Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Toegezegde baan gaat ineens niet door. Recht op schadevergoeding?

Zoon heeft al een paar jaar een relatie met een meisje uit een naburig EU-land. Naast haar moedertaal spreekt ze vloeiend Engels. Begin december heeft ze gesolliciteerd op een baan in Nederland ,op haar eigen niveau in het vakgebied waarin ze recent is afgestudeerd.

Vanochtend denkt ze aan haar eerste werkdag te beginnen, wordt ze begroet met de vraag waarom ze gekomen is. Blijkt er woensdag een mail te zijn verstuurd waarin stond dat het feest niet doorging,een vage smoes, iets met investeerders ofzo. Die mail vond ze in haar spambox, iets waar ze bij een vorige mail al voor gewaarschuwd had. En terwijl ze twee dagen daarvoor nog telefonisch contact had gehad o.a. voor tips over huisvesting. Er was nog geen schriftelijk arbeidscontract, maar aan een mondeling contract kun je toch ook bepaalde rechten ontlenen? In ieder geval financiele compensatie voor gemaakte kosten en gemiste kansen. Ze is zowel voor de sollicitatie als dit weekend voor niets uit Ze is twee keer voor niets overgekomen, zowel voor de sollicitatie als nu. En ze heeft een baan opgezegd, en andere sollicitaties laten lopen.

Marijne

Marijne

14-01-2019 om 23:15

Rottig

Het is wel heel vervelend zeg. Maar wat ik niet begrijp is dat ze een baan opzegt terwijl ze nog geen getekend contract heeft. Als je googelt, vind je deze vraag zo vaak terug, dat het blijkbaar vaker mensen overkomt.
Een schadevergoeding zal ze waarschijnlijk niet krijgen, ze zou hooguit kunnen vragen om een vergoeding van de kosten die ze heeft gemaakt voor de sollicitatie. Wat een financiele vergoeding voor gemiste kansen inhoudt is me een raadsel.
Hopelijk vindt ze snel een baas die dit soort geintjes niet met haar uithaalt.

kenfan

kenfan

15-01-2019 om 00:21 Topicstarter

Raadsel van gemiste kansen

Zoon en zij hebben elkaar tijdens haar stage in Nederland op een internationaal bedrijf leren kennen. Daarna heeft Zoon nog een stage in haar land gedaan en hebben ze daar samengewoond. Zij is in de loop van vorig jaar afgestudeerd, is toen weer tijdelijk bij haar ouders gaan wonen, heeft in haar eigen land baanTJES gehad en heeft ondertussen serieus werk gemaakt van een echte baan in Nederland en een paar serieuze aanbiedingen in haar eigen land laten lopen omdat deze baan haar toegezegd was en ze weer bij haar geliefde wilde zijn. Via mail en telefonisch is in die tussentijd contact geweest.

Marijne, heb jij juridische kennis waarop je baseert dat ze geen compensatie kan krijgen voor schending van gemaakte afspraken?Het lijkt me toch stug dat een werkgever op korte termijn zomaar van gemaakte afspraken af kan zien zonder dat daar consequenties aan verbonden zijn.

De mails.

Mondelinge afspraken kunnen al bindend zijn, maar moeilijk te bewijzen voor de werknemer. Er zijn mails, die zijn belangrijk. Als de functie, werktijden, eerste werkdag en eventueel salarisafspraken gemeld staan denk ik zeker dat ze er werk van kan maken. Vooral als er een wederzijds akkoord in de mail staat.
Een minpunt is dat er enkele dagen geleden een mail naar haar is verstuurd dat de werkgever er alsnog van af ziet. Dat is een lastige... dat die in haar spambox terecht is gekomen is misschien niet de verantwoording van de werkgever? En valt deze mail met afzegging nog binnen de normale "bedenktijd"?

De bedenktijd is eigenlijk nu, haar proeftijd zou vandaag ingaan.

Jan

Jan

15-01-2019 om 02:03

Proeftijd?

Tja dan heb je geen poot om op te staan.

Jan

Jan

15-01-2019 om 02:05

Even een seconde langer nadenken

Er is geen schriftelijke overeenkomst dus ook geen proeftijd.

Marijne

Marijne

15-01-2019 om 07:36

Schadevergoeding

Een schadevergoeding vind ik wel een groot woord hoor. Zeker omdat je zegt dat ze baanTJES had. Het is dus niet zo dat ze haar baan als directeur van een multinational heeft opgegeven en op de eerste dag bij de andere multinational geweigerd werd. Vergoeding van de sollicitatiekosten is wat anders.
Bij het googelen las ik een artikell in Trouw waarin een jurist uitlegde dat de bewijslast bij de werknemer ligt. Dus ze moet de mails verzamelen, maar dat hebben jullie zelf natuurlijk al bedacht.
Verder schrijf je dat het bedrijf een vage smoes gebruikte in de mail waarin ze haar afzegden. Volgens mij hoeven ze helemaal geen verantwoording af te leggen waarom ze toch geen contract met haar gaan tekenen. Dat is namelijk hetzelfde als in de proeftijd. Zowel werknemer als werkgever kunnen zonder opgaaf van reden in de proeftijd het contract ontbinden. Dat het moreel wat vriendelijker is om wel een reden te geven is wat anders. Ik blijf het raar vinden dat ze op haar eerste werkdag nog geen contract getekend had.

Ik zou in dit geval mijn energie gaan richten op het vinden van een baan, in plaats van boos omkijken. Dat bedrijf is allang niet meer met haar bezig.

Jasmijn

Jasmijn

15-01-2019 om 07:45

spam

Dat van de spam, daar kan de werkgever niets aan doen. Dat is iets voor de ontvanger, of haar provider. Je spam-box kan zeg maar nogal 'strak' staan. Als je merkt dat je mail in je spambox krijgt die geen spam is, dan kan je dat in je eigen mailbox aanmerken als 'geen spam' en dan krijg je hem vervolgens in je gewone map binnen.
Als verstuurder van de mail kan je daar helemaal niets aan wijzigen helaas, maar wellicht maar beter ook, anders zou iedereen die graag reclame stuurt zorgen dat het nooit meer in een spam-box terecht kan komen.

Jurist

Jurist

15-01-2019 om 08:46

Actie!

Ik ben jurist maar niet gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Jan heeft gelijk dat als er een proeftijd is afgesproken het bedrijf voor aanvang contract maf opzeggen (overigens zonder reden) , want dat kan het ook op elke dag tijdens de proeftijd.

Jan heeft ook gelijk dat een proeftijd wel schriftelijk moet zijn overeen gekomen.

Ik vermoed dat een mail ook volstaat, maar overeen komen betekent dat dlhet bedrijf een mail gestuurd moet hebben dat er een proeftijd is en dat de vriendin daarmee akkoord is gegaan per mail.

Ik vermoed dat at niet gebeurd is.

Als dat inderdaad niet gebeurd is, mag dat werkgever niet zomaar van de arbeidsovereenkomst afzien.

Een arbeidsovereenkomst kan mondeling overeen gekomen worden.

Je moet het dan natuurlijk wel kunnen bewijzen.

In dir geval lijkt me dat er voldoende bewijs is, alleen al vanwege dat afzeggingsmailtje in de spam. De vraag is of ze bewijs heeft van de hoogte van haar salaris.

Conclusie: er is een arbeidsovereenkomst, er is (vermoedelijk) geen proeftijd, dus vriendin kan verlangen dat ze te werk kan worden gesteld c.q. dat ze gewoon salaris ontvangt tot ze rechtmatig ontslagen is. Of als alternatief natuurlijk vergoeding van kosten/gemiste inkomsten van haar opgezegde baantje.

De vraag is of ze haar energie, geld en tijd erin wil steken of dat ze bete rop zoek kan gaan naar een andere baan.

Maar... nu ze geen inkomen heeft en afgelopen tijd "baantjes", heeft ze vermoedelijk een laag inkomen en daarmee re ht op gefinancierde rechtshulp (een toevoeging). Ik weet niet of dat ook geld voor niet-Nederlanders maar ik vermoed van wel nu ze uit een EU-land komt.

Mijn advies als ze er werk van wil maken:
1. METEEN vandaag een advocaat zoeken
2. Zoek een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht, liefst bij een iets groter advocaten kantoor waar ze meerdere vakgebieden aanbieden en waar deze persoon zich alleen (bijna) met arbeidsrecht bezighoudt. Liefst ook lid van een Vereniging voor Arbeidsrecht.
3. Vraag het kantoor of ze aan gefinancierde rechtshulp doen. Zo nee, of ze een goede arbeidsrechtadvocaat weten die wel gefinancierde rechtshulp biedt.
4. Als ze een advocaat heeft, geef aan dat het spoed heeft en dat je vandaag contact en eerste actie wil. Evt verder zoeken naar advocaat die vandaag een gaatje kan vrijmaken.
5. Vandaag zou een mail/brief uitmoeten dat ze een arbeidsovereenkomst heeft, geen proeftijd, zich aanbiedt om werkzaamheden te verrichten en graag betaling van haar salaris met emolumenten (bijkomende vergoedingen).

Jurist

Jurist

15-01-2019 om 08:51

aanvulling

Bij gefinancierde rechtshulp Moe wel wen eigen bijdrage betaald worden maar die is volgens mij gering, zeker in verhouding tot de echte advocaatkosten.

Advies voor de toekomst:
1. niet opzeggen voor door hen getekend le arbeidsovereenkomst
2. Evt. geen arbeidsovereenkomst maar wel de belangrijkste afspraken (salaris en emolumenten, startdatum en functie /werkzaamheden in de mail. Als zij het niet bevestigen kan je altijd. ZELF een gesprek en aanbod per mail bevestigen, maar dan zou ik wel daarbij een vraag stellen waar ze makkelijk op kunnen antwoorden, zodat ze hopelijk met een reply-mail reageren en je daarmee bewijs hebt dat ze die mail van jou ontvangen hebben en niet ontkennen (terwijl ze die simpele vraag beantwoorden). Dan heb je juridisch een betere positie.

ilsepilse

ilsepilse

19-01-2019 om 00:02

opdracht

Zoonlief had hetzelfde probleem, project in het buitenland voor 3maanden, krijgt hij een week voor vertrek te horen dat het niet doorgaat, dat ze toch een andere fotograaf willen, hij heeft wel een mail met de bevestiging van de opdracht, kan hij nog een soort vergoeding vragen ?

Jurist

Jurist

19-01-2019 om 00:22

Kenfan

Heeft vriendin van zoon nog iets ondernomen?

Dat moet je altijd meteen doen in dit soort situaties, in elk geval aangeven dat je een arbeidscontract hebt en dat je je beschikbaar houdt voor werk.

Jurist

Jurist

19-01-2019 om 00:27

ilsepilse

Als het niet net nu speelt, denk ik dat het moeilijk wordt. Ik weet niet hoe lang geleden dat gebeurde?

Hij kan altijd even kort een advocaat (gespecialiseerde) bellen en even vragen of hij nog kans heeft en wat hij eruit kan slepen en wat het hem aan advocaatkosten los.

Maar als hij zich niet schriftelijk beschikbaar heeft gehouden en het langer geleden is geweest, schat ik de kansen op succes niet zo hoog in.

Een volgende keer echt meteen (dezelfde dag of dag erna) actie nemen.

kenfan

kenfan

19-01-2019 om 15:03 Topicstarter

Bedankt voor jullie (uitgebreide) input

en excuses voor de late reactie, het is hier best druk geweest de afgelopen dagen. Ik heb zeker jullie reacties goed doorgelezen, en nog een ander opgezocht. Maar zij wil het graag achter zich laten, en is al weer druk bezig met vanuit hier verder te solliciteren. Misschien ook wel zo verstandig, tijd en geld investeren in advocaten was gezien de onzekere uitkomst wschl sowieso niet heel verstandig, maar ik had er nog best een goedgefundeerde pittige brief aan willen wijden.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.