Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
12-05-2019 om 18:26
Mijn beste vriendin heeft het huis wat zij met haar ex-echtgenoot had eindelijk verkocht en zoekt nu een nieuwe woning. Nu heeft zij een perfect huis gezien wat net te duur is. Dat huis zou ik ook geweldig vinden en ik zie ook wel wat in samenwonen met haar. Het huis kan gedeeld worden zodat we ieder onze privacy hebben maar wel elkaars gezelligheid en steun.
Zij heeft een laag inkomen en ik heb een (definitieve) arbeidsongeschiktheidsuitkering en we zouden zo de woonlasten kunnen delen zodat we allebei financieel wat meer ruimte krijgen. Ik heb in de WSNP gezeten en krijg dus geen hypotheek en heb verder geen vermogen.
Los van alle andere zaken, zou zoiets bij een bank te regelen zijn? Dat mijn inkomen wel meetelt voor het verkrijgen van de hypotheek? Ik hoef en wil geen eigenaar te worden, het idee was dat ik huur zou betalen maar ik zat te bedenken dat een samenlevingscontract voor een bank een extra zekerheid kan bieden zodat de hypotheek net iets hoger kan.
Iemand die hier iets over kan zeggen? Ik ben een beetje aan het brainstormen hierover en bedacht deze constructie net.
12-05-2019 om 22:49
Lijkt me niet
Het is zeker mogelijk om wel mee te doen met de hypotheek zonder eigenaar te zijn. Maar dan doe je dus wel gewoon mee met de hypotheek. En dat kan pas 5 jaar na afronding van het wsnp traject. Riskant is het wel. Je bent hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheek. De kans dat de ander voldoende inkomensgroei laat zien dat de bank jou uit de aansprakelijkheid wil ontslaan, is klein. Als niet-eigenaar kun je geen verkoop afdwingen en zit je daarom echt 30 jaar aan die hypotheek vast. 30 jaar waarin je geen hypotheek voor jezelf (of voor je nieuwe liefde) kunt krijgen. Je kunt beter wel mede-eigenaar worden.
Er is geen hypotheekvariant waarbij je inkomen wordt meegeteld zonder dat je ook aansprakelijk bent voor de hypotheek (en die aansprakelijkheid aan moet kunnen volgens het bkr).
Er is nog wel de variant waarbij de huurinkomsten worden meegeteld voor de draagkracht. Maar bij verhuurhypotheken wordt 30 tot 50% eigen inleg verwacht. Daarnaast is de rente ook nog eens hoger, want verhuren brengt extra risico's met zich mee (huurders die niet betalen, leegstand, schade, etc). En huurders zitten ook nog eens in de weg bij een gedwongen verkoop (koop breekt geen huur). Anyway, verhuurhypotheken zijn voor mensen met veel eigen kapitaal.
Wil je een gewone hypotheek, neem dan nooit het woord "huur" in de mond. Daar zijn banken nogal allergisch voor.
Voor de eigenaar van de woning is het zeer verstandig om een samenlevingscontract met de medebewoner af te sluiten; zo staat zwart op wit dat er geen sprake is van huur. De medebewoner heeft er niets aan.
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.