Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Adinde

Adinde

14-03-2014 om 11:18

zorgverzekering 18-jarige

Mijn oudste wordt over een paar maanden 18 en moet dan een eigen zorgverzekering. Nu heb ik van een collega gehoord dat hij voor zijn dochter het eigen risico verhoogd heeft tot 860 euro en daarmee het maandbedrag verlaagd.
Hoe hebben jullie dat gedaan? Met de gewone dingetjes per jaar (tandartscontrole) zal hij niet eens tot die 360 euro eigen risico komen.
In het ergste geval dat er wel iets groots is en hij eerst alles moet betalen van zijn eigen risico hebben we echt die 500 euro extra wel.

Ben benieuwd hoe andere mensen met grote pubers dat hebben geregeld.

groet Adinde

Hanne.

Hanne.

14-03-2014 om 11:30

buffer

De keuze voor wel/niet verhoogd eigen risico hangt m.i. erg af van hoe groot je de kans op kosten inschat en of je een buffer hebt om die 500 euro op te vangen.

Voor mijzelf heb ik daarom voor een extra eigen risico gekozen, voor mijn partner niet. Het geld dat ik aan premie minder betaal komt op een aparte rekening. Als ik 2 jaar het aanvullende ER niet gebruik staat daar 500 euro.

Maar wat ik opvallend vind in je verhaal is dat je zegt wij hebben die 500 euro wel mocht het nodig zijn.

Bedoel je daarmee dat je zoon het voordeel van de verlaagde premie krijgt en jij het evt nadeel van het extra eigen risico? Lijkt me een goede deal voor je zoon.

Tandarts kosten vallen overigens niet onder de basis verzekering. Die gaan dus niet van je eigen risico af. JE moet (als je wil) een losse tandartsverzekering afsluiten.

Bezoek aan de huisarts gaat ook niet van het eigen risico af. Wel de evt medicatie die wordt voorgeschreven.

Kaaskopje

Kaaskopje

14-03-2014 om 13:51

Hanne

Er zijn ook jongerenverzekeringen waar de tandarts al bij in zit. Het is de moeite de premie en vergoedingen van die verzekeringen te vergelijken met 'gewone' verzekeringen.

Vooral ouders die er financieel wat beter voor staan, betalen heel vaak de zorgverzekeringspremie voor hun kinderen. Als je als ouder dus winst denkt te behalen met een hoger eigen risico, is dat dus een goed idee. Ik zou het zelf nooit doen. Ik heb geen glazen bol en ik weet uit ondervinding dat je van alles in een jaar kan overkomen. Dus liever iets meer premie per maand, dan een enorme rekening als iedereen opeens in het ziekenhuis belandt.

Hanne.

Hanne.

14-03-2014 om 14:19

tandarts

Kijk dat wist ik niet.

Als de tandarts in die jongeren verzekeringen er bij zit ben ik wel benieuwd hoe dat met het eigen risico wordt geregeld. Die is in principe alleen voor de basisverzekering, dus ik vermoed dat de tandartskosten daar toch buiten vallen.

(kortom, ik vermoed dat het stiekem een combipakket is van basis + aanvullende tandarts)

Adinde

Adinde

14-03-2014 om 15:41

tandarts

Hanne, ik weet dat de tandarts niet onder de basisverzekering valt, dus dat moet hij sowieso zelf betalen.
[Maar wat ik opvallend vind in je verhaal is dat je zegt wij hebben die 500 euro wel mocht het nodig zijn. Bedoel je daarmee dat je zoon het voordeel van de verlaagde premie krijgt en jij het evt nadeel van het extra eigen risico? Lijkt me een goede deal voor je zoon.]
Ja dat bedoel ik inderdaad omdat hij volgend jaar gaat studeren. Ik verwacht dat hij dan niet eens zijn eerste 360 euro opmaakt, maar is er een noodgeval, operatie of iets anders en moet hij meer betalen, dan kunnen wij dat gemakkelijk doen.

Hoog eigen risico

Mijn dochter wordt deze zomer 18. Wij zijn dit jaar overgestapt naar een andere zorgverzekeraar en hebben voor onszelf het maximale eigen risico genomen, waarmee onze premie op zoveelenzestig euro komt. Dat gaat dochter t.z.t. ook betalen. De premie is een tientje lager dan ze zorgtoeslag die ze zal ontvangen, dus deze constructie levert netto 120 euro per jaar op. Die kan dan weer gebruikt worden voor de tandartscontrole of gebruik van eigen risico. Wij hebben genoeg buffer om voor drie personen het maximale eigen risico te betalen mocht dat nodig zijn, maar dat ligt gezien onze gezondheid en ons gebruik van zorg over de afgelopen jaren niet in de lijn der verwachting.

skik

Kaaskopje

Kaaskopje

17-03-2014 om 01:27

Tandarts

Natuurlijk moet je voor de tandarts altijd een aanvullende verzekering afsluiten, maar er zijn jongerenverzekeringen die een compleet pakket hebben waar de tandarts bij inbegrepen is. Alleen de basisverzekering afsluiten lijkt mij niet verstandig en om vervelende situaties te voorkomen is een aanvullende verzekering ook geen luxe.

Hanne.

Hanne.

17-03-2014 om 08:54

als je buffer hebt en gezond bent

Als je een buffer hebt en gezond bent denk ik dat je best zonder aanvullend kan. Sterker nog ik doe het al jaren!

De kans bestaat dat je er een keer wel meer kosten moet maken maar dat compenseer ik san met alle jaren dat je een kosten heb gemaakt.

Systeem werkt natuurlijk alleen als je een buffer hebt want soms krijg je eeest het jaar met kosten en dan de jaren zonder.

amk

amk

17-03-2014 om 10:13

tandarts

zelfs mijn tandarts zegt dat een tandartsverzekering in de meeste gevallen weggegooid geld is.
Als je regelmatig gaat is er redelijk goed in te schatten wanneer de grote kosten gaan komen, dan neem je het jaar er op een aanvullende verzekering indien rendabel, en die zeg je daarna weer op.
En als het nodig gaat worden geeft hij het advies een verzekering af te sluiten, en dan te letten of post x, y, of z vergoed wordt.

Geen tandartsverzekering

Niet alleen omdat we buffer zat hebben voor rampspoed en ellende op gebitgebied, maar ook omdat de vergoedingen over het algemeen behoorlijk karig zijn. Toen ik een overstap naar een andere verzekeraar overwoog heb ik alles goed uitgezocht. Ik vond zelf de extra premie niet opwegen tegen de vergoedingen. Kijk maar eens naar de maximale vergoeding in het geval van een kroon of een beugel. Je moet toch altijd bijbetalen. Je kan (als je geen bijzondere gebitsproblemen en een buffer hebt) beter het bedrag ter grootte van een tandartsverzekering op een spaarrekening zetten. Tenzij je vaak tandellende hebt houd je waarschijnlijk geld over.

skik

Katniss

Katniss

17-03-2014 om 12:05

Wel een beetje zonde

Ik betaal volgens mij 16 euro per maand voor een dekking van 500 euro per jaar, en heb gemiddeld minder dan 100 euro tandartskosten. Toch houd ik die verzekering want de dekking van orthodontie is daaraan gekoppeld, en jongste heeft binnen nu en een jaar of 2 een beugel nodig.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-03-2014 om 12:11

Ok... als je voldoende geld hebt

is een tandartsverzekering niet altijd beter, maar de gemiddelde jongere zwemt niet in het geld en dan kan de zekerheid van een tandartsverzekering gunstiger zijn dan 'god zegen de greep'.

Kronen worden m.i. inderdaad niet altijd afdoende vergoed, maar voor beugels is het nuttig om in december/januari te shoppen, want er zijn wel pakketten waar een beugel ruim vergoed wordt.

Al met al is de zorgverzekering toch iets waar goed aan te zien is of je veel te besteden hebt of niet. Mensen met een royaal inkomen kunnen zich meer permitteren en dus ook meer risico nemen. Mensen met een laag inkomen kunnen die risico's niet nemen en zonder glazen bol is het naar mijn idee daarom niet verstandig voor lage inkomens om het risico tot het maximum op te schroeven en geen tandartsverzekering af te sluiten.

Katniss

Katniss

17-03-2014 om 12:21

Dochter

Ik ga het mijn oudste t.z.t. niet aanraden. Zij heeft (vooralsnog) minder tandartskosten dan ik, en als ze die 16 euro per maand zou gaan sparen, is dat ruim voldoende om heel veel gaatjes te vullen o.i.d. Het lijkt me voor haar zelfs niet onverstandig om het eigen risico maximaal te nemen, en de premie die ze uitspaart natuurlijk reserveren.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-03-2014 om 17:25

Katniss

In het ideale geval doet ze dat, maar een arme student die soms elke munt moet omdraaien, is misschien geneigd om dan toch maar wat van de reserves aan te boren. En van het eigen risico... als jij 860 op wilt hoesten als dat nodig is, dan is dat natuurlijk mogelijk. Ik, als ouder met een krappe beurs, ben zo realistisch dat ik weet dat ik niet op die manier garant kan staan voor mijn dochters. Als ik dat in 2012 had gedaan voor het hele gezin, dan was ik aan eigen risico 1500 euro extra kwijt geweest. Wie zegt dat dat dit jaar niet weer gebeurt? Ik doe dat dus echt niet, ondanks het voordeel.

Tijgeroog

Tijgeroog

17-03-2014 om 18:18

Maar kaaskopje

Weet je hoeveel minder premie je betaalt als je je eigen risico verhoogt?
Ik geloof dat het bij ons iets van 350 euro is. Voor jullie gezin zou het dan een besparing van 1400 per jaar zijn. Dat ene jaar waarin je dan 1500 betaalt heb je pech, en moet je 100 euro toeleggen. Andere jaren bespaar je jezelf 1400 euro, en heb je die 100 euro dus ook zo weer terugverdiend.
Ik denk dat je het beste kunt kijken naar hoe je gezondheid is en wat je de afgelopen jaren aan zorgkosten heb gehad. De eerste 350 tellen niet mee, want dat is verplicht eigen risico, maar als je vrijwel jaarlijks daarboven geen kosten hebt kun je heel goed je eigen risico verhogen. Als je geen buffer hebt moet je dat geld dan inderdaad op een spaarrekening zetten, maar ook met een dure ziekenhuisopname ga je niet meer dan 850 euro betalen. Het is echt de moeite waard.

En tandartskosten: mijn enige tandartskosten zijn twee controles per jaar, al jaren lang. Daar ga ik geen 16 euro per maand aan uit geven. De kans dat er opeens hoge kosten zijn is niet zo heel groot, en bovendien dekken tandartsverzekeringen daar maar een klein deel van. Zonde van m'n geld dus.
Bij verzekeringen valt vaak een hoop geld te besparen...

Katniss

Katniss

17-03-2014 om 18:25

Voor mezelf doe ik het niet

Ik ben zelf altijd al vrij snel door mijn eigen risico heen, dus je moet dat ook alleen maar doen als de kans groot is dat je dat jaar niet of nauwelijks naar een specialist gaat (huisarts telt niet mee voor je eigen risico), en geen medicijnen gebruikt.

Dalarna

Dalarna

17-03-2014 om 20:15

Tandarts

Voor de tandarts betaal je vaak iets van 40% om 100% vergoed te krijgen. Als je dus altijd onder dat bedrag waar die 40% voor staat blijft zitten ben je een dief van je eigen portemonnee. Een eventuele beugel komt bij ons (Ohra) niet uit de tandartsverzekering (ook eigenlijk best wel vreemd, wat heeft een beugel van een kind met de tandartsverzekering van 1 ouder te maken) maar uit de aanvullende. Daar krijg ik ook met steunzolen uit vergoed en nu 9 behandelingen van een therapeut. Die aanvullende heb ik er dus zo uit, zeker als er nog een kind moet beugelen.

De tandartsverzekering hebben wij wel, maar ook daar kun je behoorlijk achter het net vissen. Ik ben er nog boos om. Als mijn man een paar jaar geleden niet gewoon een blindedarmontsteking had gehad ipv een kaakontsteking hadden we alles gewoon vergoed gekregen (los van het eigen risico), nu betaalden we ons helemaal blauw daaraan omdat het een gevalletje van een speciale tandarts was maar weer niet in het ziekenhuis.

Zo kun je dus MET een tandartsverzekering en gewoon eigen risico nog steeds flink het schip in gaan Kaaskopje.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-03-2014 om 20:27

Eigen risico

Andere jaren bespaar je jezelf 1400 euro, en heb je die 100 euro dus ook zo weer terugverdiend.===

Noem me pessimistisch, maar niemand krijgt de garantie dat een jaar vlekkeloos zal verlopen. Dus betaal ik liever per maand iets meer. Okee, dan krijgt de zorgverzekeraar de rente van dit potje, maar ik hoef dat extra risico niet.

Mensen stellen zorg uit of beginnen maar helemaal niet aan een behandeling vanwege de kosten van het eigen risico. Ik vind het echt een belabberd systeem.

Tandartspakket

Ik keek even op de site van Univé. Die hebben drie tandartsverzekeringen. Van 12, 20 en 40 euro per maand. In alle gevallen vergoeden ze 80% van je kosten en is het maximaal uit te keren bedrag telkens ongeveer het dubbele van een heel jaar premie.

Heb je het pakket van 20 euro, dan betaal je 240 euro per jaar aan premie. Ze vergoeden tot maximaal 500 euro. Moet je een behandeling van 625 euro, dan betaal je 20% zelf, da's dus 125 euro. Je hebt dan 365 euro betaald en 260 bespaard.

Heb je datzelfde pakket en moet je een behandeling van 300 euro, dan krijg je 240 euro vergoed en moet je alsnog 60 euro bijbetalen. Dan speel je quitte. Dus alleen voor behandelingen tussen de 300 en 625 euro heb je iets aan deze verzekering. Behandelingen die goedkoper zijn besparen je niets (kosten alleen maar premie). Voor behandelingen die duurder zijn moet je, of je deze verzekering nou wel of niet hebt, bijleggen. Bedenk dan hoe vaak je een jaar hebt dat je een behandeling van tussen de 300 en 625 euro nodig hebt. Je verzekert eigenlijk een mogelijke tegenvaller van maximaal 265 euro. Dan vind ik 240 euro per jaar een forse premie in vergelijking met de vergoeding.

skik

Dalarna

Dalarna

18-03-2014 om 10:30

Had ik maar niets gezegd...

Mijn man moet WEER naar die speciale tandarts. Nu balen we helemaal want begin dec had hij al aangegeven dat hij problemen had bij een bepaalde kies en de tandarts had geadviseerd om te wachten. Hij is dit jaar dus al twee keer bij die tandarts geweest en moet nu weer naar die speciale.

Zeggen dat je met je tanden wel ziet aankomen wanneer er wat aan de hand is en dat je je wel extra kan verzekeren vind ik dus onzin!

amk

amk

18-03-2014 om 10:40

maar Dalarna

dan komt de berekening van Skik weer om de hoek. En bij je man zou mijn tandarts geadviseerd hebben nu wachten met behandelen, maar de verzekering gaan regelen.

Tijgeroog

Tijgeroog

18-03-2014 om 10:46

Dalarna

Als je in december merkt dat je last hebt van je tanden is dat toch juist een reden om dan voor het komende jaar wel een verzekering af te sluiten? En als je weet dat je vaak grote kosten hebt ook?

Kaaskopje

Kaaskopje

18-03-2014 om 12:57

Die tandarts

zal ook wel gedacht hebben dat jullie zelf tot die conclusie zouden komen. Hij zegt niet voor niets dat wachten beter is.

Ik weet er echt niet alles van, maar ik zit me af te vragen: die speciale tandarts is dat een ziekenhuisspecialist of 'gewoon' een tandarts? Als het onder specialistische zorg valt, zou je kunnen kijken of dat niet onder de basisverzekering valt. Vragen kan geen kwaad, toch?

Kaaskopje

Kaaskopje

18-03-2014 om 13:15

Tandartskosten

Het budget voor de tandarts is voor een heel jaar, hè? Dus als je twee keer op controle gaat en bij beide bezoeken wat te vullen hebt, telt beide mee. Een wortelkanaalbehandeling en je zit al flink in de prijzen. En dan kan het toch fijn zijn als een groot deel vergoed wordt. Verzekeren is ook eigenlijk niet meer dan een risico dekken. Iedereen heeft een WA verzekering (als het goed is). Niet omdat je zo'n vernielzuchtig mens bent, maar stel nou toch dat je iets veroorzaakt? Inboedelverzekering... zoveel is onze inboedel nu ook weer niet waard, maar bij brand zou ik het niet handje contantje kunnen vervangen. Bij dit soort zaken zijn vooral de wat meer gefortuneerde mensen in het voordeel, denk ik. Als je een jaarinkomen met een nul extra hebt, is het eigenlijk al genoeg om dat geld niet naar het hoofd te laten stijgen en een gemiddelde leefstijl aan te houden. Dan kun je zo een nieuw interieur kopen als dat eens onder water loopt. Geld maakt geld of kan geld besparen. Zonder geld valt dat soms wat tegen.

Het zal waarschijnlijk ook mijn aard zijn dat ik het wel zo veilig vind om de tandarts te verzekeren. Ik spaar het liever via de verzekering op, dan het zo van mijn rekening te moeten plukken. Stukje zelfbescherming dus. Ik heb zelf overigens geen tandartsverzekering meer nodig)

Kaaskopje

Natuurlijk heb ik een wa-verzekering. Daarmee verzeker ik een risico van 1 miljoen euro voor 4 euro per maand. De verhouding risico-premie is veel groter dan bij de tandartsverzekering.

"Het zal waarschijnlijk ook mijn aard zijn dat ik het wel zo veilig vind om de tandarts te verzekeren. Ik spaar het liever via de verzekering op, dan het zo van mijn rekening te moeten plukken."

Je spaart het niet op via de verzekering. Claim je in een jaar minder dan je aan premie betaald hebt, dan ben je je inleg kwijt. Het blijft niet staan tot volgend jaar. Terwijl je het volgende jaar misschien over je maximum vergoeding heen gaat en je dus zelf bij moet leggen. Als je 20 euro per maand kunt missen aan een verzekering, kan je ook 20 euro per maand apart zetten voor mogelijke tandartskosten. Gebruik je die dat jaar niet, dan houd je dat bedrag over voor volgend jaar.

skik

Monica

Monica

18-03-2014 om 15:55

uitgerekend

Wij zijn na jaren aanvullend verzekerd te zijn en een tandartsverzekering te hebben ook maar eens gaan rekenen. Op één jaar na hebben we al die tijd meer premie betaald dan dat we aan kosten hadden gehad als we het zelf hadden betaald. En we hebben echt wel soms een gaatje en ieder jaar twee controles en twee keer mondhygieniste. Één jaar had man een kroon (die trouwens ook maar deels vergoed werd en toen kwamen we voordeliger uit doordat we de tandartsverzekering hadden).
Bij die ziektekostenverzekering betaalden we ook een heel hoog bedrag, dit hebben we nu verlaagd door een hoger eigen risico te nemen en te veranderen van maatschappij. Eigen risico is 850 per jaar echter we besparen 2100 dit jaar, dus we mogen nog wel wat kosten maken willen we op het bedrag van vorig jaar uitkomen (toen we nog uitgebreid verzekerd waren) Je zou een potje van het maandelijkse bedrag kunnen maken om te zien wat je overhoudt (maar dat doen we virtueel)

amk

amk

18-03-2014 om 16:22

kaaskopje

Ze betalen een percentage per behandeling tot een maximum per jaar, dus bij je eerste behandeling betalen ze 25% en de rest moet je zelf betalen, bij de 2e behandeling betalen ze weer 25% en moet je de rest zelf betalen en als je bij behandeling 1 al over het maximum bent betalen ze behandeling 2 helemaal niet.

En dan is het ook nog afhankelijk van de behandelcode welk percentage vergoed wordt, dus het kan 75% zijn, het kan ook 0% zijn ondanks dat je behandeling dan nog binnen het jaarmaximum valt.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-03-2014 om 01:49

Skik

Ja ik snap dat het geen spaarpotje is als ik me verzeker, in de zin van dat ik het in een ander jaar ook nog kan gebruiken.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-03-2014 om 01:58

AMK

Ik heb de indruk dat het niet overal zo werkt. Ik haal dit van de website van Zekur:

"Als je naar een gecontracteerde tandarts of mondhygiënist gaat, brengt deze de kosten van de controle of behandeling rechtstreeks bij ons in rekening. Als je Extra ZEKUR hebt, betalen wij de kosten aan de zorgverlener. Wij sturen je een rekening voor de eigen bijdrage van 25% en het bedrag boven de maximumvergoeding van € 500,- van Extra ZEKUR. Als je zelf de kosten van een behandeling bij de tandarts bij ons declareert betalen wij aan jou volgens verzekeringsvoorwaarden 75% van de nota tot een maximum van € 500,-. "

Hier is dus geen sprake van een spreiding van vergoedingen. Ze betalen een behandeling tot 75 procent en als daarmee het budget nog niet vol is, wordt de rest van het budget meegenomen naar de volgende behandeling.
Vergoeding voor verschillende codes is volgens mij ook weer afhankelijk van de verzekeraar. Ik wéét dat er soms soepel mee wordt omgegaan en er niet naar de codes wordt gekeken.

amk

amk

19-03-2014 om 07:27

kaaskopje

Komt op hetzelfde neer alleen zit je sneller aan de maximum vergoeding omdat ze in eerste instantie meer betalen als in mijn voorbeeld.

Want in het vergoedingen overzicht staat: 75% met een maximum van 500**
** voor alle zorg binnen dit budget, het maximum is per kalender jaar.

Dus hoe meer ze vergoeden per behandeling, hoe sneller je aan je maximum zit. Ze vergoeden dus maximaal 500 euro per jaar waar je een onduidelijk bedrag voor betaald omdat ze 1 bedrag rekenen voor de aanvullende zorgverzekering en de tandarts verzekering, maar waar je er van uit kunt gaan dat ongeveer 2/3e bestemd is voor de tandartszorg (gebaseerd op de verhoudingen bij andere verzekeraars waaronder Unive waar Zekur van is) , je voordeel is zo'n 300 euro per jaar als je maximale zorg nodig hebt, maar alles boven de 500 euro moet je zelf betalen,

Dalarna

Dalarna

19-03-2014 om 10:45

Tijgeroog en amk

We zijn natuurlijk gewoon verzekerd en het was ook geen probleem voor een normale behandeling. Hij is nu twee keer voor die kies geweest en nu opeens moet hij dus weer naar die speciale tandarts. Hoe kun je zoiets voorzien?
Ik vertrouw overigens onze tandarts voor 100% hoor, het is niet dat het anders had gekund maar gewoon een gevalletje pech. Verder was het natuurlijk financieel WEL beter geweest om in december te starten want hij had nog geld over van vorig jaar.

Bij ons wordt trouwens gewoon 100% vergoed (tot het te verzekeren bedrag). Die percentages vind ik heel ongunstig, het maakt de berekening ook erg lastig.

Kaaskopje: vestzak/broekzak, dat gaat van je eigen risico af (en nee dat kan niet).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.