Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Werkende

Werkende

17-03-2016 om 15:51

Verdien ik echt zoveel te weinig

De laatste tijd merk ik dat het mijn werkgever niet lukt nieuw personeel te werven. De werknemers die binnenkomen zijn allemaal duidelijk niet eerste keus.

Nu kwam er wel sinds kort een nieuwe hogere werknemer binnen en die schrok een beetje van de salarissen van het lagere personeel. Toen ik aangaf wat ik met mijn 15 jaar ervaring verdien schrok hij helemaal.

Nu ben ik wel een jaar ziek geweest maar dit is alweer 9 jaar geleden dus daar kan het niet meer echt door komen. Mijn collega gaf aan dat ik echt wel 900 euro per maand meer zou moeten verdienen.

Ondertussen ben ik via vergelijkingssites erachter dat dit ook werkelijk zo is, en dat terwijl hier op de gang altijd de rond ging dat het voor ons moeilijk werk is zoeken omdat we zulke goede beloningen krijgen. Dat is blijkbaar in de jaren nogal veranderd en collega's hebben zich er teveel aan vast gehouden.

Vorige week heb ik een gesprek met een recruiter gehad en zij gaf aan dat mijn salaris (ik had al 400 euro meer aangegeven dan dat ik werkelijk verdien) aan de lage kant was en dat ze op zoek gaat naar een baan waar er nog 400 euro bovenop komt.

Eigenlijk heb ik zin mijn baas te confronteren, maar aan de andere kant dat kan de werksfeer dusdanig verpesten dat ik straks wellicht zonder baan zit. Maar goed ik weet niet zo goed wat ik moet, ik ga in ieder geval op zoek naar iets anders, maar heb zo'n zin om mijn baas te confronteren.

Confronteren

Dat confronteren kan altijd nog als je een nieuwe baan met hoger salaris hebt. Dan hebben je collega's er misschien nog wat aan. Ik kan me best voorstellen dat je het niet aandurft om die confrontatie nu aan te gaan. Als keerzijde heeft dat wel dat de situatie zo in stand blijft. Succes met solliciteren!

skik

Fransien

Fransien

17-03-2016 om 16:51

Solliciteren

Je werkgever zit voor een dubbeltje op de eerste rang en is van plan dat te blijven doen aangezien er weinig goede nieuwe werknemers te vinden zijn.
Je hebt al contact met een recruiter die bevestigt dat je met je salaris erg laag zit, zij schat zo'n 800 euro per maand meer als realistisch.
Volgens mij moet je gewoon solliciteren. Je hebt een lang dienstverband bij deze werkgever, je bent dus duidelijk geen jobhopper, maar we toe aan een nieuwe omgeving.
Je baas confronteren zou ik niet doen, je schat zelf al in dat dat contraproductief is. Je baas komt er vanzelf wel achter dat hij meer salaris zal moeten gaan bieden als de onderhandelingen iedere keer op geld stuklopen.

eest solliciteren, dan confronteren

Gewoon solliciteren naar een baan waarin men jouw capaciteiten op waarde weet te schatten. En als je die baan kan krijgen, kan je altijd op dat moment nog naar je baas en zeggen dat je best wilt blijven mits ...
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je tegen die tijd eigenlijk die andere baan veel leuker vindt en gewoon liever overstapt, maar goed, dat is dan aan jou.

Verder kan je natuurlijk best om een loonsverhoging vragen, alleen denk ik niet dat die in 1 klap 800 euro per maand is. Over hoe loonsverhoging te vragen zijn de nodige tips te vinden.

Groeten,

Temet

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

17-03-2016 om 19:25

Tja nou

Ik zou het gesprek wel aandurven.
Je hoeft toch geen ruzie te maken. Als jij zegt dat je vernomen hebt dat je elders wel tot 800 euro meer kunt verdienen, maar dat dat niet direct je eerste keuze is en dat je daarom graag eerst over de mogelijkheden intern wilt praten, stoot je toch niemand voor het hoofd.
En kun je daarna nog altijd bepalen wat je ermee doet.

bieb63

bieb63

17-03-2016 om 22:19

maar

Wát voor werk doe je dan en wát verdien je (per uur/week)???? Een recruiter kan van alles zeggen (om wat voor reden dan ook, ook uit eigen belang), maar dat zegt me niets. Dus kortom: wees wat concreter. Los van het soort werk, benodigde opleiding enz, zijn ook de branche en evt. emolumenten van belang.

yani

yani

18-03-2016 om 06:13

krijgen wat je waard bent

800 euro is wel erg veel, daar zou ik ook boos om worden zoniet heel onrustig. Als je dit onder de aandacht van de collega's gaat brengen zal dat veel gerommel geven maar poeh...zoveel geld, je zult dit altijd blijven voelen als je er niets mee doet. Wat Ginny zegt vind ik niet verkeerd.

Ik vraag me dat ook wel eens af, heb ook het idee dat we onderbetaald worden. Vergelijken is moeilijk omdat ik in een hele specifieke hoek werk waarvan er weinig zijn in Nederland.
Ik werk 5 dagen van half 8 tot half 2 en verdien daarvoor 1300 euro netto p.mnd. Ex vakantiegeld. Lage middenklasse, 23 jaar ervaring. Bij ons is salarisverhoging ook een no go wbt de directeur.

Werkende

Werkende

18-03-2016 om 07:30

Loonwijzer

Ik heb de check via loonwijzer gedaan en daar kwam datverschil van 800 euro ook uit.

Caesar

Caesar

18-03-2016 om 07:32

Yani

Als je salarissen wilt vergelijken kan je beter je bruto salaris noemen, niet je netto salaris.

Koekie

Koekie

18-03-2016 om 08:27

Boos?

Yani: "daar zou ik ook boos om worden"
Waarom zou je daar boos om worden? Je hebt met iemand (baas) een salaris afgesproken, blijkbaar was je daar tevreden mee, en dan wordt je boos omdat mensen ergens anders meer verdienen? Dan kun je toch alleen jezelf boos aankijken omdat je in 15 jaar niet eerder nagedacht hebt over wat gangbaar is in jouw functie en dat je om een verhoging zou kunnen vragen.

Ik weet niet wat voor functie je hebt Werkende, maar het is heel normaal om eens om een loonsverhoging te vragen. Ik weet niet of je een CAO hebt met schalen (blijkbaar niet) en of je in 15 jaar ook nooit een loonsverhoging hebt gehad.
Je hoeft geen ruzie te maken, vragen staat vrij. Gewoon aangeven dat je graag een loonsverhoging wilt, eventueel kun je aangeven dat je eens op vergelijkingssites hebt gekeken. Maar reken er inderdaad niet op dat ze hier opeens marktconform gaan betalen.
Risico is alleen dat als je een beperkte loonsverhoging krijgt, dat het dan lastiger wordt (voor jezelf) om alsnog weg te gaan. Het ligt er natuurlijk ook maar aan hoe tevreden je bent met je baan, de omstandigheden waaronder je werkt, en wat voor mogelijkheden er verder voor je zijn.

Rika

Rika

18-03-2016 om 08:32

Wel bespreken

Ik zou het wel bespreken, met je bewijs uit de loonwijzer. Netjes bespreken.

Ik heb jaren geleden ook ontdekt dat wij (collega's en ik die hetzelfde werk doen en ongeveer evenveel ervaring hebben) erg weinig verdienden (zag het in een over ander salarisoverzicht voor ons beroep).

Ik heb het toen ook bij mijn baas ter sprake gebracht. Die zei eerst dat het niet kon, dat er gewoon geen financiele ruimte was. Later kwam mijn baas er op terug en bleek met de hogere legerleiding gesproken te hebben en dat er toch ruimte was. Overigens ging het niet om zoveel geld per maand wat we te weinig kregen als bij jou en was mijn salaris sowieso al best goed (ver boven modaal).

Niet geschoten is altijd mis, stel je verwachtingen niet te hoog, maar met een onderbouwd verhaal, altijd proberen.

En ondertussen gaan solliciteren.

Want zelfs als je baas bereid is om meer te betalen, dan zal hij niet het hele verschil bijleggen.

Vraag is alleen: hoe komt het dat je nooit eerder hebt geweten dat je zo ontzettend laag zit met je salaris. Alleen omdat je baas zei dat je een goed salaris hebt? Ik had nl. wel een vermoeden, maar vond dat we sowieso niet slecht verdienden, en moest eerst bewijs vinden om het gesprek aan te kunnen gaan.

MIekemieke

MIekemieke

18-03-2016 om 12:16

netto bruto

Iemand hiervoor gaf het ook al aan misschien heb jij het over je netto salaris en de recrtuiter over bruto, dat scheelt al snel 400 tot 800 euro.
Als je wel bruto bruto vergeleken heb en je verdient te weinig hoe ben je dan rond gekomen de afgelopen jaren?

bieb63

bieb63

18-03-2016 om 12:23

inderdaad

Je moet het altijd over bruto salarissen hebben: dat is hetgeen je baas betaalt. Wat je netto over houdt is hoofdzakelijk persoonlijk afhankelijk (bijv. loonheffingskorting e.d.). Netto zegt dus niets over hetgeen je baas aan bruto loon betaalt.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

18-03-2016 om 13:05

boos worden?

Boos worden? Ruzie maken? Bewijs leveren?

Huh, dat snap ik allemaal niet zo hoor. Als er geen CAO is, dan is jouw baas niets 'verplicht'. Ja, hij is verplicht jou te betalen wat jullie onderling hebben afgesproken. That's it. Vind je dat te weinig, dan ga het of ter sprake brengen (nee, geen ruzie maken) of je vertrekt. Natuurlijk kun je als argument aangeven dat je elders meer zou kunnen verdienen. Maar 'bewijs d.m.v. een internet-testje' is natuurlijk helemaal niet aan de orde. Het feit dat iemand anders met een soortgelijke baan en een soortgelijk aantal jaren een bepaald salaris krijgt (bij een andere werkgever), is niet een bewijs dat jouw werkgever jou daarom ook dat bedrag moet betalen. Jullie hebben samen een zakelijke afspraak. Jij levert werkzaamheden, je werkgever geeft je daar een salaris voor. De hoogte van je salaris hangt natuurlijk van heel veel factoren af. Van het soort organisatie maar ook van jouw kwaliteiten.

Als je nu opeens realiseert dat je elders 800 euro meer zou kunnen krijgen, dan zegt dat ook iets over jou zelf. Ik heb dan toch het gevoel dat je hebt zitten slapen en dat moet je zelf aanrekenen.

Maar.... zou je die 800 euro meer bij een ander bedrijf ook écht gaan krijgen? (zo ja: hup, direct overstappen!). Ik weet niet wat voor soort werk je doet, maar vaak zegt alleen een functienaam en aantal jaren ervaring niet zoveel. In mijn vakgebied kunnen mensen met dezelfde functietitel een salaris verdienen van 2000 maar ook van 7000 euro, en alles wat daar tussen zit. Gewoon, omdat iedereen zich op een andere manier ontwikkelt, andere kwaliteiten heeft en daardoor andere waarde kan toevoegen. Ook kan het van de sector afhangen: in de zorg en onderwijs liggen de salarissen vaak lager dan in bijvoorbeeld de zakelijke dienstverlening.

bieb63

bieb63

18-03-2016 om 16:02

klopt ijsvogeltje

De ene secretaresse is een 'typegeit' de andere een verlengstuk van de directeur, om maar een voorbeeld te noemen.
Val je niet onder een CAO, dan kan alles (alleen minimumloon is wettelijk verplicht).
Wij hebben hier iemand op het werk die de functie heeft als financieel medewerker. Feitelijk scant ze alleen facturen in en boekt ze die op een kostenplaats. Een andere financieel medewerker maakt begrotingen en beleid. Niet te vergelijken.

Mikkie

Mikkie

18-03-2016 om 16:07

CAO?

Zou ik me ook niet op blindstaren. Bij ons vallen alleen de lagere jobgroups onder de CAO, met een beetje baan heb je daar al niks meer mee te maken.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

18-03-2016 om 16:07

Inhoud

Lijkt me logisch dat de inhoud van je functie meer bepalend is dan de naam, als het om salaris gaat. Ik kom wel eens bij een bedrijf waar zowat iedereen 'manager' is, ook degenen die geen leidinggevende taken hebben maar hun eigen stukje proces managen. Ook lopen er veel 'specialists' rond, zo ook een specialist secretarial support. Echt heel grappig.

bieb63

bieb63

18-03-2016 om 16:27

haha Vesper

Dat is wat ik bedoel
En Mikkie: volgens mij valt poster niet onder een 'bobo' en is het meestal zo dat alle medewerkers gewoon onder de betreffende CAO vallen (de hoogste bobo's misschien niet)

Mikkie

Mikkie

18-03-2016 om 16:29

bieb

Ik heb het echt niet over het management hoor, ook wij met gewone banen vallen buiten de CAO. Die bestaat wel maar is vooral voor mensen die op de fabrieken werken.

Werknemer

Werknemer

18-03-2016 om 18:19

Vesper

Dat is precies de reden waarom ik eerder niet aan debel trok. Mijn baas gaf aan dat mijn werk binnen een bepaalde functie hoorde, tot de nieuwe medewerker mij aa gaf dat ze bij mijn werkgever wel heel veel vragen van iemand in mijn functie, want bij andere werkgevers hebben mensen met deze werkzaamheden al 2 keer promotie gemaakt met bijbehorende salarisverhoging.

En ik heb het natuurlijk over mijn bruto inkomen en nee wij hebben geen cao, zijn ook niet laaggeschoold. En ik vermoedde trouwens wel al een hakf jaar eerder iets toen mijn collega vertrok en een baan een niveau hoger kreeg.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

18-03-2016 om 18:42

Wat voor werk?

Als je ongeveer de functie beschrijft kunnen wij meedenken over een salarisindicatie. Ik heb ook wel eens gedacht dat ik te weinig verdiende maar na wat rondvragen bleek het een normaal gemiddeld hbo-salaris.

Werkende

Werkende

18-03-2016 om 19:01

Controleleider

Controleleider accountancy (dat zou de vergelijkbare functie moeten zijn.

Vesper Lynd

Vesper Lynd

18-03-2016 om 19:15

Grappig dat is ongeveer mijn branche. Hbo zit rond de 4000, wo rond de 5000, maximaal dus. Maar ik geloof ook wel dat er grote verschillen kunnen zijn, tussen grote en kleine kantoren. Ik zag in een salariswijzer ook salarissen van 95.000 per jaar voorbij komen maar dan moet je echt wel partner zijn. Ik ken geen enkele 'gewone' controleleider die dat verdient.

Werknemer

Werknemer

18-03-2016 om 19:52

Vesper

Ik zit dus op 2600 met een rol als controleleider maar geen titel als controleleider.

Moni

Moni

18-03-2016 om 20:12

over de CAO

"Ik heb het echt niet over het management hoor, ook wij met gewone banen vallen buiten de CAO. Die bestaat wel maar is vooral voor mensen die op de fabrieken werken."

Ik denk dat deze situatie juist een uitzondering is. Hoewel misschien normaal voor een omgeving van fabrieken. Dat weet ik niet.
Bij de meeste CAO's vallen alle gewone banen onder de CAO. Alleen de enkele hoogste functies niet. Hoogste CAO-salaris is hier rond 6.000 euro bruto per maand.

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

18-03-2016 om 21:44

In dat geval

Zou ik geen moeite meer doen. Dit riekt wel een beetje naar uitbuiting, ik geloof niet dat daar nog iets te winnen valt.
Lijkt een beetje op de eerste werkgever van mijn man. Die ging ook nogal flink aan de onderkant van de markt zitten, met als gevolg dat het net een duiventil was. En dat dan nog raar vinden ook...

yani

yani

19-03-2016 om 07:30

moeilijk

ik had ook nog even gekeken. 10,50 bruto per uur. 23 jaar ervaring, mbo niveau

Al vaak genoeg gevraagd om verhoging maar er is nooit geen geld, zegt directeur

"Nooit geen".

Een dubbele ontkenning van de directeur, dan is er dus wel geld

yani

yani

19-03-2016 om 17:06

zie je

Dat zei ik toch al eerder

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.