Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Zieke

Zieke

25-01-2019 om 10:00

Ziek zijn na operatie

Ik ben niet heel ziek hoor, maar moet wel een kleine operatieve ingreep hebben.
Het is nog even onduidelijk wanneer die plaatsvindt, wanneer er plek is en wanneer het voor mij uitkomt.

Nu zit ik ermee dat het vanwege de soort ingreep voor mij het handigste is (beste voor mijn herstel) als deze op een werkdag plaatsvindt en dat de twee dagen daarna ook werkdagen/schooldagen zijn. Misschien kan ik de 2 dagen na de operatiedag weer werken. Dan wil ik thuis werken, maar misschien valt het herstel toch wat tegen en kan ik niet zo veel of zelfs niets doen.

Ik ga ervan uit dat de dag van de operatie sowieso een ziektedag is. Weet iemand of de dagen erna ook ziektedagen zijn (en ik dus niet vrije dagen hoef te nemen) als ik toch niet of niet volledig kan werken?

Ik werk 4 dagen per week. En mijn baas zou het vast het liefst op mijn vrije vrijdag hebben en dan uitzieken in het weekend, voor zover dat al mogelijk is vanuit het ziekenhuis, natuurlijk, maar ik weet zelf dat dat voor mijn herstel veel minder gunstig is (moeilijker is).

Weten jullie hoe het zit met ziektedagen na de ingreep?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

25-01-2019 om 10:04

Hmm

Toen ik voor een ingreepje moest heb ik dat gewoon midden in de week gedaan. Ik was in de veronderstelling de volgende dag wel weer te kunnen gaan werken, maar het viel dermate tegen dat ik een week aan de bank gekluisterd was. Gelukkig vond mijn werkgever dat vooral heel vervelend voor mij. Dat zijn dus gewoon ziektedagen. Formeel is de operatie dat zelfs niet, dat geldt als doktersbezoek.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-01-2019 om 10:12

Hangt van het bedrijf af

Als het bij jouw bedrijf gebruikelijk is dat de eerste twee dagen voor eigen rekening zijn, dan geldt dat, vinden ze dat 1 dag voor eigen rekening is, geldt dat. Wie weet zijn ze bij jou zo aardig om niets voor jouw rekening te laten komen, dan geld dát . Voor de rest is een ziekenhuisopname gewoon een ziektedag inderdaad en de dagen erna ook. Het gaat je werkgever niet aan wát je hebt, je hoeft ook geen verklaring af te leggen daarover. Als je door een gezondheidsprobleem niet kunt werken ben je ziek, klaar uit. En als de verstandhouding gewoon goed is, is een vraag uit belangstelling van de werkgever uiteraard alleen maar aardig en kun je als je wilt gewoon antwoord geven.

Kaaskopje

Kaaskopje

25-01-2019 om 10:21

Oh, artikel gevonden

Dit artikel wordt aangehaald naar aanleiding van verlof ná een operatie. Of een operatiedag als ziektedag aangemerkt wordt, hangt kennelijk af van al dan niet medische noodzaak. Het herstel staat daar los van.

Artikel 7: 629 lid 1 BW maakt geen onderscheid naar de aard en oorzaak van de ziekte.”
In een enkel geval oordeelde de kantonrechter dat bij een cosmetische ingreep (puur op verfraaiing van het uiterlijk) de dagen van de operatie niet, maar de herstelperiode wel valt onder de Wet Uitbreiding Loondoorbetaling bij Ziekte (WULBZ).
Heeft u echter een verklaring van een arts of psycholoog, die de ingreep als noodzakelijk bestempelt, dan moet ook over de dagen van de operatie (meestal maar 1 dag) ook het loon worden doorbetaald.
Kortom: over de herstelperiode dient uw werkgever 100% van het loon door te betalen (CAO). Of ook over de dag van de operatie het loon moet worden doorbetaald, hangt af van 2 zaken:

De medische noodzaak
De logica en puur menselijk inschattingsvermogen van de werkgever

Kaaskopje

Kaaskopje

25-01-2019 om 10:23

Dat artikel:

Titel 10. Arbeidsovereenkomst
Afdeling 2. Loon
Artikel 629
1.
Voor zover het loon niet meer bedraagt dan het bedrag, bedoeld in artikel 17, eerste lid, van de Wet financiering sociale verzekeringen, met betrekking tot een loontijdvak van een dag, behoudt de werknemer voor een tijdvak van 104 weken recht op 70% van het naar tijdruimte vastgestelde loon, maar de eerste 52 weken ten minste op het voor hem geldende wettelijke minimumloon, indien hij de bedongen arbeid niet heeft verricht omdat hij in verband met ongeschiktheid ten gevolge van ziekte, zwangerschap of bevalling daartoe verhinderd was.

Yanea

Yanea

25-01-2019 om 10:28

Ziekte

In dit geval is de uitval te plannen, dus vind ik het terecht dat de werkgever daar niet voor op hoef te draaien. Tandartsbezoek plan je toch ook niet onder werktijd als je deeltijd werkt?

Kaaskopje

Kaaskopje

25-01-2019 om 10:30

Phryne

Ik heb nog nooit meegemaakt dat een operatie als doktersbezoek werd aangemerkt. Je kunt je gewoon ziekmelden voor die dag en dan is het afhankelijk van de regels of je daar zelf voor opdraait of niet. Doe je dat wel, dan is het voordeliger om die dag op een roostervrije dag in te plannen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

25-01-2019 om 10:30

Yanea

Dan zouden fulltimers altijd onder werktijd naar de tandarts mogen en parttimers nooit, terwijl ze ook nog minder salaris krijgen.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

25-01-2019 om 10:33

Kaaskopje

Toch is het zo, formeel gezien. Bij ons was doktersbezoek altijd eigen tijd (nu is dat weer aangepast), dus mijn ingreepje was formeel hetzelfde als een tandartsbezoek. De week daarna was ziekte, want ik was arbeidsongeschikt. Bij ons luisterde het allemaal niet zo nauw want ik geloof dat ik de operatiedag op thuis werken had gezet.

tandartsbezoek

Nu heb ik een werkgever die sowieso niet moeilijk doet over uurtje minder of meer (en ja dat laatste komt dan ook geregeld voor) als ik mijn afgesproken werk maar af heb. Bij mijn vorige werkgever was er soms wel gezeur over tandartsbezoek in eigen tijd. Nu had ik een tandarts die op mijn parttimedag zelf ook parttimedag had. Dat maakte de discussie stuk makkelijker. Er werd gelukkig niet van mij gevraagd een andere tandarts te zoeken.
De motivatie van TS om niet in weekend uit te zieken is dat ze het waarschijnlijk acht dat dat haar herstel belemmert. Dat zou ik als werkgever zeker mee laten wegen.

Pirata

Pirata

25-01-2019 om 11:25

Zo makkelijk?

Kun je zo makkelijk zeggen op welke dag je ingreep is?
Dat is echt niet altijd zo, je krijgt meestal gewoon een oproep. In een privekliniek kun je vaak wel plannen.
Hier is het allemaal gewoon "ziek" bij noodzakelijke ingrepen. Cosmetisch weet ik niet.

Yanea

Yanea

25-01-2019 om 11:38

Phryne

Dat fulltimers onder werktijd naar de tandarts mogen, is afgedwonen door de vakbonden in de tijd dat er geen alternatief was. Het was onder werktijd of niet. Parttimers hebben wel een alternatief, dus daar hoeft de werkgever niet op te draaien voor de productieloze uren. En terecht. Bij parttimers wegen de tandartsbezoeken veel zwaarder op het totaal dan bij fulltimers. Bovendien is er geen noodzaak om het onder werktijd te doen.

Hangkous

Hangkous

25-01-2019 om 12:16

Nou geen noodzaak?

Ik heb ooit een probleem gehad met veel pijnklachten wat in 4 behandelingen niet was opgelost, is uiteindelijk een operatie bij de kaakchirurg geworden, controles, hechtingen verwijderen dat viel niet louter op mijn vrije dagen te plannen hoor!
Werkte in de zorg en was na een gewerkt weekend in de week 2 dagen vrij waarop je "geavht" werd zulke dingen te plannen. Nou jammer voor de chef maar sommige dingen vallen niet meer te plannen als er zoveel disciplines bij betrokken zijn.

mijk

mijk

25-01-2019 om 12:30

Ik heb nog nooit met een ziekenhuis

ene afspraak kunnen maken over wanneer ik langs kon komen met wat dan ook en dat was best wel eens prettig geweest. Maar ziekenhuis dicteert en je hebt maar te komen. School wilde vroeger ook graag dat ik afspraken bij de gespecialiseerde kinderpsycholoog en kinderfysiotherapeut niet onder schooltijd plande. Ze hadden er niet aan gedacht dat de wachttijden wel heel erg zouden oplopen als die mensen maar 3 uur per dag zouden werken.... (dat ik een afspraak maakte was in beide gevallen op verzoek van school

Yanea

Yanea

25-01-2019 om 12:38

Maar mijk

De vraag hier is of de werkgever moet opdraaien voor de niet-gewekte uren. Als er geen medische noodzaak voor de operatie is, snap ik wel dat de werkgever verwacht dat je het in je eigen tijd doet. Als dat niet op je deeltijddag kan, neem je dus verlof op voor de operatie en het herstel.
En Zieke gaat er blijkbaar wel vanuit dat ze een afspraak kan maken, want ze wil hem zo plannen (!) dat haar hersteldagen werkdagen zijn.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

25-01-2019 om 12:44

Phryne

Daar heb ik nog nooit van gehoord, dat een operatie geldt als doktersbezoek en dus in eigen tijd moet.
Bijna iedere operatieve ingreep vergt een soort opname, al is het een dagopname of zoiets. Daar heb je ook vaak weinig in te kiezen: artsen hebben daarvoor schema’s: op datum of dag x is het tijd voor die bepaalde ingrepen, dan heeft hij/zij de ok-ruimte of de poliklinische ok-ruimte.

Toen ik geopereerd werd (poliklinisch) had ik weinig te kiezen over welke dag. Ik heb toen vooraf gevraagd op mijn werk (gezondheidszorginstelling) hoe dat werkte: ik kon me de dag ervoor voor die betreffende dag ziekmelden en dan zou gekeken worden hoe lang ik ziek zou zijn.
Toen ik laatst een opvolgende behandeling moest ondergaan die op zich niets voorstelde maar waarna ik geen auto meer mocht rijden en de rest van de middag vanwege het gevolg niet meer kon werken, heb ik even nagevraagd hoe dat gezien wordt: ziek of vrije uren opnemen. Was geen discussie: dat was ziek.

Aagje

Plannen

Afspraken die geen spoed zijn, kun je plannen bij de tandarts, huisarts. Maar in het ziekenhuis is het lastiger, consult lukt nog wel, maar onderzoeken en behandelingen zijn meer van dan of anders langer wachten. En dat wil je ook niet. Het getuigt van goed gedrag en fatsoen als je probeert buiten je werktijd of aan de randen van je werkdag te plannen, zeker bij parttimers. Maar als het niet gaat dan gaat het niet.

Net als de orthodontist vroeger... Hij hield praktijk tussen 8 en 4 uur en 99% van zijn klanten zaten op school. En echt, ik deed mijn best controles op mijn laatste uur, onder de gym of op vrijdagmiddag te plannen. Ik bedoel, als school het dan toch hindert dan mij zo min mogelijk Maar buiten schooltijd was bijna onmogelijk, al heb ik het plaatsen van de beugel zelf in een vakantie gedaan. Kon ik er rustig zelf aanwennen voor ik weer naar school moest.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

25-01-2019 om 12:53

De discussie over medische noodzaak

is wel ingewikkeld hoor. Wie bepaalt wat medisch noodzakelijk is? En wie zegt of heeft bepaald dat alle gevolgen van niet medisch noodzakelijk ingrijpen voor eigen rekening zijn? Een borstvergroting is bv meestal niet medisch noodzakelijk. Operatie en herstel allemaal in eigen tijd? Maar wat wel en wat niet? En wie bepaalt dat?

Ik lees hier verder iig niet dat zieke een niet-noodzakelijke ingreep ondergaat. Ze is niet heel ziek, maar daarom kan de ingreep nog wel noodzakelijk zijn. Zeggen dat het anders is, is speculatief.

Aagje

Yanea

Yanea

25-01-2019 om 12:54

Aagje

Ik vermoed dat de bedrijfsarts dat bepaalt.

Yanea

Yanea

25-01-2019 om 12:57

Trouwens

Ik herinner me ineens dat een oud-collega haar ogen liet laseren en daar, na overleg met de bedrijfsarts, een week verlof voor opnam. Voor de behandeling en de hersteltijd.

Yanea

Yanea

25-01-2019 om 12:58

Oeps

Was geen laseren, maar een ooglidcorrectie.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

25-01-2019 om 13:07

Ha de bedrijfsarts

Nou....kweenie hoor, die dient op z’n minst naast de patiënt een tweede heer en dat is de werkgever. Dus of die alle medische noodzaak objectief beoordeelt....

Ooglidcorrectie is er zo een die schimmig is. Toen een vriendin waar ik nog nooit iets opvallends aan haar oogleden gezien had, was ik verbaasd dat ze het liet doen en betwijfelde ik (als volstrekte leek dus wat is dat betwijfelen van mij waard?) de noodzaak. Maar ik ken ook mensen die moeizamer begonnen te functioneren doordat ze hun oogleden moeizaam open konden houden.
De ene keer wel en de andere keer niet is mss wel het meest realistisch, maar maakt het wel lastig hoor. Dan krijg je per keer discussie.

Aagje

Kaaskopje

Kaaskopje

25-01-2019 om 13:09

Medische noodzaak

Als een ingreep bijvoorbeeld puur cosmetisch van aard is, is het geen noodzaak en kan een werkgever verwachten dat je dat in je eigen tijd doet. Er zijn ook ingrepen die vrij makkelijk te plannen zijn, maar die vinden wat mijn eigen ervaring betreft niet in het ziekenhuis plaats. Je mag in het ziekenhuis blij zijn wanneer je aan de beurt bent en laat het dan wel uit je hoofd om met eisen te komen. Tenzij dat ook weer noodzaak is en je een nieuwe wachttijd accepteert. Ik moet naar een kliniek voor een behandeling en daar ben ik niet meteen máánden verder, als ik afzeg, voor het weer kan. Dit is een medisch noodzakelijke behandeling, maar niet dusdanig acute noodzaak dat het nu en meteen moet. Een werkgever zou dit wel als noodzaak moeten opvatten.

Wat betreft onder werktijd naar een dokter gaan: misschien ben ik een bofferd, maar bij de werkgevers waar ik bij werkte gold altijd dat je een bepaalde tijd mocht besteden aan doktersbezoek, op kosten van 'de baas' dus. Dat was best royaal. Uiteraard zo snel mogelijk, maar twee uur was de max.

hier valt t onder ziektewet

Je wordt wel geacht om zoveel mogelijk in je vrije tijd te plannen.
ik had een ingreep bij de kaakchirurg op mijn vrije dag gepland. Dacht dat t wel mee viel, mocht ik 2 dagen niet bukken of tillen, tja dan kan ik niet werken met peuters. Dus alsnog dag ziektewet.

Aagje Helderder

Aagje Helderder

25-01-2019 om 13:33

Overigens

probeer ik doorgaans zo veel mogelijk te plannen op mijn vrije dag. Voor zover dat lukt. En voor doktersbezoek neem ik tijdens werkdagen vrije uren op. Maar operaties en behandelingen zijn van een ander kaliber.

Aagje

Rixt

Rixt

26-01-2019 om 09:28

Ziek

Ik moest vorig jaar een operatie en later een kleinere ingreep ondergaan, bij beide had ik geen keuze in dag van de ingreep. En allebei vielen ze op een werkdag. Na de operatie zou ik minimaal één week uit de roulatie zijn, maar dat werden er twee, daarna nog twee weken halve dagen. Bij de kleinere ingreep dacht ik dezelfde dag wel weer te kunnen werken, maar mijn werkgever vond dat ik beter twee dagen thuis kon blijven en dat bleek ook nodig. Alle dagen vielen onder de ziektewet.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.