Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Katniss

Katniss

15-12-2013 om 12:53

Zorgverzekering, heb ik dit juist?

Ik kreeg van mijn verzekeraar het bericht dat een nota van de gynaecoloog was verrekend en dat hiermee mijn eigen risico vol is (of ik dus even 220 euro wil overmaken). Ik ben bij die specialist geweest omdat het mijn eigen huisarts niet lukte om mijn nieuwe spiraaltje te plaatsen. Op mijn aanvullende verzekering ben ik tot 200 euro per jaar verzekerd voor anticonceptie, en daarvoor geldt natuurlijk geen eigen risico.
Het zou natuurlijk kunnen dat de totale nota van de gynaecoloog 400+ euro was, en dat daarom de rest van het eigen risico is gegaan, maar het lijkt mij waarschijnlijker dat dit een foutje van de verzekeraar is. In dat geval ga ik die 220 euro die geïncasseerd is weer terug boeken.
Voordat ik de verzekeraar bel, kom ik hier even vragen of ik het goed zie. Klopt mijn idee over de aanvullende verzekering en het eigen risico?
Er komen nog wat nota's aan voor labonderzoek, dus waarschijnlijk komt dat e.r. toch wel voor, maar ze moeten het natuurlijk wel goed doen

Kaaskopje

Kaaskopje

15-12-2013 om 13:39

Nee je ziet het niet goed

De specialist wordt vanuit de basisverzekering vergoedt en niet vanuit de aanvullende verzekering. Dit is anders met een tandarts. De rekening van de specialist wordt dus wel degelijk vanuit het eigen risico met jou verrekend tot het eigen risico vol is.

Katniss

Katniss

15-12-2013 om 13:52

Specialist voor anticonceptie

Maar anticonceptie valt onder mijn aanvullende verzekering, en daarvoor kwam ik bij de specialist. De aanvullende verzekering dekt toch niet alleen het spiraaltje (a 60 euro)?

Kaaskopje

Kaaskopje

15-12-2013 om 14:36

Toch wel

Wat valt er onder het eigen risico?

Dat is bijna alle zorg die in het basispakket zit, zoals hulp door specialisten, ziekenhuisbezoek, medicijnen en hulpmiddelen.

Bron: http://www.kennisring.nl/smartsite.dws?id=102459

Anticonceptie valt vanaf 21 jaar onder de aanvullende verzekering.

Het is momenteel mijn werk om dit uit te kunnen leggen. Voor die tijd vond en nog steeds vind ik het heel begrijpelijk dat de meeste mensen er geen touw aan vast kunnen knopen. Ik probeer mij de stof nu zoveel mogelijk eigen te maken, maar er zitten zoveel haken en ogen aan, dat ik ook nog met vragen naar collega's moet.

Katniss

Katniss

15-12-2013 om 14:41

Vreemd

Ik geloof je wel hoor Maar ik bel morgen toch even de verzekeraar. Het zou toch vreemd zijn dat ik honderden euro's betaal voor mijn aanvullende verzekering en dan alleen dat stukje plastic van 60 euro vergoed krijg. Die bij plaatsen door het ziekenhuis ook nog door het ziekenhuis verstrekt wordt. 'Gelukkig' heb ik dit jaar ook nog voor 300 euro fysio gehad, want die premie betaal je toch anders mooi voor niets - jarenlang.

Katniss

Ik betaal zo'n beetje alle verzekeringspremies"s "voor niets", al zo lang ik leef. Ben ik hartstikke blij om Eentje weet ik zeker dat ik daar een keer gebruik van zal maken, mijn begrafenisverzekering. Ik hoop dat de kist dan al 5x betaald is!
Dus tips over wat er wel of niet in je pakket valt heb ik niet. Staat toch in je polisvoorwaarden? "Met maximale vergoeding van ... per jaar". Ik moet me er ook weer eens in verdiepen, voor het komende jaar.

Je betaalt niet ' voor niks'

Je betaalt voor al die mensen die wel wat mankeren. Solidariteit!

Dalarna

Dalarna

15-12-2013 om 18:17

Bromvlieg

Nee, dat geldt niet voor de aanvullende verzekering, alleen voor de basisverzekering. Je bent juist een beetje niet al te slim bezig als je je aanvullend verzekerd alleen maar voor wat als en anders maar goed voor die anderen. Daarmee spek je de verzekeraars, niet de mensen die wel wat mankeren.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-12-2013 om 20:18

Op zich heb je gelijk Dalarna

De aanvullende verzekering is niet verplicht, dus hoef je ook niet uit solidariteit de kas te spekken. Dat we bij de basisverzekering uit solidariteit allemaal zo'n beetje hetzelfde moeten betalen, vind ik een prima systeem.

Maar je hebt niet helemaal gelijk als je zegt dat je de verzekeraar alleen maar spekt als je alleen verzekert voor 'wat als'. Ook daar vind je terug dat 'we' met elkaar de kosten dragen. Een deel van jouw premie gaat ook naar de gezamelijke pot. Stel jij hebt een gezin met man en vrouw en 2 kinderen die een beugel nodig hebben, dan is het wijs om een ouder de duurste tandverzekering te laten afsluiten en de andere ouder niet hoger dan nodig is te verzekeren. Ik heb eens gekeken bij 'mijn' verzekering Univé. De duurste tandverzekering kost 39,45 per maand, dat is 473,40 per jaar. Een beugel wordt tot 2500 euro over de hele behandeltijd betaald. Dat is 1250 of ruim 800 euro per jaar. Dan krijg je nog tot 1000 euro vergoed aan tandartskosten, per jaar dus. Zoals je ziet betalen de verzekerden samen een deel van jouw tandarts- en orthodontiekosten, want jij betaalt minder premie dan je vergoed krijgt. Het kan slim zijn om van te voren al die verzekering te nemen voor als kind het volgende jaar naar verwachting een beugel zal krijgen. Een vorm van 'wat als' dus. Maar als jij bij lange na niet aan die vergoedingen komt dan moet je jezelf minder hoog verzekeren. Niet omdat je niet solidair wilt zijn, maar omdat je het geld zelf wel beter kunt gebruiken over het algemeen.

bibi63

bibi63

15-12-2013 om 22:58

Kaaskopje

Begrijp ik het nu goed dat dus alleen de huisarts buiten je eigen risico valt??? Ik dacht dat gewone specialisten en zkh binnen de basis vielen..... En dus buiten eigen risico... Oeps tochh nog maar even hier over nadenken voor aankomend jaar, want wij hadden dit jaar max eigen risico (geen kosten gelukkig)
Gr bibi

Kaaskopje

Kaaskopje

15-12-2013 om 23:38

Bibi

Ja dat klopt. De tandarts valt ook buiten het eigen risico, omdat de vergoeding uit de aanvullende verzekering komt. Bij fysiotherapie kan het zijn dat je een indicatie voor chronische zorg krijgt en dan wordt het vanuit de basisverzekering vergoed. Dan heb je te maken met het eigen risico. Vanuit de aanvullende verzekering, als het niet chronisch is, niet.

En voor wie het mocht spelen: kraamzorg en verloskunde zijn ook zonder eigen risico.

Dalarna

Dalarna

16-12-2013 om 08:13

kaaskopje

Dat gaat niet eens altijd zo op, als ik mij wil verzekeren voor de beugels van mijn kinderen moet ik een aanvullende verzekering nemen die helemaal los staat van mijn tandartsverzekering. Verder heb je bij sommige verzekeraars een jaar wachttijd voor je voor de vergoeding vd beugel in aanmerking komt.

Maar dan nog, het zou ook wel een beetje gek zijn als je in jouw voorbeeld bijna het bedrag aan de beugel per maand aan de premie zou betalen he? Het blijft een verzekering en daarbij vergeet je dat maar weinig mensen voor 1000 euro aan hun gebit kwijt zijn bij de tandarts en dan ook nog net als er een kind een beugel nodig heeft. Ik snap ook eigenlijk niet wat de beugel van je kind te maken heeft met je eigen tandartsverzekering en waarom dat gekoppeld moet zijn. Ik betaal 33 zoveel voor 2000 beugel en dan heb ik veel meer andere extra dingetjes dan 1000 euro te besteden bij de tandarts.
Kortom ik vind jouw voorbeeld niet zo zinvol omdat je juist die beugels wel ziet aankomen

lennest

lennest

16-12-2013 om 16:58

zorgverzekering

Die zorgverzekering, altijd een grote zorg. De huisarts valt niet onder het eigen risico, hetgeen hij of zij voorschrijft, weer wel. Specialisten, onderzoeken, het valt allemaal onder het eigen risico. Omdat ik weet dat wij ons eigen risico ieder jaar helemaal opmaken, heb ik met mijn verzekeraar de afspraak dat hij maandelijks 60 euro bij ons int als gespreide betaling voor het eigen risico. Hij begint te innen zodra we wat declareren en dat is meestal al in januari!
Ik heb pas geleden weer eens kritisch gekeken naar mijn aanvullende verzekering; wat vergoedt deze allemaal en wat kost deze. Ik houd de aanvulling nog maar even. Extra kosten per maand: 78 euro p.p., inclusief de tandarts, veel geld op jaarbasis. Maar als we de verzekering niet hadden gehad, dan waren ruim 3.000 euro armer geweest, per saldo absoluut winst! En ik weet dat voor het komende jaar er weer heftige kosten aan zitten te komen. Voor ons geen hoger eigen risico!

bibi63

bibi63

16-12-2013 om 21:31

ik wik en weeg...

Wij hebben het eigen risico op max gezet (850,-) geloof ik. Dat scheelt best wel wat per maand. Maar je weet het nooit: als 1 van ons aankomend jaar toch eens naar een specialist moet, dan kost dat geld. Anderzijds: dat zou ons dan (verspreid over het jaar) 70,00 per maand kosten (850/12), afzettend tegen een paar tientjes meer per jaar met min eigen risico, is dat weer het risico waard.
Lastig.
Gr. Bibi

Kaaskopje

Kaaskopje

17-12-2013 om 00:43

Dalarna, wachttijd

Ja bij sommige heb je die, dat is waar. Daarom ben ik in het verleden overgestapt naar een andere verzekeraar.

Veel mensen blijken zich te oververzekeren, dus het blijft zaak realistisch te blijven met wat je redelijkerwijs kan verwachten. Maar het blijft soms een risico. Zo zit ik nu ook te dubben over een aanvullende tandverzekering voor mijn man. Ik heb geen idee wat de kosten zullen zijn voor komend jaar. Heb ik genoeg aan 250 euro budget, of moet ik 400 euro kiezen, met een hogere premie?

Als mensen trouwens dure behandelingen nodig hebben als kronen en bruggen e.d., dan gaat het wel harder dan met alleen gaatjes vullen

Dalarna

Dalarna

17-12-2013 om 20:19

ja maar

Die kronen en bruggen worden dan vaak weer niet of niet helemaal vergoed, ook al komt dat uit die 250, 400 of 1000.

Katniss

Katniss

20-12-2013 om 11:37

Kaaskopje, ik heb nog een vraag

Ik hoorde van mijn verzekeraar inderdaad dat mijn bezoek valt onder specialistische zorg, en dat de kosten voor het spiraal daarbij in zitten. Er wordt dus helemaal niets geboekt op mijn aanvullende verzekering, maar alles gaat ten laste van het eigen risico.
Wat ik me nog afvraag maar vergeten ben te vragen. Normaal valt anticonceptie niet onder de basisverzekering en moet je dus allemaal zelf betalen. Hoe kan het dan dat ik in dit geval wel die kosten vergoed krijg? Zou iemand zonder aanvullende verzekering ook 'gratis' (muv eigen risico) een spiraal kunnen laten plaatsen bij de gynaecoloog?
Of als je zelf dat spiraal koopt (60 euro, waar je tien jaar mee doet) kun je het ook door een specialist laten plaatsen? Waarom maakt dan iedereen zo'n drama over anticonceptie die niet meer onder de basisverzekering valt (6 euro per jaar, 50 cent per maand).

Dalarna

Dalarna

20-12-2013 om 12:31

Katniss

Ik volg je even niet maar een anticonceptiepil kost wel wat meer dan 6 euro per jaar

Hanne.

Hanne.

20-12-2013 om 13:30

Ja. Als het onder de basis verzekering valt wordt het voor iedereen vergoed. Aanvullende verzekering of niet. Waarschijnlijk valt het spiraaltje gewoon binnen de DBC die de specialist declareert.

Vraag is of je het (moet) willen. Eerst naar de huisarts voor een verwijzing, dan naar de specialist en dan een eigen risico betalen dat waarschijnlijk hoger is dan de kosten van het spiraaltje.

Aan de andere kant, als je je eigen risico al opgebruikt hebt.....

@ Dalarna: 60 euro voor een spiraal waar je 10 jaar mee doet is 6 euro per jaar. Dat is dan meteen ook de goedkoopste anticonceptie. Zie bijvoorbeeld http://www.mijnanticonceptie.nl/overzicht-anticonceptie/kosten-en-vergoeding-anticonceptie

Katniss

Katniss

20-12-2013 om 13:41

Dat is toch raar?

Ik heb dus die aanvullende verzekering o.a. voor anticonceptie. Nu blijkt dat iedereen zonder aanvullende verzekering gewoon een spiraal kan laten plaatsen bij de gynaecoloog. Wat ontzettend dom van me.
Ja, mijn eigen risico gaat meestal op aan mijn medicjnen en een keertje bloed prikken. Alles wat ik extra doe is 'gratis'

Kaaskopje

Kaaskopje

22-12-2013 om 13:32

Nieuw voor mij

Ik merk dat ik nog lang niet alles precies weet. Ik zal morgen eens navragen hoe dat zit met een specialist die een spiraaltje plaatst. Voor mij ook belangrijk om dat goed te weten

amk

amk

22-12-2013 om 16:58

de specialist heeft een verkeerde declaratie gedaan en had het spiraal apart van de handeling moeten declareren.
Heeft dat misschien ook gedaan, spiraal is uit je aanvullende betaald en de specialist uit de basis met openstaand eigenrisico. Specialisten betaal je niet per handeling zoals een tandarts maar volgens een zogenaamde dbc code en een behandelin bij een specialist is al snel meer dan 200euro.
Als ik extern aan de slag moet rekent mijn werkgever ook veel meer door dan alleen mijn salaris. Die specialist moet in zijn maatschap vaak de ruimte huren in het ziekenhuis, met de maatchap de secretaressen betalen etc.

lennest

lennest

29-12-2013 om 14:55

spiraaltje

Wat raar dat je een rekening van de gyn krijgt voor het spiraaltje. Ik kreeg een recept mee voor de apotheek en moest daar het spiraaltje ophalen en dan weer terug naar de gyn. Het spiraaltje werd vergoed uit de aanvullende verzekering en de twee consulten van de gyn uit het ER. Helaas wel twee consulten en na een paar maanden een derde consult om het spiraaltje weg te laten halen, maar da's een heel ander verhaal.

Kaaskopje

Kaaskopje

29-12-2013 om 22:33

Raar

In het huidige zorgverzekeringssysteem is het niet raar dat het spiraaltje apart afgerekend moet worden. Anticonceptie zit nu eenmaal niet in de basisverzekering als je ouder dan 21 jaar bent. (Ik bleek dus toch goed te denken met dat een spiraaltje apart afgerekend moet worden.) Maar ik ben wel van mening dat de hele zorgverzekering onnodig ingewikkeld is door de verschillen die er bij verzekeraars toch te vinden zijn.

Katniss

Katniss

29-12-2013 om 22:37

Alles in een

Volgens de dame van de verzekeraar gold de verrichting van de gynaecoloog als een bedrag, dus inclusief spiraaltje. Het spiraal van de apotheek was door de huisarts al verpest. Nou ja, wel een beetje zonde dus en wat jammer dat ik zo'n onbekwame huisarts heb. Het gaf me al geen prettig gevoel toen ze eerst uitgebreid de handleiding ging zitten lezen terwijl ik al klaar lag

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.