Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
supermam75

supermam75

14-06-2016 om 11:12

Extreme reactive hechtingstoornis

mijn zoon heeft de diagnose extreme reactive hechtingsstoorenis. Hij is 11 jaar.
ik ben nu op zoek naar allerlei tips en adviezen wat bij me zoon kan werken aan gezien zijn gedrag. ik werk al met een beloningsysteem. ik benader hem op een positive manier ook met het wakker maken. maar andere tips zijn bij mij erg welom.
ik ben ook op zoek naar hulpverlening specifiek voor deze gedragsstoorenis, maar helaas is het er niet of ik kan het niet vinden. dus uit frustratie ben ik hier voor net als deze forum een facebookpagina en een website gestart het is voor iedereen die om de persoon heen staat met deze gedragstoorenis. (https://www.facebook.com/groups/nieuwedagnieuweronde/ & http://nieuwedagnieuweronde.jouwweb.nl/?campaign=tt&ttClickID=0%3A%3A15986%3A%3A%3A%3A%3A%3A1465895295) alle informatie is welkom. zo dat ik het kan gaan delen met andere ouders, opa's oma's ooms tantes neven, nichten broer zussen enz. maar als je het heb ben je ook welom. Ik hoor ook graag van deze mensen waar ze baat bij zouden hebben en wat bij hun werkt of heeft gewerkt. want er is over deze gedragstoorenis zo weinig bekend we weten alleen wat we NIET moeten doen maar je kan nergens vinden wat je WEL moet doen dus aub reageer of bezoek een van me pagina's

Wat er al is

https://www.ouders.nl/forum/zorgenkinderen/hechtingsstoornis-1

Je kunt kijken wat er al is. Bijvoorbeeld hier op OO.
Als je engels goed is kun je ook nog naar buitenlandse fora kijken. Ik heb begrepen dat er niet overal op dezelfde manier mee om wordt gegaan omdat nog niet zo duidelijk is wat helpt.

http://forums.delphiforums.com/n/main.asp?webtag=radkid&nav=start&prettyurl=%2Fradkid%2F&gid=2079124422

Er zijn wat andere artikelen uit Australie.
http://www.howtolearn.com/2012/08/how-to-repair-a-child-with-reactive-attachment-disorder/
Daar wordt ook een verband gelegd met de benaderingen die het ook goed doen voor kinderen met autisme zoals sensitief ouderschap, vaste routines en voorspelbaarheid.

De Knoop

Natuurlijk De Knoop, zie de link van OOL.
Tenzij je er heel andere opvattingen op na houdt zou ik niet zo snel voor mijzelf beginnen maar aansluiten bij wat er al is.

Nog een OO draadje

https://www.ouders.nl/forum/zorgenkinderen/hechtingsstoornis-0

Vooral ook wat Tsjor erover schrijft. En Tango en anderen uiteraard.

Pimpelpaars

Pimpelpaars

14-06-2016 om 17:02

Link

http://christineparentcoaching.com/

Deze vrouw kan heel mooi spreken over het opvoeden van kinderen met hechtingsstoornissen. Op haar youtube kanaal staan een aantal video's waarin ze duidelijk uitlegt wat ze wél doet.

En ik ben een fan van 'Het explosieve kind' van Ross Greene.

Dat boek heeft hier heel veel verbeterd. Onze zoon heeft dan wel geen hechtingsstoornis, maar adhd en een stemmingsstoornis. Maar het heeft enorm geholpen om met de bril van Greene naar zijn problematische, niet te corrigeren gedrag te kijken. www.livesinthebalance.org Wat ik mooi vind aan Ross Greene, is dat hij mij een manier heeft laten zien, om mijn zoon op te voeden, zonder beloningen (en straffen). Onze zoon zag iedere beloning namelijk als een potentiële straf. En daar had hij natuurlijk gelijk in. Dus het was voor ons een proces. Eerst stoppen met straffen en kritiek, maar toen ook nog stoppen met belonen. En pas toen konden we op gaan voeden.

Als je mij vraagt wat je WEL moet doen, dan zou ik in ieder geval iedere interactie met mijn kind, langs deze lat leggen: Kalm, positief, georganiseerd, door blijven gaan.

Ik wil er nog wel meer over vertellen, als je daar behoefte aan hebt.

Tango

Tango

16-06-2016 om 20:24

Diagnose

Waar is de diagnose hechtingsstoornis gesteld? Het lijkt me toch dat die instantie de eerste is die jullie adviezen en handvatten moet geven.
Hechtingsstoornis is absoluut een ingewikkeld iets. Ik kom het dagelijks in mijn werk tegen. Positief benaderen is inderdaad goed. Kinderen die een hechtingsstoornis hebben missen een stuk basisveiligheid. Belangrijk is dus dat ze het gevoel krijgen gezien te worden, belangrijk te zijn. Dit doe je door positief te benaderen, complimenten geven voor (hele kleine) dingen die ze goed doen. Benoemen wat je doet en ook wat hij doet, zodat hij het gevoel krijgt dat je hem ziet. Als je meer beschrijft over waar jullie precies tegenaan lopen met zijn gedrag kan ik zeker meer tips geven.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.