Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Carrieremoeder

Carrieremoeder

10-01-2016 om 09:40

Werkgever haakt af op laatste moment

Wat mij nu is overkomen... Het is niet te bevatten. Ben er een beetje onderste boven van, moet het even van me afschrijven.
Begin november had ik een motivatie brief naar een zorginstelling gestuurd.
In de eerste instantie werd ik afgewezen omdat er genoeg leerlingen waren voor de BBL VIG.
Ik zat dus voor niets daar en heb daarover een mail gestuurd naar de eigenaresse van het bedrijf.
Kort daarna belde ze mij dat er een leerling was uitgevallen en of ik nog interesse had om nog een keer te solliciteren. Ik ben er heen gegaan en had een goed gesprek, ze liet duidelijk blijken dat ze geïnteresseerd was en ik mocht een school uitzoeken, de entree toets maken en wanneer dat goed zou gaan zou ze mij een contract van
24 uur aanbieden, opleiding zouden zij betalen.
Ik ben afgelopen week naar school geweest en omdat mijn vooropleiding hoog genoeg is hoefde ik geen toets te maken, ik ben aangenomen en ingeschreven op school, over twee weken zou ik starten.

Ik belde de werkgever op, ze feliciteerde mij met mijn nieuwe baan, ze was super enthousiast . We maakten een afspraak voor volgende week om het contract te tekenen. Een uur na dit bericht mailt ze mij dat iemand van de planning vond dat ik de toets wel moet maken, ik belde werkgever op en legde uit dat ik voldoe aan de toelatingsvoorwaarden en dat de toets niet gemaakt hoeft te worden. Volgende dag heb ik school ook gebeld, hetzelfde antwoord.
Donderdag heb ik contact met werkgever, ze zouden mij informeren over het hoe en wat ivm de toets.

Gister mailde ze mij weer dat ze nog een gesprek had met school in de namiddag , ze zou me op de hoogte houden.
Om 17.00 stuurde ze een mail; ze gaan mij geen opleiding aanbieden.
Het is te druk in hun bedrijf, veel succes in de toekomst.......

Absurd dit, eerst iemand feliciteren en daarna gewoon nee zeggen.
Ik voel me behoorlijk in de maling genomen.

Moest het even kwijt

guera

guera

10-01-2016 om 09:55

o ja

Vreselijk ! ik ken iemand die dit ook overkwam na assessment en alles. Gefeliciteerd! Welkom. Een week voor die moest beginnen. O nee toch maar niet, er is toch geen geld.
Hoe bestaat het?

Sterkte. Ff flink balen en dan vol goede moed op naar een andere baan!

Katniss

Katniss

10-01-2016 om 10:10

Oh wat erg

Dat is balen, en je kunt er ook nog eens niets aan doen. Het lijkt erop dat degene die jou zo enthousiast heeft aangenomen dat helemaal niet had mogen doen.

iets anders opgegeven?

Heb je er een andere baan voor opgegeven? Nee? Prijs jezelf dan gelukkig want ook dat gebeurt. Je zelfvertrouwen krijgt een behoorlijke knauw op deze manier, dat is zeker. Maar meid, het gebeurt vaker. Kwestie van slechte lijntjes in het bedrijf. Als je er wel was gaan werken had je daar vaker mee te maken gehad. Schrale troost, dat weet ik, maar vaak moet iets slecht lopen zodat je leven weer open staat voor iets beters.

Ik kreeg ooit een contract voor onbepaalde tijd aangeboden bij een andere afdeling van het bedrijf waar ik al 3 1/2 jaar werkte (een jaar via het uitzendbureau en de rest direct in dienst bij hun). Ze hadden te snel gekekeken en dachten dat ik een vaste aanstelling had. Ik tekende direct, voelde me vereerd, het vertrouwen wat ik kreeg!!! Nou binnen 24 uur hingen ze aan de telefoon; ze hadden een fout gemaakt, ik kreeg een nieuw contract voor bepaalde tijd. Moest op gesprek komen en 3 managers gingen op mij inpraten dat ik er echt vanaf moest zien. Ik heb voet bij stuk gehouden, maar mens wat heb ik dat moeten bezuren. Kreeg alleen maar de rotklussen aan de andere kant van het land (had al een kind) en op elke slak werd zout gelegd. Ze waren vanaf het begin af aan bezig met een dossier op te bouwen over mij.
Gillend weggelopen daar, maar het heeft me heel wat ' kruim' gekost, want ik wilde niet toegeven. Ik had geen fout gemaakt.
Leg het zo snel mogelijk naast je neer en ga verder. Ooit ben je ze dankbaar hiervoor.

Carrieremoeder

Carrieremoeder

10-01-2016 om 10:23

Huidige baan nog

Gelukkig wel zeg, ik wilde pas opzeggen als ik het contract had getekend!
Diegene die mij heeft aangenomen is de directrice van het bedrijf, dat maakt het eigenlijk extra zuur. Tegelijk denk ik, als je al zo onproffesioneel met je sollicitanten omgaat, hoe gaat het dan verder in zo een bedrijf?

Maar het voelt nu als ontslagen zijn zonder financiële strop.
Ik geloof ook dat dit dus niet De baan was, er komt vast iets beters op m'n pad.

Maar ik baal zo !!!!

ja bizar

Men voelt klaarblijkelijk geen enkele verantwoordelijkheid voor de situatie van de werknemer. Is er iets van onbegrip dan neem je geen risico en je ziet er vanaf.
Ik ken iemand die een jaarcontract kreeg afgesproken. In de mail al de datum waarop het contract er lag. Hoefde niets meer te doen. Bleek al aangemeld bij de pensioenvereniging. Topbaan.
Kwam de eerste van de maand binnen en kon gelijk weer vertrekken. Ging niet door. Er loopt nu nog een bodemprocedure.
Waarschijnlijk gewoon een politiek dingetje. Lag te goed bij het personeel nadat hij er een half jaar via detachering had gewerkt. Er kwam nieuwe leiding die dat niet zag zitten.
Onfatsoenlijk gedrag dat steeds meer toeneemt. Gewoon omdat het kan.

Hortensia

Hortensia

10-01-2016 om 15:19

balen, ja. Maar...

Ik kan me voorstellen dat je hier goed zuur van bent
Aan de andere kant: misschien maar goed dat je niet bij een bedrijf komt te werken waar het zo rommelig toe gaat.

Helaas heeft AnneJ ook gelijk als ze zegt dat het steeds vaker voorkomt. Ik weet niet of het onmacht, onwil of gewoon onfatsoenlijk is, of iets anders. Maar ik ken meer mensen die zo naar huis zijn gestuurd met de bekende dode mus.

Nimbo

Nimbo

10-01-2016 om 15:40

jeetje

wat een klotestreek! Sterkte en veel succes met een nieuwe vergelijkbare baan...

Nou ja zeg!

Echt belachelijk!

Succes met het vinden van een nieuwe praktijkplek.
.

Wat ontzettend zuur...

Kan me je teleurstelling heel goed voorstellen; zelf had ik gesolliciteerd op een baan voor 20 uur, hoefde alleen het contract nog maar te tekenen toen bleek dat het maar om 4 uur ging, de overige uren moest ik iets heel anders gaan doen...

Dan voel je je flink gen**id hoor...

Emma

Emma

10-01-2016 om 20:11

Oohhh

Ben jij degene die in een eerder draadje zo enthousiast aan een opleiding zou beginnen, met vragen over kunderen naar school in de ochtend? Wat een vreselijke teleurstelling, bah wat naar!
Ik hoop voor je dat je heel snel een andere plek vindt. En deze snel vergeten......

Carrieremoeder

Carrieremoeder

10-01-2016 om 20:24

Emma

Yep dat ben ik!
Zag ik zoveel beren op de weg....

Bah

Wat een rotstreek. Op zich is een mondelinge overeenkomst ook rechtsgeldig, maar als je dat al zou kunnen afdwingen gaat het na zo'n slechte start niks meer worden. Ik hoop dat je snel iets anders tegenkomt, het liefst iets waarvan je achteraf zegt dat je blij bent dat dit niks is geworden omdat je anders dat nooit tegen zou zijn gekomen.

skik

mirreke

mirreke

11-01-2016 om 01:53

Amoreel

is het, om met Joris Luyendijk te spreken. Fatsoensnormen met voeten treden, gewoon omdat het kan.

Ik hoor ook steeds vaker belachelijke dingen. En in het groot gebeurt het natuurlijk ook steeds vaker. Kijk bv. naar VD waarbij in feite hetzelfde gebeurt. Je krijgt twee jaar de kans om je te bewijzen, oh nee, toch niet. En dan nog een doorstart willen maken met alleen de succesnummrs ook. En dat er dan zoveel mensen door op straat komen, en zoveel toeleveranciers onder leiden... ongelooflijk. Dat interesseert ze dus niet.

Zoiets ontstaat omdat er alleen nog maar wordt gekeken naar het economisch nut, hoorde ik laatst iemand zeggen op de radio. Een cultuurfilosoof, geloof ik.

Sinds men is vergeten dat het leven niet draait om geld maar om mensen, gaat dit zo. Kun je blijkbaar alles maken...

hier ook gehad

Een wat late reactie maar twee weken geleden heb ik iets vergelijkbaars gehad: aangenomen voor leuke baan (niet direct mijn vakgebied maar wel voor opgeleid), alles geregeld rondom de opvang voor de kinderen etc. Op 30 december naar het kantoor om het contract te tekenen en kreeg al een wat vage ontvangst. Blijken ze ervan af te zien: durven de financiële risico's niet aan om iemand erbij aan te nemen. Ik had dus wel mijn huidige baan opgezegd en zit nu thuis, zonder werk, uitkering of wat dan ook.
En met mijn 47 jaar heb ik geen idee wat ik nu moet gaan doen, de banen niet nou niet direct voor het opscheppen. Goed balen dus. Heel veel succes (voor iedereen die het kan gebruiken) met het vinden van een andere baan!

Hooiberg!

Jeetje, dat is zuur! Maar wel weer een hele goede les voor de toekomst: niets opzeggen of wegdoen voor je écht iets nieuws hebt (in dit geval dus pas je oude baan opzeggen als je je nieuwe contract hebt ondertekend). Koop je nu natuurlijk niks meer voor, dat snap ik. Kun je niet weer terug naar je oude werkgever? Okee, dat wordt voor jou natuurlijk geen heel fijn gesprek, maar als je echt niets anders hebt zou ik het toch proberen denk ik.
Sterkte in elk geval.

mirreke

mirreke

18-01-2016 om 15:51

Jeetje...

dat is heel wrang inderdaad... Wat zul je balen zeg!

Carrierrmoeder

Carrierrmoeder

18-01-2016 om 19:33

Ah Hooiberg ....

Wat vreselijk voor je zeg. Dat ze je dan nog naar kantoor laten komen , te misselijk voor woorden.
Hoe heb je gereageerd op het kantoor? Kan me indenken dat je helemaal overrompeld bent geweest.

Mondelinge overeenkomst

Is ook rechtsgeldig. Als er nog iets bevestigd is via mail is het dus ook op papier.

Volgens mij kan je er wel een zaak van maken, zeker hooiberg!

Egel

Egel

18-01-2016 om 22:42

zeker Hooiberg

Maar daar doe je toch neem ik aan wel iets aan? Dat mag niet en het heeft heel veel gevolgen voor jou.
Ik zou absoluut een advocaat nemen. Dit kan echt niet, daar hoeven mensen niet mee weg te komen.

Jemig Hooiberg

Da's erg! Ik hoop dat je kunt aantonen dat je aangenomen was ook al had je het contract nog niet ondertekend, misschien kan je daarmee nog aanspraak op de ww of een andere financiële compensatie krijgen.

skik

Klaasje

Klaasje

19-01-2016 om 10:23

zuur, zelfde risico als proeftijd

Ook al was je begonnen Hooiberg, dan nog hadden ze je zonder opgaaf van redenen in je proeftijd kunnen ontslaan. Heb ik ook zien gebeuren, omdat opeens toch omzetten terugliepen. En degene die nog niet door zijn proeftijd heen was, was de pineut.
Dat is echt een groot risico als je een vaste baan ervoor opzegt.

Ik weet niet hoe het zit met je ww rechten maar alleen daarvoor al zou ik er een zaak van maken.

Wat mij wel eens benauwt: het lijkt wel of steeds meer werkgevers op deze manier niet fatsoenlijk met mensen omgaan. Een aantal mensen noemt "wees maar blij dat je daar niet bent komen te werken" maar mijn ervaring leert dat het op veel plaatsen hetzelfde is. een zootje qua personeelsbeleid en puntje bij paaltje telt toch het economische plaatje van het bedrijf en niet de beloftes gedaan aan mensen, en denkt men niet goed na wat men in werking zet als men iets belooft.

Schandalig, een ander woord heb ik er niet voor.

mirreke

mirreke

19-01-2016 om 11:25

Bij bekende ook mongelinge overeenkomst

Tijdens de gesprekken is de belofte gedaan dat het om een vaste baan ging, men was zo blij met haar, en opleidingskansen, enz. enz. dit nog herhaald via app-berichten. En toen, oh nee, toch niet, is toch op contractbasis.

Degene heeft er tot het hoogste niveau gesprekken over gevoerd, want was toegezegd, ook schriftelijk, en meerdere malen herhaald, ze had allerlei bewijzen, en toch, je krijgt het niet. ER wordt gewoon gezegd dat iemand een fout heeft gemaakt.

In een geval waarbij je nu werkloos thuiszit zou ik idd wel gaan kijken of hier nog een zaak van te maken is...

reactie

Dag allemaal,

Bedankt voor jullie reactie, dat had ik niet verwacht . Het is inderdaad heel zuur en een advocaat inschakelen lijkt me niet zinvol (alleen de kosten al): het was bij een advocatenkantoor dus ze kennen ongetwijfeld arbeidsrechtsspecialisten. Een uitkering ben ik al achteraan geweest, maar nee: ik heb mijn vorige contract vrijwillig beëindigd dus nu ben ik "nugger" (niet-uitkeringsgerechtigde, nooit eerder van gehoord).
Op de mail heb ik niets; behalve de twee uitnodigingen voor een gesprek waar in het laatste dus de baan is toegezegd. En wat Klaasje ook zegt: dan zouden ze me er wel in de proeftijd uitmikken; als je wilt kun je altijd wel iets vinden, desnoods dat je niet in de bedrijfscultuur past hoewel tijdens de proeftijd je zonder opgaaf van reden kunt gaan (of laten gaan).
Bij mijn vorige werkgever was de hoeveelheid werk flink terug gelopen, ik had de afdeling op poten gezet en alles loopt daar goed. Daarom ben ik ook wat anders gaan zoeken. Zij nemen mij niet terug, hebben al iemand anders voor een aantal zaken en een deel uitbesteed.

En carrièremoeder: ik was inderdaad overrompeld. Niet emotioneel gereageerd, zo ben ik helemaal niet, en ze waren erg blij "dat ik het zo goed opnam". Achteraf had ik wel een kleine scene willen maken maar dat is niet mijn stijl en meer voor films.

Hoe dan ook, een berg vacature-alerts aangemaakt en eerlijk gezegd geen idee hoe het gaat verlopen, maar voor werk-tips sta ik meer dan open!
Gaat 'ie ondertussen goed bij jou, carrièremoeder (want dit is natuurlijk jouw draadje waar ik inbreek)?

Ik kan Indeed aanbevelen

Bij mij was het bij de derde brief raak...
Succes met solliciteren, ik hoop dat jij ook snel wat vindt!

Lou

Lou

24-01-2016 om 11:40

Schandalig

Ik sluit me aan bij iedereen die het schandalig vindt. Ik was een keer min of meer aangenomen voor een baan van 24 uur in mijn woonplaats, "volgende week contract tekenen, de secretaresse belt je morgen" en toen bleef het stil. Moest ik zelf achteraan bellen, secretaresse had geen idee, uiteindelijk bleek dat er iemand anders was aangenomen voor 40 uur in een andere stad. Tja, een vacature opstellen is ook een vak. Gelukkig had ik mijn oude baan nog, dus ik ben goed weggekomen. Wat een ellende zeg, als je al opgezegd hebt.

Hanne.

Hanne.

24-01-2016 om 11:54

Hooiberg

Hooiberg ik zou toch eve'n verder kijken of je hier iets mee wil/kan.

Natuurlijk kunnen ze je er je proeftijd uitzetten maar dan heb je wel recht op een uitkering. Want dan ben je niet vrijwillig opgestapt. Dat maakt veel verschil!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.