Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

hilse

hilse

04-02-2014 om 10:14

Wia, goedgekeurd, nu nergens recht op?

Hoi allemaal,

Gisteren heb ik een gesprek gehad met de arbeidsdeskundige na een herbeoordeling. Ik word geacht weer te kunnen verdienen wat ik in mijn laatst betaalde functie ook aan salaris kreeg dus ben ik hoogstwaarschijnlijk 100% goedgekeurd (ik moet alleen het verslag nog krijgen). Ik ben het niet eens met die beoordeling en overweeg 'straks' in bezwaar te gaan. Overigens had ik een arbeidsongeschiktheidspercentage van rond de 50%.
De herbeoordeling volgde op wijzigingen die ik stuurde naar aanleiding van begeleiding van een werkcoach van het Werkbedrijf. Tijdens een training en die begeleiding kwam ik, kwamen we, erachter dat de beperkingen van de afgelopen jaren verergerd waren - en ik mijn leven toch ongemerkt al erg aangepast had - en omdat ik op het moment in de 'medische molen zit' en er waarschijnlijk een operatie volgt, ik ook niet per direct beschikbaar ben voor de arbeidsmarkt.
Maar los van dat; de arbeidsdeskundige vertelde me nu dat ik nergens meer recht op heb. Geen recht op een geld, maar voor mij vooral belangrijk; geen recht meer op hulp van het werkbedrijf, die werkcoach, een mogelijkheid voor een proefplaatsing en de status die voor een toekomstig werkgever financiële voordelen geeft mij aan te nemen.
Ik heb zelf het idee dat ik verkeerd ben ingelicht. Ik was altijd in de veronderstelling dat ik, ook na het beëindigen van mijn wia-uitkering in ieder geval nog vijf jaar die 'status' behield voor in ieder geval toekomstig werkgevers om minder risico te lopen door mij aan te nemen. En dat die begeleiding nu van het ene op het andere moment zomaar wegvalt vind ik ook vreemd.
Vanmorgen ben ik het op de uwv-website gaan zoeken en daar kwam ik deze pagina en folder tegen: http://www.uwv.nl/Particulieren/brochures/AG11002752.aspx
Daar staat toch duidelijk dat je nog steeds die begeleiding kan krijgen en dat wat ik net hiervoor benoemde.

Is er hier iemand die hier verstand van heeft? Zie ik iets over het hoofd? Of ben ik inderdaad verkeerd ingelicht?
Voor de duidelijkheid; ik ben vanaf 2008 gedeeltelijk arbeidsongeschikt, heb nu hoogstwaarschijnlijk geen recht meer op een wia-uitkering (heb nog wel beperkingen maar die belemmeren volgens de arts niet de mogelijkheid om weer hetzelfde als 'vroeger' te verdienen. Mijn ww-deel is al 'gebruikt' en daar heb ik dus ook geen recht meer op.

Alvast bedankt,
hilse

ik ga zoeken

Hilse, het valt mij op dat de folder het alleen heeft over een herbeoordeling voor WAO, WAZ en Wajong, niet over de WIA hoewel de tekst van de folder van 2013 is. Die no-riskpolis van 5 jaar geldt vziw ook voor ex-WIA-klanten. Hoe dat zit met reïntegratievoorzieningen weet ik niet. Ik zal eens kijken. Ik heb heb beroepshalve nog wel eens met WIA te maken, maar niet met dit onderdeel.

Wat voor banen heeft die arbeidsdeskundige uit zijn computertje getrokken?

Als het besluit komt, kijk dan goed of je het ermee eens bent, kijk met name of de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML) wel klopt - vraag die zonodig op, of de functies wel fysiek (en psychisch, mochten daar beperkingen liggen) haalbaar zijn, en maak bij twijfel bezwaar. Intrekken van een lopend bezwaar kan altijd nog, maar te laat bezwaar maken gooit de deur definitief dicht.

En misschien wist je het al, maar als binnen 5 jaar je klachten weer toenemen dan kan je je toegenomen arbeidsongeschikt melden en volgt een nieuwe beoordeling. Ik lees nu je posting even terug en zie dat er een operatie op stapel staat - meld je toegenomen arbeidsongeschikt als je tgv die operatie niet inzetbaar bent.

Ik ga kijken wat ik vinden kan, en bericht je nog.

Groeten,

Temet

mijk

mijk

04-02-2014 om 17:45

Mag ik even inbreken

Om tegen Temet te zeggen dat ik jouw regelmatige ondersteuning in deze rubriek vreselijk lief vindt?

En Hilse, sterkte!

Mijk

Hilse

Hilse

04-02-2014 om 19:45

Temet

Ik ben het helemaal met Mijk eens, dank je wel alvast!

En inderdaad; ik zie nu ook dat het in die folder en op de website niet over de WIA gaat. Nu is de website van de uwv sowieso vrij ondoorgrondelijk, maar ik kan er verder ook niets over vinden. Ook bij googlen levert het niets bruikbaars op. Is toch raar! Ik ben toch niet de eerste die dit overkomt...
Voor wat betreft een re-intergratietraject, bij een re-integratiebedrijf of een iro; ik weet niet of ik daar uberhaubt nog recht op heb; ik heb een iro gehad, maar deze volgde ik ten tijde dat onze zoon plotseling overleed en is daardoor voortijdig afgebroken. Ik had absoluut geen ruimte in mijn hoofd om over ander werk of een opleiding na te denken. Werken was toen niet aan de orde. Ik zou me wat dat betreft dus voor kunnen stellen dat de uwv daar voor mij geen geld meer insteekt; mijn kans om die iro af te ronden heb ik gehad, dat geld is al besteed.
Maar begeleiding van een werkcoach via het werkbedrijf voelt voor mij toch anders en minder intensief als bij een re-integratiebedrijf. Ik zou het raar vinden dat dat stopt; mijn afstand tot de arbeidsmarkt is groot. Ik ben er al jaren uit, heb een specialistische opleiding en functie waar ik niet in terugkan, al denkt de uwv daar anders over. Of althans, ik kan schijnbaar een functie op dat niveau met dat salaris wel aan. Ik ben het daar zelf niet mee eens. Ik heb wel vrijwilligerswerk gedaan maar ben al jaren uit het arbeidsproces; ik zou niet weten waar ik op zou moeten solliciteren. Echt niet.
Ik weet al niet eens meer welke banen er precies werden voorgesteld; in ieder geval mijn oude functie; al is dat echt niet mogelijk. Nog los van of ik dat zou kunnen (dat kan ik dus niet) maar ook omdat ik niet de verplichte bijscholing heb gevolgd de afgelopen jaren, uit het kwaliteitsregister gehaald ben, niet big-geregistreerd ben en mijn functie overal wegbezuinigd wordt/is.
Ik ben het inderdaad niet eens met mijn functiemogelijkhedenlijst, maar omdat een deel van mijn problemen niet objectief kan worden vastgesteld, oftewel, er is geen oorzaak gevonden en dus geen diagnose (al ziet iedereen, artsen, dat er wel problemen zijn), neemt het uwv dit niet mee in de beoordeling en de fml. Het deel dat wel objectief is vastgesteld is wel meegenomen in de fml. Dat mijn problemen alles met elkaar ervoor zorgen dat ik in mijn algehele functioneren beperkt wordt, zowel sociaal emotioneel als fysiek, dat snapt het uwv wel, maar ze kunnen en doen er niets mee... Ik weet dus niet zo goed of bezwaar maken zin heeft... Stiekem hoop ik dat er binnenkort een diagnose komt, al is die kans klein.
Voor wat betreft die no-riskpolis en die 5 jaar; volgens de arbeidsdeskundige heb ik hier geen recht meer op; die 5 jaar zou ingaan aan het begin van mijn wia en na 5 jaar afgelopen zijn. Ik vind dat zo'n raar verhaal...
Voor wat betreft die operatie; dat is nog niet zeker; maar ik hoefde dat niet te melden als dat niet voor langere termijn gevolgen zou hebben. 6 weken uit de roulatie gold niet als langere termijn. Ook niet als dat voor problemen gaf bij solliciteren... Als er uit de onderzoeken toch een diagnose zou komen die mijn klachten van nu zouden objectiveren/verklaren, dan moest ik dat wel melden en dan zou daar met terugwerkende kracht rekening worden gehouden.

Ben benieuwd wat je erover vindt. Ik ben zelf benieuwd naar het verslag met het definitieve oordeel.

Nogmaals dank,
Hilse

Hilse

Hilse

05-02-2014 om 17:58

Brief al binnen

Vandaag kreeg ik de brief van de uwv al binnen met het bericht dat ik inderdaad minder dan 35% arbeidsongeschikt ben en dus geen recht meer heb op een wia-uitkering en dat daarmee ook de no risk polis voor een toekomstig werkgever vervalt.
Ik snap daar niets van en kan er op internet of elders ook niets over terugvinden. Blijkbaar heeft dat toch met de WIA te maken (geen WAO, WAZ of Wajong).
Morgen ga ik mijn werkcoach bellen en dan ga ik maar eens met hem om te tafel, want volgens de brief kan 'het Werkplein', itt wat de arbeidsdeskundige mij vertelde, me wel ondersteunen.

Nog een andere vraag; ik was altijd in de veronderstelling dat mijn WW-uitkering deel uitmaakte van de WIA-dat dat mijn loongerelateerde deel was. Maar is dat ook zo?

Groet, Hilse (die het allemaal even moet laten bezinken...)

Hilse

Hilse

06-02-2014 om 08:54

ww-deel

Ik weet inmiddels dat het ww-deel inderdaad deel uitmaakte van mijn wia. Die vraag kan dus weggestreept...

helaas

Bedankt voor de complimenten, maar ik kan helaas niets interessants vinden. Die no-riskpolis geldt klaarblijkelijk alleen maar voor mensen met een lopende uitkering (ik ga even op de UWV-site af), en ik krijg de indruk dat de IRO ook alleen maar geldt als je een lopende uitkering hebt. En zoals je zelf ook al hebt geconstateerd: je WGA-uitkering heeft je WW-rechten ahw opgegeten, dus je krijgt niks.

Ik dacht ook dat je nog 5 jaar een status behield, maar ik ben kennelijk in de war met wat vroeger - aardig wat vroeger - de arbeidsgehandicaptenstatus uit de wet REA (inmiddel afgeschaft) was.

Kortom: van het UWV krijg je niks meer.

Bezwaar maken, zou ik denken. Ook als je twijfelt. INtrekken kan altijd nog, maar als de termijn ongebruikt is verstreken is er geen redden meer aan.

Als duidelijk is dat er beperkingen zijn en als er redelijke consensus is dat daar enige ziekte of gebrek aan ten grondslag moet liggen dan is het voor het aannemen van arbeidsongeschiktheid niet noodzakelijk dat men het erover eens is welke diagnose er nu precies geldt.

Ben je nog onder behandeling? Zo ja, dan zou ik te zijner tijd in elk geval die Functionele Mogelijkheden Lijst voorleggen aan je behandelaars en hun mening daarover vragen.

Als je in bezwaar gaat dan raad ik je aan om een deskundige rechtsbijstandverlener in de arm te nemen (als je doorgeeft in welke regio je woont kan ik misschien nog wel namen noemen, maar je kan ook zelf kijken op de site van de specialistenvereniging ssz, al doen niet al die leden ook WIA-zaken). Doe je de bezwaarzaak toch zelf, vraag dan in je bezwaarschrift (of nadien) uitdrukkelijk om toezending van het dossier. Een WIA-dossier is veel dikker dan alleen de stukken die jij hebt, en er valt vaak veel nuttige informatie uit te halen. UWV stuurt het zonder discussie op, maar doet dat alleen als er om wordt gevraagd. Mensen die zelf bezwaar maken weten dat gewoonlijk niet en zitten dus in de regel met een incompleet dossier te werken.

Heel veel sterkte, en als je vragen hebt roep je maar - al weet ik dus van de reïntegratiekant bitter weinig.

Groeten,

Temet

wanneer heeft bezwaar zin?

Ik zou me kunnen voorstellen dat je je afvraagt of bezwaar kans van slagen heeft, en of de baten tegen de kosten opwegen.

Als je in aanmerking komt voor gefinancierde rechtshulp, of voor rechtsbijstand bent verzekerd via verzekeraar of vakbond, dan zou ik het zonder meer doen. Denk er voor de gefinancierde rechtshulp even om dat in principe wordt uitgegaan van het inkomen in 2012, maar dat in jouw geval het inkomen in 2014 waarschijnlijk lager zal uitvallen (je uitkering wordt immers ingetrokken) en dat je in zo'n geval kan vragen om peiljaarverlegging. Zie de site van de Raad voor Rechtsbijstand: www.rvr.org

Als je niet in aanmerking komt voor gefinancierde rechtshulp en je wilt de kosten beperken dan kan je een eenmalig advies aan een deskundige advocaat (of andere rechtshulpverlener, als je die weet) vragen. Ik zou in dat geval zelf bezwaar maken, toezending van het dossier verzoeken, en met dat dossier in de hand naar die advocaat stappen.

Je kan ook zelf wel een beetje kijken als je dat dossier hebt. Je moet dan goed lezen welke functies zijn 'geduid', en dan vooral de functiebeschrijvingen van die functies. Dan zijn er twee dingen om op te letten. Ten eerste: ligt het vastgestelde arbeidsongeschiktheidspercentage redelijk dicht bij 35%? Dan heeft bezwaar vaak wel zin, want als je van de 3 geduide functies een van de twee bestverdienende weet af te schieten moet de vaststelling opnieuw gebeuren en kan het zijn dat je net over de grens schiet.

Ten tweede: zitten er fouten in de FML op punten waar het er werkelijk toe doet? Voorbeeld: in de FML staat dat je tot een uur aaneengesloten kunt lopen. Daar ben je het niet mee eens, je vindt dat je maar een half uur aaneengesloten kunt lopen. Als er alleen maar functies met zittend werk zijn geduid maakt dat geen biet uit: ook als de beperking wordt bijgesteld zoals jij wilt (een half uur lopen ipv een uur) dan blijven die functies geschikt, want daarin hoef je helemaal niet te lopen. Zeg je daarentegen 'ja, lopen gaat prima, maar zitten niet', dan is dat een argument waar je wat mee kan.

Sterkte ermee

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

07-02-2014 om 00:11

absoluut bezwaar maken

Ik ben ook in het verleden goedgekeurd. De beroepsmogelijkheden die de arbeidsdeskundige had gevonden waren echt absurd. Ik heb mij te laat gerealiseerd dat ik bezwaar had moeten maken. Ik heb dat toen nog wel geprobeerd via de Rijdende Rechter, maar die vonden deze zaak te groot voor op tv.
In jouw geval zou ik dus echt een bezwaar indienen. Al is het maar om jezelf later niets te hoeven verwijten.

Mariska

Mariska

04-07-2014 om 11:07

benieuwd

Hi Hilse,

Hoe is het met jou afgelopen?
Ik heb nu zo'n beetje hetzelfde probleem als jij hebt.
Hoop dat het positief uitgepakt heeft voor je!!!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.