Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Elsie

Elsie

03-11-2015 om 21:01

Parttime en doktersbezoek

In principe geldt bij parttime werken dat je doktersbezoek en tandartsbezoek e.d. niet in de tijd van de baas maar in je eigen tijd doet als je parttime werkt. Sta ik ook helemaal achter. Maar nu het volgende.
Mijn man heeft een paar vervelende kwalen die zijn gezondheid best wel beinvloeden. Hij moet daarvoor ook regelmatig naar het ziekenhuis en dat gaat nu onder werktijd want hij werkt fulltime. Nu wil hij graag 90 % gaan werken om het beter vol te kunnen houden, hij voelt dat zijn conditie toch langzaam afneemt en wil ook nog wel wat leuke dingen kunnen doen en niet alleen maar werken en moe thuiskomen. Financieel kan dat hebben we bekeken.
Is het dan de bedoeling dat alle keren dat hij naar het ziekenhuis moet op die halve vrije dag worden gezet? Zelf vindt hij van wel want 'dat moet nu eenmaal zo'. Mij lijkt dat dat ook best een beetje met de baas gemiddeld mag worden, alle ziekenhuistijd hoeft nu toch niet van de baas naar hem te gaan? Wat vinden jullie?

Katniss

Katniss

03-11-2015 om 21:06

Verlof

Bij ons is ziekenhuis- en doktersbezoek tegenwoordig eigen tijd. Een fulltimer moet daarvoor dus verlof opnemen, of zijn uren verschuiven.

In eigen tijd ja

Moet ik ook, alleen als specialist niet kan op mijn vrije dag moet ik wel onder werktijd, maar anders alles er buiten

V@@s

V@@s

03-11-2015 om 21:17

gelijke behandeling

Een werkgever moet parttimer en fulltimers gelijk behandelen. Mag een fulltimer tijdens werktijd naar de dokter dan mag een parttimer dat ook (naar rato).

(Ongelijke behandeling wordt gezien als seksediscriminatie omdat meer vrouwen dan mannen parttime werken).

Dees

Dees

03-11-2015 om 21:32

Ziek

Tja ik ken de voorschriften niet maar als ik 1 kee r naar de dokter ben geweest op mijn vrije dag dan doe ik vervolgens 2 keer voor de baas. Kom daar vaak niet aan hoor in de tijd dat ik het bijhoudt. Ik werk 4 dagen.

In je man zijn geval zou je je kunnen afvragen of hij niet ziek moet zijj ipv vrij

Je man

Je man zou eens met de bedrijfsarts kunnen gaan praten.

bieb63

bieb63

03-11-2015 om 22:10

poeh

Natuurlijk ga je als parttimer (en dan bedoel ik dus niet 90% werken, wat dat is niet echt parttime....) als het even kan naar de dokter in je vrije tijd. Maar als parttime kan dat ook niet altijd (en dan bedoel ik met parttimer iemand die bijv. 3 dagen werkt, niet 90%...).
Ik neem aan dat dat doktersbezoek echt niet altijd kan op dat korte momentje dat hij niet doordeweeks werkt. Nee, voor een 'lullig' dingetje plan je dat als het even kan in je vrije tijd, maar bij andere situaties werkt dat niet altijd zo.

Anders

Anders

03-11-2015 om 22:57

Chronisch ziek en 80% werken

Ik heb een werkgever die niet moeilijk doet over doktersbezoek, maar ik vind het wel zo netjes om de pijn een beetje te verdelen. Is alles rustig en hoef ik maar een paar keer per jaar naar het ziekenhuis, dan ga ik op mijn vrije dag. Maar is er weer het 1 en ander mis en moet ik allerlei onderzoeken ondergaan en langs allerlei specialisten, dan verdeel ik het leed: sommige afspraken in werktijd en sommige in eigen tijd,
Er zijn ook mensen die zich in zo'n situatie ziek melden. Dus ik voel me niet schuldig. Ik werk naar vermogen. Als ik de man van TS was, zou ik er ook zo tegen aan kijken. Vrijwillig 10% inleveren en dan ook nog in die vrije tijd naar de dokter gaan, is te veel van het goede.

Suze

Suze

03-11-2015 om 23:05

Anders

"Vrijwillig 10% inleveren en dan ook nog in die vrije tijd naar de dokter gaan, is te veel van het goede."

Eens met Anders.

Dan heeft man van TS nog nauwelijks meer rust of meer tijd voor zichzelf. Dan schiet het niet op, kan hij beter 100% blijven werken en af en toe een paar uurtjes vrij nemen voor de leut of als hij echt te moe is (niet voor de dokter).

En de vraag is inderdaad of man van TS officieel minder moet gaan werken of zich deels ziek zou kunnen melden.

Misschien ook met huisarts bespreken, niet alleen met bedrijfsarts, die misschien meer het belang van werkgever in zijn achterhoofd heeft.

En als man van TS 90% gaat werken, dan hoop ik dat het een vaste vrije middag wordt en niet een flexibele die aangepast wordt aan de dokters/specialistenafspraken!

Elsie

Elsie

04-11-2015 om 08:48

Goed om te lezen

dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. De reactie van V@@s geeft zelfs handvatten, gelijke behandeling, mooi. Daar kan ik mijn man misschien mee overtuigen. Zijn collega's en directe baas zullen niet eens moeilijk doen denk ik, die kennen zijn arbeidsethos om zelfs te komen als het eigenlijk niet gaat. Her zit hem vooral in hemzelf en in de bedrijfsarts en het hoger bedrijfsmanagement. Snap ik wel die hebben een tent te runnen. En fulltime werken KAN wel, doet hij nu ook dus een deel ziekte zit er niet in (wil hij ook niet!) Maar we vinden allebei dat de prijs wel hoog wordt en als het financieel kan is 1 korte dag in het midden van de week wel fijn. Of een hele vrije dag als er een halve vakantiedag bijkomt.
Katniss, gelukkig is dat op het werk van mijn man niet zo, dan hield hij niet zoveel vakantie over. Marsy, ik ben ook parttimer en ga op mijn vrije dag. Maar dat hoeft niet zo vaak, dat is het verschil. Suze, die flexibiliteit is er wel en mijn man denkt zelf dat zijn ziekenhuisbezoek dan volgens de regels zou moeten vallen in die 10% parttime.

Anders

Anders

04-11-2015 om 08:56

Vrijwillig 10% inleveren

Formeel is het zo dat als je het werk te zwaar is vanwege ziekte, je in overleg met de bedrijfsarts gedeeltelijk kan werken. En als je een goede bedrijfsarts hebt, die niet alleen ingehuurd is om het verzuim te beperken, dan zal die dat niet tegenhouden. Maar, als het om slechts 10% gaat zijn de kosten vaak zwaarder dan de baten. Je moet ADV inleveren, je moet steeds weer langs die bedrijfsarts, je komt op allerlei lijstjes voor als ziek, terwijl je 90% werkt. Ondanks dat het terugbrengen van je aantal uren doorwerkt tot in je pensioen (minder pensioenopbouw), kan die keuze toch prettiger aanvoelen. Maar een gesprek met een bedrijfsarts over de situatie, kan zeker geen kwaad.

Elsie

Elsie

04-11-2015 om 09:26

Bedrijfsarts

De bedrijfsarts is op de hoogte. Die bedrijfsartsen wisselen alleen bijna per jaar. Er was een hele fijne vrouw die ook zag dat mijn man er zelf alles aan deed en hem in de periode dat het echt niet ging daarvoor de ruimte gaf en zelfs nog wat afremde. Dat was 2 jaar geleden en gelukkig is hij weer op 100% werk terug kunnen komen! Hij wil ook zelf absoluut niet voor deel op ziekte staan.
Er zit nu een meneer die die er anders naar kijkt zullen we maar zeggen. En ja waar leg je de grens, als iemand aan zijn arbeidsverplichtingen kan voldoen maar daarna thuis niks meer kan behalve uitrusten en bijkomen, is dat dan het probleem van de baas? Dus ik snap dat ook wel, wanneer is het onaangenaam en wanneer is het ziek, ten laste van wie moet het komen. Daar zijn man en ik het wel over eens, dit komt ten laste van ons want het gaat over rustiger leven. Dat daarvoor als je beter gezond bent het niet nodig is om daar 10% voor in te leveren, so be it, gevalletje pech. Anderen hebben weer pech op andere fronten, wij zijn verder heel gelukkig.

Anders

Anders

04-11-2015 om 10:26

Elsie

Ik begrijp jullie overwegingen helemaal.
Ik stond toen ik indertijd ziek werd er ook zo in als je man. Tegenwoordig deel ik het leed meer. Dus als ik uitgeput ben, dan meld ik me ziek om een paar dagen bij te tanken. Overigens ben ik ook vrijwillig teruggegaan in arbeidsuren, van 90% naar 80%. Dit heeft mij goed gedaan. Ik merk dat ik veel minder ziek ben, ook dingen als griepjes, die ik in het verleden altijd meepikte als het heerstte, heb ik nu minder last van.
Je schreef ook ergens dat je man zo veel vakantiedagen overhoudt. Had ik vroeger ook. Tegenwoordig zijn ze ongeveer op aan het eind van het jaar. Elke paar maanden een korte of langere vakantie helpt ook bij het volhouden. Het is een beetje geven en nemen voor werkgever en werknemer.

Moni

Moni

04-11-2015 om 11:01

Hier altijd in eigen tijd, ook als je ft werkt

De werktijden zijn flexibel. Als je op een werkdag naar een arts gaat, haal je die uren op een ander moment in. Dat kan ook in de avond zijn.
Dit geldt ook voor fulltimers, die bij ons 36 uur werken.

Uitzonderingen zijn mogelijk in overleg, bijvoorbeeld als het om veel doktersbezoeken gaat of series behandelingen.

In jullie geval zou ik inderdaad deels ziek melden.
Misschien elke dag een uur korter werken ivm te grote vermoeidheid?
Dan is het ook logisch dat een doktersafspraak in werkuren wordt gemaakt.

Elsie

Elsie

04-11-2015 om 14:41

Anders, vakantie

En ik maar denken, waar schrijf ik dan dat hij zoveel vakantie overhoudt? Maar ik zie het, je doelt op mijn reactie naar Katniss: als....dan hield hij niet zoveel vakantie over. Haha, ik bedoelde daarmee dat, als hij net als bij Katniss, voor alle doktersuren eigen (vrije) tijd moest plannen er weinig tijd meer over zou blijven om echt aan vakantie te besteden. Net effe anders dus, zo zie je maar weer hoe lastig schrijven is.
De gedachte is nu om elke week sowieso een halve dag minder te werken en daar regelmatig een hele dag van te maken door een halve vakantiedag in te zetten. Die is dan goed besteed. En die ziekenhuisbezoeken, daar gaan we wel uitkomen met wat middelen, daar heb ik nu genoeg argumenten voor. Dank!

Anne Carin

Anne Carin

04-11-2015 om 18:38

PBL uren

Op mijn werk wordt je geacht je tandarts en doktersbezoek in je vrije tijd te plannen wanneer je parttime werkt. Lukt dat niet dan moet je daar PBL uren voor opnemen. Ook als je fulltime werkt. Uren op een ander moment inhalen is bij ons niet mogelijk gezien het soort werk.

Yura

Yura

05-11-2015 om 12:21

Vaak geen keuze

Huisarts, tandarts, fysiotherapeut kun je vaak wel redelijk plannen. Maar met bezoek aan een specialist ben je vaak al blij dat je snel terecht kan en heb je niet veel keus. Ik weet nog dat mijn man een gebroken been had, er werd gewoon gezegd, op dag X, zo laat terug om het eraf te halen. Mijn man gaf aan niet te kunnen ivm werk, nou ze keken of ze het in Keulen hoorden donderen hoor, hadden ze nog nooit mee gemaakt volgens mij. Uiteindelijk heeft hij dus een dag langer vrijwillig zijn gips erom gehouden.
En zoon heeft een aandoening waarvoor altijd de eerste woensdag van de maand een team bijeen is op een speciaal spreekuur. Hij moet dus altijd op de eerste woensdag van de maand.

Elsie

Elsie

05-11-2015 om 20:06

Ja Yura

Dat kan voorkomen, die vastgestelde tijden. En als op je werk dan de regeling bestaat dat doktersbezoek in eigen tijd moet, dan heb je twee keuzes. Je haalt de afwezige tijd op een ander tijdstip in of je neemt er vakantie voor op.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.