Zorgenkinderen Zorgenkinderen

Zorgenkinderen

Lees ook op
dc

dc

10-02-2014 om 22:07

dyslexie hulpmiddelen

De zoon van een vriendin van me is na een uitvoerige test flink dyslexisch verklaard. Hij is 8 en zijn leesniveau is echt om te huilen (en hij is op z'n 4e begonnen hier in Engeland). Hij gaat natuurlijk professionele hulp krijgen, ook op school, maar ik dacht, er zijn hier vast ouders die tips kunnen geven. Wat zijn nou goede hulpmiddelen voor kinderen met dyslectie?

Daisy-speler?

Via een koptelefoon krijgt de zoon dan het lesmateriaal voorgelezen terwijl hij eraan werkt.

Mijn zoon, overigens niet dyslectisch, heeft hiermee op 9 jarige leeftijd lezen lezen.

De Daisy-speler werd bij ons volledig vergoed uit de zorgverzekering en kost ongeveer 850 euro.

Vera*

Vera*

10-02-2014 om 22:14

Engelandvaarder

Engelandvaarder

11-02-2014 om 15:00

veel ervaring

Onze 13-jarige zoon is zwaar dyslectisch (hij ging naar de middelbare school met het leesniveau van een 6-jarige!). Hij zit ook op Engeland op school, ondertussen alweer in year 9.

Onze zoon heeft er veel aan gehad om vroeg te leren typen (http://www.bbc.co.uk/schools/typing/) en maakte al vroeg zijn huiswerk op de computer
Hij gebruikt Read&Write (net zoiets als Kurzweil) om hem te helpen met spelling in zijn schrijfwerk.
Bij de meeste vakken maakt een klassenassistent aantekeningen voor hem
Proefwerken worden voorgelezen en vaak is er ook een 'scribe'.

Het allermeest heeft onze zoon gehad aan luisterboeken. Hij heeft honderden boeken verslonden en waarschijnlijk mede daardoor is zijn taalniveau is erg hoog. Vaak denken leerkrachten (onterecht!) dat een kind daardoor nog minder graag zelf gaat lezen. Bij ons werkte dat niet zo, onze zoon leerde van boeken houden, ook al kon hij ze zelf niet lezen. Zelf lezen is nog steeds een opgave, maar niet een groter drama geworden.

Jammergenoeg is er niet echt een 'oplossing' voor ernstige dyslexie, maar met hulpmiddelen en begrip kan het kind wel een heel eind komen.

dc

dc

11-02-2014 om 19:18

super

Heel erg bedankt voor de reacties!

Dalarna

Dalarna

11-02-2014 om 19:20

Engelandvaarder

Jammer dat er iemand aantekeningen moet maken, op de school waar mijn jongste heen gaat krijgt een dyslect op papier van de leerkracht wat de rest moet overnemen van het digibord etc.

Tango

Tango

11-02-2014 om 22:55

Begeleiding

Hier ook een zoon met dyslexie. Hij krijgt ook begeleiding. Op school wordt nu begrijpend lezen aan hem voorgelezen waardoor hij ineens B's haalt i.p.v. E's. Verder nog geen echte aanpassingen. Hij mocht weleens spelling doen met een soort computer (geen idee meer hoe dat precies heette) maar dat gebruikt hij volgens mij niet meer. Het schrijven gaat gelukkig ook al steeds beter. Alleen lezen ligt nog erg achter. Hij is 9, zit in groep 5 en heeft net E3 gehaald!
Thuis halen we vaak luisterboeken en dan vooral verhalen die hem aanspreken, nu bijvoorbeeld Koen Kampioen boekjes met CD's erin. Helemaal handig.

Ik las trouwens dat in Engeland er nog meer kinderen dyslectisch zijn dan in Nederland, omdat Engels zo'n onlogische taal is. Veel woorden klinken heel anders dan hoe je ze opschrijft. In talen waar woorden precies zo klinken als je ze schrijft komen veel minder dyslecten voor. Eigenlijk ook heel logisch.

Kurzweil

Hier een zoon van 11 met dyslexie, hij werkt op school met kurzweil, wat hij erg fijn vindt, jammer genoeg werkt school niet heel erg mee maar het wordt gedoogd. Verder 'leest' hij veel luisterboeken, gratis te bestellen bij loket aangepast lezen. Een speciale daisyspeler is niet echt nodig je kan ook een app (VOD) op je ipod of ipad zetten of een gratis programma op computer of laptop.
Hij kwam niet in aanmerking voor een vergoedde behandeling maar wat erg hielp om zijn spelling te verbeteren is niet ieder week de dicteewoordjes van juf te oefenen maar woorden oefenen met hetzelfde probleem woorden met be-, woorden met ge-, woorden met -lijk enz, hij oefende ze in bloon, gratis programma.
Verder oefenen we flitswoorden op de ipad, kost een paar euro maar het scheelt een hoop gefröbel met kaartjes maken.

Lisetje

dc

dc

12-02-2014 om 22:20

goed idee

Een ipad hebben ze al, zal aanraden op zoek te gaan naar leuke apps.

Hij doet op school Frans en Engels, volgens mij een onmogelijke combinatie voor een dyslect. Beide talen zijn niet echt phonetisch.

Het is zo lastig voor hem. Zijn zelfvertrouwen is echt richting het nulpunt, en dat is zo zonde, want het is echt een slimme jongen verder. Dat hij niet stil kan zitten helpt ook niet, en tot nu toe dacht een van zijn juffen dat hij slechte resultaten had doordat hij zich niet concentreerde (lees: z'n best doet). Ik denk dat het een aardige vicieuze cirkel is.

Hebben jullie nog tips om aan zijn zelfvertrouwen te werken? Vragen aan school of hij testen voorgelezen mag krijgen? Ik denk dat dat wel te regelen valt.

In elk geval heeft de moeder geregeld dat de specialist die hem getest heeft op school met de docenten gaat praten over strategieen om hem te helpen. Voor verdere begeleiding moet er nog getest worden door een of andere officiele instantie, en de wachtlijst is ongeveer 5 maanden... En zowel ouders als school willen nu gewoon beginnen met maatregelen die kunnen helpen!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.