Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Tips rechtbank gezinsvoogd

Hoi allemaal,
Binnenkort moeten mijn ex partner en ik naar de rechtbank en dan horen wij of wij wel of geen gezinsvoogd krijgen.

Graag zou ik tips willen krijgen want het is mijn eerste keer in de rechtbank.

Alles wil ik doen om een uithuisplaatsing te voorkomen en de uitslag daarvan is in Augustus.

Uithuisplaatsing is tot nu toe uitgesteld. In Augustus willen ze zien of ik voor mijn jongste 4 jaar (klassieke autisme) kan zorgen. Daarnaast heb ik nog 2 kinderen (7 jaar en 9 jaar) allemaal van dezelfde vader.

Groet Samantha


V@@s

V@@s

11-04-2017 om 13:06

waarom wordt er een OTS gevraagd

Dat is handig om te weten om te bepalen hoe je je moet verweren. Heb je een advocaat die je vertrouwt? Zou de OTS alle drie de kinderen betreffen of alleen je jongste?

Ik snap trouwens niet dat je het in je andere draadje hebt over een stiefvader als je kinderen gewoon een vader hebben.

sam34

sam34

11-04-2017 om 13:10 Topicstarter

@V@@s

Dat is mijn vriend waarover ik sprak. Onze kinderen hebben een stabiele omgeving nodig. Als er iemand er niet kan zijn voor de kinderen alleen wanneer het hem uitkomt dan is het zoals het is. Ik zie genoeg Stiefouders die bij elkaar wonen.Misschien verwacht ik teveel maar hun vader is ook een tijd uit beeld geweest en het is heel moeilijk te schakelen voor hun. Het gaat alleen om de jongste. Wat zeg ik in jou ogen verkeerd?

sam34

sam34

11-04-2017 om 13:12 Topicstarter

Heb jij mijn antwoorden goed doorgelezen

Weet jij hoe het voelt om alleen te staan en geen steun te voelen van degene die van jou houd?

V@@s

V@@s

11-04-2017 om 13:15

hoe is nu de zorg verdeeld?

Van een stiefouder kan wat mij betreft alleen sprake zijn als de eigen ouder is overleden of compleet uit beeld is.

Hoe verdelen de vader van je kinderen en jij de zorg nu?

sam34

sam34

11-04-2017 om 13:21 Topicstarter

Oke

Hun vader heeft een eigen schip. Hij is 4 weken weken en komt daarna terug naar Nederland en is dan 3 weken samen met de kinderen. Dus hoe de kinderen hem zien of hij zichzelf ziet als stiefvader/bonuspapa is geen sprake.

sam34

sam34

11-04-2017 om 13:25 Topicstarter

@V@@s

Ik bedoel hoe mijn kinderen mijn vriend zien en mijn vriend zichzelf ziet als stiefvader/bonuspapa dat vind jij van niet. Begrijp ik jou goed?

Voor de zitting

Het is volgens mij belangrijker hoe het voor de zitting gaat. Is er al een onderzoek geweest? Is daar al een verslag van?
Daar kun je op reageren en daarmee je verweer goed voeren.
Een gezinsvoogd voegt niets toe. Je hebt zelf al genoeg kennis over het autisme van je zoon. Heb je een cursus gedaan?
Heb je het diagnosetraject van je zoon zelf geregeld? Krijgt hij nu hulp en voorzieningen. En heb jij daar aan bijgedragen?
Wat ben je nu nog aan het regelen? Met een gezinsvoogd moet je nog alles zelf doen en gaan ze kijken of het je lukt.
Je hebt er wel een grote zorg bij met een kind met klassiek autisme.
Heb je ouders die je kunnen steunen?
Hier ging mijn vader mee met alle gesprekken. En mijn kinderen konden ook terecht bij mijn ouders en familie, en vriendinnen.
Het is belangrijk dat je laat zien dat je een netwerk hebt, mensen die je kunt vertrouwen en die ook weleens iets voor je kunnen doen.
En iemand die met jou het hulptraject en school voor je zoon kan regelen. Hopelijk heb je wel goede contacten bij de hulpverlening.

De zitting kan er nog wat toelichting aan je gevraagd worden, maar dan is de zaak in principe al duidelijk.

Vrijwillig

Het gaat erom of je vrijwillig hulp hebt voor je zoon, of je dat lukt om dat te organiseren, zonodig met hulp van anderen. Als je vrijwillig, in een vrijwillig kader, hulp kunt regelen hoeft de rechter dat niet verplicht, door het aanstellen van een gezinsvoogd, op te leggen.
Niet dat die gezinsvoogd nou zoveel voorstelt. De meesten hebben geen idee van autisme, de hulp die daarvoor nodig kan zijn, kunnen de formulieren niet invullen, en hebben zelf geen passend aanbod.
Als jij aan kunt tonen dat jij die weg wel weet te bewandelen, is er geen reden meer.
Hoewel ze het altijd met allerlei random argumenten proberen wel voor elkaar te krijgen.

Egel

Egel

11-04-2017 om 14:50

tsjee, V@@s, dit is een stiefouder:

Sam, helaas kan ik je niet helpen. Zou ik best willen want het lijkt me een erg moeilijke situatie! Ik hoop dat je veel steun krijgt en dat het weer goedkomt. En dat de rechtbank dat ook vertrouwt.

Nu aan V@@s. Sinds begin jaren 80 heb ik ook 2 stiefouders. Je kunt er van alles van vinden (ik citeer je:"Van een stiefouder kan wat mij betreft alleen sprake zijn als de eigen ouder is overleden of compleet uit beeld is.") maar volgens mij is het inmiddels behoorlijk uitzonderlijk wat je vindt. Al mijn hele leven is de term in mijn omgeving volstrekt gangbaar voor partners / 2e huwelijken.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stiefouder

Anonymized User

Anonymized User

11-04-2017 om 15:48

Sam, zsm contact opnemen met:

ik zou contact opnemen met het KOG http://www.stichtingkog.info/

Onder het kopje contact staan telefoonnummers. Kijk welk telefoonnummer voor jou het meest geschikt is. En anders geven ze wel aan, wie je het beste kunt bellen.

Doe dit NIET ALLEEN! Laat je beraden en begeleiden door mensen met ervaring, ervaringsdeskundigen en mensen die dit vaker hebben gedaan. Wacht niet te lang, bel vanavond/vanmiddag nog!
Zij weten ook naar wie ze je moeten doorverwijzen als je iemand anders nodig hebt om je te helpen.

mirreke

mirreke

11-04-2017 om 15:49

Ehmmm, ik ben het, mirreke...

anonymized user? Dat ben ik dus: mirreke

Rechtbank en hulpverlening

Inderdaad, de stichting Kog voor het advies hoe je een rechtzaak zo goed mogelijk doorkomt en de valkuilen weet te vermijden.

Echter het is heel belangrijk dat je jongste ook goede hulp krijgt. Vooral dat jij goed gaat begrijpen hoe je met hem om kunt gaan.

http://www.leokannerhuis.nl/
Dit zijn de specialisten op het gebied van autisme. Soms zijn er ook bij andere instellingen wel goede hulpverleners, maar de kans dat je een ondeskundige hulpverlener treft is gewoon veel groter, zelfs bij een derdelijns instelling.

http://www.autisme.nl/
Het is handig om lid te worden van de NVA. Ze hebben ook inloopochtenden in het hele land waar je informatie kunt krijge.

sam34

sam34

11-04-2017 om 16:15 Topicstarter

@AnneJ

Ik was er zelf bij toen ze de diagnose stelden. Ik was alleen.Zijn school heb ik ook zelf aangemeld.Daarom mijn gevoel ook nu sta ik er alleen voor maar wel dat de vader van de kinderen er ook bij betrokken is en dat is fijn. Maar toen niet. Alles heb ik zelf moeten doen.Bij mijn huidige vriend heb ik daarom hetzelfde gevoel,hij is er niet.Ik weet wat autisme inhoud en alles doe ik voor mijn jongste zoon/kinderen om er te zijn voor hun.

Vorig jaar zomer hadden mijn ex-partner(vader van alle 3 de jongens) zoveel strijd om de voogdij. Mijn ex-partner kon nooit goed aangeven wanneer hij terugkwam voor de kinderen dus het was altijd een onzekere situatie geweest voor ons.

Emotioneel gezien was ik op een punt dat ik gewoon niet in staat was om voor de kinderen te zorgen omdat hij mij altijd naar beneden haalde en ik werd zo onzeker over alles. Niks ging meer goed thuis.

Afgelopen Januari/Februari hebben mijn ex partner en ik een knop omgedraaid zodat wij voor de kinderen gaan. Wij komen nu bij elkaar op bezoek/blijven eten en dat alles voor de kinderen.

Bij de oudste 2 kinderen zien wij echt dat het positief is want het ging slecht met de oudste op school. Nu gaat het echt weer goed en is blij.

Er is teveel gebeurd voorheen tussen de ex-partner en mij dat wij uit elkaar zijn gegaan. Ik was gewoon niet gelukkig toen.Het voelde niet als een gezin als je partner er bijna nooit is voor mij/kinderen. Dat heeft mij veel pijn gedaan.

Al met al ben ik nog steeds bezig om aan mijzelf te werken.

Ik heb assertiviteitscursus gevolgd,ook wat betreft voor werk. Alles wat ze verwachtten van mij heb ik gedaan.

Dtt cursus voor de jongste heb ik ook gedaan. Ik lees van alles wat met autisme te maken heeft.

Ik krijg thuisbegeleiding en vrijwillige hulp dat heb ik zelf aangevraagd.

Misschien ben ik een te gevoelig/te emotionele persoon. Ik moet nog harder worden.

sam34

sam34

11-04-2017 om 16:17 Topicstarter

@Egel

Dankjewel.Fijn dat jij mij begrijpt.

Belangrijk

Denk je dat de rechter dit ook te weten komt?
Zorg dat al deze 'feiten' in een nette brief vermeld worden aan je contact bij de kinderbescherming. Om bij te voegen in hun brief aan de rechter.
En neem zelf een paar kopien mee naar de rechtzitting om zonodig uit te delen.
Thuisbegeleiding heb ik zelf zeer slechte ervaringen mee. Hopelijk gaat het wel goed bij jou.
Want al die mensen worden vaak ook gevraagd om commentaar op jou te geven en dan is het maar hopen dat dat positief is.
Bij jou thuis kunnen ze veel meer observeren dat ook negatief uitgelegd kan worden.

sam34

sam34

11-04-2017 om 16:33 Topicstarter

@AnnetJ

Ik krijg al een paar jaar thuisbegeleiding en idd voor mij helpt het niet.

Omdat het niet vooruitgaat in de ontwikkeling van kinderen willen ze dat ik een intellegentietest gaat doen omdat de hulp wat ik krijg niet aanslaat. Voor mij is het negatief want ze zoeken alles bij mij omdat het bij mij niet goed gaat en bij mijn ex-partner wel. Hij kent niet de Brandon (jongste zoon) die ik wel ken. Ik heb te maken met een kind die driftbuien heeft,niet weet waar hij aan toe is.School heeft hetzelfde als mij alleen zijn vader kent geen problemen met hem. Ik vind dit heel erg.

Afreageren

Kinderen houden zich goed bij mensen die ze niet goed vertrouwen. Bij hun moeder voelen ze zich veilig en durven ze zich te uiten. Zo werkt dat hier ook. Gelukkig zien ze dat bij jou op school ook.
Hier hielden de kinderen zich te braaf en oppervlakkig, gestresst van binnen maar met een uitgestreken gezicht, op school waarna ze thuis uit hun dak gingen.
Weet men wel wat voor opleiding je gedaan hebt en wat voor werk je gedaan hebt?
Hier speelde dat ook een rol. Men wist gewoon niet hoe opgeleid en deskundig ik in werkelijkheid wel was. Dat heb ik dan ook laten weten in de reactiebrief.
Het komt vaker voor. Is iemand HBO opgeleid maar wordt neergezet als verstandelijk beperkt. Dat zijn feiten die je kunt weerleggen.
Ik kon ook certificaten laten zien van trainingen bij Autisme Centraal. Er zijn ook goede trainingen bij Geef me de Vijf.

Die thuisbegeleiders zijn vaak niet goed geschool op het gebied van autisme en geven je 'algemene' opvoedadviezen. Vaak nog met straffen en belonen, wat in het algemeen niet werkt bij autisme. Want als een kind niet weet hoe het zich moet gedragen, dat kun jij hem met veel geduld en concrete tekst aanleren, kunnen ze dat ook niet als ze gestraft en beloond worden.

Autisme

Bij kinderen met autisme is het heel specifiek van belang dat je echt alleen maar goede hulp bied. Ze kunnen niet doen alsof het een beetje helpt, of goed helpt, ze hebben echte hulp gewoon nodig. Dus als ze niet goed reageren op zomaar hulp is het zaak echte deskundigen in te schakelen. Zoals je kunt vinden bij het Leo Kannerhuis. Of Bij Autisme Centraal of Geef me de vijf.
En kijk uit bij die grote ggz instellingen. Vaak hebben ze tegenwoordig een soort verbinding met het Leo Kannerhuis, maar dat is toch een verwantschap uit de tweede hand die niets zegt over de werkelijke deskundigheid.
Ook al staat er het plakkertje ' autisme' op. Wij hadden een hoop gedoe met een derdelijns instelling ggz zogenaamd gespecialiseerd in autisme, maar niet heus.
Uiteindelijk zijn wij, via een tip hier van een mede ouder, naar een vrijgevestigde psychiater gegaan, die meer kinderen had met autisme. Daar zijn wij toen heel goed geholpen.

School

Na een intake voor speciaal onderwijs zijn wij in contact gekomen met een deskundig iemand die ons onbetaalbare hulp heeft gegeven in het vinden van de juiste hulpverlening en speciaal onderwijs maar ook in het gedoe met de kinderbescherming. Er zijn soms witte olifanten, maar dat is scherp opletten. Er zijn ook een hoop 'kinderbeschermers' die denken dat je geholpen wordt met zon rechtzaak en een gezinsvoogd. Nou ja, misschien niet geholpen' maar het is nou eenmaal protocol en hun werk. Je hebt er alleen maar last van.
Daarom is het vinden van echt deskundige mensen des te belangrijker.

sam34

sam34

11-04-2017 om 16:58 Topicstarter

@AnnetJ

Ze weten dat ik mbo administratie heb gedaan. Ik had vorig jaar tussendoor ook nog een cursus thuisadministratie gedaan.

Dat heb ik nodig de juiste hulp voor Brandon.

Voor mij is het negatief dat de school zegt dat Brandon het oude gedrag laat zien wat hij dus ook bij mij doet.Hun vinden dat hij rust moet vinden. Hun denken niet van dat Brandon zich veilig voelt en zich dan uit in negatief gedrag bij mij. Alle professionelen denken zo niet. Dat is heel moeilijk uit te leggen naar hun.

Stress

Die driftbuien komen van opgelopen stress. Dat betekend dat je zoon stress oploopt. Vaak komt dat door school. Omdat ze niet begrijpen wat er van hun verwacht wordt, school begrijpt niet dat een kind meer uitleg en voorspelbaarheid nodig heeft.
Je kunt er samen met school wel wat aan doen. Thuis zorgen dat zaken duidelijk en voorspelbaar zijn. Genoeg tijd en geduld voor je zoon uittrekken. Als hij vragen heeft of je ziet aan hem dat hij vragen heeft, er genoeg tijd voor uittrekken. En zorgen dat hij genoeg rust heeft. Bijvoorbeeld op zijn kamer, elke dag na school, een tijdje alleen zonder gestoord te worden.
Dan nog kan het gebeuren dat een kind een driftbui krijgt omdat het nog niet goed met emoties kan omgaan en veel situaties in een opgroeiend leven zijn nieuw. Maar je geeft hem het vertrouwen dat het goed komt en accepteert de driftbui en zorgt dat hij zich niet kan beschadigen en dat het verder in goede orde verloopt.
Bij autisme gaan de emoties snel omhoog zonder dat ze er greep op hebben. Ze kunnen wel steeds beter leren om het aan te zien komen. Maar dat duurt jaren en blijft een ontwikkelingsdoel.
Maar het is een ondeskundig idee dat het door jou opvoeding komt dat hij een driftbui heeft. Bij autisme werkt dat gewoon anders. Maar nogmaals, je kunt er wel wat mee.
Maar ik had ook altijd het idee dat je tegen een muur staat te praten. Ook al snapte ik het zelf wel, het kwam toch niet aan.
Nou ja, rustig op je stuk blijven staan.
Ik heb aanvankelijk ook nog wel gedacht dat school het wel zou weten, maar dat is toch niet zo.

Zelfvertrouwen

Ook al had ik zelf veel steun, ik had toch vaak het idee er alleen voor te staan, juist omdat mensen niet wilden geloven wat ik zelf juist woorden voor kreeg door de begeleiding van mijn kinderen en de trainingen.
Nog steeds word ik soms vreemd aangekeken door lieve buren en gaan ze met mij in discussie.
En het werkt door. Daardoor neemt ook de kwaliteit van mijn normale deskundigheid af. Ik heb een nogal royale paramedische achtergrond, maar het eenvoudigste adviesje kan er niet meer af want er is iets met mijn kinderen, dus zal het met mij ook wel niet deugen.
Ik maak er weleens een grapje van. Ooit was ik een competente volwassene met een academische opleiding en verantwoordelijk werk.

Je diplomas

Het kan zin hebben om kopien van je diplomas en trainingen aan de rechter te geven. De rest bleef mij maar ondermijnen maar ik had de mazzel dat ik een rechter trof die zag dat ik wel deskundig was, juist door wat ik zelf aangaf. Terwijl de rest mij maar bleef ondermijnen. Mijn opgedane deskundigheid op het gebied van autisme een 'eigen mening' bleef noemen.
Niet voor niets heet het dat je de 'autismebril'' op moet leren zetten als je te maken krijgt met autisme. En dat kan niet iedereen en de kinderbescherming komt het niet uit want dan krijgen ze die OTS niet rond.
Zorg dat de rechter het wel weet in een mooie concrete zakelijke feitelijke brief.

Training autisme

https://www.geefmede5academie.nl/lezingen/kalender

Je kunt, zo snel mogelijk, nog een cursus doen of een training volgen. Al ga je maar naar een lezing.
Schaf het boek Geef me de Vijf aan.
En benoem dit naar de rechter. Dat is wat je zelf doet en geeft je punten.

mirreke

mirreke

11-04-2017 om 17:34

AnneJ (even ot, mensen)

Herkenning hier...

Ik snap echt precies wat je bedoelt. en ook dat je ondanks je eigen zelfvertrouwen en kennis, en gebleken resultaten bij je kind, toch telkens jezelf weer moet verdedigen, uitleggen, verklaren. En sterker, ook dat je dat soms beter niet kunt doen.

Ik heb n een beetje rare situatie bij de hand nu: Zoonlief krijgt eindelijk, eindelijk, eindelijk goede begeleiding en ondersteuning op school. Dus ook een coach. Aardig mens, echt een klik eerst. Maar nu begin ik langzaamaan een beetje vreemd gevoel van haar te krijgen. Zij zegt mij telkens afstand te nemen, het los te laten, zij neemt het over, enz. enz.

Het begint zoooo erg te lijken op hulpverleners die het beter weten en het je uit handen nemen... Uit enthousiasme en goedbedoelendheid,

Dus nou moet ik daar weer iets mee...

Altijd waakzaam...

Paniek bij autisme


https://www.youtube.com/watch?v=3aStVzuksGg

Handige video van de NVA hoe de paniek/driftbui ontstaat bij iemand die anders waarneemt.

OT Mirreke

Inderdaad vraag je je dan af of zo'n hulp wel snapt dat jij je kind niet in de weg zit maar een broodnodige steunpilaar bent. En dat ze nog lang gebruik van je moeten maken als steunpilaar. Jij bent de doorgaande lijn in hun leven, een hulpverlener is een passant.
Het kan ook goedbedoeld zijn dat ze je oprecht ook eens willen 'ontzorgen' en dat je het echt aan hen over kunt laten.
Hoe ga je daar nu weer mee om? Vriendelijk blijven, bevestigen wat ze allemaal goed doen en dat je dat vertrouwt dat ze het goed doen. Dat je toch graag betrokken wil blijven omdat jij de doorgaande lijn bent die je zoon uiteindelijk echt wel naar zelfstandigheid begeleidt maar waar hij altijd op kan terugvallen. Dat heeft hij nodig.

mirreke

mirreke

11-04-2017 om 17:55

Hier ook boze buien

En het klopt wat AnneJ zegt. Driftbuien, meltdowns, schelden, het is allemaal een symptoom van stress. Afreageren. En dit doet je kind bij jou, want jou vertrouwt hij, en op school wellicht omdat daar de stress te hoog wordt om binnen te houden.

Mijn zoon kan ook met een uitgestreken gezicht de schooldag volbrengen, en thuis moet hij dan ontladen. Dat is natuurlijk lang niet altijd met driftbuien, soms komt hij ook zingend thuis of gewoon heel rustig.

Trouwens, je schrijft dat je alle cursussen al hebt gedaan, dat je alles gedaan hebt wat ze van je vroegen, en toch gaan ze verder met hun plannen?

Echt, neem contact op met het kog! En er zijn ook advocaten gespecialiseerd in jeugdzorgzaken. Die zal het kog ook wel kennen, en anders heb ik daar ook namen van.

Doen alsof je afstand neemt en via je kind zelf een vinger aan de pols houden.

mirreke

mirreke

11-04-2017 om 17:59

Inderdaad AnneJ

Zo moet dat dan: in alle vriendelijkheid, soms zelfs een beetje onderdanig, want je moet echt voorkomen dat je iemand voor het hoofd stoot.

Ik ben in een eerder stadium ook goed geholpen door mensen van in1school, en die gaven mij ook advies om vriendelijk mee te praten, en nieuwe ideeën heel voorzichtig te introduceren, zodat de hulpverlening/school/coach noem maar op, zich niet voor het hoofd gestoten voelen. Want dat hadden ze al mee gemaakt. Ouders die in open overleg met school hun mening gaven, waarna de school een melding deed.
Het gebeurt gewoon...!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.