Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

vraagteken

vraagteken

10-02-2017 om 16:22

zorgverlof opnemen of iets anders regelen?

mijn partner wordt binnenkort geopereerd aan een hernia. De specialist had het over vastzetten met blokje en schroeven. Hij zal niet zolang in het ziekenhuis moeten blijven, waarschijnlijk kan hij 2 dagen na de operatie al naar huis. Thuis zal hij regelmatig moeten afwisselen met lopen, liggen en zitten, vooral dat laatste is belastend.
Zelf wil ik uiteraard vrij zijn als hij geopereerd wordt en daarna ook nog een paar dagen dus een week in totaal.

Vanochtend had ik het met een collega over zorgverlof, zij zei dat je dat ook kunt krijgen als je kind, partner ed in het ziekenhuis ligt maar volgens mij is dat niet zo maar wel als ze thuis zijn. In het ziekenhuis is er namelijk al verzorging. Ze zei dat je elk jaar recht hebt op 10 dagen zorgverlof (al wil dat niet zeggen dat je dat daar ook zomaar gebruik van moet maken natuurlijk)
Er zijn uiteraard nog andere opties zoals een paar vrije dagen die ik al ingepland sta, laten intrekken zodat ik die op een later moment kan opnemen. Ook heb ik vakantie uren en plb uren die ik kan inzetten.
Het voelt ook wat raar om zorgverlof op te nemen in deze situatie.

Hebben jullie misschien nog ideeën?

bieb63

bieb63

10-02-2017 om 16:55

waarom niet gewoon zorgverlof?

Daar heb je recht op. Mss de dagen dat hij in het zkh ligt minder noodzakelijk, maar de dagen daarna als hij weer thuis is lijkt het mij nogal voor de hand liggend. Waarom zo moeilijk doen?

Triva

Triva

10-02-2017 om 17:00

precies

daar is het toch voor? Kortdurend zorgverlof maar dat zou ik niet gaan opnemen als hij in het ziekenhuis ligt. Het is geen kind maar een volwassen man die zich heus wel overdag red zonder jou in het ziekenhuis. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverlof

vraagteken

vraagteken

10-02-2017 om 17:13

na de ziekenhuisopname

ik vind het idd wat onlogisch om zorgverlof op te gaan nemen als iemand nog in het ziekenhuis ligt, althans bij een volwassene.
Volgende week bespreek ik met mijn leidinggevende wat de mogelijkheden zijn, helaas had hij deze week te weinig tijd.

angel3

angel3

10-02-2017 om 19:18

Waar gaat het je om?

Dat je zonder gedoe van je baas vrij kunt nemen of een soort van gratis vrij kunt nemen. Zonder dat het vrije dagen kost. Want dat laatste gaat niet op . Het kost je salaris.

vraagteken

vraagteken

10-02-2017 om 19:55

Angel3

het gaat me helemaal niet om "gratis" vrij nemen! En ik weet uiteraard ook wel dat je niet je volledige loon krijgt. En ik heb ook aangegeven dat ik het juist wat raar vind om in deze situatie zorgverlof op te nemen. Maar een collega van me, degene die ik vandaag sprak, neemt binnenkort wel zorgverlof en wat vrije dagen op ivm een operatie van een familielid. En volgens haar geldt dat ook al als die persoon nog in het ziekenhuis ligt en volgens mij is dat niet zo. Ik vertelde mijn collega juist dat ik van plan was om vrije dagen op te nemen en toen zei ze dat dit wel zonde is.
Denk overigens niet dat mijn leidinggevende moeilijk zal doen als ik vrij wil. Maar ik wilde wat ideeën van wat er nog meer mogelijk is.

Milcham

Milcham

11-02-2017 om 12:13

Zorgverlof

Die tien dagen gelden (in mijn CAO tenminste) bij een volledige aanstelling. Werk je minder, heb je ook minder dagen zorgverlof.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

11-02-2017 om 13:11

Zorgverlof

Zorgverlof kortdurend is toch gewoon betaald?

angel3

angel3

11-02-2017 om 13:21

Vraagteken

Ik bedoel het niet als een oordeel maar de vraag is wat is zonde. Als je elk jaar toch 10 vrije dagen over hebt dan zou ik vrije dagen opnemen. In principe krijg je 70 % van je salaris maar dan zou je je Cao erop na moeten slaan. Dat kan dan dus duurder uitpakken. Dat bedoelde ik eigenlijk. Sorry als het verkeerd overkwam. Een reden had nl ook kunnen zijn omdat je baas moeilijk doet over dit soort dingen en je daarom aan het kijken bent wat je rechten zijn. Er zijn vele redenen om dit uit te willen zoeken. Ik zou nl in mijn situatie voor een vergelijkbaar geval 2 dagen hebben overgewerkt en dag geruild en wat dagen opgenomen. Ik zou dus geen zorgverlof opnemen ook al heb ik er recht op. Vandaar mijn vraag. Het ligt er maar aan wat je zonde vindt en hoeveel vrije dagen je überhaupt hebt. Sterkte in elk geval.

Pirata

Pirata

11-02-2017 om 13:21

Phryne

Nee, zorgverlof kun je tegen een (zeer) gunstige prijs "kopen".
Calamiteitenverlof is betaald. Bij sterfgevallen dichtbij etc.
In je CAO zou je het moeten kunnen nalezen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

11-02-2017 om 14:42

Bij ons wordt het wel doorbetaald, 10 dagen per jaar als je ft werkt. Ik heb het gebruikt toen mijn dochter een gebroken arm had en niet naar school kon fietsen (voor de breng/haaltijd dus).

vraagteken

vraagteken

11-02-2017 om 16:53

Angel3

ik bedoel inderdaad zoiets als jij beschrijft zoals paar dagen overwerken, dag ruilen en meer zulk soort dingen.
Ik verwacht zeker niet dat mijn leidinggevende moeilijk zou doen, zelfs niet als ik wel zorgverlof zou nemen (wat mijn collega binnenkort wel deels gaat doen). Ik verwacht niet dat ik echt voor mijn partner moet zorgen als hij thuiskomt uit het ziekenhuis, ik wil gewoon (in) die week vrij zijn.

Zorgverlof wordt hier voor 70% doorbetaald, je levert dus salaris in. Zou geen drama zijn als het echt de enige mogelijkheid was maar dat is hier niet zo. Vroeger heb ik dat wel eens gedaan maar dat was bij onze destijds nog baby en later kleuter. Daarbij was echt sprake van zorgen, zowel in het ziekenhuis als bij thuiskomst.

Martje

Martje

11-02-2017 om 20:12

Spondylodese

Als je partner een spondylodese krijgt heeft hij geen continue zorg nodig als hij thuis is. Hij kan dan zelfstandig uit bed en wat rondlopen in huis. Het is handig als zijn lunch klaar staat, dat wel. Hier krijg je geen zorgverlof voor.

Als je hem wilt vertroetelen, wat ik natuurlijk begrijp, kun je verlof opnemen.

vraagteken

vraagteken

11-02-2017 om 23:30

idd Martje

zoiets dacht ik zelf dus ook. Hij moet juist niet constant liggen of zitten maar ook lopen. Vandaar dat ik zorgverlof dan raar zou vinden.
Ik zou zelfs gewoon kunnen werken na zijn ontslag uit het ziekenhuis, ontbijt klaarmaken en koffie klaarzetten doe ik nu ook voordat ik naar mijn werk vertrek. Maar het voelt voor mij gewoon fijner om dan nog een paar dagen samen thuis te zijn. Vakantiedagen opnemen vind ik wat zonde, maar 2 dagen vind ik geen probleem. Verder heb ik wat dagen waarop ik vrij ingeroosterd sta, daarvan ga ik er enkele laten intrekken en dan wel werken zodat ik die dagen later kan opnemen.

Miekemieke

Miekemieke

12-02-2017 om 08:06

wil je man het wel?

Heb je er met je man over gesproken? Misschien vind hij het wel fijn om overdag het huis een paar dagen voor zichzelf te hebben. Dat is heel erg vanuit mijn eigen perspectief geredeneerd hoor want mijn man werkt thuis en ik geniet er ook wel eens van als er niemand in huis is.

Martje

Martje

12-02-2017 om 09:59

Rusten

Je man zal ook ook regelmatig willen rusten.
Kun je niet eerder naar huis komen? Of kan dat niet wat betreft rooster?

Goede vraag van wat je man wil.
Ik vond het prima om de hele dag alleen te zijn.
De kinderen kwamen in de loop van de middag vaak thuis.

vraagteken

vraagteken

12-02-2017 om 14:11

Miekemieke en Martje

mijn man is juist iemand die het fijn vindt als ik thuis ben. Al kan hij zichzelf ook heus wel bezighouden als ik aan het werk ben. Nu moet hij het ook doordeweeks zonder mij stellen als ik aan het werk ben. Het gaat ook niet om weken vrij zijn, alleen de dagen waarop hij net thuis komt uit het ziekenhuis. Als hij in het ziekenhuis ligt, kom ik natuurlijk wel op bezoek maar dan na de middag. 's Ochtends wil ik dan vrij zijn voor wat huishoudelijke klussen en alvast een maaltijd koken ivm uit school komende kroost.
Eerder naar huis komen kan meestal wel mits er genoeg collega's aan het werk zijn. Het is echter handiger om iets te regelen, eerder komen werken dan eerst gepland is nooit een probleem. Op het laatste moment een extra vrije dag vragen lukt echter niet altijd.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.