Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

zuster

zuster

29-08-2014 om 21:05

Werkgever heeft niet genoeg werk t.o.v. mijn contracturen

Ik werk als verpleegkundige bij een thuiszorgorganisatie. Doordat het zorgplafond is bereikt, mogen we momenteel geen nieuwe cliënten in zorg nemen. En het ziet er naar uit dat dit voorlopig ook niet veranderd.
Ik heb een contract van 20-28 uur en werk 2 dagen per week en om het weekend overdag.

Het probleem is dat ik niet meer aan mijn minimale 20 uur p.w. kom. Mijn overuren worden daardoor gebruikt, maar daar heb ik er niet zoveel meer van, waardoor ik als het zo doorgaat in de min-uren terecht ga komen.
Volgens mijn teamleidster moeten dan de vakantie-uren maar opgenomen gaan worden.

Maar ze kunnen mij toch niet gaan verplichten om vakantie-uren op te gaan nemen omdat er te weinig werk is?
Ik maak me best wel zorgen over hoe dat nou moet met mijn contracturen en welke rechten ik heb mbt de 20-28urige contract.

Angela67

Angela67

29-08-2014 om 21:10

zijn ze helemaal belazerd

ik zou snel even een vakbond oid bellen en in de cao kijken wat dit lijkt me echt niet kunnen. Zij hebben niet genoeg werk en dus moet jij maar vrije tijd opnemen?
dat klopt natuurlijk niet. . ..
gr Angela

amk

amk

29-08-2014 om 21:51

Nee,

dit is een bedrijfsrisico en mag niet op de medewerkers afgewenteld worden. Jouw verlofuren zijn jouw verlofuren daar mag de baas niet vrij over beschikken.

Als de werkgever dit wil zijn er mogelijkheden met een deeltijd ontslag, maar dan moet dat wel via het UWV aangevraagd worden. En dat is alleen mogelijk in uitzonderlijke omstandigheden (brand, overstroming)

http://www.uwv.nl/Werkgevers/Ik_heb_minder_of_geen_werk/Werktijdverkorting.aspx
https://www.jurofoon.nl/nieuws/3380-gedwongen-vakantiedagen-opnemen-bij-minder-werk

Katniss

Katniss

29-08-2014 om 22:05

Is dat zo?

In de kinderopvang is het ook gebruikelijk dat leidsters naar huis gestuurd worden op dagen dat er weinig kinderen zijn. Dat mag dus eigenlijk niet?

amk

amk

29-08-2014 om 22:17

Katniss

je mag wel naar huis gestuurd worden, maar er mogen geen verlofuren worden afgeschreven. Je hebt recht op loonbetaling naar je contract uren.

Katniss

Katniss

29-08-2014 om 22:19

Zo gaat dat niet hoor

Die meiden moeten gewoon hun vakantiedagen opnemen. Ik weet niet of dat dan bovenwettelijke zijn, of maakt dat niet uit? (ik ga nu je link lezen).

amk

amk

29-08-2014 om 22:34

katniss

dat maakt niet uit. geen werk is een bedrijfsrisico dat niet op medewerkers mag worden afgewenteld.

Evanlyn

Evanlyn

30-08-2014 om 11:37

nul-urencontract

Volgens mij is het bij een nul-uren contract inderdaad zo dat je op eigen kosten naar huis gestuurd kan worden. Maar niet bij een vast contract voor een bepaald aantal uren. Contract is contract.

zuster

zuster

30-08-2014 om 19:39

duidelijk

Bedankt voor de reacties. Wat ik al dacht klopt dus inderdaad. Mijn teamleidster kan mij niet verplichten om vakantiedagen op te nemen.
Maar ja, hoe nu verder? Werk is er nauwelijks. Het gaat me niet lukken om per week 20 uur te werken of 80 uur in 4 weken.

amk

amk

30-08-2014 om 23:38

bot maar niet jouw probleem

je mag ook betaald thuis zitten als je werkgever geen werk heeft maar het niet goed vind dat je thuis bent zuls je die tijd op de werkplek moeten doorbrengen: boek, haak- of breiwerk, studieboek mee dan.

is een cao

Laatst kwam ik er tot mijn eigen verbazing en ontzetting achter dat de horeca-cao een heel vervelend systeem met meer- en minderuren heeft waardoor dit soort onzin soms wel mogelijk is, maar in het algemeen geldt wat AMK ook al zegt: als er te weinig werk is, is dat jammer maar helaas voor de baas. Dat is werkgeversrisico en jij moet voor die uren gewoon betaald worden.

Kijk dus even of er een CAO geldt met de een of andere rare regeling, maar zo niet, dan heeft je werkgever pech gehad.

Groeten,

Temet

Suzy

Suzy

31-08-2014 om 14:21

Consequentie

Wat anderen al schreven, je kan niet gedwongen worden verlof op te nemen.

Heb je enig idee wat de consequentie zal zijn?

Lijkt het een structureel probleem? Zou je werkgever den iemand (deels) gaan ontslaan? Zou jij dat dan zijn?

Bij incidentele gevallen, kan je dus zeggen dat je dat niet Wilt doen. Bij structurele situaties wel even doordenken.

langdurig

Hoe het er nu naar uitziet is het een langdurig probleem. Het geld wat er bij de zorgverzekeraars is afgesproken om zorg voor te leveren is al verbruikt. Daardoor is de geldkraan dichtgedraaid door het zorgkantoor (waar de zorgverzekeraars bij zijn aangesloten).
Het risico is daardoor groot dat het geld wat de thuiszorg kwijt is aan de zorg, niet betaald wordt.
Ze zijn wel met onderhandelingen bezig, maar doordat sommige andere thuiszorgorganisaties desondanks nog wel cliënten aannemen, willen die onderhandelingen nog niet lukken.

Ik ben op het moment nog niet bang voor ontslag. Tijdelijke contracten en 0-uren contracten worden momenteel niet verlengd.

Ik zal de CAO er ook op gaan naslaan.
Ik ben niet lid van de vakbond, maar heb wel een rechtsbijstandverzekering.

Komende week hebben we werkoverleg waar de teamleidster bij is. Dan gaan we het als team ook ter sprake brengen.

Suzy

Suzy

31-08-2014 om 22:21

Niet in CAO?

Ik kan me voorstellen dat hierover (te weinig werk) niets in je CAO staat.

Slimmer is denk ik om maandag even je rechtsbijstandverzekeraar te bellen en ervoor te zorgen dat je een arbeidsrechtspecialist spreekt. Die kan je dan, als het goed is, je even vertellen hoe het zit en wat je bij de teamleidster het beste kunt zeggen om te voorkomen dat ze verder doorgaan met te verlangen dat jullie (jij niet alleen dus?) verlof opnemen bij te weinig werk.

Dus als teamleidster zegt: jullie moeten verlof opnemen omdat er te weinig werk is, dat je dan weet of je haar moet vragen op grond waarvan zij denkt dat ze dat van jullie kunnen verlangen. Of dat je juist zegt: dat mag niet, want ...... (in de wet staat dat dat niet mag, of zoiets).

Succes. Goed als jullie het als team bespreken. Maar een goede voorbereiding is het halve werk.

En als er meer lid zijn van vakbond of een rechtsbijstandverzekering hebben, is het misschien slim als meerderen contact met hen opnemen. Heb je met zijn allen nog meer info.

nathalie

nathalie

01-09-2014 om 20:55

Nee mag niet

Wat al gezegd is, contract is contract. Wat ze denk ik wel kunnen vragen is dat je op een andere plek / ander dorp gaat werken dan waar je normaal werkt, als dat bij dezelfde thuiszorgorganisatie hoort en als daar wel werk voor je is. Je kunt dan niet zeggen maar ik werk altijd in A en ik wil niet naar B. Of dat je voor een deel ander werk te doen krijgt, iets administratiefs ofzo. Dat gebeurt bij ons ook wel, niet alleen als te weinig uren zijn maar b.v. ook als mensen na ziekte nog niet sterk genoeg zijn voor hun eigen werk maar wel lichter werk kunnen doen.

ander gebied

Ik zou er geen moeite mee hebben om in een ander gebied bij te springen. Ik heb zelf ook al contact opgenomen met collega's uit omringende gebieden. Maar omdat daar ook een cliëntenstop is en ze genoeg personeel hebben, zet dat ook geen zoden aan de dijk helaas.

Morgen werkoverleg. Ik ben benieuwd!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.