Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

vrijstelling startkwalificatie

Wij hebben voor onze oudste zoon, bijna 16, een vrijstelling van de leerplicht, is dit hetzelfde als een vrijstelling van een startkwalificatie? Dit ivm kinderbijslag die anders zou ophouden. Hij gaat vanaf volgend schooljaar niet meer naar school, we zijn bezig met dagbesteding... Wie weet raad?

Ja, dat is vrijstelling van startkwalificatie.

bieb63

bieb63

11-05-2015 om 23:29

Heeft dat iets met kb te maken?

Vrijstelling van leerplicht lijkt mij automatisch vrijstelling van SK. Maar staat dat niet los van KB? Dat krijg je toch altijd tot 18 jaar. Ook al heb je wel SK eerder door bijv havo diploma?

Moni

Moni

11-05-2015 om 23:39

Nee, niet automatisch

Als jongeren na havo of vwo gaan studeren of werken, krijgen de ouders geen kinderbijslag meer. Ze krijgen wel recht op een studielening. Of ze onder de 18 jaar zijn, maakt geen verschil, behalve dan dat de ouders KB krijgen tot 1 oktober in nieuwe studiejaar.

Vrijstelling van het behalen van een startkwalificatie

https://www.svb.nl/int/nl/kinderbijslag/levensloop/uw_kind_wordt_16_jaar/
"Voor kinderen van 16 en 17 jaar zijn er andere regels voor de kinderbijslag dan voor jongere kinderen. U kunt nog kinderbijslag krijgen als uw kind:

met een bijbaantje niet meer verdient dan € 1.266 netto per kwartaal, én
overdag op school zit en bezig is met het behalen van een startkwalificatie, of
is vrijgesteld van het behalen van een startkwalificatie, of
al een startkwalificatie heeft gehaald."

Is dit tijdelijk Jons? Die vrijstelling? Of ben je er blij mee en is het permanent?

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 08:32

ach

Als het inderdaad nog te krijgen is bij een netto inkomen van onder de 1266 per kwartaal is er niets aan de hand: dan houd je gewoon kostgeld in ter waarde van de kinderbijslag. Iets wat ik ook zou doen als er een kind hier in huis woont met zo'n inkomen (kostgeld inhouden).

jons

jons

12-05-2015 om 08:53 Topicstarter

definitief

Zoon is niet leerbaar genoeg, we hebben nu een leuke plek voor hem gevonden, hij gaat daar vooralsnog heen in het kader van een 'stage' vanuit zijn praktijkschool. Dat gaan we nu snel uitbreiden van 1 dag in de week naar meer dagen en uiteindelijk full time. Hij werkt nu op een bakkerij in een antroposofische instelling bij ons in de buurt. Leuke bakker als begeleiding, we zijn er wel blij mee. Maar ja, hij verdient er natuurlijk niets mee en het kost wel meer geld om hem daar te krijgen, hij is niet veilig genoeg om hem zelfstandig te laten reizen. Dus als we de kinderbijslag nog even mogen gebruiken, zou ons dat wel heel goed uitkomen!

jons

jons

13-05-2015 om 23:19 Topicstarter

bedankt

dit scheelt weer, we hoeven dus nu geen actie te ondernemen, kb blijft gewoon komen!

Dank voor de meningen!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.