Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
zucht

zucht

04-06-2017 om 21:35

in ingewikkelde situatie terecht gekomen, en nu er weer uitkomen! (lang verhaal!)

Beste allemaal,

Wij zijn in een ingewikkelde situatie met de JeugdGGz terecht gekomen, wel voor een groot deel onze eigen schuld, hoor!
Dus nu er weer uitkomen, wordt misschien een beetje lang verhaal, nu vast sorry!
Maar: heeft iemand een tip?

Onze dochter (17, asperger én ernstige depressie) is (na wachttijd) in oktober bij JeugdGGZ (afdeling autisme) onderzocht. Advies voor behandeling: antidepressiva, cognitieve gedragtherapie en ouderbegeleiding.
Dit alles is gestart in december/januari.
Ook staat dochter op de wachtlijst voor groepsbehandeling, start in september.

Wij hebben een prettige ouderbegeleider, maar ze is wel makkelijk. Alle afspraken is ze te laat, behandelplan is ongelooflijk slordig geschreven, ze kent regelingen niet enz enz enz. Inhoudelijk hebben we geregeld een verschil van mening. Zij gaat ervan uit dat het autisme van dochter het grote probleem is, en voor ons is de depressie het grote probleem (depressie kan vanuit het autisme komen natuurlijk, dus beetje kip-ei verhaal, maar wij voelen ons soms niet gehoord). (Die groepsbehandeling waarvoor dochter op de wachtlijst staat, is ook gericht op autisme, niet op depressie)

Al snel bleek de therapeute van dochter niet de juiste persoon voor dochter. Gelukkig heeft dochter dat eerlijk tegen ons gezegd, dus bij tussentijdse evaluatie hebben wij gezegd dat het geen zin had.
In die tijd had dochter nog de wens (droom) om al haar schoolwerk van dit jaar in te halen, en nog over te gaan. Daarom wilde ze toen geen nieuwe therapeute, maar tijd om aan haar schoolwerk te werken. Al snel werd duidelijk dat dat onhaalbaar was, en ze dit schooljaar echt over moet doen

Op dat moment hadden wij GGz moeten bellen, en moeten zeggen: we willen graag een andere therapeute voor dochter, hebben we niet gedaan (dat is dus onze schuld)

Inmiddels kom ik zelf geregeld bij een psycholoog (ook voor depressieve klachten) en die psychologe kent een gedragtherapeut bij ons in de buurt met veel ervaring met jongeren, en een heel leuk mens enz enz enz.
Dus dat klonk zeer verleidelijk.

Ik heb toen gebeld naar Jeugdggz en verteld over deze tip. 'Ga maar uitzoeken of het wat is', zei men toen.
Ik ben het uit gaan zoeken, praktijk helemaal vol, maar verhaal verteld over dochter, en therapeute wilde wel afspraak maken voor intakegesprek

Dit heeft plaatsgevonden, en dochter wil graag met deze therapeute aan de slag.

Therapeute ook, maar zij wil graag dat JeugdGGz medicatie blijft voorschrijven, en als eventuele crisisopvang blijft fungeren.
Onze begeleider bij JeugdGGZ had dit aanvankelijk toegezegd, maar na overleg 'in het team' hebben ze dat ingetrokken. Ergens snap ik dat ook wel.
Anderzijds begint dochter in september met die groepsbehandeling, dus dan is ze weer wekelijks daar aanwezig.

Onze vraag is dus of jeugdggz van juni tot september de medicijnen wil voorschrijven zonder dat dochter daar wekelijk is (en vanaf september is ze daar week wekelijks).

Vinden jullie dat een ongepaste vraag? Naar mijn idee glippen we al bijna de vakantietijd in, ik vind eigenlijk dat ze die periode best kunnen overbruggen. Het gaat nu goed met de dosering etc, en ik verwacht eigenlijk dat ze deze dosering de komende maanden zal blijven slikken. En ik vind het prima om afspraken te maken dat we de jeugdggz geregeld informeren.

Of is dit echt een rare gedachte?

We kunnen ook vragen of huisarts de medicatie een tijdje op zich neemt, maar blijkbaar is het bij jongeren beter om iemand met meer specialistische kennis dit te laten doen.

Woensdag a.s. gaan we weer praten bij de jeugdggz, dus we moeten dit nu voorbereiden.

Heeft iemand van jullie nog een tip, idee, nieuw gezichtspunt, .....???

Zucht

Overstappen?

Mogelijk dat je huisarts een vrijgevestigde psychiater kent? Ik zou me toch niet op mijn gemak voelen bij zon instelling. En het is nog maar de vraag of het groepswerk wel passend is voor je dochter. Mogelijk dat je dan wel moet bijbetalen omdat niet iedere psychiater en zeker niet kinderpsychiaters een contract hebben met je ziekenfonds.
Hier heeft de huisarts ook de medicatie weleens 'overgenomen' terwijl dochter nog wel een psychiater als behandelaar van de instelling heeft die bij de school hoort. Zolang de dosering niet veranderd wordt het gewoon meegenomen bij de herhalingsmedicatie. Beetje vaag verhaal en de huisarts was er ook niet happig op. Maar ik zou ook nooit gebruik maken van de crisisopvang van de jeugd ggz. Dan maar op een wachtlijst maar je hebt echte deskundigen nodig van de Leo Kannerstichting. Die hebben ook een intensive care of kunnen advies geven.
Misschien weet de nieuwe therapeute of de gedragstherapeut wel een psychiater met wie zijn samenwerken die voor de medicatie kan zorgen?

Pubermoeder

Pubermoeder

04-06-2017 om 22:57

Iets anders

Over medicijnen weet ik niets maar inmiddels weet ik wel dat je tijdig zaken in gang moet zetten als je de hulp zonder hobbels wilt laten doorgaan als je dochter 18 wordt. Alle bestaande machtigingen, indicaties etc gelden dan niet meer omdat de financiering niet meer via de gemeente loopt. En instellingen zetten gewoon hun hulp stop als er geen 'geldige indicatie' is. Je dochter moet jullie ook opnieuw machtigen om voor haar te mogen bellen en regelen.
Wij waren te laat met onze WMO-aanvraag, twee maanden voordat ons kind 18 werd (denk je toch wel op tijd te zijn, maar nee), dus toen mocht de begeleider niet meer met hem werken. We hebben nu de nieuwe intake gehad en daar gaan ze nog fijn een paar weken over nadenken.

Bij het begin

Woensdag heb je een gesprek met de jeugd-GGZ. Ergens gaat het fout, maar je weet ook goed vanaf waar het fout gaat: 'Op dat moment hadden wij GGz moeten bellen, en moeten zeggen: we willen graag een andere therapeute voor dochter, hebben we niet gedaan (dat is dus onze schuld)'
Ik denk dat je het vanaf dat punt weer op moet pakken. Dan kun je ook uitleggen waarom je een andere therapeute hebt gezocht en gevonden, maar dat er nu nog een probleem is met de medicatie. Dan blijven er nog twee punten over: wie neemt de verantwoordelijkheid voor de medicatie op zich, GGZ of huisarts; en hoe verloopt de communicatie tussen de therapeute (die niet in het systeem van de jeugd-GGZ zit begrijp ik) en degene die de medicatie voorschrijft.

Tsjor

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.