Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

bieb63

bieb63

27-12-2015 om 14:37

Over paar maanden 18, wat allemaal regelen?

Hoi,

Onze dochter wordt over een half jaar 18. Ik weet dat er een aantal dingen geregeld/aangevraagd moeten worden. Zie ik nog iets over het hoofd?
Ze woont thuis en doet een MBO opleiding.
Wat ik i.i.g. denk te weten:

- Zorgverzekering. Uitzoeken of een studentenverzekering een optie is of evt. huidige verzekering (bij ons) laten doorlopen.
- Zorgverzekeringtoeslag aanvragen.
krijgt ze dat sowieso?
en dekt dat grotendeels de kosten?
- OV studenten aanvragen (krijgt ze dat sowieso?) En dan dus de gewone OV chip (via onze bankrekening wordt dit automatisch opgewaardeerd) beeindigen.
- Standaard stufi aanvragen (of heet dat tegemoetkoming scholieren?)
- Is het reeel om te stellen dat zakgeld/kleedgeld dan eindigt, maar wij het schoolgeld betalen? (onze insteek).

Alles bij Duo?

Zie ik nog iets over het hoofd? Tips?

Christel

Christel

27-12-2015 om 14:45

Telefoonabonnement

wilde zoon graag op zijn eigen naam.

Kleed- en zakgeld zijn gestopt, maar zoon krijgt wel de alimentatie op zijn eigen rekening. Met een baantje erbij op zondag en thuiswonend is dat prima te doen.

Waar moet jouw dochter haar kleding e.d. van gaan bekostigen?

bieb63

bieb63

27-12-2015 om 14:59

christel

"Waar moet jouw dochter haar kleding e.d. van gaan bekostigen?"
Voor zover ik heb begrepen krijgt zij sowieso een stufi achtig iets van 81,-- per maand (klopt dat? Een 'gift' die kwijtgescholden wordt als ze binnen 10 jaar haar diploma haalt, waar we maar even van uit gaan...). Zij hoeft er dan niet het schoolgeld van te betalen (wat vanaf 18 betaald moet worden), dat doen wij als ouders dan. Wij krijgen dan ook geen kinderbijslag meer overigens. Dus o.i. zou zij van die 81 euro haar zak/kleedgeld hebben (los van haar bijbaantje). Of zie ik nu iets over het hoofd??

Telefoonkosten had ik nog niet aan gedacht. Maar ze redt zich prima met een kleine abo van 10 euro per maand (gebruikt vooral wifi) en belt weinig. Dus dat zijn niet echt de kosten.

Jamie

Jamie

27-12-2015 om 15:21

bieb

De hvh zorgtoeslag is afh van haar inkomen en kun je zelf berekenen op de site vd belastingdienst. Of het een beetje dekkend is ligt aan de aanvullende verz en eventueel extra eigen risico. Ik vind 10 euro nog behoorlijk veel. Kijk eens naar choozze. Gratis tot 100 mb 100 sms en 100 belmin en 7,50 voor 500 mb

Christel

Christel

27-12-2015 om 15:36

Bieb

Mijn zoon van 18 studeert aan de universiteit dus die krijgt niks, alles is een lening. Ik dacht dat dat gold voor alle vervolgopleidingen. Dat blijkt dus niet zo te zijn. Er bestaat een basisbeurs voor mbo. Ik wist het niet.

bieb63

bieb63

27-12-2015 om 15:38

jamie

Ik dacht dat die zorgverz.toeslag standaard was, los van inkomen ouders. Oh, wacht: je hebt het over háár inkomen...? Nou dat is uiteraard minimaal (paar uurtjes vakken vullen) en verder ft school. Of is dat dus niet zo? Dan piesen wij waarschijnlijk naast de pot, wat gezinsinkomen is altijd op het randje van 'niets'. Het gaat toch niet over haar bijbaantje van een paar uur per week? Of begrijp ik er nu echt niets meer van?

Jamie

Jamie

27-12-2015 om 15:41

bieb

Ja het gaat volledig op haar inkomen dus ze zal het max bedrag wel krijgen. Doe gewoon even een proefberekening op de site vd belastingdienst

Jamie

Jamie

27-12-2015 om 15:48

met

2500 per jaar krijg je al 83 euro pm

bieb63

bieb63

27-12-2015 om 15:50

dank je Jamie, ga ik zeker even kijken

Zie ik verder nog iets over het hoofd?
En inderdaad Christel: op het mbo is het anders. Dus ik bekijk het vanuit die situatie.

Nog meer tips? Input?

Jamie

Jamie

27-12-2015 om 18:28

Hier ga ik berekenen

Ik zit over een maand of 9 met zoiets omdat oudste dan gaat studeren. Ik heb dus berekend wat hij ongeveer nodig heeft aan kleding, aan hobby, zorgverzekering (half jaar later) zakgeld en telefoon (met choozze dus gratis) en ik vind dat hij dat zelf moet bekostigen met een bijbaan gecombineerd met extra werken in de vakanties, iets waar hij dus zeker aan moet beginnen na zijn examen in mei. Hij krijgt waarschijnlijk wel een aanvullende studiefinanciering en dat gaat dan ook naar de studie. De rest betalen wij zolang onze situatie niet wijzigt (werkloos etc).

Zoiets zou jij ook kunnen doen, met 18 zijn de meeste meiden wel uitgegroeid en hebben dus geen berg kleding meer nodig omdat ze er telkens uitgroeien, dan moet je nog bekijken of je de sport, sportkleding en hobby's wil betalen, de zorgverzekering-zorgtoeslag etc en zo bepaal je wat je volwassene straks moet gaan betalen. Je kind kan dan zelf budgetteren en bepalen of ze extra uitgeven aan kleding, aan hobby of juist dat het naar sparen gaat.

Om dus een antwoord te geven op je laatste vraag: ik vind dat heel reëel ja.

Christel

Christel

27-12-2015 om 20:49

Zorgverzekering en eigen risico

Zoon dekt zijn zorgverzekering zo goed als volledig met zijn zorgtoeslagen. Daarmee heeft hij wel een hoger eigen risico, hou daar ook rekening mee!

Wat wegvalt

Wat hier tegenvalt is toch vooral het wegvallen van de toeslagen, kinderbijslag en ouderkorting e.d.
Verder krijgt zoon zorgtoeslag maar dat dekt niet geheel de kosten en hij heeft een eigen polis gekregen van mijn zorgverzekering.
Verder inderdaad basisbeurs voor een thuiswonende maar dan komen de kosten voor boeken en reisjes, lidmaatschappen studievereniging e.d. nog steeds voor mijn rekening. Tot nu toe lukt dat.
Gelukkig maar. Ik heb liever dat zoon zoals nu in het 2e jaar meedoet aan commissies van zijn studie dan vakken vullen bij AH. Eerbaar daar niet van maar ik schat in dat dat niet gaat matchen, hij is toch onverwacht veel tijd kwijt aan deadlines dat verhoudt zich niet tot moeten werken, en bovendien ten koste gaat van zijn studie. Ik heb liever dat hij die vaart erin houdt die hij heeft.

bieb63

bieb63

27-12-2015 om 21:49

jamie

Het gaat mij niet zozeer om het feit wat wij (als ouder) wel of niet betalen. Het gaat mij in eerste instantie om hetgeen geregeld moet worden, op haar naam komt enz.
Wbt haar 'inkomsten': dat is dus die mbo stufi van 81,-- per maand. Daar zijn we dus wel over uit, dat dat weggestreept wordt tegen zak- en kleedgeld. Maar verder zijn er op bij een Mbo-opleiding niet zo heel veel mogelijkheden tot echt er wat bij verdienen. Ja, haar vakkenvulbaantje, en dat is nog maar te bezien of ze haar willen houden als ze 18 wordt, meestal moeten ze er dan uit: te 'duur' voor de winkel), maar veel meer gelegenheid/tijd/mogelijkheden zijn er niet. Vergeet niet dat je op een MBO opleiding 5 hele dagen in de week op school zit (iets anders dan colleges volgen), tot minimaal 3 uur, en vaak nog 2 dagen tot 4 of 5 uur. Daarnaast het huiswerk en opdrachten. Dus een vakkenvulbaantje in de avond (of evt. zaterdagochtend), is toch wel een beetje max. En als ze stages moeten gaan lopen, is dat dus ft plus de opdrachten en werkstukken die je daarbuiten ook moet doen. Dus nee, met een MBO opleiding zijn echte inkomsten niet bepaald aan de orde.

Begrafenisverzekering heeft onze dochter en de rest is al genoemd.

Christel

Christel

28-12-2015 om 09:33

Begrafenisnisverzekering en zo

ik heb dat van de zomer nagevraagd bij de Dela. Zoon kan tot hij 25 is bij mij op de polis blijven staan tegen kindtarief. Zo uit mijn hoofd weet ik het tarief niet, maar het gaat om een paar euro, die betaal ik.

Werken kan er altijd bij. Zoon doet de Alpo, een dubbele studie, en hij is leider bij de scouting op zaterdag. Zondag werkt hij in een restaurant. Het is druk, heel druk, maar het geld is nodig.

Ik denk dat je je vergist in de kosten die ze heeft/gaat krijgen. Met 81 euro per maand komt de gemiddelde 18-jarige echt niet uit. Of zeg ik nu iets heel doms en is het alleen mijn 18-jarige die daar niet mee uitkomt. Kleding, cadeautjes, reiskosten in het weekend, eigen risico zorgverzekering, persoonlijke verzorging, uitgaan, het loopt snel op hoor.

Zoon heeft stageperiode achter de rug en vroeg of ik twee doosjes Merci voor de leerkrachten mee wilde nemen. Dat deed ik en legde ze op tafel. Vraagt ie: wat krijg je van me? Dat vind ik zo mooi, hij neemt echt zelf het initiatief om mij zijn kosten terug te betalen. Toen ik zei dat dat niet nodig was, was hij nog oprecht blij ook. Vier euro uitgespaard, yeah!

Christel

Christel

28-12-2015 om 09:39

en wat ik betaal

hij woont bij mij, dus alle kosten daaromtrent zijn voor mij. Ik betaal zijn boeken (duuuuuuuuuur! en vier blokken per jaar, pff) en dingen als schriften/pennen e.d. zijn altijd in huis.

Begrafenisverzekering betaal ik dus ook. Omtrent het eigen risico heb ik afgesproken dat hij dat in principe zelf betaalt, maar dat ik natuurlijk alles voor kan schieten. Mijn buffer is groter dan die van hem. Mijn ex zou het collegegeld betalen, maar deed dat vervolgens niet. Daar heeft zoon een lening voor afgesloten. Jammer, maar het is niet anders.

Met sinterklaas (ik heb nog een believer in huis) vroeg hij ook praktische dingen die hij dan zelf niet hoefde te kopen in de zin van dikke sokken, witte t-shirts en zo.

Financieel is het voor mij zwaarder geworden. Ik krijg geen kinderbijslag meer, geen alimentatie mee en mijn kosten zijn niet heel veel lager geworden.

Werken

Ik vind het echt aanstelleritis dat een mbo-er geen bijbaantje kan hebben bij vijf heel gewone schooldagen. Menig middelbare scholier werkt gewoon de hele zaterdag in de supermarkt o.i.d. Studenten kunnen weinig contacturen hebben waardoor ze flexibeler zijn qua werktijden maar het wil niet zeggen dat die minder tijd aan hun schoolwerk moeten besteden, ze moeten het alleen zelfstandiger aanpakken.

skik

Jamie

Jamie

28-12-2015 om 09:48

daarbij

Je moet ook zorgen dat je in de vakanties kan werken. Verder kun je met 18 in de horeca en moet je niet in de supermarkt blijven hangen.

Christel

Christel

28-12-2015 om 09:57

en daarbij

kan je in de horeca ook heel leuk verdienen met kerst Ik heb zoon alleen bij het ontbijt gezien met kerst, maar dat vind ik niet zo belangrijk.

Zoon heeft 1,5 uur reistijd enkel reis dus hij vertrekt 's ochtends om half 7 en is vaak half 7 thuis. Hij eet snel en is tot diep in de nacht met schoolwerk bezig.

Wat jij zegt bieb: vergeet niet dat je op een MBO opleiding 5 hele dagen in de week op school zit (iets anders dan colleges volgen), tot minimaal 3 uur, en vaak nog 2 dagen tot 4 of 5 uur. Daarnaast het huiswerk en opdrachten.
Colleges duren vaak tot 18.00 uur of nog later. Ook op de universiteit heb je opdrachten en huiswerk. Er zijn weinig dagen dat hij geen colleges heeft.

bieb63

bieb63

28-12-2015 om 14:20

kom skik

Ik zeg toch helemaal niet dat een bijbaantje bij een mbo opleiding niet kan??? Die heeft ze ook (vakkenvullen 2 a 3 avonden van huis weg om 6:45 en weer terug rond 10:30) en de zaterdagochtend. Dus ja, dat is toch minimaal hetzelfde als een hele zaterdag in de supermarkt? Maar dat is dan wel max en (af)wisselen met doordeweeks overdag kan niet.
Daarbij denk ik dat je je vergist in de hoeveelheid (t)huiswerk op een MBO(4) met de kanttekening dat daar doordeweeks overdag nauwelijks tijd voor is. Niet alleen door de lange volle schooldagen maar ook de bijbehorende reistijd (minimaal 3 kwartier fietsen). 'Gelukkig' zit ze niet op hockey of voetbal o.i.d.... want dat zou echt niet passen. Overigens zeiden ze dat ook op haar school: Het is óf een bijbaantje, óf teamsport, beiden is niet te doen. En dat geloof ik... M.a.w. als je wel aan teamsport doet (en dat zijn er velen), dan is er écht weinig ruimte voor een bijbaan. Wanneer zou je dat moeten doen als je 2 avonden traint en zaterdag wedstrijd? Maar goed, dat is hier niet aan de orde.

Hortensia

Hortensia

28-12-2015 om 14:41

Skik, werkende MBO-er

"Ik vind het echt aanstelleritis dat een mbo-er geen bijbaantje kan hebben bij vijf heel gewone schooldagen. Menig middelbare scholier werkt gewoon de hele zaterdag in de supermarkt o.i.d."

Mijn (op zichzelf wonende) kind van 20 wordt echt niet meer aangenomen bij de supermarkt, want te oud.
Hij heeft gesolliciteerd bij call centers, en daar lopen ze om hem te springen, maar dan moet hij eerst een training van 14 dagen volgen - doordeweeks dus.
Hij heeft bij de post gesolliciteerd, maar daar hadden ze in onze regio al zaterdagkrachten genoeg.
Horeca: in de eigen woonplaats geen vacature (ja, wel "flexibel oproepbaar" en dan gaan ze niet akkoord met "ik ben pas om 6 uur thuis"), ook niet buiten de eigen woonplaats wegens "u woont te ver weg".
Pizzabezorger gaat 'm niet worden zonder bromfietsrijbewijs.
Het enige dat hij nog wel eens kan doen is losse klusjes doen voor bekenden.

Hij is al anderhalf jaar (!!!) fanatiek aan het solliciteren. Gelukkig lukt vakantiewerk wel, daar is hier in de regio wel veel mogelijkheid voor.

Hij doet wel vrijwilligerswerk, staat ook eens goed op zijn CV maar liever had hij een betaalde bijbaan.

Praat dus niet niet over aanstelleritis als een MBO-er geen baan kan krijgen, want ik zie hoe hard hij zijn best doet en hoe hij telkens opnieuw bot vangt, met name vanwege zijn gevulde rooster doordeweeks, maar ook vanwege "te oud" of "te ver weg".

Gelukkig gaat hij binnenkort stagelopen inclusief stagevergoeding, dan krijgt hij het wat ruimer.

Ik heb diep respect hoe hij met een inkomen net beneden bijstandsniveau en af en toe bij moeders eten toch rond kan komen en zelfs een klein buffertje heeft kunnen opbouwen! Af en toe gaat hij echt wel uit, maar hij leeft verder zo zuinig als een ouwe vrek en weet heel goed zijn prioriteiten te stellen.

On topic: inschrijven bij de woningbouwvereniging kan heel nuttig zijn, vooral als er flinke wachttijden zijn! Misschien maak je uiteindelijk geen gebruik van die inschrijving, maar je kunt beter spijt hebben van die paar centen, dan spijt van onderaan een enorme wachtlijst komen te staan als je er aan toe bent op jezelf te gaan wonen, maar nog niet in de koop of vrije huur kunt.

Jamie

Jamie

28-12-2015 om 15:19

goeie hortensia

Inderdaad, inschrijven met 18 voor een huurhuis. Tot ongeveer 23 jaar kom je in aanmerking voor jongerenwoningen en die zijn niet zo duur. Met een beetje geluk kun je daar dan mee starten.

Bieb en Hortensia

Bieb, ik quote je even: "Dus een vakkenvulbaantje in de avond (of evt. zaterdagochtend), is toch wel een beetje max." Als je het anders wil stellen moet je het anders formuleren. Dus geen 'of' maar 'en'. Toen ik op het mbo zat (ook gewoon vijf hele dagen) werkte ik op koopavond en de hele zaterdag.

Hortensia, dit kind is nog 17. Het ging ook niet over óf de baantjes er zijn maar of de scholier tijd heeft om een baantje te hebben. Lijkt mij dat er echt wel wat meer mogelijk is dan soms een avond of een zaterdagochtend.

skik

lisanne

lisanne

28-12-2015 om 15:48

zorgtoeslag en tandarts

Dochter is deze zomer 18 geworden. Zij krijgt sindsdien zo'n 80 euro zorgtoeslag, ondanks het gezinsinkomen waar zij onder valt. Zij moest dat op tijd aanvragen maar daar kregen wij automatisch op tijd bericht van thuis, net als van DUO (dochter zit nog op de middelbare school, krijgt daardoor scholierentoeslag van DUO). Formulieren goed invullen, opsturen en dan loopt dat verder.
Zorgtoeslag is dus niet kostendekkend met basiszorg en een minimaal eigen risico. Zij loopt bij wat specialisten, vandaar dat minimaal eigen risico. Maar bij jouw zoon is dat misschien niet nodig en kun je besparen op de premie. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat tandarts onder de 18 vergoed wordt en boven de 18 niet. Dan moet je je dus extra verzekeren of geld reserveren voor tandartsbezoek. Dat kost dan weer extra. Ook het eigen risico dient nu betaald te worden. Kan ook oplopen.
Dat MBO wel basisbeurs krijgt en HBO en Wo niet komt doordat het geld dat daarmee bespaard wordt, gestopt wordt in verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Daar staat dan wel weer tegenover dat er tegen een vrij scherp tarief en gunstige voorwaarden geleend kan worden.

bieb63

bieb63

28-12-2015 om 21:51

Dank Lisanne en Hortensia

Goede tips en punten! Daar heb ik wat aan.

bieb63

bieb63

28-12-2015 om 22:01

Skik

Voor de duidelijkheid: ze werkt 2 avonden (vast) en meestal nog 1 extra (invallen) plus de zaterdagochtend. Dus het gaat zeker niet om 'soms'.

Overigens ging mijn oorspronkelijke vraag over zaken die geregeld moeten worden (en een zijdelingse vraag of die tegemoetkoming weggestreept kan worden tegen zak/kleedgeld, dat overigens losstaat van een evt. bijbaantje).

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.