Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

rutiel

rutiel

19-02-2019 om 13:07

Proefdraaien... is dat normaal?

Heel graag jullie mening over de volgende situatie:
dochter (16) is op gesprek geweest voor een baantje als serveerster in een restaurant. Nu mag ze komen proefdraaien op een avond, volgens mij zelfs vier uur lang.
Als het beide partijen goed bevalt, worden de zakelijke dingen besproken en krijgt ze een contract.

Ik weet eerlijk gezegd niet goed wat ik ervan moet vinden. Natuurlijk is het voor beide partijen een goede manier om te zien of zij bij dit soort werk past. En zal ze zo'n proefdraaiavond niet echt van veel nut kunnen zijn omdat ze natuurlijk nog niets weet en kan. Maar anderzijds heb ik het idee dat het bedrijf zo ook wel makkelijk aan gratis arbeidskrachten komt.

Hoe denken jullie hierover?


juf Ank

juf Ank

19-02-2019 om 13:16

hmmm

als serveerster vind ik het ook wat discutabel en 4 uur best lang. Ik heb het zelf ook wel gedaan maar dan was ik al in dienst bij het bedrijf en wordt er vooral gekeken of je een klik hebt het team en clienten. In dit geval bij jou dochter bestaat de kans dat ze na die 4 uurtjes dus geen contract aanbieden en gebruik hebben gemaakt van haar diensten. Eigenlijk eens een goeie vraag voor een vakbond.

Grijs gebied

Een proefdraaien is een grijs gebied. Het is verboden om iemand voor je te laten werken zonder arbeidsovereenkomst, echter het is toegestaan om als onderdeel van de sollicitatieprocedure iemand te testen. Die scheidslijn is flinterdun. In feite is hier ook de proefperiode of een tijdelijk contract voor bedoeld. Los van dat ze onbetaald werk verricht, zit je ook met de verzekering. Je dochter kan vragen hoe het zit met de aansprakelijkheid als ze een bord soep laat vallen op iemands goede pak. Werkgevers zijn hier normaliter voor aansprakelijk en verzekerd. Laat haar vragen of die verzekering ook proefdraaien, stages etc. dekt.

Fransien

Fransien

19-02-2019 om 13:31

Niet helemaal ongebruikelijk

Waarschijnlijk wil het bedrijf graag zien of ze het werk aankan, 4 uur lang lopen en geconcentreerd de ene bestelling na de andere afwerken is lichamelijk behoorlijk zwaar, en of ze een beetje een harde werker is, dat heb je in de horeca namelijk wel nodig.

Het is wel gebruikelijk om hier een vergoeding voor af te spreken. Ze werkt namelijk, al is het onder begeleiding.

Assessment

"Natuurlijk is het voor beide partijen een goede manier om te zien of zij bij dit soort werk past. En zal ze zo'n proefdraaiavond niet echt van veel nut kunnen zijn omdat ze natuurlijk nog niets weet en kan. Maar anderzijds heb ik het idee dat het bedrijf zo ook wel makkelijk aan gratis arbeidskrachten komt."

Je bent niet echt een nuttige gratis arbeidskracht als je nog van niks weet, steeds begeleid moet worden en het risico bestaat dat je klanten ontevreden zijn. Dus iemand lekker gratis voor je laten werken zal de opzet niet zijn. Maar in die vier uur kan je als werkgever wel een inschatting krijgen hoe snel iemand iets oppikt, hoe de algemene werkhouding is en hoe zijn benadering van klanten is. Voor de werknemer is die tijd nuttig om te kijken of het überhaupt wel iets voor hem is.

skik

Proefdraaien

Mijn dochter heeft ook proefgedraaid in de Horeca, besloten dat ze daar niet wilde werken, maar wel betaald gekregen voor het werk. Nu werkt ze ergens anders, ook Horeca, maar niet hoeven proefdraaien.

bicyclette

bicyclette

19-02-2019 om 13:43

gratis?

"Maar anderzijds heb ik het idee dat het bedrijf zo ook wel makkelijk aan gratis arbeidskrachten komt."

Is er expliciet besproken dat ze gratis komt werken? Of is dat jouw aanname? Proefdraaien lijkt mij helemaal prima, maar gewoon wel tegen een redelijke vergoeding. De kans is groot dat de werkgever er ook zo over denkt, maar ik zou haar dat zeker even laten navragen.

Jackie

Jackie

19-02-2019 om 13:49

niet ongebruikelijk

Toen ik rond dezelfde leeftijd bij een strandtent solliciteerde mocht ik ook eerst een beetje oefenen, maar dat duurde geloof ik een uur (hooguit anderhalf), het was een rustige ochtend dus kon de werkgever me ook beter begeiden en observeren. Ik kreeg er geen geld voor, maar na afloop (ik werd aangenomen) kreeg ik een lekker broodje en drinken Ik vind 4 uur best lang, voor zo veel uur zou ik wel van tevoren willen weten of het wordt vergoed, bij bijvoorbeeld dat ze de helft van haar uurloon krijgt voor die uren (ze zijn in die 4 uur meer tijd kwijt aan haar dan dat ze wat aan d'r hebben hoor).

Kaaskopje

Kaaskopje

19-02-2019 om 16:13

Gewoon betalen

Of ze het nu goed doet of slecht doet, ze is er vier uur en daar mag men gewoon voor betalen lijkt mij. Als zo'n werkgever het buiten de papieren wil houden, kan hij gewoon het netto bedrag geven. Als hij dat niet kan betalen, zou ik er niet eens willen werken. Als iemand zélf vraagt of hij of zij een uurtje of langer mag proefdraaien, vind ik dat een werkgever niet verplicht is om loon te betalen. Het is wel aardig natuurlijk.

Rikst

Rikst

19-02-2019 om 16:19

Ook

Ik was in principe al aangenomen bij een bedrijf, maar ik twijfelde over de bedrijfscultuur en de sfeer dus vroeg of ik een keer kon proefdraaien. Dat was een hele dag, aan het eind heb ik gemeld dat ik er niet wou werken en desondanks kreeg ik er wel voor betaald, dat had ik niet verwacht.

Triva

Triva

19-02-2019 om 16:49

maar ho nou

Waar is dan de proeftijd voor? Gedurende een hele maand lang mag je na elke gewerkte dag zeggen dat het de laatste was (zowel werkgever als werknemer) maar krijg je wel gewoon betaald, ben je verzekerd etc

rutiel

rutiel

19-02-2019 om 17:59

Grijs gebied

Fijn, al zoveel reacties!
Bicyclette, ik weet niet of ze betaald wordt; hier is in elk geval niets over afgesproken met dochter. En Skik, natuurlijk heeft het bedrijf zo'n eerste avond niet veel aan dochter, maar is dat niet zo bij elke nieuwe baan? AnnaNiem, dat van die verzekering had ik nog helemaal niet bedacht: geen idee hoe ze dat dan gaan oplossen. Ik zal het dochter in elk geval laten aankaarten.

Hiervoor heeft mijn dochter bij een supermarkt gewerkt en ik heb het idee dat daar dingen toch duidelijker geregeld zijn (hoewel de betaling natuurlijk slecht is, maar dat is een andere discussie...). Ik ken het vanuit dat soort baantjes in elk geval helemaal niet, vandaar dat het me verbaasde.

Dochter zelf maakt het trouwens helemaal niet uit: die wil graag kijken of ze het wat vindt, betaald of niet.

Pubermoeder

Pubermoeder

19-02-2019 om 21:49

Hier wilde het restaurant drie avonden proefdraaien (gratis)

Mijn zoon had gesolliciteerd bij een restaurant. Daar hadden ze het ook overr proefdraaien. Ik heb toen e.e.a. uitgezocht. Voor niets werken mag niet, proefdraaien zonder betaling gedurende een periode die past bij de functie wel. Oftewel een afwasser laat je een uur werken want dan weet je genoeg. Meer uren betekent betalen.
Het lastige is dat er nog geen arbeidsovereenkomst is. Dat kost veel tijd en geld om te regelen voor de werkgever. Zo’n restaurant kan ik dat geval ook een VVV bon of zoiets geven, vind ik dan.

Maar nu mijn zoon. Het restaurant vond dat ze zoveel last hadden van een nieuwe medewerker, die hen dat veel tijd en geld zou kosten. Geld ook omdat er fouten gemaakt zouden worden en die moesten zij dan goedmaken. En medewerkers moesten langer blijven om hem te begeleiden. Daarom moest hij drie avonden gratis komen werken. Anders was het wel heel zielig voor hen.
hij was toen 15 jaar. Sjonge wat een kosten, dat loon.
Hij heeft bedankt toen hij zelf zag online dat dit niet mag.

Daarna bij een pizzabakker begonnen. Daar werd hij wel gelijk betaald. Wel werd hij het eerste half jaar geregeld binnen 1,5 uur of 2 uur weer weggestuurd. Of mocht hij niet direct beginnen als hij volgens afspraak op een bepaalde tijd binnenkwam. Hij mocht pas starten als er voldoende bestellingen waren.
Maar na een half jaar was hij blijkbaar voldoende ingewerkt, meer van waarde, en werd de werktijd steeds langer. Nu werkt hij 5-7 uur per avond, ook na 23 uur. Wat ook niet mag op 16-jarige leeftijd.

Kaaskopje

Kaaskopje

20-02-2019 om 01:13

Druk druk

Je kunt moeilijk middenin een pizza roepen dat je tijd om is, het loopt soms uit door drukte. Maar als je zoon standaard na 11 uur moet blijven, zijn ze inderdaad niet goed bezig. Als je zoon durft, moet hij dat toch eens met zijn manager bespreken.

Triva

Triva

20-02-2019 om 07:26

Als

al die jongeren nu eens aan de bel trekken wordt het voor iedereen beter. Steeds maar weggaan of slikken.... Je leert je kind toch meteen hoe je zoiets aanpakt? Mijn zoon heeft ook flink tegen de ah aangeschopt die overwerk niet betaalt. Waarom pikken we dit toch met z'n allen? Goed voorbeeld geven is hier opeens niet meer van toepassing?

Pubermoeder

Pubermoeder

21-02-2019 om 08:46

Of kind er tegenin gaat, is niet mijn beslissing

We discussieren over wat wel/niet mag, zoeken het uit op internet, overleggen wat hij ermee kan doen. Maar de beslissing is aan hem, niet aan mij.
Als hij uren niet betaald zou krijgen (overwerk) dan zou hij denk ik wel handelen.

Kaaskopje, na 23 uur is struktureel voor degene die helpt afsluiten. Dat gaat eerder richting 24 uur. Ze hebben ook geen vaste tijden van weggaan. Als het rustiger wordt, bouwen ze het aantal mensen af. Dat systeem is prima, behalve dan dat ze minimaal 3 uur per shift zouden moeten betalen. En pauzes zouden moeten geven. Dat gebeurt ook niet.
Zoon is blij dat hij nu veel uren maakt. Hij maakt zich niet zo druk om het late werken. Helaas gaat het om twee doordeweekse avonden. Maar zolang school goed gaat, maak ik me daar niet druk om.

houd het eenvoudig

Ongetwijfeld reageert ieder hier boven met de beste bedoelingen. Maar ik zou zeggen: wees niet te naïef, maar blijf wel reëel. Je kunt er heel zakelijk in gaan staan, de wet erbij halen, verzekeringskwesties...

Waar het in de kern om gaat volgens mij: werken in de horeca kan best zwaar zijn. Fysiek (afhankelijk van de drukte), en mentaal (wat in de keuken fout ging krijgt de bediening 'op haar bord'.) Presentatie en sociale vaardigheden zijn ook van belang, net als het omgaan met collega's. Je zit elkaar vaak erg op de lip maar moet het samen wel doen. En de bediening is het visitekaartje van een bedrijf.

Het is alleszins redelijk dat een horecaondernemer tijd (in dit geval ong. een halve dienst) de tijd wil nemen. Én de jongere de tijd wil geven om echt het werk te ervaren, en met meerdere ev. collega's in contact te komen. Dat gaat allemaal niet in een uurtje. Hij investeert ook in een toekomstige werknemer, moet veel uitleggen op zo'n proefdag. Geloof me: het bedrijf heeft die 4 uur weinig of niets aan een nieuwe medewerker zonder ervaring. Er is echt geen sprake van profiteren.

Nu kún je over een paar uur loon praten. Maar een contract is niet zomaar geregeld en als je dat aangaat voor 1 dag kun je iemand ook niet met fatsoen 4 uur later ontslaan, dat zal men ook niet willen. Meestal rondt men dit af met een paar tientjes contant, of een maaltijd en een drankje. Dat lijkt me best oké.

Ik denk dat het juist heel netjes is als men enkele uren de tijd neemt om met alle partijen uit te zoeken of er een match is.

Triva

Triva

22-02-2019 om 07:39

Elias

Zou je dat ook netjes vinden als het om volwassenen gaat? En bij een andere functie?

Als je jongeren wilt dan moet je hier door heen als ondernemer. Daar is de proeftijd voor en daar betaal je dat idioot lage jeugdloon voor.

Triva

Triva

22-02-2019 om 07:40

Pubermoeder

Waar staat dat ze pauzes moeten geven?

Na 23 uur...Tja iedereen slikt het maar, niemand treedt op. Bizar.

Pubermoeder

Pubermoeder

22-02-2019 om 10:51

Dat staat hier:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/werktijden/vraag-en-antwoord/hoeveel-mogen-jongeren-van-16-en-17-jaar-werken

Voor volwassenen is het na 5,5 uur. Voor jongeren na 4,5 uur.

En over dat slikken. Ik heb geen idee of iedereen dat slikt. Misschien werkt mijn zoon wel zo vaak laat omdat de andere jongeren dat niet mogen van hun ouders of dat zij geweigerd hebben zo laat te werken.
Ik ga me er in ieder geval niet mee bemoeien richting werkgever. Zoon is oud en wijs genoeg om het zelf in te schatten. Dat zal niet voor elke 16-jarige gelden, maar voor dit ‘geval’ wel.

Phryne Fisher

Phryne Fisher

22-02-2019 om 11:01

Graag of niet

Bij het eerste baantje van mijn dochter (AH franchise) waren ook nogal wat zaken die niet door de beugel konden. 8 uur onbetaald inwerken, opgeroepen worden voor 2 uur en dan ook maar 2 uur betaald krijgen. Ook werd ze onderbetaald volgens de CAO. Na een jaar moet je naar een andere functiegroep, ze deed ook de servicebalie e.d., gebeurde niet.
Ik heb wel eens getwijfeld of ik het hoofdkantoor zou bellen, maar dat wilde ze absoluut niet. Al haar collega’s pikten het ook, en ze wilden niet hun baantje riskeren.

Triva

Triva

22-02-2019 om 11:35

precies

Na 4,5 uur, jij had het over 3 uur uitbetalen bij weinig werk dus ik ging er niet van uit dat jouw zoon alle dagen meer dan 4, 5 uur werkt.

Serieus: waarom pikken en slikken al die jongeren dit toch? Dat doen ze over 5 jaar toch ook niet? Ze krijgen veel te weinig betaalt door het jeugdloon maar dat betekent toch niet dat wij dit met z'n allen moeten pikken? Juist doordat er steeds eentje op staat en de rest zijn mond houdt los je niets op. Voor jou tien anderen, contract niet verlengen, toch geen vakbondslid. Dit is zo'n makkie voor een vakbond om het aan te pakken maar ja pikken en slikken.

Pubermoeder

Pubermoeder

22-02-2019 om 11:57

Ik had het over allebei

Op het begin werd hij na 1,5 - 2 uur al weer weg gestuurd. Wegsturen mag, maar dan wel minimaal 3 uur betalen.
Daarnaast krijgt hij geen pauzes en werkt na 23.00 uur.
Op een lange avond werkt hij van half zes tot 12 uur.
Hij mag sowieso geen 6,5 uur werken op een schooldag omdat de schooluren ook meetellen als werktijd. Ik snap dat die regel jongeren beschermt maar met die regel zit ik niet.

We zijn het eens over het erg lage jeugdloon.

Misschien een leuk onderwerp voor Monitor. Dat zichtbaar wordt voor mensen waarom die pizza zo goedkoop kan. Niet alleen door dat jeugdloon maar ook door jongeren niet te betalen waar ze recht op hebben.

Triva

Triva

22-02-2019 om 12:33

eens

Dat geldt ook voor de supermarkt waar ze jongeren laten vakken vullen en als ze niet klaar zijn moet iedereen blijven en niemand krijgt een cent extra. Kwekerijen die hele jonge mensen aan het werk zetten en uitbuiten. Je hebt ze overal maar ja niemand treedt op.

maan.

maan.

22-02-2019 om 17:22

proefdraaien

Mijn oudste werkt ook in de horeca en ook bij haar in het bedrijf is de eerste ronde een proefdraaironde; als je wordt aangenomen wordt dit uitbetaald (als je niet wordt aangenomen heb je pech). Volgens dochter is dit bij bijna alle horecabedrijven het geval.

Er is veel vraag naar (goede, goedkope) horecamedewerkers. Horecabedrijf zal niet gauw misbruik maken door mensen één avond onbetaald in te zetten en zo hun zakken te vullen; ten eerste zullen ze zo geen nieuwe medewerkers vinden (zal al snel gaan rondzingen onder de jeugd dat je daar beter niet kunt solliciteren) en ten tweede met oningewerkt personeel zul je echt geen tent kunnen draaien. Het is hard werken in de horeca, als mensen niet geschikt zijn of het zelf toch niet zo leuk vinden als ze hoopten dan is zo'n proefdraai mooi om dit in te kunnen ontdekken, helaas wel sneu voor die enkeling die dan onbetaald een enkel dagdeel heeft gewerkt..

Triva

Triva

22-02-2019 om 17:25

maan

maar leg nu eens uit waarom ze daar dan niet de proeftijd voor gebruiken? Een maand lang kun je op elk moment zeggen dat dit de laatste keer was?

Yanea

Yanea

22-02-2019 om 17:45

Trivia

Waarom moet maan dat uitleggen? Die heeft toch geen horecabedrijf?

Triva

Triva

22-02-2019 om 17:48

omdat

zij het blijkbaar heel normaal vindt.

Pubermoeder

Pubermoeder

22-02-2019 om 18:12

Het gaat om de administratieve last

Iemand formeel aannemen, contract opmaken, belastingformulier invullen, betalingsgegevens verwerken. En zo zijn er vast meer praktische beslommeringen die te veel zijn als na 4 uur werken al duidelijk is dat iemand niet geschikt is. En dat is best begrijpelijk.
Als nou alle horeca-bedrijven en andere sjoemelaars eenmalig een VVV-bon of waardebon voor het eigen restaurant/winkel geven als iemand niet wordt aangenomen maar wel heeft proefgedraaid, dan is de ergernis van het onbetaald proefdraaien eraf. Of zwart uitbetalen, wat weer een andere discussie is. Contant en toch wit kan misschien ook wel.

Tja

Zoon heeft dat een paar maanden terug gedaan bij een marketingbedrijfje. Twee dagen telefoneren als proef. Ze zouden het wel betalen, maar je kreeg pas een contract als je aangenomen werd.

Het geld moet nog komen. Maar inderdaad, zoon maakt wel antireclame voor het bedrijf en we staan op scherp. Onlangs belden ze op, zeker nog in een telefoonbestand of zo.

En als we dan op zouden nemen even vragen of dit het bedrijf is dat nog 120,- euro moet betalen aan zoon.

De naam is dezelfde als de een of andere sul bij de Simpsons.

Je kan het doen, het kan verkeerd uitpakken.

Yanea

Yanea

22-02-2019 om 18:40

Ik ook

Ik vind het ook normaal, in de zin dat het hier in de randstad heel vaak voorkomt. Je draait een avond of zaterdag mee op proef als je nieuw in de horeca kont werken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.