Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
Fiona_

Fiona_

26-05-2016 om 13:46

gesloten plaatsing in het vrijwillig kader

Mijn zoon van 14 is gesloten geplaatst in het vrijwillig kader. Dat betekent dat mijn man en ik hier toestemming voor geven hebben. Over de heftigheid, de emoties, de onmacht, de escalaties en de jarenlange zorgen, ga ik hier nu niet uitweiden.
Waar ik vooral naar opzoek ben, is wat is mijn positie als ouder met gezag? Hulpverlening heeft nog steeds de neiging vooral te overleggen "over", en minder 'met'. Alhoewel dat echt niet voor iedereen geldt, dat zou te kort door de bocht zijn.
Maar leveringsvoorwaarden, contract, zorgovereenkomst? Inspraak en dossier? Geen info over ontvangen. Ga daar achteraan, maar tegelijk vraag ik hier info en kennis.

Dank alvast

De kinderrechter

Ik begrijp dat het niet toegestaan is om alleen met ouderlijke toestemming een kind gesloten te plaatsen.
Dat behoort altijd via de rechter te gaan.
Wat voor rechten doel je op?
Is er sprake van een jeugdpsychiatrische instelling dan geldt de WGBO.
https://www.kindenziekenhuis.nl/professionals/modelrichtlijn-wgbo/
Anders de jeugdwet.
http://wetten.overheid.nl/BWBR0034925/2015-01-01

Fiona_

Fiona_

26-05-2016 om 17:02

toelichting

Er is een spoedmachtiging door de kinderrechter afgegeven, de aanvraag is met instemming van ouders (geen (v)ots oid).

Bij (reguliere) zorg en dienstverlening is er doorgaans sprake van leveringsvoorwaarden / een zorgovereenkomst waar rechten en plichten in staan toegelicht. Naar dergelijke 'contractuele' afspraken ben ik zoek.

Tot op heden is me niet duidelijk of er een breder kwaliteits of wettelijk kader is waaraan deze instellingen zich conformeren. En aangezien het over een kwetsbare doelgroep en heftige maatregelen gaat, is het voor mij belangrijk om op de hoogte te zijn.

Vaag

Buiten de wet is er alleen jurisprudentie, uitleg van de wet, en kaders van de inspectie, praktijkgevallen uitgelegd in het kader van de wet.
Als ik naar mijn huisarts, tandarts, of specialist ga, legt die mij toch geen contract voor? Of zijn we inmiddels de 51ste staat van de VS geworden?

nimbo

nimbo

26-05-2016 om 17:21

in watvoor instelling

is je zoon opgenomen? En hoe wordt dit betaald: is dat PGB of...?
Volgens mij moet een zorgovereenkomst van te voren worden overlegd. Als er sprake is van een crises kan ik me voorstellen dat het anders ligt, maar dan zou dat ook moeten zijn overlegd.
Ik zou contact opnemen met de contactpersoon die jullie hebben in de instelling. Ik neem aan dat jullie die hebben?

Zelf werk ik in een instellingen voor mensen met een beperking. Ik werk met kinderen en wij doen niets wat ouders niet weten. De manier van omgaan met de client, het dagprogramma en allerlei vaste afspraken staan in een vastgelegd document wat ouders moeten ondertekenen. Uitzondering hierop is wel als een ouder het ouderlijk gezag niet meer heeft: de voogd ondertekent dan.

Wat jij vertelt vind ik zorgwekkend klinken en doet me een beetje denken aan een documantaire die ik laatst zag over een zorgboerderij waar kinderen zonder overleg met ouders van alles uitspookten met die kinderen. leek nog het meest op een gevangenisregime.

Anne J; je zit er echt even helemaal naast. Het is heel normaal dat er direct bij een opname een zorgplan komt die door alle partijen, voor zover bekwaam, ondertekend worden.

Fiona, bedoel je dat er met jullie als ouders niet wordt overlegd of dat je zoon in deze misken wordt? Want ik vind dat een jongen van deze leeftijd ook zeker gehoord moet worden in de situatie, al heb ik geen idee hoe hij er aan toe is.

Ja Nimbo

Dat neem ik direct aan dat er een zorgplan is, ik heb ook zelf diverse handelingsplannen getekend. Maar wat is daar dan de juridische status van?
Je kunt het hooguit als gespreksdocument hanteren. Je kunt er geen rechten aan ontlenen, hooguit een klachtenprocedure mee onderbouwen.

Hulpverleningsplan in de jeugdwet

http://wetten.overheid.nl/BWBR0034925/2015-01-01

"Het plan wordt vastgesteld uiterlijk binnen zes weken nadat is komen vast te staan dat afgezien wordt van het opstellen van een familiegroepsplan."

Als je zoekt op 'hulpverleningsplan' in de jeugdwet kun je er oa. dit over vinden.

Gesloten jeugdhulp komt in dit kader alleen voor: "Tenzij het de uitvoering van een kinderbeschermingsmaatregel of jeugdreclassering of gesloten jeugdhulp betreft, kan het plan mondeling overeen worden gekomen met de jeugdige en de ouders. Indien de jeugdige, een van de ouders of de jeugdhulpaanbieder dat wenst, wordt het plan binnen veertien dagen op schrift gesteld."

Bureaucratie

Die 'contracten' in de jeugdhulpverlening en scholing neigen naar grenzeloze bureaucratie ongeveer vergelijkbaar met het verplichte ouderschapsplan bij scheiding.
Hulpverleners die weten hoe ze met deze kinderen om moeten gaan hebben zo'n plan niet nodig en als zo'n plan er wel is kan het verwachtingen scheppen die niet waargemaakt worden en vervolgens tot strijd kunnen leiden.
Bij somatische zorg kan ik me er nog wel iets concreets bij voorstellen.
Wat mijn kinderen aanging had je aan een paar regels vaak genoeg en ik heb de handelingsplannen van de speciale scholen van mijn kinderen dan ook zonder commentaar getekend. Al zouden ze niet helemaal precies kloppen er werd goed met ze omgegaan.

Fiona

Het zal eraan liggen in welke instelling je kind geplaatst is, maar ik denk dat je moet kijken naar de kaders van de WGBO.
Het is heel erg wennen voor instellingen, dat kinderen geplaatst kunnen worden zonder dat er een OTS is. Ze zijn gewend aan een bepaalde communicatiestroom met voogden. Maar dat hoeft niet, gelukkig. Als je kind minderjarig (jonger dan 16 in dit geval)is en jij hebt het ouderlijk gezag, dan ga je ook over de behandelingen van je kind. Er moet wel vooraf een zorgplan worden opgesteld, daarin staat ook welke maatregelen genomen mogen worden. Maar jij moet daar toestemming voor geven.

Tsjor

Neem contact op met het AKJ

Dag Fiona,

Omdat je vragen al van mei 2016 dateren weet ik niet in hoeverre ze inmiddels al beantwoord zijn, maar voor al je vragen over (je rechtspositie binnen de) jeugdhulp kun je terecht bij het AKJ Vertrouwenspersonen in de Jeugdhulp. Kijk voor meer info anders eens op hun website: www.akj.nl Je kan ze ook dagelijks bellen voor advies.
Wellicht kunnen zij je verder helpen.
In elk geval succes!

groet,
Hiskou

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.