Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Kaaskopje

Kaaskopje

15-01-2014 om 14:34

Uwv arts

Vanmorgen zaten man en ik bij de arts van het UWV in verband met de WIA (of eigenlijk IVA)-aanvraag van mijn man. Het gesprek zou een uur duren, maar bij aanvang zei de arts al dat het ongeveer een kwartiertje zou duren. Hij had al begrepen wat het probleem was, maar wilde ook graag mondeling van mijn man vernemen waarom deze aanvraag ingediend was. Na wat over en weer gesproken te hebben, praatte hij volgens eigen zeggen zijn mond al een beetje voorbij door aan te geven dat het met de WIA wel goed zou komen. Geen bezwaren van hem dus.

Toen we weer buiten liepen, vroegen we ons hardop af, wat de toegevoegde waarde van deze arts nu eigenlijk was. De arbo-arts is van mening dat mijn man niet tot werken in staat is, de ingeschakelde arbeidsdeskundige is diezelfde mening toegedaan. En nu deze arts die eigenlijk alleen maar constateert dat beiden gelijk hebben. Het lijkt wel of ze elkaar aan het werk houden door elkaar 'nodig' te houden. Volgens ons valt er heel wat te bezuinigen op dit vlak.

Onze daarop volgende vraag was: waarom wil een arts eigenlijk uwv arts worden, of in het algemeen arbo-arts? Dan heb je jaren gestudeerd en wat ga je doen? Politie-agentje spelen wie wel en niet een uitkering mag hebben of terecht ziek thuis zit.

Om misverstanden te voorkomen: ik zou willen dat ik die baan had. Goed salaris en kantoortijden. Maar ik zeg dat vanuit mijn positie: laag salaris. Maar vanuit de mening van een arts gezien (huisarts, specialist o.a.) is arbo-arts dan een interessant beroep?


Angela67

Angela67

15-01-2014 om 14:51

stel dat . . .

die andere twee het niet met elkaar eens waren geweest. dat komt vast ook heel vaak voor. dan heb je een heel andere situatie en is de rol ook anders. maar ook in jullie geval is het goed dat er toch iemand met die rol vanuit het uwv meedoet in het proces. het gaat ook vaak om een bepaalde mate van zorgvuldigheid. en ik vind het te prijzen dat zo iemand dan niet nodeloos een uur gaat praten over inhoud dossier als het duidelijk is. maar ik vind het ook professioneel dat ze de afspraak wel laten doorgaan.
gr Angela

bibi63

bibi63

15-01-2014 om 14:51

werkgelegenheid versus roeping

Ik denk dat het grootste deel van de mensen die medicijnen gaat studeren ofwel arts wil worden in de zin van mensen helpen en beter maken of wel de medische wetenschap in willen (onderzoek e.d.). Alleen die banen zijn niet altijd beschikbaar, hetgeen jij eigenlijk wilt. Dat geldt net zo goed voor andere studies, het werk dat je eigenlijk wilt en de reden waarom je dat vak hebt gestudeerd, moet natuurlijk wel vacant zijn. Dus eigenlijk heeft een verzekeringsarts gewoon een baan, wellicht anders dan hij/zij eigenlijk zou willen. Als je voor dierenarts studeert is de kans op een baan als dierenarts natuurlijk nog veeeel kleiner. Grote kans dat je toch iets anders moet/gaat doen.
Bibi

Dalarna

Dalarna

15-01-2014 om 16:01

kaaskopje

Er zijn genoeg mensen die ergens voor gestudeerd hebben en of niet aan de bak komen of dat blijkt dat ze helemaal niet kunnen functioneren in dat beroep (ik ben er zelf een voorbeeld van).

Verder is een verzekeringsarts bij het UWV gewoon een gespecialiseerd arts: http://werkenbij.uwv.nl/vacatures/overzicht-vacatures/detail/basisartsen/1762 dat is dus gewoon je specialisme, net als huisarts of cardioloog. Zo is ook een bedrijfsarts een specialisme: http://nvab.artsennet.nl/Over-de-NVAB-3/Over-de-NVAB-3/Beleid/De-bedrijfsarts.htm zelfs vier jaar.

Een arbo-arts daarentegen is een basisarts (tenminste dat is voldoende) dus altijd handig als je wel basisarts bent (de eerste drie jaar meen ik) en ergens strandde op je specialisme. Je doet dan nog steeds iets waar je wel basisarts voor moet zijn dus geen putjesscheppen.

Wat

Wat

15-01-2014 om 16:22

lerares

Mijn lerares Medische Kennis, was basisarts.
Zij is daarna toch nog bij gaan leren voor huisarts, kon geen praktijk krijgen en is weer terug op school gekomen om les te geven.
Zo wachtte ze haar tijd af tot er een praktijk was die ze kon overnemen of in een maatschap terecht kon komen.
Voor mijn eigen opleiding gold dat ik de kennis fantastisch vond en het werk vreselijk. Ik ben dus met 2 opleidingen (na voortgezet onderwijs) weer heel andere dingen gaan doen.

Kaaskopje

Kaaskopje

15-01-2014 om 19:58

Basisarts

Kijk, zo leer ik toch door mijn vraag Ik ben hier niet in thuis. Dus een basisarts (en dus ook arbo-arts) is een arts zonder vervolgstudie? En zo'n arts vandaag bij het uwv heeft een studie van vier jaar moeten doen.

Op zich snap ik wel dat een uwv-arts een nuttige rol kan vervullen, zeker bij verschillende inzichten. Ik heb naar aanleiding van mijn eigen (minder goede) ervaring met een uwv-arts wel laten merken dat ik hoop dat hij mee gaat in het advies wat er al lag.

Ik snap ook dat afgestudeerde artsen niet altijd aan de bak komen en dan blij met welke baan in hun vakgebied dan ook zullen zijn.

Dalarna

Dalarna

15-01-2014 om 21:15

Kaaskopje

Het kan natuurlijk dat een arboarts wel verder is gekomen maar in principe kun je dat dus worden als je basisarts bent. Ik heb inderdaad ook een leerkracht medische kennis gehad die basisarts was en wel bezig was met huisarts als specialisme.

Maar dat van die 'afgestudeerde artsen die niet aan de bak komen' gaat dus niet op voor de uwv verzekeringsarts en de bedrijfsarts. Dit is dus hun specialisme zoals een cardioloog.

kaaskopje

UWV-artsen zijn verzekeringsartsen en dat is inderdaad een gespecialiseerde opleiding. Er zijn ook verzekeringsartsen in opleiding en bij bepaalde rapportages moeten er meegetekend worden door een echte verzekeringsarts, anders krijgen ze later problemen als het tot een procedure komt (ra ra, hoe weet ik dat )

Maar even iets anders: UWV kent de WIA-uitkering toe. Of niet. Maar hoe dan ook: of iemand een WIA-uitkering krijgt is aan UWV. Niet aan de Arboarts. Als ik een tientje had gekregen voor iedere keer dat ik had gehoord van een geval waar de Arboarts iemand volledig arbeidsongeschikt vond maar de UWV-arts niet, dan had ik die reis naar Indonesie die we willen maken zonder problemen kunnen bekostigen.

Wat me wel intrigeert: je hebt het over een arbeidsdeskundige. Wat voor arbeidsdeskundige? Was die ingeschakeld door het bedrijf? Want aan de WIA-beoordeling komt ook een arbeidsdeskundige te pas, maar die komt pas in actie nadat de verzekeringsarts zijn werk heeft gedaan. Maar dat weet je trouwens, had jij niet in het verleden zelf een keer een WAO-beoordeling gehad? WIA is anders dan WAO, maar het beoordelingsproces verloopt hier hetzelfde.

Dan nog iets. Reken je niet rijk. Er zal inderdaad wel een WIA-uitkering komen. Of dat een IVA-uitkering is, is nog maar zeer de vraag. En als het een WGA-uitkering is, is ook nog maar de vraag hoe hoog het arbeidsongeschiktheidspercentage wordt. Maar gelet op wat ik meen te hebben opgevangen over de klachten van je man is de kans op een hoog percentage denk ik wel vrij groot.

En als er iets raars uit komt: rechtshulp inschakelen. Piep dan even, dan geef ik een paar namen door bij jullie in de buurt.

Groeten,

Temet

bibi63

bibi63

15-01-2014 om 22:40

Oh, dan zijn er dus dingen veranderd

Mijn moeder was basisarts, niet gespecialiseerd. Na eerst jaren moeder en huisvrouw geweest te zijn, wilde ze op een gegeven moment, toen wij wat ouder waren, aan het werk voor een paar dagen per week. Dat werd, bij gebrek aan iets anders, verzekeringsgeneeskundige bij het toenmalige GAK. Daar startte ze halverwege de jaren 70 tot haar pensioen. Zonder verder specialisme dus. Toen was dat blijkbaar zo. Overigens heeft ze daar nooit voldoening in gevonden.......
Bibi

Dochter van

Dochter van

16-01-2014 om 00:04

Te kort door de bocht

En waarom zie iemand een baan als UWV arts of Arbo arts niet gewoon leuk kunnen vinden? Ik ben boekhouder, wat ook door veel mensen als saai gezien wordt, maar ik vind het geweldig.

Mijn vader is 10 jaar huisarts geweest, maar heeft zijn praktijk verkocht en heeft op een andere manier invulling gegeven aan zijn 'arts-zijn' waaronder ook bedrijfsarts. Ook na zijn pensioen heeft hij regelmatig nog gewerkt als bedrijfsarts via een (gespecialiseerd) uitzendbureau als ze iemand zochten bijv bij ziekte of zwangerschap van de vaste arts.

Waarom je iets wordt...

Tja, ik vind het ook wat kort door de bocht moet ik zeggen. Ik denk dat arbo- en uwv-artsen, in tegenstelling tot artsen in zuiver medische settings, moeten laveren tussen verschillende belangen(groepen). Over het algemeen opereren dit soort artsen in settings waar organisaties en mensen tegenover elkaar staan. Dat vraagt een competentie op het gebied van communicatie die niet iedereen gegeven is.

Het is naar mijn idee dus absoluut niet iets wat buiten of onderaan het vakgebied bungelt, maar (terecht) een aparte specialisatie.

Nils

Nils

17-01-2014 om 08:50

Niet zo aardig

Maar de bedrijfsarts / verzekeringsarts bungelt onder artsen en geneeskundestudenten wel degelijk onderaan. Dat heeft met twee aspecten te maken: in de eerste plaats heeft het belang van de patiënt bij deze artsen niet de absolute prioriteit, in de tweede plaats draaien ze geen nacht- en weekenddiensten: spoedgevallen zijn er in deze tak niet bij. Over consultatiebureau-artsen en dermatologen wordt ook vaak denigrerend gedaan.

Dalarna

Dalarna

17-01-2014 om 12:58

Nils

Tja, dat krijg je... mensen die vinden dat ze het veel zwaarder hebben kijken neer op anderen. Ik zou niet weten wat het probleem is en ik ben het niet met je eens dat het belang niet bij de patiënt ligt. Dat heb ik nooit ervaren maar ik weet dat dat anders kan zijn, dat snap ik.

Nils

Nils

17-01-2014 om 13:48

Dalarna

Ik verwoord alleen hoe er over de "status" van sommige artsen gedacht wordt, dat is alles.

amk

amk

17-01-2014 om 13:59

nils

ze doen het omdat ze eigenlijk jaloers zijn omdat zij niet van die slimme keuzes gemaakt hebben.

Nils

Nils

17-01-2014 om 16:07

Amk

En dat kan ik me van jonge ouders die zich in een gewild specialisme gewerkt hebben en een 80-urige werkweek draaien nog voorstellen ook, ik zou super jaloers zijn namelijk...

Kaaskopje

Kaaskopje

17-01-2014 om 17:46

Het is waar

Wij merken ook dat andere artsen toch een beetje meewarig op arbo- en bedrijfsartsen reageren. Niet aardig inderdaad.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-01-2014 om 17:49

Temet

De arts heeft er de sokken ingezet en de arbeidsdeskundige ook. Roefel heeft al bericht gehad dat hij eind februari definitief en blijvend de WIA in zal gaan.

Kaaskopje

Dat is mooi. Nou ja, niet dat je man zoveel beperkingen heeft dat het nodig is, maar wel dat het ook werkelijk wordt toegekend nu het nodig is. IVA dus, begrijp ik. Erg prettig dat er zo snel ook bericht wordt gegeven.

Gezien de snelheid vraag ik me trouwens af of er daadwerkelijk een arbeidsdeskundige aan te pas gekomen is. Maar goed, dat maakt voor jullie natuurlijk niks uit. Dit geeft toch wel een beetje rust, neem ik aan.

Hoe gaat het trouwens met Roefel? Is hij nog steeds aan het revalideren, of is het klaar en moet hij verder maar leven met de beperkingen die hij nu heeft?

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

17-01-2014 om 21:25

Temet

Via het werk is er al een arbeidsdeskundige bij gehaald. Die heeft aangegeven dat normale deelname aan het arbeidsproces eigenlijk niet meer mogelijk is. Het rapport van deze arbeidsdeskundige is naar het uwv gegaan. De uwv-arbeidsdeskundige die nog naar de mogelijkheden van Roefel had moeten kijken, heeft direct aangegeven geen mogelijkheden te zien. En daarmee was het besluit om de WAO goed te keuren een feit.

De revalidatie is afgerond. Hij moet (wij moeten) accepteren dat het herstel niet verder gaat dan wat het nu is. Praten gaat op zich goed, maar niet altijd vloeiend, vaak hoofdpijn, snel moe en het is regelmatig lastig om het overzicht te hebben of houden van bepaalde situaties. In druk verkeer kan hij opeens van slag raken omdat alles overal vandaan lijkt te komen. Ook bepaalde situaties verwoorden is best lastig. Maar ondanks alles is er mee te leven. We hebben sinds een kleine drie maanden weer een hond en daarmee gaat Roefel naar de polder of naar een park waar meer honden komen en los mogen.

Kaaskopje

"Maar ondanks alles is er mee te leven". Gelukkig maar. Wel mee te leven, maar zo te lezen valt er inderdaad niet mee te werken. Wel fijn dat UWV dat ook heeft ingezien, en kennelijk ook niet is gaan mauwen dat de situatie nog wel zou verbeteren.
Heel veel sterkte ermee, alletwee. Die hond lijkt me een slimme zet trouwens (zeg ik, als hondenhater )

Groeten,

Temet

Kaaskopje

Kaaskopje

19-01-2014 om 01:35

Temet, dank je wel

Ik ben wel een beetje tevreden met mezelf wat de hond betreft) Het heeft ontzettend goed uitgepakt.

Ik heb hond (en Roefel) even op Youtube gezet:


http://youtu.be/iUfINBykDBw

Angela67

Angela67

19-01-2014 om 09:10

kaaskopje (ot)

weet niet of het je echte naam is die bij het filmpje (upgeload door)staat? even wijzigen?
gr Angela

Kaaskopje

Kaaskopje

19-01-2014 om 13:21

Angela

Ik vond het eerst onnodig, maar misschien heb je gelijk. Bij deze dus aangepast

Kaaskopje

Kaaskopje

19-01-2014 om 13:23

Maar ja...

wie ons kent, herkent Roefel en de naam van de hond toch ook. En dat ga ik niet allemaal onherkenbaar maken. Het zij zo hoor.

Angela67

Angela67

19-01-2014 om 14:12

het gaat om die achternaam

lijkt me niet handig om met achternaam op youtube te staan en er dan naar te verwijzen met je nick op OO waar je hele hebben en houden staat
vandaar .. . .
Angela

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

22-01-2014 om 20:36

Ik denk dat Angela gelijk heeft

Je bent best een 'Icoon' hier (niet onaardig bedoeld). Als dat te herleiden is naar naam en toenaam, sta je opeens wel erg in de kijkert.

Grappig trouwens zo'n naam die opeens te voorschijn piept, ik had bij jou een heel ander soort naam in gedachten...

Annet

Annet

22-01-2014 om 20:47

Wat een leuke hond!

Leuk om te zien.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-01-2014 om 22:38

Ginny

Bij een meeting hoorde ik dat het beeld van mij heel anders was. Blond met een staartje Maar ik ben wel tevreden met mijn google+ nick. Zo is het mooi opgelost.

Kaaskopje

Kaaskopje

22-01-2014 om 22:40

Annet

We zijn ook erg blij met de hond

Ginny Twijfelvuur

Ginny Twijfelvuur

22-01-2014 om 22:53

Ja dat komt ook vast door je Nick

Was idd. een erg leuk filmpje.

Enne wees gerust: je naam is niet blijven hangen bij mij....

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.