Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
even anders

even anders

20-03-2014 om 19:49

hoe vind je een kinderpsycholoog?

Even een andere nick ivm herkenbaarheid.

Mijn neefje van 9 vertoond erg storend gedrag. Met name naar zijn moeder. Maar ook op school is hij moeilijk te hanteren.

De wens van de ouders is nu om hem eens helemaal door te laten lichten. Dus of hij misschien een stoornis heeft en ook hoe bijv. zijn iq is.
Dit willen ze graag in eigen hand houden.

Wat is hiervoor de juiste weg? Moeten ze dan naar een kinderpsycholoog? Kan je daar gewoon een afspraak maken?
En kunnen jullie er dan eentje aanradene in midden-nederland?

moeder

moeder

20-03-2014 om 20:50

Even anders

Je zou gewoon even kunnen googlen op kinderpsycholoog en de woonplaats. Dan kom je waarschijnlijk wel een aantal websites tegen en kun je kijken wat je aanspreekt. Goed idee om het in eigen hand te houden. Wij hebben goede ervaringen met de Geheime Tuin (meerdere vestigingen in midden Nederland) en daarna met praktijk KIK in Naarden (omdat 'onze' therapeut van de Geheime Tuin daar verder ging).
Tip: probeer zelf heel helder een hulpvraag te formuleren. En houd de regie in eigen hand. Een goede klik is essentieel. Iemand kan een heel goede psycholoog zijn, maar voor jullie niet geschikt. Vertrouwen over en weer is erg belangrijk.
Sterkte!

Jessica O

Jessica O

21-03-2014 om 07:03

huisarts?

Waarom niet via de huisarts? Die kan je adressen geven van psychologen in jou buurt.

moeder2

moeder2

21-03-2014 om 07:16

tips

Heb je voor jezelf al helder wat jullie vraag is en welke praktische hulp daarbij
nodig is?

Je kan via-via zoeken, vragen aan je huisarts, school, kijken op zorgkaart.nl. Maar net wat moeder zegt, het is vooral persoonlijk naast dat iemand professioneel moet zijn. Soms duurt het een paar psychologen voor je iemand gevonden hebt waar je je prettig bij voelt.

Om te voorkomen dat je als hopper bekend komt te staan, kan je beter een kennismakingsgesprek aanvragen voor je beslist en een duur afspreken (aantal afspraken of als je liever hebt juist de tijdsduur).

even anders

even anders

21-03-2014 om 08:30

niet voor mij

Even voor de duidelijkheid, het is niet voor ons gezin. Maar voor dat van mijn broer.

Bij de huisarts zijn ze al geweest. Daar hebben ze een cursus aangeboden gekregen hoe om te gaan met een moeilijk kind. Daar hadden ze niet om gevraagd.
Het kind is al 9 en in de loop der jaren is zijn gedrag steeds moeilijker geworden. Bijv. bij mij thuis gedraagt hij zich heel behoorlijk, tis ook gewoon een lief jong. Maar daarna schopt hij thuis zijn moeder blauw. Het lijkt dan of hij zijn frustraties moet botvieren op iemand en dat is dan zijn moeder.
Omdat zijn leerprestaties ook heel wisselend zijn willen ze ook graag weten of hij nou juist erg slim is of juist een achterstand heeft.
Hij zit op een nieuwe school en daar hebben ze ook aangegeven dat er misschien iets is.
En daarom zoeken ze nu naar iemand die het kind helemaal door kan lichten, om een eventuele stoornis te vinden. Of juist om zaken uit te sluiten.

En toen kwamen ze erachter dat het helemaal niet zo makkelijk zoeken is als je dit in eigen hand wil houden.
Omdat ik hier al jaren kom en weet dat je hier altijd een antwoord krijgt en ik meeleef met dit ventje heb ik deze vraag hier gesteld.

Balans

http://www.balansdigitaal.nl/producten/advies-en-informatielijn/
Lid worden van Balans en de vraag daar stellen bij de informatielijn
"Welke soort vragen kunt u stellen?
De informatielijn is er voor:
algemene informatie over ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag
vragen over de problemen en behandeling van uw kind
vragen over regels en voorzieningen
hulp bij het vinden van adressen van hulpverleners en andere voorzieningen in uw omgeving"

wizzer

wizzer

21-03-2014 om 09:50

Drie routes

In feite kun je via drie routes bij een kinderpsycholoog uitkomen:
1) Via een verwijzing van je huisarts (en ik begrijp dat die route al mislukt is, huisarts vind blijkbaar een opvoedcursus voldoende).
2) Via een verwijzing van bureau jeugdzorg: ook een onzekere route, die waarschijnlijk begint met hetzelfde advies als de huisarts, eerst een cursus voor de ouders.
3) Je zoekt zelf een psycholoog en betaalt die zelf: alleen geschikt als je hier voldoende geld voor hebt. Voor een compleet onderzoek ben je al snel 1500 euro kwijt.

In dit geval zou ik route 1 nogmaals proberen en de huisarts proberen duidelijk te maken dat hier echt meer aan de hand is dan een opvoedprobleem. (Tenzij natuurlijk route 3 voor de betreffende ouders haalbaar is).

even anders

even anders

21-03-2014 om 10:05

route 3

De ouders willen route 3. Maar hebben per mail nog wel eens een verzoek tot doorverwijzing gevraagt aan de ha. Moeder heeft daar vorige week een gesprek mee gehad en misschien vooral de nadruk gelegd op háár problemen met kind. Duidelijke communicatie is heel belangrijk. Vandaar misschien de opvoedcursus.

Het is absoluut niet de bedoeling dat bureau Jeugdzorg hierbij betrokken wordt.

moeder2

moeder2

21-03-2014 om 10:06

midden NL

Ik bedenk me opeens dat ik tijdens de verjaardag van mijn broer, een kennis van mijn broer sprak die heel tevreden was over praktijk in De Bilt (midden Nederland): kundig, veelzijdig, volledig, goede contacten om te verwijzen na het onderzoek, een schriftelijke informatie voor het kind op school. Die kennis had een jaar later nog eens gebeld voor advies en kreeg dat ook. Hoewel we dat zelf niet nodig hebben, heb ik het onthouden voor als het ooit wel het geval wordt. Het kwam niet over als een lyrisch verhaal, het klonk simpelweg goed.

Ik weet niet of het je waard is om er zelf in te duiken. Heb je een mailadres?

moeder

moeder

21-03-2014 om 10:20

verwijzing huisarts

Die verwijzing van de huisarts gaan de ouders heus wel krijgen. Dat een huisarts een opvoedcursus heeft geadviseerd betekent natuurlijk niet dat hij/zij geen verwijzing wil geven. Het laat wat mij betreft vooral zien dat de huisarts een concrete oplossing heeft gesuggereerd, maar niet dat er niets anders mogelijk zou zijn. Als de huisarts moeilijk zou doen, moeten die ouders een nieuwe huisarts gaan zoeken. Maar dat kan ik mij eigenlijk niet zomaar voorstellen.

Of een psycholoog wel of niet wordt vergoed door de verzekering, hangt van de therapeut af. Mijn ervaring is dat psychologen dat op hun website keurig hebben uitgelegd hoe dat voor hun praktijk werkt. Dit jaar is het weer anders dan vorig jaar, ben ik onlangs achter gekomen.

"En daarom zoeken ze nu naar iemand die het kind helemaal door kan lichten, om een eventuele stoornis te vinden. Of juist om zaken uit te sluiten."
Snap ik helemaal. Wij hebben destijds (kind was 8) eenzelfde wens maar nadrukkelijk wel voor de praktische aanpak gekozen. Met een psycholoog zijn we aan de slag gaan met een aantal heel concrete problemen (zoals driftbuien). Gedurende het traject werd zowel voor ons als de psycholoog steeds duidelijker dat zoon waarschijnlijk wel ADHD heeft. Pas toen we medicatie overwogen, hebben we die diagnose 'officieel' laten maken. Dat heeft een psychiater gedaan op basis van het dossier - en één gesprek. Een 'hamerstuk' was het inmiddels dus geworden zeg maar. Ik kan mij voorstellen dat zo'n route ook voor je neefje slim kan zijn. Anders ben je zo een half jaar verder, dan heb je misschien een diagnose, maar er is nog geen probleem aangepakt. Ik zou dus hoe dan ook direct willen beginnen met begeleiding.
Ik merk (ook hier op het forum) een aversie tegen opvoedcursussen. Ik deel die aversie op zich wel, maar... Dat is vooral omdat de aanname is dat zo'n cursus van te laag niveau is en niet veel verder gaat dan 'een stoute kindertjes stoel op de gang'. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Ook als je met je kind naar een psycholoog gaat, zal het over het opvoeden en begeleiden van je kind gaan. Want hoe je het ook went of keert: zeker bij jonge kinderen moet de 'oplossing' voor een belangrijk deel uit de omgeving komen. Dat betekent niet dat je het als ouder nu 'fout' doet, maar wel dat dit specifieke kind meer baat heeft bij een andere aanpak. Feitelijk dus ook een soort opvoedcursus.

Evanlyn

Evanlyn

21-03-2014 om 10:45

maar...

School heeft ook problemen met hem. Moet juf ook naar de opvoedcursus?

Het probleem met cursussen, zelfs specifiek zoals voor een kind met een stoornis, is dat het altijd een algemeen verhaal is. Zo'n verhaal kan je ook wel uit een paar goede boeken halen. Als dat niet helpt, ga je op zoek naar specifieke hulp. En dan heb je niks aan een cursus.

Ilva

Ilva

21-03-2014 om 17:21

2e lijns

Volgens mij moeten ze kijken of ze een 2e lijnspsycholoog kunnen krijgen. Deze wordt vaak wel helemaal vergoed. Een eerste lijnspsycholoog moet deels zelf betaald worden. Ze kunnen ook informatie vragen aan hun zorgverzekering.

moeder

moeder

21-03-2014 om 17:47

Evelyn

Als een cursus betekent dat het een groepscursus betekent, dan heb je een punt. Ik ben het overigens niet met je eens dat je alles uit een cursus ook in een boek kan lezen. Ik doe regelmatig cursussen voor mijn werk, en dat is toch wel even wat anders dan zelf een boek bestuderen. Ook van andere cursisten (of ouders) kun je veel leren. Juist door de interactie met anderen kun je tot nieuwe inzichten komen. En vaak is er natuurlijk ruimte voor individuele inbreng.
Maar soms wordt over 'cursus' gesproken en wordt feitelijk individuele begeleiding bedoeld. En dan heb je natuurlijk een heel ander verhaal.

wizzer

wizzer

21-03-2014 om 20:11

verschil vergoeding eerste en tweedelijn is niet meer zo scherp

Tot vorig jaar was er een groot verschil in vergoeding tussen eerste en tweede lijn. Eerste lijn maximaal vijf sessies vergoed, en testen sowieso niet. Tweedelijn was de vergoeding juist veel ruimer. Dat grote verschil is er nu uit. Maar met wel als voorwaarde dat huisartsen minder snel doorverwijzen en minder naar zware zorg. (omdat de vergoedingensystematiek die tot vorig jaar gold vooral leidde tot veel doorverwijzingen naar zwaardere zorg, omdat dat financieel veel gunstiger was voor hulpvragers). Overigens veranderd volgend jaar alles nog veel ingrijpender als alle hulp voor jongeren naar de gemeente gaat.

Annonaampje

Annonaampje

23-03-2014 om 13:05

goede ervaringen Hilversum

Beste 'Even Anders',

Kijk eens op deze website:
http://www.leerengedragsadviezen.nl/

Wij hebben zeer goede ervaringen met deze praktijk, er zitten diverse disciplines onder 1 dak. Deze praktijk van Anneke Bär staat zeer goed aangeschreven.

Syl

Syl

24-03-2014 om 21:55

orthopedagoog

Als de ha een verwijzing naar een psycholoog te zwaar vindt, kun je een verwijzing vragen naar een orthopedagoog. Die kunnen volgens mij ook weer doorverwijzen.

Ilva

Ilva

25-03-2014 om 11:16

Wizzer

Bedankt voor de uitleg. Dat wist ik nog niet.

even anders

even anders

25-03-2014 om 12:22

bedankt

dank jullie wel voor jullie reacties. Ik heb mijn broer gewezen op dit draadje en hij vindt het erg nuttig om te lezen.

even anders

even anders

27-03-2014 om 12:42

verwijzing van ha

Nou, ze hebben een verwijzing van de HA. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Waarom zou zo'n huisarts zo moeilijk doen als ouders er zo specifiek om vragen?

moeder2

moeder2

27-03-2014 om 18:22

dat is wel vaker

Niet ongebruikelijk helaas. Is de huisarts regulier of homeopathisch? Mogelijk dat de huisarts denkt dat er niets met het kind aan de hand is maar iets met de ouders. Reden om een wissel te overwegen.

Angela67

Angela67

27-03-2014 om 20:14

gewoon omdat een huisarts daartoe op aarde is

een goede huisarts is niet iemand van 'u vraagt wij draaien'. het idee is dat een huisarts ook helpt bepalen of specialistische hulp nodig is. dat kan met respect én tegelijkertijd met kritische (opbouwende) vragen.
gr Angela

even anders

even anders

27-03-2014 om 21:59

tja

Ze wonen in een gehucht, waar weinig te kiezen valt als het om een huisarts gaat.
De moeder heeft in het eerste gesprek vooral gepraat over het feit dat kind vooral haar aanvalt. Hij schopt haar regelmatig bont en blauw.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.