/134600/Dol-op-pillen.htm
"Als ik vertel, dat ik psychiater ben, krijg ik steevast te horen, dat het beter is met mensen te praten dan ze vol te stoppen met pillen. Als ik vertel dat ik kinderpsychiater ben dan zeggen mensen min of meer verontwaardigd: 'moeten kinderen al naar de psychiater?' Ik maak me sterk dat een kinderarts zoiets nooit te horen krijgt."

Leen13

Leen13

21-08-2013 om 03:09 Topicstarter

We zijn er weer.... kindermishandeling

Een reactie op het blog van Menno Oosterhof. Om maar weer eens duidelijk te maken wat de 'passie' van jeugdzorg is.
Menno,
Het woordje diagnostiek komt in de wettekst zelfs helemaal niet voor, tenminste niet in de versies die ik heb gezien.
Alleen in de Memorie van Toelichting wordt het een keer gebruikt. Maar daar wordt het in verband met de behandeling na kindermishandeling gebruikt en gaat het niet over de diagnostiek zoals die in de jeugd-GGZ veel meer wordt gedaan, nl. het onderzoeken of er sprake is van een psychiatrische stoornis."
Alice Broersma, jurist, Groningen - 17-05-2013 15:55

Leen13

Leen13

21-08-2013 om 12:28 Topicstarter

Jeugdzorg

Het probleem met jeugdzorg is de dwang en het opgelegde populaire 'profiel' waar mensen aan afgemeten worden. Problemen met kinderen liggen eerst aan kindermishandeling en opvoedonmacht van ouders. Daar is geen therapie voor maar wel overheidsdwang. Dat wordt een grote misere. Met name als het om kinderen, maar ook hun ouders, gaat waar de psychische problemen tussen de oren zitten.
In plaats van de kortste weg naar de jeugd ggz wordt het een jungle in de jeugdzorg. En eigenlijk is dat nu al aan de hand. Ook al namen we de kortste weg was het toch al een lastig diagnostisch traject en werden we ook nog eens het bos ingestuurd met een zorgmelding.
Hoe begrijpelijk ook, ik vind het nog steeds vreemd dat het zo lang moest duren voor mijn kinderen en ikzelf goed geholpen werden en al die tijd zit je in de overlevingsstand en dreig je er aan onderdoor te gaan.
Er leven ook nog veel vooroordelen over psychische hulp aan kinderen. En natuurlijk zijn diagnoses ook cultuurgebonden. Er zijn altijd groepen die uit de boot vallen, maar daar ook ernstig onder lijden. Daar wil je geen amateur bij hebben maar mensen die er voor doorgeleerd hebben. Door die vooroordelen over de jeugdpsychiatrie dreigen ouders en kinderen die daarvan afhankelijk zijn door de rest van de samenleving in de kou gezet te worden.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/3495883/2013/08/21/Nachtmerrie-als-je-bij-Jeugdzorg-terechtkomt.dhtml
De Kinderombudsman en het AD zijn overspoeld met nieuwe klachten over Bureau Jeugdzorg. Sinds een publicatie in de krant over de slechte rapportages van de instelling staat de telefoon roodgloeiend en stroomt de mailbox vol, zo schrijft de krant. De Kinderombudsman neemt alle verhalen mee in zijn onderzoek naar Jeugdzorg.
Ouders horen zelf hulp te vragen en waar dat nodig is kan bureau jeugdzorg hulpvragen ondersteunen maar zoals het nu gaat worden dwang, OTS en UHP in gang gezet in plaats van deskundige hulp, door jonge onervaren mensen.
Als er straks een sterk teruggedrongen jeugd ggz is zijn we dus afhankelijk van de onbeperkte macht van een organisatie met dictatoriale trekken als jeugdzorg. Dat gaat alleen maar meer geld kosten aan rechtzaken en dwaalgangen door de hulpverlening. Je zou toch wensen dat er meer geld naar hulp dan naar dwang zou gaan.
Je wilt geen kinderen uit huis in internaten en pleeggezinnen waar ze vervolgens overgeleverd zijn aan slechtere opvoeders dan de ouders zelf zijn en vele malen meer risico op misbruik, geweld, verslavingen en schooluitval dan bij hun eigen ouders.
Jeugdzorg heeft recht van bestaan in het oplossen van de problemen van gezinnen niet in het verergeren van de problemen. Hoe minder echte hulp er is hoe slechter ook bureau jeugdzorg gaat werken.

jeltje

jeltje

24-08-2013 om 17:07

Misschien?

Eerst eens het wetsvoorstel lezen? Ik ben geen expert maar zie wel dat hier wel erg boude uitspraken worden gedaan. Zo blijft de huisarts gewoon verantwoordelijk voor de doorverwijzingen naar specialisten en blijft er een zorgplicht. Geen sprake van dat een gemeente ambtenaar zometeen zit te bedisselen of je kind naar de psychiater mag...

Verstuurd met de Ouders Online iPhone app.

Leen13

Leen13

24-08-2013 om 17:42 Topicstarter

Het is de vraag hoe jeltje

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/07/01/jeugdwet.html
Er wordt een jeugdzorg constructie over alle zorg gelegd waarin de ambtenaar nog steeds verantwoordelijk blijft voor de verleende zorg. En de ambtenaar kan er anders over denken dan de huisarts. Wil je toch je 'recht' halen dan kun je de husiarts druk laten uitoefenen of een rechtszaak beginnen tegen de gemeente. Je zult maar in de stres zitten met een kind dat allang vastgelopen is als je om hulp komt vragen. Dan kom je in de nieuwe jeugdwet terecht in de doolhoven van de jeugdzorg. Dat weten we nu wel hoe dat zit, dat is justitie en geen hulp.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat de hele jeugdwet vol staat met kindermishandelingsretoriek. Het ggz-verhaal voor kinderen komt er bijna niet in voor. Het ligt natuurlijk aan de opvoeding.

Biene M.

Biene M.

24-08-2013 om 17:52

Memorie van toelichting

Jeltje, je hebt gelijk, de huisarts kan nog steeds naar de ggz verwijzen. Maar ondertussen (pag. 45) " Dit heeft als consequentie dat het beleid en het besluit over benodigde gesprekstherapie worden bepaald op het niveau van de individuele gemeente"

Dat vind ik allerminst geruststellend. Minstens zo zorgwekkend als de aantekeningen erboven dat het lossnijden van jeugd-ggz van ggz voor volwassenen en somatische zorg veel risico's heeft en onwenselijk wordt geacht door de beroepsgroep, maar dat het toch gebeurt, al moeten er wel goede afspraken over gemaakt worden (zonder te specificeren wanneer, hoe, door wie en of en wanneer geëvalueerd zal worden hoe het uitpakt).

Zorgplicht, ja, maar recht op zorg vervalt. Pag. 55: "Met het overhevelen van de jeugd-ggz, dyslexiezorg, jeugd-vb, begeleiding, kortdurend verblijf en persoonlijke verzorging uit de AWBZ en de Zvw naar Jeugdwet vervalt weliswaar het recht op zorg zoals dat in die wetten is vorm gegeven, maar in onderhavig wetsvoorstel komen deze vormen van zorg, hulp en ondersteuning onder de voorzieningenplicht te
vallen. De gemeente krijgt de verplichting om waar nodig voor de jeugdige of zijn ouders een individuele voorziening te treffen. "

Waarmee dus de gelijke rechten voor deze kinderen in Nederland tot het verleden behoren, want de gemeente mag beoordelen wat goed voor je is. En daar waar je geen toegang krijgt tot bepaalde zorg, is de inspectie daarop ook niet van toepassing.

Al met al staat de memorie van toelichting bol van "moet nog uitgewerkt worden" en "moeten afspraken over gemaakt worden" en blijkt zelfs uit deze MvT dat het veld het niet ziet zitten en dat het hoofddoel is te bezuinigen.

De huisarts mag blijven verwijzen en er komt (niet blijft) een zorgplicht, maar gerustgesteld ben ik allerminst.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.