Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Triva

Triva

30-08-2020 om 10:27

Toekomst thuiswerken

https://www.ad.nl/ad-werkt/simon-kuper-werkt-al-22-jaar-thuis-een-kantoor-is-een-onmenselijke-plek~ac24e34d/

Zou dit uitkomen of zijn we over 2 jaar weer net zo aan het werk als februari 2020?

Gaan we verhuizen naar goedkopere plaatsen in Nederland? Stijgt de ongelukkigheid bij de extraverten? Stijgt de gelukkigheid bij de introverten?

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-08-2020 om 11:06

Gewend

Ik was altijd al gewend om (veel) thuis te werken, maar dat is toch anders als de rest van je gezin wel gewoon de deur uit is. Inmiddels ga ik weer ca 2 dagen per week naar kantoor. Daar is het nu zo rustig dat je juist daar kunt doorwerken Eigenlijk is het er nu ideaal. Altijd een werkplek beschikbaar (vroeger moest je op drukke dagen echt zoeken, of naar een andere etage), en lekker om wat aanspraak te hebben.
Die 2 dagen op kantoor mag overigens alleen omdat ik bepaalde werkzaamheden doe die niet goed thuis kunnen. De norm is nog steeds thuiswerken, voor onbepaalde tijd.

Guera

Guera

30-08-2020 om 11:36

apart artikel

Er zal ongetwijfeld iets gaan verschuiven. Maar de introverten die zogenaamd overschreeuwd worden door de extroverten zeggen nu nog steeds niks. Ook niet digitaal. Die drempel is alleen nog maar hoger geworden. Fysiek bijelkaar kijk je elkaar in de ogen en zegt er altijd wel iemand: pietje wat vind jij ervan.
Nu digitaal met vaak de camera uit anders wordt de verbinding slecht wordt dat alleen maar minder. Vergaderingen zijn vaak zo efficiënt dat de lol er ook af is en ik blijf vaak achter met het gevoel: vind iedereen dit nu ? Lichaamstaal niet meer te peilen. In het artikel wordt totaal voorbij gegaan aan het sociale smeermiddel dat bijdraagt aan een goed product. Rechttoe rechtaan werk kan wellicht prima thuis. Maar als het gaat om verbeteringen, aanpassen van processen, klantvriendelijkheid, cultuuraspecten etcetc dan gaat dat op deze manier echt niet. Ik geloof er echt niet in. De afgelopen maanden heb ik totaal daarin ook geen verbetering gemerkt . Ik ben alleen maar doodop van alle extra inspanning die ik moet leveren om iedereen aangehaakt te houden, contacten te houden met mensen die ik anders natuurlijkerwijs tegen zou komen. Ik heb een tijdje geprobeerd dit niet te doen. In het kader van: verandering, efficiënt en effectief. Maar je gaat dan echt langs elkaar heen werken. Dus zoals gezegd rechttoe rechtaan werk zoals blijkbaar de persoon in het artikel (stukjes schrijven) doet, dan kan het. Maar complexe taken in complexe omgeving.....nou nee. Als blijkt dat we dan af moeten van complexe taken in complexe omgeving dan ga ik weer luisteren. Want dan denk ik: zeer interessant. Eens! Denk bv aan overcomplexe ingewikkelde zorgstelsel. Maar voordat dat zover is?

onmenselijke plek

Ik kon alleen de titel lezen maar die was al genoeg om af te haken. Ik ben het eens met Guera dat deel van de werkzaamheden veel lastiger thuis gaat dan op kantoor waar je mensen tegenkomt met wie je kunt sparren, ook als dat niet gepland is, die je in de wandelgangen snel kunt bijpraten over een bepaald overleg, vergaderingen waar je met een snel grapje tussendoor (ipv hand opsteken en microfoon aanzetten) of een vriendelijk gebaar de angel uit een bepaalde discussie kunt krijgen.
Realiseer je ook dat het voor jongere werknemers fijn is om fysiek mensen te ontmoeten, om een beeld te krijgen van de organisatie, bij wie moet ik voor wat wat zijn etc.
Maar fijn dat Simon Kuper zijn stukken gewoon thuis schrijft.
Ik denk overigens dat we naar een hybride vorm gaan. Er zal zeker meer thuisgewerkt worden, we kunnen vergaderingen fysiek organiseren waar sommige mensen online kunnen aanhaken, sommige mensen zullen graag zoveel mogelijk thuis willen werken en anderen - zoals ik- bij voorkeur op kantoor. Ik heb een erg fijn kantoor (ruim en licht) op 1,5 km van mijn huis.
Soms moet ik in weekend wat afmaken. Zolang ik niet thuiswerk vind ik dat prima. Nu denk ik "jemig ik ben ook echt iedere dag hier aan het werk". Het is een psychologisch verschil maar voor mij speelt dat wel.

bieb63

bieb63

30-08-2020 om 13:15

Je moet thuis ook maar ruimte hebben voor een geschikte werkplek.....
Wij hebben dat dus niet. Wij hebben een woon-eetkamer, 2 slaapkamers (bezet uiteraard) en een ieniemienie kamertje die we als bergruimte gebruiken en that's it.
Ik heb dus aan de eettafel gewerkt. En dat is echt geen doen. Voor even in nood, ja oké, maar echt niet permanent. Allereerst heb ik al 2 schermen nodig om efficient te kunnen werken en ik kan die zooi natuurlijk niet permanent op de eettafel laten staan. Daarbij is de eettafel te hoog. Ook met een bureaustoel, want die moet dan zo hoog, dat m'n benen bungelen. En ook die bureaustoel (van kantoor meegenomen), kan natuurlijk niet permanent ergens in de kamer staan. Dus nee, leuk als je een zolder of vrije kamer als kantoorruimte kunt inrichten, maar als je die ruimte niet hebt, is dat echt geen doen, sowieso niet permanent.
Nog los van het gebrek aan interactie met je collega's.
Dus, nee, ik denk dat niet alle kantoormedewerkers permanent thuis kunnen werken.

Jesse_1

Jesse_1

30-08-2020 om 14:19

Daar heb je volkomen gelijk in Bieb

Wij hebben de luxe van een extra kamer, die toevallig vorig jaar een upgrade had gehad en dus opgeruimd en klaar was om als werkruimte te gebruiken. En genoeg ruimte beneden om een oude extra tafel neer te zetten als tweede werkplek in de kamer/keuken (half open).
In eerste instantie zat mijn man aan de eettafel, maar dat vond ik ook erg lastig.
Gevolg is dat ik nu boven zit en mijn man beneden (want daar zit hij prima), kinderen zitten voornamelijk op hun kamer (en zometeen ook weer naar school). Maar als ik vrij heb en het huishouden wil doen, dan moet mijn man dus naar boven - dus we hebben in die zin ook flexplekken hier in huis .

Ik kan/mag/ga ook af en toe naar kantoor. Dat werkt toch een stuk fijner vind ik. Al was de drempel van alleen maar thuis naar ook weer eens naar kantoor voor mij er ook! Was weer even omschakelen.
Ik zou het wel fijn vinden als er exact wordt aangegeven wie er op kantoor zijn, nu zijn er wel richtlijnen, maar daar houdt niemand zich aan - dus het is een beetje uitvinden wat handig is qua drukte.

Jesse

"Ik zou het wel fijn vinden als er exact wordt aangegeven wie er op kantoor zijn, nu zijn er wel richtlijnen, maar daar houdt niemand zich aan -"
Dat is bij ons wel echt voorwaarde waaronder we weer naar kantoor mogen af en toe. Je mag een vaste kantoordag aanvragen. Incidenteel mag je naar kantoor - met toestemming - mits het maximum aantal aanwezige mensen nog niet bereikt is. Iedereen is zich behoorlijk bewust van de richtlijnen bij ons

Guera

Guera

30-08-2020 om 19:05

jesse

Hoe groot is het bedrijf?
Bij ons is het ook voorwaarde dat bij secretaresse aangegeven wordt dat je komt. Op basis van die aantallen worden eventueel ook extra bhv ers ingeroosterd. Nu zijn er standaard 2 bhv ers aanwezig volgens rooster.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

30-08-2020 om 19:39

Hier ook

Ik moet melden bij mijn leidinggevende als ik op kantoor wil werken. Er is een maximum aantal werkplekken beschikbaar. BHV’ers zijn altijd minimaal met zijn tweeën, maar meestal lopen er wel meer rond.

Jesse_1

Jesse_1

30-08-2020 om 20:03

Lastig

We hebben een afdeling A en een afdeling B en wat overhead (waaronder ik).
De regel is: afdeling A mag op maandag komen, afdeling B op dinsdag. De andere dagen aangeven bij de secretaresse, die in de gaten houdt dat er niet teveel mensen tegelijk komen.
In totaal zijn er ca 25 mensen en de mensen van afdeling B werken normaal gesproken bij de klant.
Op zich heel duidelijk allemaal, maar ik vind het op de maandag dus al best druk. Er is ook nergens een maximum bekend gemaakt. Er zijn wat plaatsen verschoven en de meerderheid van de plekken zijn flexplekken. En er is airco met frisse lucht van buiten.
Er zijn mensen met kleine kinderen die komen elke dag naar kantoor. Of mensen van B die op maandag komen en mensen van A die op dinsdag komen. En niemand meldt zich voor de andere dagen.
Ik ben zelf nogal 'van de regels', dus ik vind dat niet prettig. Wat is het nut van de verdeling, als mensen zich er niet aan houden?
En er zijn mensen die de 1,5m flauwekul vinden.
Er is dus niet persé een BHV'er op onze gang, maar er moeten eigenlijk minstens 2 mensen zijn (vandaar dat je je moest melden).

Maar goed, ik heb een kamer waar ik evt met één iemand zit en dan doe ik het raam erbij open.

Ik hoop het niet

Als thuiswerken de norm wordt ga ik dat niet lang meemaken. Ik heb als alleenwonenende veel behoefte aan collega's en word echt depressief van het alleen zijn. Naast de fysieke klachten door slechte werkhouding. Vorige week naar een klein concert geweest, instructie bij de ingang "je moet aan je tafel blijven zitten en je mag niet socialisen", nou dat was erg gezellig in m'n eentje. Het artikel heb ik niet gelezen, maar ik kan me voorstellen dat het best te doen is om 20 jaar thuis te werken, mits je daarbuiten gewóón kan doen, contact kan hebben. Mij kan je opvegen langzamerhand.

Triva

Triva

31-08-2020 om 20:54

Jammer

Het art ging over veel meer dan diegene die al heel lang thuiswerkt....

guera

guera

01-09-2020 om 14:21

triva

Ja maar de basis van alle argumenten ging wel over het thuiswerken. Dus door het thuiswerken gaan we verhuizen, komt er leegstand van kantoren etc.
Ik geloof niet perse in dat massale, altijd thuiswerken en dan logischerwijs ook niet in de gevolgen die in dit artikel benoemd worden.
Ik woon echt niet hier omdat het in de buurt van mijn werk is. Het is eerder andersom. Ik wilde hier wonen en later vond ik werk in de buurt. Dat is wel randstad. Geen haar op mijn hoofd die naar een goedkoper drenthe ofzo zou willen om heel veel redenen. Dus ik heb wel mijn vraagtekens bij deze 'conclusies'. Maar wie weet?
Dat er iets aan het veranderen is en gaat is wel duidelijk. Ik juich dat wel toe.
Dat wat nooit voor mogelijk leek gaat wel gebeuren (minder zakelijke korte vluchten bv hoorde ik gister). Deze crisis heeft wel voor een versnelling/doorbraak gezorgd. Ik ben benieuwd op welke fronten dat nog meer zal zijn.

Thuiswerken

Ik ben zo'n introvert, maar het is nou niet zo dat ik graag hele dagen in mijn eentje zit. Liever zit ik met één of twee anderen en dat lukt. Ik ga altijd naar kantoor, waar ook mijn werkgever is. Soms zit er nog een collega... maar dat is het wel. De rest werkt thuis. Dat heb ik in het begin ook gedaan, maar ik vond het lastig. Er waren dagen dat ik met niemand (collega's) contact had.

Ik werk 5 minuten van huis, dus die keus is voor mij makkelijker om naar kantoor te gaan dan voor iemand die met het OV moet en aantrekkelijk veel reistijd uitspaart. Voor mij is het thuis erg onrustig, omdat heel veel buren thuis zijn en de huizen gehorig zijn. Op de een of andere manier moet je schreeuwen in zo'n call (buurman is leraar en geeft online les), waarom geen idee, maar om daar de hele dag in te zitten is echt niet te doen.

ElenaH

ElenaH

02-09-2020 om 07:41

Guera

'Geen haar op mijn hoofd die naar een goedkoper drenthe ofzo zou willen om heel veel redenen. Dus ik heb wel mijn vraagtekens bij deze 'conclusies'. Maar wie weet?'

Ik ga ook echt niet naar Drenthe of zo verhuizen, ook niet als we voortaan alles online doen. De plek om te wonen is toch veel meer dan alleen de plek met de kortste reistijd naar je werk? Familie, vrienden, hobbies, vrijwilligerswerk, alles zit 'hier'.

Ik kan me nog wel voorstellen dat studenten uit Groningen of Wageningen straks minder de behoefte hebben om na hun studie (terug) naar de randstad te komen voor werk. Als ze tenminste werk gaan doen dat thuis kan (wat voor veel opleidingen niet geldt).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.