Uitgeput
27-02-2016 om 15:07
Dochter van 11 met slaapproblemen
Zo, ik moet echt even mijn ei kwijt.
Wij zijn een gezin van 5 met een jongste dochter van 11 met een diagnose McDD. We hebben al vele jaren een grote zoektocht met haar naar wat er nou precies aan de hand is.
Nu we het weten staan de hulptroepen wel klaar maar dit gaat nog even duren. We hebben een indicatie van de gemeente en die bestaat uit 2 dagen dagbehandeling en een aantal ambulante uren.
Intussen vraag zij al jaren heel erg veel van ons gezin. Het is uiteraard voor haar echt niet makkelijk. Het leven is een grote uitdaging voor haar.
Maar nu is er sinds een aantal maanden een serieus slaapprobleem bijgekomen. Ze is te bang om in te slapen, en als dat al lukt, dan slaapt ze een uurtje en wordt ze in grote paniek wakker om vervolgens een hele tijd niet in slaap te vallen. Inmiddels ligt ze op advies van de psycholoog al op een 'hulpmatras' in onze slaapkamer. Op zich niet zo erg, ware het niet dat ze dan ook nog veel roept in haar slaap en ons dus ook wakker houdt.
We zijn aan het einde van ons latijn en ik heb (heel eerlijk en kwetsbaar) gewoon moeite om nog aardig tegen haar te doen.
We hebben al veel geprobeerd zoals melatonine, Risperdal en meer, maar met name de Risperdal gaf echt veel te veel bijwerkingen. Ze beheerst de hele avond en vaak dus ook de nacht. Van vermoeidheid worden we er allemaal niet gezelliger op.
Wat een opgaaf is dit zeg!! Hoe houden we dit vol......
Groepjes van een zeer vermoeide en lichtelijk uitgeputte moeder.
Pirata
27-02-2016 om 15:34
ze slaapt wel in dus?
Heel belastend voor iedereen lijkt mij. Je nachtrust heb je dringend nodig tenslotte.
Hebben jullie al eens een tabletje langerwerkende melatonine erbij gegeven? Na een tijdje is de kortwerkende natuurlijk uitgewerkt en als je er één langerwerkend tablet bijgeeft, komt ze misschien alsnog in een diepere slaapfase.
En slaap als ouders liever beurtelings op haar kamer, dan ligt ze in haar eigen bed en tenminste één van jullie slaapt lekker...
Pirata
27-02-2016 om 15:38
Ze slaapt dus met moeite in. Is die melatonine op artsenvoorschrift eigenlijk? En waarvoor is ze bang?
Valeriaan erbij kan ook helpen, is mijn ervaring. Dus valeriaan, melatonine en een langerwerkende melatonine.
Leen13
27-02-2016 om 15:39
Ja zwaar
Klinkt ongekend zwaar. Misschien kan het helpen dat je, al is het maar voorlopig, omdebeurt met haar slaapt? dan is er tenminste 1 uitgerust. Misschien kun je kijken of er een luisterboek is dat ze op kan zetten als ze 's nachts angstig wakker wordt om zichzelf te kalmeren. Uiteraard reageer je wel met jou kalmering maar je biedt consequent een luisterboek aan, of iets anders dat haar even afleidt en helpt weer in slaap te vallen. Slokje water en weer verder. Angst is heel naar. Zelf heb ik jaren met mijn dochter geslapen, ook op puberleeftijd een tijdje, al weer een aantal jaren geleden.
Accepteren dat je gestoord wordt helpt een beetje en zelf kalm blijven. Uiteindelijk heeft bij ons toch medicatie het verschil gemaakt al ziet dochter op het moment weer dingen die er niet zijn. Ik denk dat het bij haar onder stress weer toeneemt, dus we werken ook hard eraan om de zaken waar ze mee tobt, ze gaat van school veranderen, ze wordt ouder en zelfstandiger en vraagt zich af of ze dat wel kan zijn, zelftandig, die vragen bespreken we ze wil zich creatief ontwikkelen, dus hebben we op haar verzoek een naaimachine aangeschaft.
Het is zoeken, vooral ook naar balans, en daarin ken je je eigen kind het beste.
Bij mijn dochter werkt Sertraline in een lichte doses maar het kan beslist nogal zoeken zijn welke medicatie voor verbetering kan zorgen.
Ik zou toch blijven overwegen om met een kinderpsychiater op zoek te blijven naar helpende medicatie, al is het over een tijdje weer. Het kan de therapie goed ondersteunen.
Hier hielp ook samen dingen doen, in een periode dat ze nog geen medicatie kreeg. Samen de was doen, in de droger, vouwen, bedden omaken. Als ze maar een werkje had zodat ze haar energie kwijt kon. Zwaar weer ja, vooral als je al een dag gewerkt hebt. Als je met zijn 2-en bent zou je het kunnen afwisselen?
Mijn dochter was ook regelmatig bij mijn ouders. Is logeren een optie?
Kun je professionele logeeropvang regelen? Kan je dochter dat aan? Helpt het jullie om af en toe weer op te laden als je weet dat ze om het weekend een weekend elders kan zijn?
Is er goede logeeropvang in jullie buurt, betaald door jullie gemeente?
Lichamelijk uitputten kan helpen. Wij hadden ook een trampoline.
En vanwege het autisme van dochter veel dingen op vaste tijden vanwege de voorspelbaarheid.
We hebben ook veel samen gelezen en samen spelletjes gedaan als memory en spreekwoorden, emotionele dingen benoemen.
Hier heeft haptotherapie ook geholpen en als ze iets ouder zijn Mindfullness, maar ik begrijp dat er met de psycholoog al begeleiding en ontwikkeling in gang gezet wordt.
In sommige regio's van de NVA, vereniging voor autisme, zijn oudergroepjes zodat je eens stoom kunt afblazen, of je kunt een AIC bezoeken om eens bij te praten. Of samen met de NVA zelf een oudergroepje beginnen.
Ik wens je heel veel sterkte want het valt echt niet mee.
Ook zou ik extra attentie houden of ze wel goed ziet en hoort en of ze goed eet en drinkt of dat er lichamelijke problemen zijn waar ze stress van oploopt die niet helpt bij het zichzelf kalm houden en ontwikkelen.
Uitgeput
27-02-2016 om 16:04
Zo, dit helpt al
Jeetje, ik ben ook echt geschrokken van wat dit met mij persoonlijk doet. Heb zo veel moeite met de enorme impact op ons gezin. We hebben ook nog een dochter en zoon in de puberleeftijd. We werken ook allebei, maar ik werk 3 dagen onder schooltijd.
Eigenlijk kan er ook al heel veel niet meer. Gisteren is ze gaan discozwemmen met kinderen uit de straat. De hele nacht geschreeuwd en geroepen. Zo onrustig en van slag. Helaas past er geen extra matras in haar kamer. Dus dat is geen optie. We gaan het nu wel zo doen dat we een extra matras op zolder leggen waar de ene ouder gaat liggen en de nacht daarna de ander. Zo kan onze dochter wel op haar hulpmatras liggen op onze kamer, maar slaapt er in elk geval 1 goed door. Want dit kan echt niet langer zo.
Ik ben er ook van overtuigd dat medicijnen een onderdeel van de therapie kunnen zijn, maar zij heeft zo vreselijk veel last van bijwerkingen. Zij heeft namelijk ook ritalin gehad, maar ook dat ging niet goed. Veel fysieke ongemakken.
De melatonine is op recept van de kinderpsychiater, die ik overigens zojuist ook weer een mail heb gestuurd met een hulpvraag. Ik weet echter niet of dit een langwerkende melatonine is eerlijk gezegd. Ik denk van niet. Dus dat is zeker een tip. Ze gebruikt elke dag Passiflora van A. Vogel.
Ik las een zeer hoopgevend verhaal van Elisa Grimaldi en haar zoon. Dat klinkt namelijk als ons verhaal. Een kind met een autismestoornis en angststoornis. Tja, het is heftiger dan ik had verwacht. We verwachten wel resultaten van de therapie en dagbehandeling, maar voor nu moeten we het er mee doen.
Ik ben zo vreselijk teleurgesteld in mezelf en hoe ik hiermee omga. Verder gaat het ons zo voor de wind namelijk. Een fijn huwelijk, 2 kinderen die het heerlijk doen, geen financiële zorgen. Alleen dit. En dan zo uit het veld geslagen zijn... Dat valt me echt enorm tegen. Overigens is dit alleen gekomen door de avonden en nachten. De rest van de situatie kan ik goed aan. Ik ben alleen zo moe nu en heb enorme moeite om te relativeren.
Logeren is spannend. Als het al gebeurt, zijn we vervolgens een week verder met alle spanningen. Dus het werkt vooralsnog averechts. Wellicht inderdaad een professionele logeerplek. Daar moet ik nog eens over nadenken.
Ik ben heel erg blij dat ik mijn ei even kwijt kan. En hoop op herkenning en begrip.
Uitgeput
27-02-2016 om 16:06
Pirata
Ze heeft een angststoornis. Dus hele irreële angsten. Vooral bang om alleen te zijn, bang voor het feit dat zij wakker is en wij slapen, bang dat we allemaal dood zijn in de ochtend, bang dat we zombies worden. Echt bang dus. Heel sneu.
Het lastige is echter dat ze ook nog heel erg koppig is. Soms is het heel lastig om te zien of het onwil is of onmacht. Ik ga er echter vanuit dat zij ook graag wil slapen.
Leen13
27-02-2016 om 16:32
Interesse?
Misschien heeft ze een intense interesse? Mijn dochter was op die leeftijd dol op poppenhuizen en tenten. Dan moest ze mij wel in de buurt hebben maar in goede tijden kon ze zich daar uren mee vermaken.
Rafelkap
27-02-2016 om 16:53
rust en regelmaat
Ik zou zorgen voor heel veel rust en regelmaat voor je dochter. Dus even geen discofeestjes en logeerpartijen, dat is weer een trigger voor veel onrust. Onze jongste (verstandelijk gehandicapt) is heel, heel, heel erg prikkelgevoelig. Thuis doen we het zo rustig mogelijk, geen/weinig bezoek, niet op visite gaan, altijd zelfde tijd eten/naar bed/opstaan. Het is wel op de tenen lopen voor ons maar we willen die heftige angst en woedebuien liever zo min mogelijk. Ik vraag me ook af of hij mcdd stempel zou krijgen als hij getest zou worden (goed mogelijk). Om zelf uit te waaien gaat hij af en toe uit logeren en zaterdag naar de opvang. Dat is dan ook meteen een tip, zorg ook omstebeurt met je partner voor haar om zelf tot rust te komen en aandacht aan je andere kinderen te kunnen besteden.
Onze zoon krijgt ook langwerkende melatomine, door de huisarts voorgeschreven. Wij kopen het nu zelf want bij de apotheek zijn we duurder uit. Hij slaapt snel in en hij slaapt door! Dat was ook wel eens anders.. Vraag het de huisarts, dat kan maandag al. In dingen als Passiflora geloof ik totaal niet. Melatomine is misschien te kort geprobeerd (je moet uitproberen welke dosis werkt) of wellicht was het de 'andere' melatomine. Geef dat nog een kans en idd terugkoppelen naar de psychiater.
Leen13
27-02-2016 om 17:44
Voorkomen
Inderdaad is het, zeker in een heftige fase, zaak om rust en weinig heftige dingen aan te bieden. Maar in dit soort gevallen liet ik dochter zelf kiezen, samen beoordeelden we wat verstandig zou zijn, wat ze kon verwachten. Omdat ze er toch bij wil horen ging mijn dochter vaak wel naar zaken. Niet naar allemaal maar dat zag ik vaak al aankomen. Een playbackshow met basisschoolmeiden ging niet want al in een vroeg stadium werd ze door pesten en buitensluiten, ondanks begeleiding op school, erg ontregeld. Het was dan ook vaak met gemengde gevoelens. En leuk en intensief en soms naar, maar altijd wel ook trots dat het haar gelukt was en ze ook 'normaal' meekwam.
Schoolkamp hoefde van mij beslist niet, maar beide kinderen, met autisme wilden altijd zelf heel graag en dan besprak ik vooraf hoe het zou gaan en wat ze konden bedenken als het moeilijk was.
Zelf controle houden is ook belangrijk. Het idee dat het uitmaakt wat je zelf doet. Maar dat kun je alleen samen bedenken.
Hier hielp ook in de bovenbouw van de basisschool dat ze, uit school, eerst wat gingen eten en drinken en dan verplicht op hun kamer bleven om te landen tot etenstijd. Jezelf vermaken, elkaar niet storen, geen moment voor geen enkele vraag, tenzij er een brand of ander groot probleem zou zijn, wat gelukkig nooit voorgekomen is.
Moni
27-02-2016 om 18:25
Hebben jullie advies gehad over het tijdstip van melatonine?
Soms geven artsen (of bijsluiter) een standaardtijd aan om de tabletten in te nemen. Maar dit kan voor ieder kind anders zijn.
Je kunt dat laten testen bij een slaappoli. Ze meten op welke tijd iemand van nature melatonine aanmaakt. Daaruit komt een advies hoe laat de melatonine moet worden ingenomen.
Wat hier ook hielp is lichttherapie. Als je 's morgens voor zo'n lamp gaat zitten, wordt de melatonine op tijd afgebroken. Je wordt dan beter wakker en kunt in de avond vroeger slapen.
Valariaan vind ik zelf ook prettig bij onrustige nachten. Geen idee of dat in Passiflora zit.
40er
27-02-2016 om 18:30
nichtje
Heeft ook flinke slaapproblemen gehad. Die heeft uiteindelijk een paar slaaptabletten gehad. Misschien dat jullie er ook een stuk of 3 kunnen krijgen. Even de cirkel doorbreken en goed slapen.
Sterkte ermee! Wel fijn dat je hier al wel wat herkenning hebt gevonden!
Truus
27-02-2016 om 19:02
Andere middelen?
De dochter van kennissen heeft naast ASS ook een slaapstoornis. Zij krijgt dus al jaren slaapmedicatie. Melatonine en andere 'milde' middelen werkten niet.
Je moet er wel wat verder voor dan de huisarts of psychiater. Sommige ziekenhuizen hebben speciale slaappoli's.
Uitgeput
28-02-2016 om 06:58
Vannacht en nog een vraag
Dank voor alle tips, begrip en verhalen. Ik neem alles ter harte en ga er goed naar kijken. Gisteravond was de spanning bij dochter ongekend hoor. Het was overduidelijk dat inslapen al niet ging lukken. Aangezien ik toch uitgeput was, ben ik zelf naar bed gegaan en het haar op de hulpmatras laten slapen. Dit was om 9 uur. We zijn allebei snel in slaap gevallen. Pas toen mijn man naar bed kwam, werd ik even wakker. Dit was ook het moment dat mijn dochter weer begon te roepen in haar slaap. Ik ben toen in haar kamer gaan slapen en heb tot half 6 lekker geslapen. Niet verkeerd dus!
Nu mijn vraag: hoe ver moeten we nu gaan bij het inslapen? Ik kan moeilijk elke avond gelijk met haar naar bed gaan. Dat wil ik ook echt niet.
Iemand tips?
Pirata
28-02-2016 om 09:40
ik denk
Ik denk dat iedereen eerst bij moet slapen om weer normaal te functioneren. En voorlopig niemand de kamer op laten lopen als je dochter slaapt.
Daarna kun je ervoor kiezen om wel op je bed te gaan liggen/zitten. Desnoods gaan jullie allebei iets later, half 10 ofzo. En de begeleidende ouder leest een boekje?
In elk geval, eerst deze fase doorbreken en dan langzaam werken aan normaal slaapgedrag.
Uitgeput
28-02-2016 om 10:41
Pirata
Eens, dat is ook wat ik ervaar. Het probleem is dat ze niet meer echt zelfstandig in slaap valt. Ze is zo vreselijk bang en gespannen. En als ze dan eindelijk slaapt, wordt ze meteen weer wakker uit angst.
Dus wel of niet erbij blijven?
Leen13
28-02-2016 om 10:47
Erbij blijven
Soms lukte het mij om rond 23.00 uur nog een uurtje uit bed te gaan. Ik luisterde wat radio als dochter sliep en later televisie kijken op de laptop.
Maar iemand die zo bang is laat je niet alleen.
Uitgeput
28-02-2016 om 11:01
Pirata
Eens, dat is ook wat ik ervaar. Het probleem is dat ze niet meer echt zelfstandig in slaap valt. Ze is zo vreselijk bang en gespannen. En als ze dan eindelijk slaapt, wordt ze meteen weer wakker uit angst.
Dus wel of niet erbij blijven?
Thursday Next
28-02-2016 om 11:09
massage?
Een massage voor het slapen gaan kan ook heel ontspannend werken. En als je dat zelf doet is het ook een moment om op een fijne manier met elkaar om te gaan.
verwijderd door forumbeheer
29-02-2016 om 10:03
Een verzwaringsdeken kan helpen bij slaapproblemen
Wij leveren als bedrijf, gespecialiseerd in materialen voor sensorische informatieverwerking, o.a. verzwaringsdekens. Zware dekens, of gewichtendekens, kunnen helpen bij slaapproblemen omdat ze een veilig en geborgen gevoel kunnen geven. Hoewel het lastig is om dit wetenschappelijk te onderbouwen, is er wel steeds meer onderzoek beschikbaar waaruit blijkt dat het KAN helpen (helaas is er geen garantie). Mocht je hier meer over willen weten, neem dan gerust eens contact op.
Mijntje
29-02-2016 om 10:29
dat is wel reclame Maar dat heb ik ook wel gehoord, dat angstige kinderen goed in slaap vallen met een verzwaringsdeken of ballendeken.
Uitgeput
29-02-2016 om 11:26
Reactie
Gisteravond is ze vanaf 20:30 tot 22:00 naar beneden gekomen. Steeds bij haar gebleven en om 22:05 sliep ze op haar hulpmatras naast mijn bed.
Ik ben zelf meteen om 22:30 naar bed gegaan en om 03:45 werd ik wakker door haar geschreeuw. Ze sliep toen nog gewoon dus ik heb niets gedaan.
Uiteindelijk werd ik om 7:15 wakker en sliep zij nog. Tijdens de nacht wel even gekeken en toen lag zij opgekruld aan haar voeteneinde. Normaal zou ik haar goed hebben gelegd, maar ik heb het even gelaten. Vanochtend lag ze weer prima.
Dit was voor ons een hele goede nacht en ik werd vanochtend dan ook dankbaar wakker.
Het zou voor iedereen uiteraard veel prettiger zijn als ze eerder slaapt, ook voor mijn zoon van 14 die er van wakker blijft.
Gelukkig merk ik dat een paar uur echt slapen al helpt. En de kinderpsychiater en onze psycholoog zijn ook aan het meedenken. Ik vind het heel prettig om hier te schrijven af en toe en de verhalen en tips van anderen te lezen.
[verwijderd door forumbeheer]: ik zal me er eens in gaan verdiepen. Wie weet. Dank voor de tip. (Al is het reclame)
Mijntje
29-02-2016 om 11:41
huren
Ik zie dat je zo'n ballendeken ook kan huren. Google maar een op ballendeken huren. Het is zeker waard om te proberen en ik denk ook dat dit wordt aangeraden om eens te proberen.
Mrs x
01-03-2016 om 06:09
Meditatie cd
Mijn dochter kon op die leeftijd ook slecht slapen. Altijd moeite mee gehad, maar toen ze een jaar of elf was raakte ze er overstuur van dat ze niet kon slapen. Ik heb toen onder het mom van baat het niet dan schaad het niet een meditatie cd gekocht. Klassieke muziek met zee en vogelgeluiden. Heeft een tijd gewerkt. Een jaar zeker wel. Je kunt het proberen.
Later kreeg ze melatonine op recept. Handig voor tijdens proefwerkweken enzo.
Succes!
Maartje
01-03-2016 om 07:07
spiraal
Ze zit nu in een enorm negatieve spiraal, die moet je eerst doorbreken. Ze zal weer vertrouwen moeten krijgen in haar eigen vermogens (zoals in slaap vallen)
Ik denk dat dat een lange weg is.
Ik zou absoluut samen met haar gaan slapen, als dat wel werkt. Alles wat werkt is goed.
Flanagan
02-03-2016 om 16:09
Misschien wel te simpel,
Maar zou de aanwezigheid van een grote beer (ca 1m.) in bed om tegen aan te liggen haar misschien rustiger houden, ook voor de momenten dat ze 's nachts wakker wordt?
Soort van placebo ouder.
Mijntje
07-03-2016 om 10:50
Hond
Dat is geen gek idee van Flanagan. Ik weet van een jongen met mcdd die een speciale hond (geleidehond/therapiehond) heeft en sinds hij die heeft slaapt hij goed. Google er maar eens op.
Ik hoop dat Uitgeput al weer wat verder is, ik zou echt alles proberen: ballendeken, grote beer, muziek, huisarts praten over melatomine!
Hoop dat het gauw wat beter is, slechte nachtrust is slopend voor het hele gezin..
Uitgeput
08-03-2016 om 13:22
Reactie
Beste Allen,
Wat een goede tips allemaal.
We zijn inderdaad alweer een stukje verder ineens. We hebben het 'naarbedbrengritueel' wat veranderd. Dit ingegeven door de omstandigheden. Ik was zelf een nacht weg en mijn man bracht onze dochter naar bed. Hij is zakelijker dan ik en zit er met minder emotie in. Die nacht sliep ze ineens zonder morren in en heeft de hele nacht in haar eigen bed geslapen. Zonder roepen, schreeuwen of onrust.
Vanaf dat moment is mijn man het elke avond gaan doen, i.p.v. ik. Hetzelfde ritueel, naar bed, voorlezen, en zitten en gaan. Dit werkt op de een of andere manier erg goed. Beter dan wanneer ik het doe. Ze slaapt nu dus al meer dan een week in haar eigen bed en zonder wakker worden.
Mijn rol hierin is dus niet heel productief gebleken. Volgens de psycholoog waar wij ouderbegeleiding krijgen, is dit heel vaak zo. Vaak zijn slaapproblemen gekoppeld aan 1 van de ouders. In dit geval zou het dus zo zijn dat onze dochter mij als haar 'knuffelbeer' ziet en ik dus aan haar bed moet blijven. Echter, als ik echt uit de buurt ben, legt ze zich hier wel bij neer. Mijn man straalt heel veel rust uit en is heel duidelijk en voorspelbaar. Blijkbaar meer dan ik.
We hebben haar ook een zwaarder dekbed gegeven. Knuffels duldt zij niet in bed. Die wil ze eruit hebben. Verder gaan we er vanuit dat we heus nog wel een terugslag kunnen verwachten, maar elke nacht is er eentje. Zodra er een terugslag komt, gaan we de verzwaarde deken huren om dit uit te proberen.
Het wordt nu ook meegenomen in haar cognitieve gedragstherapie, waarin ze op meerdere vlakken zelfstandiger mag worden en dus niet volledig afhankelijk van mij.
Vreemd genoeg, sinds het zo goed gaat en er hulp is, ben ik ongeveer ingestort. Veel paniek in mijn lijf gehad en heel slecht slapen. Ik ben op de weg omhoog, maar ik ben er zeker nog niet. Ik doe mijn best!!
Ben iedereen hier erg dankbaar voor het meedenken en alle tips!!
Elisa Gemani
08-03-2016 om 15:42
Herkenning
Ja, ik herken het. Het is slopend en frustrerend. Voor ouders en kind. ijn zoon (nu 15) heeft vanaf zijn geboorte tot een paar jaar geleden zulke slaapproblemen en angsten gehad. Ik kon werkelijk geen nacht ongestoord slapen. Hij heeft ADHD en is hb maar was ook gediagnosticeerd met een angststoornis. Ik ben vele therapeuten en kinderpsychologen afgegaan maar niets hielp. Totdat ik via via bij de slaappoli van Ziekenhuis Gelderse Vallei terechtkwam. Niet bepaald om de hoek maar de neuroloog/somnoloog die daar werkt, Dr. Marcel Smit, is toonaangevend op dit gebied. Zoon kreeg een melatoninetest en een test met een actograaf. Daaruit bleek dat hij zeer weinig melatonine aanmaakt, dat het hoogste "level" pas heel laat in de nacht bereikt werd en dat hij deze ook heel snel weer afbrak. Zijn slaapstoornis werd gediagnosticeerd als DPSS, Delayed Sleep Phase Syndrome. Dus hij kreeg 3mg melatonine voorgeschreven wat hij op een vast, specifiek tijdstip in moest nemen. Zijn slaapkamer moest verduisterd en geen computer meer tot een uur voor het naar bed gaan. Daarnaast moest ik een lichttherapielamp kopen, waar hij 's morgens een halfuurtje voor zit. Voor de angsten, met name 's nachts, kreeg mijn zoon van de kinderpsychiater Venlafaxine, een SSRI wat ook helpt bij angststoornissen. De somnoloog en kinderpsychiater werken samen. Daarnaast heeft mijn zoon een jaar cognitieve gedragstherapie gehad bij het Expertisecentrum Dwang-, Angst en Tics van De Bascule, AMC Amsterdam. http://www.geldersevallei.nl/afdelingen/119/slaapcentrum
http://dat.debascule.com/
Er zijn nu meer slaappoli's in Nederland. Vraag een verwijzing van je huisarts. De melatoninetest kan thuis gebeuren. Zelf wat aanrommelen met melatonine is niet aanbevolen, zeker niet bij dit soort ernstige slaapproblemen.
Afijn, het is een godswonder maar sinds een jaar of twee hebben zowel mijn zoon als ik ongestoorde, onbezorgde nachten. Hij slaapt snel en zonder angst in, slaapt door en is niet meer bang. Hij is en blijft een avondmens maar dat ben ik ook Hij neemt nog steeds de melatonine en de Venlafaxine (in de laagste dosering) en zit voor de lichtlamp. Het gaat nu dus uitstekend met hem; ook qua gezondheid en qua school. En ik loop niet meer op mijn tandvlees. Chronisch slaaptekort is een ware marteling. Hopelijk heb je hier iets aan!
Jan
22-03-2016 om 12:32
Melatonine
Met betrekking tot Melatonine is het raadzaam om dit van te voren in te nemen. Idealiter 1 tot 3 uur van te voren. Lees meer hierover: http://dagennachtrust.nl/slaapproblemen/melatonine-een-natuurlijk-slaapstofje/
Melatonine zit namelijk ook in onze voeding en wordt gemakkelijk afgebroken. Om deze reden zou ik goed kijken wanneer het lichaam dit stofje het beste opneemt.
Forumbeheer Ouders Online
01-04-2016 om 12:30
Bedankt
Bedankt allemaal weer voor het melden maar mijn mailbox zou niet overstroomd zijn als iemand eerder dan Thursday Next hier even had neergezet dat er een melding naar ons is gemaakt.
Het maakt mij niet uit maar ik vind het zo zielig dat jullie allemaal moeite gaan doen om ons te mailen.
Met vriendelijke groet,
Forumbeheer Ouders Online
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.