Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Wilma

Wilma

08-11-2016 om 13:45

Pensioenopbouw

Nu we zo achter in de vijftig zijn aangeland willen man en ik eens een ongeveer-financieel plan maken voor de komende 15 jaar ofzo. Daarbij willen we kijken naar de mogelijkheid om iets eerder te stoppen met werken dan de leeftijd die de overheid dan heeft bedacht qua aow en pensioen. We hebben daarvoor een spaarpotje en een polis.
Man heeft al eens geinformeerd bij de personeelsafdeling van zijn werk wat de consequentie van eerder stoppen voor de pensioenopbouw zou zijn. Het gaat dus niet om eerder pensioen laten uitkeren, maar alleen om eerder stoppen met opbouwen. We leven in de tussentijd dan van ander geld dan werk-inkomen. De pz-meneer vertelde dat een jaar eerder stoppen met opbouwen een x bedrag, zeg 1000 euro, per jaar aan pensioenuitkering gaat schelen vanwege de mindere opbouw. En twee jaar eerder dan 2000, 3 jaar eerder 3000 etc.
Maar... ik hoor ook dat die pensioenopbouw niet rechtlijnig is maar dat je juist de laatste jaren het meest opbouwt, en dat daarom eerder stoppen extra onvoordelig zou zijn en niet zomaar evenredig onvoordelig.
Is dat nog zo of was dat iets van vroeger, komt dat verhaal nog van toen er nog naar eindlonen werd uitgekeerd? Heeft de pz-meneer gelijk of hebben onze zorgelijk kijkende kennissen gelijk?

Taruh

Taruh

08-11-2016 om 14:19

pensioenfonds

de meeste pensioenfondsen hebben daar heel handige rekentools voor op hun website. Vaak kun je ook de aanspraken van je partner zelf toevoegen zodat het een totaal plaatje wordt.

Daar kun je dan zelf de datum invoeren wanneer je wilt stoppen en er rolt dan uit wat de financiele consequenties dan zijn voor je pensioen op latere leeftijd.

Veel is afhankelijk van of je een eindloonregeling hebt of een middenloonregeling (de meesten tegenwoordig)

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.