Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Monica

Monica

24-07-2014 om 23:23

Ontslag, proeftijd, geen contract

Ik ben op zoek naar tips en advies omdat ik in een complexe situatie ben beland in de hoop dat iemand weet hoe het zit.

Het verhaal:
Ik heb een contract van een jaar dat afloopt op 1 september. Mijn werkgever heeft mij twee maanden geleden laten weten dat het niet goed gaat met de zaak en mijn contract niet wordt verlengd. Ik ben gaan sollicteren en had na twee weken een nieuwe baan waar ik direct kon beginnen. Mijn oude werkgever liet mij mijn vakantiedagen opnemen in juli en ik ben per 1 augustus uit dienst. Ik heb mondeling opgezegd.

Ik ben direct begonnen bij mijn nieuwe werkgever, dus deze maand heb ik twee werkgevers (omdat ik in de vakantie van de oude werkgever ben begonnen bij de nieuwe werkgever). Omdat alles zo snel ging zou ik mijn contract deze week pas tekenen.

Ik heb me al jaren niet ziek hoeven melden maar op mijn vijfde werkdag wordt ik goed ziek. Mijn nieuwe werkgever heeft daarop gezegd dat hij niet met me doorwil en mij ontslaat in de proeftijd. Ik heb mezelf ziek uit dienst gemeld bij het uwv.

Nu zit ik natuurlijk met een heleboel vragen. Ik heb een jurist gebeld en die zegt dat ik een advocaat moet nemen omdat ik heb gewerkt bij de nieuwe werkgever dus een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heb zonder proeftijd. Ik zie dit niet zo zitten want dat gaat me meer kosten dan opleveren denk ik.

Weten jullie:
a. of ik recht heb op ziektewetuitkering?
b. op wie wordt die ziektewetuitkering verhaald? Ik ben officieel nog in dienst bij werkgever 1, maar ook in dienst geweest bij werkgever 2.
c. of ik recht heb op ww als ik straks weer kan werken. Ik heb een nieuwe baan aangenomen om mijn werkloosheid te voorkomen en niet verwijtbaar voor ontslag in proeftijd en wie is dan mijn laatste werkgever (werkgever 2 heeft mij nog niet aangemeld bij uwv).
d. of ik nog actie moet ondernemen richting werkgever 2 om te zorgen dat ik alsnog contract krijg met beeindigsbevestiging in proeftijd.
e. mondelinge overeenkomst is geldig maar hoe bewijs ik richting uwv dat er een overeenkomst is en ik een paar dagen gewerkt heb zonder hier een dure advocaat voor te nemen?

Ik kan er niet van slapen en het blijft door mijn hoofd spoken. Hoop dat jullie me een beetje op weg kunnen helpen.

Groetjes,
monica

Lastig. proeftijd iig nietig.

Zeker een jurist nemen!

http://www.arbeidsrechter.nl/Proeftijd-in-de-arbeidsovereenkomst

Een proeftijd mondeling afspreken is nietig, en schriftelijk achteraf ook. Een collega heeft hetzelfde meegemaakt, en UWV vond het ontslag nietig en hij kreeg hij geen WW. Als je niets doet richting nieuwe werkgever ben je verwijtbaar werkloos.

Wat er gebeurt als nieuwe werkgever je nooit aanmeldt bij UWV en jij het verzwijgt, geen idee. Is dat een oplossing of juist strafbaar en risicovol? Weet ik dus echt niet.

Monica

Monica

25-07-2014 om 07:01

Jurist

Ik heb iets dergelijks eerder meegemaakt (fijne branche waar ik in werk) en slechte ervaringen met juristen. Ze doen weinig, kosten veel en je zit weer maanden in de negatieve energie. En wat levert het op? Een dienstverband waarbij de arbeidsverhouding verstoord is? Veel negatieve energie? Doorbetaling? Waarvan? Van het mondeling afgesproken salaris waar niemand van op de hoogte is?

Ik heb wel twee juristen gebeld voor informatie maar die komen gelijk met een kostenplaatje en (nu komt ie...) geven tegenstrijdige informatie!

Het gaat mij niet om mijn recht maar ik wil wel mijn inkomen veilig hebben. Mijn oud werkgever heeft gezegd alsnog een contract te willen geven met daarbij een ontslag in proeftijd, niet verwijtbaar. Hij ziet waarschijnlijk ook voor hem de bui al hangen (hij draait voor de kosten van mijn ziekte op). Dan meldt hij mij ook aan bij uwv.Is dan mijn ww veiliggesteld? Of is het een betere oplossing om dan maar 'vrijwillig' te hebben gewerkt en het hierbij te laten en het contract bij oude werkgever van rechtswege te laten aflopen? Ook daar is opzegging per 1 augustus mondeling gedaan, heb wel een contract op papier tot 1 september.

En wat als mijn ziekte langer duurt dan gehoopt (onderzoeken lopen en tot die tijd mag ik even niet werken)? Krijg ik wel een ziektewetuitkering en op basis waarvan?

Syboor, dank voor je reactie. Ik hoop op nog meer tips.

Groet,
Monica

Tink

Tink

25-07-2014 om 15:06

arbeidsrecht

Zijn die juristen die je geraadpleegd hebt gespecialiseerd in arbeidsrecht? Want dat is echt een aparte tak van sport.
Verder kan ik je niet helpen, hoogstens met de naam van een goede arbeidsrechtenadvocaat (weet niet in welke regio je woont, degene die ik bedoel zit in regio 013, heeft mij uitstekend geholpen en mijn man ook al eens ooit).

Monique D*

Monique D*

26-07-2014 om 16:36

Ik kan je niet helpen..

..maar heb wel een paar vragen.

Jouw contract zou op 1 september beëindigen. Je bent bij een andere werkgever op 1 augustus begonnen. Daarom heb je jouw contract eerder laten beëindigen bij jouw eerste werkgever.
Normaliter is er een opzegtermijn voor een maand, maar dat hebben jullie waarschijnlijk overgeslagen om bij de nieuwe werkgever te beginnen. Is dat opzegtermijn gewoon overgeslagen of hanteert die werkgever geen opzegtermijn? Mag je wel werken bij een andere werkgever tijdens het opzegtermijn? Ik dacht juist dat dat niet toegestaan is.
Bij punt b lees ik dat je officieel nog in dienst bent van de eerste werkgever. Dus jouw contract van de eerste werkgever "loopt" nog? Dan is er dus wel een opzegtermijn?

Bij de nieuwe werkgever moest je nog een contract ontvangen, maar dat moest nog ondertekend worden. Daar kwam het er niet van, want je werd toen ziek en je kreeg ontslag (proeftijd).
Dus dit is ook mondeling geregeld. Je kan bij de nieuwe werkgever alsnog om dat contract vragen als bewijs.

Als de tweede werkgever geen contact meegeeft (je hebt dan geen bewijs dat je daar gewerkt hebt en dat is jammer), dan geldt het contract van de eerste werkgever dat nog "loopt".

Ik weet verder niet hoe UWV hier tegen aan kijkt. Ben je verwijtbaar werkloos? Nee, want je hebt bij werkgever 2 gewerkt, maar dan moet je wel kunnen bewijzen met een contract van hen. Je bent ziek geworden en hij heeft jou ontslagen.

Dit is een juridisch probleem. Kan je geen contact maken met het Juridisch Loket? Zij geven jou gratis advies.

Lang geleden was mij geadviseerd om lid te worden van een vakbond. Ik vond dat niet zo nodig, maar heb het toen wel gedaan. Ik heb een aantal vervelende dingen meegemaakt met werkgevers, maar heb wel heel veel profijt gehad van mijn lidmaatschap bij de vakbond. Je kan gratis bijstand krijgen advocaten of juristen.

Succes.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-07-2014 om 13:20

Monique

Je mag in de opzegtermijn ergens anders beginnen. Je mag ook meerdere banen naast elkaar hebben.

Het is een beetje flauw van mij misschien om toch te zeggen dat ik al die mondelinge afspraken niet zo'n handige zet vind. Ik zou inderdaad bij het Juridisch Loket navraag gaan doen of je oude werkgever nog aan je contract daar gehouden kan worden. Er staat nog niets op papier tenslotte.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-07-2014 om 13:20

Oeps

deel 2 was natuurlijk aan Monica gericht.

Jurist

Jurist

27-07-2014 om 17:44

Schriftelijk

Monica, je zegt dat er niet op papier staat. Krijg je wel,betaald voor die paar dagen dat,je wel gewerkt hebt?

ik zou lekker gaan,mailen met je nieuwe werkgever en vragen: je, zei dat je me nog niet bij mijn indiensttreding op ... hebt aangemeld bij het uwv. Ka, je dat niet alsnog doen?

Als hij dan reageert, kan daaruit je bewijs komen dat je bij hem in dienst bent,getreden.

Evt nog meer vragen of verschillende mailtjes waarin je dingen over het dienstverband,bevestigt of vraagt wanneer hij dan wel die andere dagen betaalt.

Heeft het is handig als je wel bewijs daarvan,krijgt. Zelf gewoon alle relevante dingen in de mail zetten en de vragen die bij je leven en uitleggen dat jij natuurlijk je we Wilt veilig stellen.

Ben je ni weer beter?

En voortaan dus VOOR indiensttreding zorgen dat er dingen op papier (mail) vastliggen.

Kaaskopje

Kaaskopje

27-07-2014 om 18:08

Jurist o.t.

Ik vermoed dat je op een telefoon of tablet hebt zitten typen, maar voor de leesbaarheid is het wel handig als je de tekst nog eens zou nalezen voor verzending

Jurist

Jurist

27-07-2014 om 19:21

Kaaskopje (ot)

Gouden tip .

Ga ik voortaan doen. (nu ook)

Kaaskopje

Kaaskopje

27-07-2014 om 23:15

Jurist o.t.

Ik stuur ook fouten mee. Ik lees er vaak ook helemaal overheen wat ik fout heb gedaan. Je mag me er altijd op wijzen

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.