Eowyn1
03-02-2016 om 14:48
dyslexie behandeling
Mijn zoontje is nu 9 jaar in zit in groep 5. Wij hebben recent te horen gekregen dat hij dyslexie heeft. Hij heeft een dyslexie verklaring gekregen, en nu is de vraag hoe nu verder. Hij zit op speciaal onderwijs en school geeft hem verlengde instructie ed. Maar rt is weg bezuinigd op school. Extra hulp buiten de klas komt in de vorm van logopedie (die met hem leest).
Aangezien mijn zoontje meervoudige dyslexie heeft (klassiek autisme en adhd) komt hij niet in aanmerking voor vergoede behandeling. Nu is er in de buurt echter wel een bureau die op school aan kinderen met meervoudige dyslexie behandeling geeft. Alleen moeten we dit zelf betalen.
Aangezien het nogal veel geld is ben ik op zoek naar ervaringen. Zijn hier kinderen die behandeling gehad hebben, en hadden ze er ook veel baat bij?
Puck
03-02-2016 om 16:07
niet zelf
Niet zelf maar ADD-kind van vrienden heeft een traject bij het RID gedaan en het heeft geloof ik bar weinig geholpen. Kind werd alleen vreselijk gefrustreerd van het altijd maar weer, iedere dag oefenen en nooit eens een dagje vrij.
MAar de ene behandeling zal anders zijn dan de andere behandeling dus misschien kun je wat concreter zijn over welke behandeling jij het hebt.
Emma
03-02-2016 om 17:01
Taalhulp
Mijn dyslectische dochter heeft bij Stichting Taalhulp leren lezen, dat was zeer effectief. Je moet thuis veel oefenen met je kind. Doe dat alleen als je er iets van kan maken en als Je het leuk kunt houden, anders wordt het allemaal heel vervelend (zie vorige reactie). Ik kreeg veel goede tips van ze. Verwacht trouwens niet dat dyslexie verholpen is na behandeling. Maar het is goed voor zelfvertrouwen en handigheid, mits het goed aangeboden wordt. Stichting Taalhulp is zeer kind- en oudervriendelijk.
Vergoeding vindt sinds 2015 toch door de gemeente plaats? Is het echt zo dat ze alleen enkelvoudige dyslexiebehandeling vergoeden? Dat zou een slechte zaak zijn!
Odile
03-02-2016 om 17:31
rid
Mijn dochter heeft dyslexiebehandeling bij het RID gehad. Zij heeft enkelvoudige dyslexie en het heeft in zoverre geholpen, dat ik haar nu, in de brugklas, nog altijd moet wijzen op de regels die ze geleerd heeft, anders doet ze het alsnog fout. En wat Puck zegt is waar: het is iedere dag oefenen. Ook in het weekend en ook in de vakanties en dat anderhalf jaar lang.
BO
03-02-2016 om 19:13
hmm
Mijn zoon is 14 en heeft de behandeling vergoed gekregen. Bij jouw zoon komen dus andere zaken erbij en ik denk niet dat ik het achteraf gedaan zou hebben. Ligt misschien ook aan het IQ/niveau? Mijn zoon kán gewoon niet al die spellingsregels toepassen dus ik probeer het al niet eens meer. Hij kan prima één ding leren en dat toepassen dus hij functioneert prima op de middelbare school. Hij compenseert het allemaal wel met woordenschat etc. Zijn probleem zit dan ook voornamelijk in spelling. Dat is echt heel erg slecht. Begrijpend lezen en een boek lezen kan hij op zijn niveau (vmbo-basis).
Is het IQ van je zoon gemeten?
Taupe
03-02-2016 om 20:31
Vergoeding
Alleen de 10% zwakste enkelvoudige dyslecten krijgt de behandeling vergoed (ook via de Gemeente nu).
Mooi meegenomen natuurlijk maar dat betekent dat kind in dat geval écht een zwaar geval is en ná die 60 behandelingen uitbehandeld is. Dus dan gaan we het ook wéér zelf betalen.
Wij zijn nu bezig met zo'n traject. De F&L methode. Voor nu is het voornamelijk leren spellen en de regels die daarbij horen.
Voordat we hiermee begonnen hebben wij ook Spreekbeeld gedaan. Wat mij betreft een logischere methode voor dyslecten maar hij staat haaks op de schoolmethode. Misschien niet voor iedereen kind geschikt.
Eowyn1
03-02-2016 om 20:46
Weet niet
ik weet niet precies welke behandeling we zouden kunnen krijgen. Ze werken met Eduniek, maar dat zegt mij niks.
Kosten voor 12 behandelingen zijn ongeveer 950 euro, dus ik wil er wel heel goed over nadenken, want het is serieus veel geld. Als je dan anderhalf jaar nodig hebt.... tel uit je winst
Thuis oefenen gaat wel een groot probleem worden. We proberen nu ook thuis te lezen, en dat gaat moeizaam. Ik ben bang dat spelling oefenen nog moeilijker gaat worden. Het is een echte autist, schoolwerk is voor op school, en thuis is thuis... veel weerstand daar dus.
Zijn iq is gemeten op 118. rekenen ed is ook geen probleem alleen op alle taalvakken valt hij uit.
Jutta
04-02-2016 om 19:11
heel duur
Oef, dat is wel heel duur. Je zou ook eens kunnen kijken naar een gespecialiseerde logopedist die ook EED behandelingen doet. Betaal je het logopedietarief voor bijvoorbeeld een half uur per week. Kun je 30 keer gaan ipv 12 voor hetzelfde geld. Is echt net zo goed als bij een " instituut". Uiteindelijk kan namelijk niemand garanderen of, en hoeveel, je kind vooruitgaat. Een wondermethode bestaat niet, zelfs niet bij een duur instituut.
Flanagan
04-02-2016 om 20:31
Wij kozen voor het in zee gaan met een Rt-er. Wel duur maar op de website van stichting balans werd toendertijd aangegeven hoe je de kosten kon aftrekken van de belasting, ( moest je wel onder een drempel zitten, wilde je daar gebruik van kunnen maken).
Maar het inschakelen van een Rt-er met interessant werk materiaaal zoals leesbladen van nieuwsbegrip of haaibaaispel voor het oefenen van de speling, werkte wel. Door het lezen van actuele onderwerpen, die ook behandeld werden in tv-programma's als klokhuis, werd het lezen leuker. Kind gaf altijd aan dat de simpele avi-boekjes of taalschatboekjes op school helemaal niet leuk waren om te lezen en de bladen van nieuwsbegrip wel. Het is ook moeilijk je best te doen voor iets dat niet boeiend is. Door het oefenen bij de Rt-er, zonder afleiding van kinderen in de klas, maakte kind een grote sprong. Dat is belangrijk voor het succesgevoel. Dyslecten zijn erg gevoelig voor faalangst. Succes helpt.
Ook de computerspelletjes maakten oefenen tot een spelletje.; speelsgewijs leren.
Hier werd er 3-4x per week geoefend.
Kunnen ze op zijn school hem niet trainen met een spellingsprogramma zodat de training ook voor een deel in de schooluren kan plaatsvinden? Misschien wilt de school meewerken aan een programma. Je kind is vast niet de enige dyslect op school.
Zoals eerder gezegd, dyslectie verdwijnt nooit, maar de veel voorkomende groeiende faalangst wordt door oefenen wel voor een deel tegengegaan dankzij succes-ervaring.
V@@s
04-02-2016 om 20:45
dyslexie
Dyslexiebehandelingen kun je met ingang van de nieuwe wet op de jeugdzorg niet meer aftrekken van de belasting. (net als kosten voor psychologische hulp voor kinderen). Dat zijn niet langer medische kosten, dus blijkbaar ook niet meer aftrekbaar.
Juul
04-02-2016 om 20:56
Andere hulpmiddelen?
Hier ook eentje met dyslexie. Enkelvoudig en dus is de behandeling vergoed. Het heeft wel wat geholpen maar ik sta niet te juichen. Zeker niet als ik zie wat dat hele traject gekost heeft. Achteraf gezien had ik liever gehad dat ik dat geld had kunnen gebruiken voor de aanschaf van een goede laptop met bijvoorbeeld kurzweil. Wellicht een optie om de ondersteunig en hulp dus niet in behandelingen te zoeken maar in een goede computer met hulpmiddelen?
Flanagan
04-02-2016 om 21:08
Niet meer aftrekbaar
Jammer.
ik merkte dat kind met name in de eerste half jaar Rt een sprong maakte; goed voor het zelfvertrouwen en de werkhouding in de klas. ( was het geld wel waard).
Rt werkt het beste als er een goede afstemming is met school.
Eowyn1
06-02-2016 om 10:57
bedankt weer
voor alle reacties. Ik ga eens kijken naar rt of logopedie.
Laptop met kurzweil zou ook nog kunnen, alleen is mijn zoontje totaal niet handig met dat soort dingen, en bovendien krijgt hij bijna alles kapot, dus misschien ook niet zo handig. Ik ga iig in gesprek met school....
Taupe
13-02-2016 om 15:09
Cursus
Voor Kurzweil zijn er in schoolvakanties cursussen voor ouder en kind. Duurt twee en een half uur. Kosten 25,-. De moeite waard!
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.