Paloma
26-06-2019 om 14:11
Advies vmbo basis
Een vraag voor een vriendin.
Zij heeft een dochter in groep 7. Veel te vroeg geboren, heeft een lichamelijke beperking omdat ze haar linkerkant niet goed kan gebruiken, maar ook een leerstoormis. Ze kan heel goed rekenen maar niet goed lezen.
Ik weet niet wat haar IQ is (nog niet getest) maar ze komt slim over, ouders hoogopgeleid, zus op het gymnasium. Ze is de afgelopen 2 jaar denk ik de helft van de tijd thuis gebleven door een aandoening. Dit gaat nu de goede kant op.
Ze heeft het wel heel erg naar haar zin op school, het gaat sociaal erg goed.
Nu is afgelopen week het voorlopig schooladvies gegeven. Ze heeft de Cito slecht gemaakt en het advies is vmbo basis. School neemt dat advies over.
Vriendin in paniek want die ziet dochter qua niveau niet passen. Ze is ook totaal niet praktisch ingesteld maar heel creatief. En dus heel goed in rekenen.
Vriendin heeft nog een ander zorgenkind en ziet door de bomen het bos niet meer. Kan haar dochter naar het speciaal onderwijs? Is vmbo-basis misschien toch geschikt, maar dan een minder praktische richting? Is er hulp of zijn er programma’s om het leesprobleem in groep 8 aan te pakken, zodat het advies volgend jaar misschien hoger is?
School werkt in elk geval niet bepaald mee maar omdat dochter het zo naar haar zin heeft wil ze niet van school veranderen eind groep 7.
Is er iemand hier die haar misschien op weg kan helpen?
Tamar
26-06-2019 om 14:49
NIO
Je kan zelf een NIO toets laten doen. Die testen vooral het IQ, dus minder gericht op wat er in het verleden al dan niet is geleerd, en meer op het potentieel in de toekomst. Dat heeft mij erg geholpen, de school werkte mee en zoon zat opeens 2 niveau's hoger. Terwijl ik dat niet eens had gedacht, ik was alleen van plan met het resultaat naar de middelbare school te lopen.
Verder kun je zelf flink aan het lezen gaan trekken, want dat is toch wel belangrijk voor een vervolgopleiding. En de juiste VO school kiezen. Ik ken een kind dat van de basisschool eigenlijk praktijkonderwijs moest doen, daar niet werd toegelaten vanwege een te hoog IQ, en vervolgens via basis en kader opstroomde naar TL. Mijn eigen kind is ook opgestroomd op de middelbare school. Dus ik zou nu vooral niet in paniek raken.
SO is een beetje een vergaarbak geworden met weinig rust en veel gedoe, daar zou ik haar alleen heen sturen als er echt een goede reden voor is. Niet als ze alleen wat extra aandacht nodig heeft. Nog afgezien van het feit dat je je kind er niet zomaar op krijgt.
Hanne
26-06-2019 om 15:28
Revalidatie
Is de dochter van je vriendin onder behandeling van een revalidatiearts?
Waarschijnlijk kan die namelijk helpen hoe hiermee het beste kan worden omgegaan. Via revalidatie is het misschien mogelijk om haar te testen. Dit lijkt me iets complexer dan zomaar een nieuwe test doen.
Marie
26-06-2019 om 15:41
mitylschool - groep 7 over doen?
Hoe beperkt is ze lichamelijk? Ze is "te goed" voor een mitylschool?
Ze is te vroeg geboren, en dus "te vroeg" met school begonnen?
Wellicht is het een optie om groep 7 over te doen? Ook omdat ze al zoveel lesstof gemist heeft het afgelopen jaar?
Paloma
26-06-2019 om 16:23
Heel fijn
Ik geef jullie reacties vanavond aan haar door, super!
Marie, Ik heb nog niemand over een mytylschool gehoord, ik heb ook geen idee of ze daarvoor “te goed” is; ze is spastisch aan één kant van haar lichaam en heeft hydrocefalus.
Hanne, Ze is inderdaad onder behandeling van een revalidatiearts. Wie weet kan die inderdaad helpen.
Tamar, dat klinkt toch hoopvol. Dus jij zou het SO momenteel niet aanraden, ook goed om te weten.
Paloma
26-06-2019 om 16:34
O ja
Het jaar overdoen is denk ik geen optie, ze heeft al een jaar extra gekleuterd..
Erica
26-06-2019 om 16:49
Ik weet
niet of de NIO zo geschikt is. Ik dacht dat die minder geschikt was voor kinderen die moeite hebben met lezen.
Hanne
26-06-2019 om 17:24
Niet aanraden
Er is als ik het goed begrijp sprake van niet aangeboden hersenletsel, ik zou hier niet zomaar nog een keer iets mee proberen. Dit vraagt mi specifiek en grondig onderzoek, zodat er een passend en kloppend advies komt. Bijvoorbeeld door een neuropsychologisch onderzoek. Dit veel meer inzicht dan een algemeen intelligentie onderzoek. Daar kan een revalidatiearts opdracht voor geven.
Het maken van een andere standaard test zou ik niet doen. Het maken van een willekeurige test kan ook nog meer onduidelijkheid geven. Omdat haar dochter nu in groep 7 zit, heeft ze nog genoeg tijd om er naar te laten kijken, zodat ze op een passende school komt.
Triva
26-06-2019 om 18:45
Ten eerste
is het een fabeltje dat basis alleen praktisch is. Mijn jongste had in de eerste en tweede ongeveer net zoveel theirieuren per week als mijn oudste op de havo.
Ten tweede, welk niveua heeft ze met lezen? M of E hoeveel?
Zoek een vmboschool met iig basis kader mavo en vraag naar de opstromingsmogelijkheden.
Maar idd eerst maar eens een IQtest of nio
Triva
26-06-2019 om 18:46
Oja
Mijn zoon deed basis met een IQ boven de 100 dus dat kan ook gewoon en daar kun je ook creatief zijn.
Lente
26-06-2019 om 19:37
Zeker geen NIO
Dan liever een beter gevalideerde IQ-test. Die is beter en meer individueel. NIO is een groepstest.
En een afname via de revalidatiearts lijkt me een goed idee, samen met andere adviezen over de onderwijspotentie.
Let wel op hoe e.e.a. geformuleerd gaat worden. Het moet wel passen bij de revalidatie en dergelijke zorg. De link met haar handicaps is belangrijk.
Je wil niet bij de gemeente eindigen die deze situatie niet in kan schatten, want niet standaard.
Bo
26-06-2019 om 20:19
Geen NIO
Hier een zoon met een vergelijkbare lichamelijke aandoening. Idd geen NIO doen, maar laat een GZ-psycholoog van het revalidatiecentrum een relevante IQ test doen (denk dan eerder aan WISC, maar misschien zijn er inmiddels betere).
Verder zou ik het slecht vinden als school kind op basis van deze cito ronde beoordeelt. Hoe ging M7? En hoe ging het in groep 6? Heeft ze naar verwachting gescoord, of beduidend lager dan ouders hadden verwacht? Omdat ze kennelijk zo schrikken van het basis-advies.
Haal SBO en SO (mytylschool) niet door elkaar. SBO is idd een 'vergaarbak' geworden, de mytylschool (of LG/LZ school) is dat niet. Daar vind je echt specialistisch onderwijs. Goede ervaringen mee gehad, alleen zou ik daar alleen heen gaan als het echt niet anders kan of als ze sociaal buiten de boot valt. Zo lang regulier kan, zou ik dat gewoon doen.
Ze kan met hulp van oefenen of bijles nog een jaar bijspijkeren. En anders zoekt ze gewoon een school met alle VMBO niveaus zodat opstromen mogelijk is.
Moemie
02-07-2019 om 23:16
Mijn ervaring
Ik heb een extreem prematuur geboren tweeling (geboren na 26 wkn). Mijn ene dochter ging in groep 5 naar een cluster 3 school voor langdurig zieke kinderen. In eerste instantie was er sprake van praktijkschool. Ben daar ook met haar gaan kijken. Dit was een jaar voordat ze schooladvies kreeg. Het advies luidde uiteindelijk vmbo basis. Wij hadden ook het idee dat er meer in kon zitten. Ik ben gaan praten op de VMBO school met LWOO (leerwegondersteunend onderwijs) om haar toch naar VMBO kader te krijgen. Zij hebben haar de kans gegeven, moest wel praten als brugman. Ze heeft in 4 jaar haar VMBO kader gehaald, zonder problemen. Daarna wilde ze naar een MBO4 opleiding. Wederom praten als brugman om haar toegelaten te krijgen. Ze kreeg een kans. Na het eerste jaar kreeg ze aangeboden om te versnellen ! dat heeft ze niet gedaan. Ze zit nu in de 3e van het MBO4 en doet volgend jaar examen. En wat nog mooier is: ze heeft de toelating tot de door haar zo gewenste HBO opleiding al op zak, dit heeft ze zelf helemaal voor elkaar gekregen.
Haar tweelingzus heeft ook de nodige leerproblematiek ondervonden maar start dit jaar met haar HBO opleiding.
Je zult als ouders vaak moeten praten met schoolbesturen. Je zult ze moeten overtuigen van je vertrouwen in je kind en dat ze haar/hem een kans moeten geven. Ik hoop dat je vriendin ook het schoolbestuur kan overtuigen haar kind een kans te geven. Ik wens het haar van harte toe!
Moemie
02-07-2019 om 23:32
Aanvullen
Mijn bericht hierboven is bedoelt als hart onder de riem. Ik voel mee met je vriendin, heb ooit dus in een vergelijkbare situatie gezeten. Wat ik ook nog wil meegeven is dat Iq tests niet altijd een betrouwbaar beeld geven van capaciteiten van een kind. mijn beide kinderen hebben min. 3x in al die jaren IQ tests hebben ondergaan door Edux, de Hans Berger Kliniek en bij toelating tot hun opleidingen. Steeds kwam er een iq tussen 76-80 uit wat moeilijk lerend is. IQ tests zijn mijn inziens dus niet altijd een goede weergave zijn van de daadwerkelijke capaciteiten. Ouders kennen hun kinderen het best, weten wat ze wel en niet aankunnen? Jouw vriendin weet het best wat haar kind aankan. Nogmaals ik hoop dat ze haar kind op de juiste plek zal krijgen en dat de school luistert naar haar argumenten.
Kaaskopje
03-07-2019 om 09:39
Echt goed uitzoeken
Ik zou de tijd nu gebruiken om echt goed uit te zoeken wat ze aan kan. Achteraf had ik ook alerter moeten zijn wat het niveau betreft. Achteraf praten is makkelijk, maar achteraf vind ik ons niet dat we het goed aangepakt hebben. Onze oudste was getest. Algemene ontwikkeling bovengemiddeld, rekenen onder gemiddeld. Dus toen ze door rekenen het advies basis kreeg, namen we dat aan, maar vonden we dat wel jammer. Achteraf had ze best kader aangekund en wie weet meer. Maar wat haar niet lukte, ondanks haar bovengemiddelde niveau, was opstromen. Ook weer achteraf vraag ik me daarover af of dat een kwestie van de gevolgen van onderpresteren is geweest. Maar dat zal ik nooit kunnen bewijzen.
Wat dit meisje betreft, gaat het om lezen. Waar je bij rekenen nog kunt zeggen dat je daar in het leven nog wel een béétje omheen kunt door rekenmachines en programma's die alles voor je doen, is dat met lezen niet zo. Je moet kunnen lezen en een beetje vlot ook om mee te kunnen komen. Dus zou je haar op een te hoog niveau doen, dan kan dat te zwaar voor haar worden. En dat is voor iemand met nah belastender dan wat het voor iemand zonder nah al is.
Moemie
03-07-2019 om 10:58
Kaaskopje heeft zeker gelijk. Lezen is lastiger om te tackelen. Ik merkte de afgelopen jaren dat scholen heel terughoudend zijn met toestaan van hoger instromen dan het afgegeven advies. Ze geven als reden dat ze bang zijn dat het kind dan ook emotioneel kan vastlopen wanneer het beoogde niveau niet kan worden gehaald. Ik begrijp die redenering wel. Mijn ene dochter heeft ook NAH vandaar dat ze cluster 3 onderwijs heeft gehad. Haar tweelingzus is ook naar dezelfde VMBO LWOO (speciaal onderwijs) gegaan en is opgestroomd van VMBO kader (zij mocht wel meteen naar dit niveau) naar een reguliere MAVO. Nogmaals ik denk dat de moeder vast wel weet wat het kind cognitief en emotioneel aankan. Nu nog het schoolbestuur overtuigen.
Mari39
03-07-2019 om 13:03
Lezen
Is idd belangrijk op het vo, welk nivo dan ook. Maar ook daar is wellicht ondersteuning voor te regelen, zeker als het om technisch lezen gaat. Er zijn echt wel software programmas die kunnen helpen, dyslecten gebruiken die ook. Zou ik ook eens overwegen of dat kan.
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.