jester4
05-12-2015 om 19:42
Concentratie verbeteren door sensorische integratie therapie?
Mijn zoon van bijna 12 heeft McDD en ADHD. Hij slikt risperdal (0,75 mg) en heeft in het verleden ritalin en dexamfetamine geslikt. Doordat hij niet meer at en niet meer groeide zijn we daarmee gestopt.
De leraar van groep 8 weet het zo onderhand niet meer met hem. Zoon maakt geluidjes/neuriet in de klas (dit doet hij altijd, thuis ook, heeft hij vaak zelf niet door), hij wiebelt, friemelt, doet van alles behalve stilzitten/stil zijn. Gek genoeg heeft dit alles geen invloed op zijn resultaten, die zijn goed. Maar andere kinderen klagen steeds vaker over hem.
In het verleden heeft hij twee keer een tijdlang fysiotherapie gehad, voor zijn slechte motoriek. Toen is ook vastgesteld dat hij problemen heeft met de sensorische integratie. Als hij druk werd tijdens de therapie rolde de therapeute hem altijd op in een matje, zodat hij diepe druk ervaarde. Hij werd dan gelijk rustig. Thuis heb ik dat ook een tijdlang gedaan als hij doorsloeg.
Nu is mijn vraag aan jullie of de fysiotherapeute misschien weer wat voor zoon zou kunnen betekenen. Kan zij hem rustiger krijgen, in die mate dat dat dan ook doorwerkt op school? Als ik google zie ik dat dat wel zou moeten kunnen, maar hoe moet ik dat dan zien?
Ik wil mijn zoon niet weer met van alles opzadelen maar ik denk wel dat er iets moet gebeuren. Tips, advies?!
Rafelkap
06-12-2015 om 08:46
bellen
De fysiotherapeute, als zij gespecialiseerd is in sensorische integratie therapie, heeft zeker nog een trucendoos om te kijken wat werkt, dat verschilt per persoon. Ik denk dan aan een drukvest of ballenvest, of wiebelkussen. Ik zou eens bellen met haar.
Vogel
06-12-2015 om 12:57
Zeker proberen!
De fysiotherapeut die je kent, of een ergotherapeut die verstand heeft van SMI kan je vast goed adviseren.
Ik dacht, net als Rafelkap, ook gelijk een een drukvestje. Dat draag je onder je trui of vest en kun je oppompen op momenten dat het nodig is.
Vaak zie je bij kinderen met verstoorde prikkelverwerking (die sensorische integratieproblemen die je noemde) dat ook de propriocepsis, het diepe spiergevoel, verstoord is. Ze voelen dan in rust niet goed hoe de stand van hun lichaam is, en moeten constant bewegen omdat ze zichzelf anders 'kwijtraken'. Een drukvestje, of wiebelkussen, of kniestoel geeft dan meer informatie over de stand van je lichaam, en daarmee rust. Een beetje vergelijkbaar met het inbakeren van een baby.
Succes!
Elisabeth
07-12-2015 om 09:32
hier
Gebruik ik wel eens een pittenzak voor op zijn schoot. Dat geeft een bepaalde druk. Ook gebruiken we de borsteltechniek. Ik zou zeker naar een therapeut gaan die er verstand van heeft, hij of zij kan je dan ook leren om bijvoorbeeld de borsteltechniek uit te leggen, zodat je dat thuis ook kan doen voor een bepaalde periode.
jester4
07-12-2015 om 14:14
Bedankt
Bedankt voor jullie reacties. Jullie hebben me over de streep getrokken, ik heb de fysio net gebeld. Zij heeft een aantekening in sensorische integratie. Mijn zoon heeft inderdaad ook problemen met de proprioceptie. Over een drukvest heb ik het met hem gehad maar hij zegt dat hij dat niet wil, terwijl ik denk dat het hem zeker kan helpen. Hopelijk heeft de fysiotherapeute er een te leen zodat we het eens kunnen uitproberen (had ze een aantal jaar geleden niet maar ze dacht er toen al aan er een aantal aan te schaffen).
alcedo atthis
07-12-2015 om 14:34
goed idee
Goed idee om naar een fysiotherapeut te gaan. Wij hebben de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de nodige hulpverleners, maar de SI-fysiotherapeut was het meest waardevol. Het waren echt eye-openers om te ontdekken hoe zij prikkelverwerking verloopt. En pas als je dat doorhebt, kun je op zoek naar praktische oplossingen. Wondermiddelen bestaan niet, het is een kwestie van uitproberen. En het is meestal niet of of, maar en en.
Iets met druk/verzwaring, borstelen, maar vooral voldoende beweging. Daardoor gaat de spierspanning wat omhoog en dat komt de 'balans' (klinkt wellicht wat zweverig, maar ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel) absoluut ten goede. Dat kan in de klas ook heel goed op een zitbal. Dat heeft onze zoon op de basisschool ook jaren gedaan. Ze moeten actief zitten, waardoor de steeds voldoende roepspanning is, de concentratie beter is, fijne motoriek ook etc. De problemen waren daarmee niet verdwenen hoor, dus verwacht geen wonderen, maar alle beetjes helpen.
Maar toch ook even een ander inzicht.
Je zoon zoekt op dit moment zelf die balans. Door geluiden te maken, te wiebelen en te friemelen. Dat helpt hem. Ongetwijfeld hinderlijk voor anderen in de klas, maar voor hem is het belangrijk. Het is essentieel dat ook een leerkracht zich daarvan bewust is. Dat is geen automatisme, weet ik inmiddels. Ik weet dat er scholen zijn die bijvoorbeeld zitballen niet toestaan, omdat kinderen daar op gaan bewegen. Terwijl dat nou juist de intentie van zo'n bal is en juist hetgeen is dat sommige kinderen nodig hebben.
Vogel
07-12-2015 om 21:02
Wat goed!
Ik hoop zo dat jullie er iets aan hebben! Laat je over een poosje nog eens weten of je zoon er iets aan heeft gehad?
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.