Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Annelies

Annelies

06-01-2014 om 18:12

omscholen?

Ik werk al meer dan 20 jaar op kantoor. Op zich ben ik er goed in en heb ik steeds fijne werkgevers gehad. De verdiensten zijn ook niet slecht en er zou dus geen reden hoeven te zijn om me om te willen laten scholen.

En toch... ik ben nu een paar maanden betrokken bij een zorginstelling. Ik merk dat ik de sfeer prettig vind. Dat je aanwezigheid / hulp ertoe doet. En ik 'worstel' al jaren met het gevoel dat ik iets anders wil. Nu zijn er in de zorg tal van mogelijkheden. Mijn eigen leeftijd in ogenschouw nemend en het feit dat mijn lijf ook strammer en minder flexibel wordt, zie ik mijzelf niet 'aan het bed' werken. Maar wat dan wel? Hoe kan ik uitvinden wat voor mij geschikt is? Wat in deeltijd te studeren is? Zijn er studieadviseurs die zich gespecialiseerd hebben op banen in de zorg?

Miekemieke

Miekemieke

06-01-2014 om 18:57

moeilijk

De zorg zou je misschien best liggen en als je niet zo vitaal bent denk dan aan bezigheidstherapeute, groepsleidster, doktersassistente. Wat alleen erg jammer is dat er momenteel vreselijk bezuinigd wordt in de zorg. Er zijn geen vacatures meer te vinden. Dat gaat de komende jaren ook niet veranderen. Als je in een grensstreek woont dan zijn er misschien nog wel mogelijkheden over de grens.

winterzonnetje

winterzonnetje

06-01-2014 om 19:01

Annelies-bezuinigingen in de zorg.....

Ik werk al 15 jaar in de zorg. De komende jaren staan er dramatische bezuinigingen te wachten in de zorg. Momenteel zie ik dat juist de staffuncties en de ondersteunende diensten het hardst aangepakt worden. De mensen aan het bed, die leveren geld op en worden nog het meest gespaard. Maar ook daar gaan de komende jaren harde klappen vallen! Ik zou de komende jaren niet overstappen naar de zorg.

amk

amk

06-01-2014 om 19:17

vakbond

je vakbond kan je helpen bij dit soort carieredilemma's

Fiorucci

Fiorucci

06-01-2014 om 20:17

Nee

Ik zou zelf nu niet die stap maken. Bezigheidstherapeuten werden jaren geleden al voor een deel wegbezuinigd, de ondersteunende diensten inderdaad.

Handen aan het bed

Er worden hier in een psychiatrische instelling nog steeds leerlingen aangenomen, ook 40+ maar het is wel van groot belang dat je geen fysieke beperkingen hebt. De verwachting is dat de vraag naar verpleegkundigen de komende jaren op peil blijft. Er is wel een verschuiving van klinisch naar ambulant werken.
Op secretariaten, teamleiders, management en staf wordt zwaar bezuinigd. Dit betekent geen vacatures en grote concurrentie op de arbeidsmarkt.

Annelies

Annelies

07-01-2014 om 10:41

okee....

Fijn dat jullie zo eensgezind reageren, daar heb ik dus iets aan. Hoewel ik het anders ingeschat had, met de vergrijzing en het feit dat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen (en dáár dus zorg nodig zullen hebben).
Kunnen jullie daar nog iets over zeggen?
Ik denk namelijk dat daar echt wel mijn hart ligt. Combinatie van meedenken, praktische oplossingen zoeken, empathie.

Polletje Piekhaar

Polletje Piekhaar

07-01-2014 om 12:16

mieke mieke,

je weet niet wat je zegt: je kan wel groepsleidster worden als je niet zo vitaal bent..... duh! Wat denk je dat die doen dan?

Polletje Piekhaar

Polletje Piekhaar

07-01-2014 om 12:19

annelies

ik zou eens beginnen om ergens een vrijwilligerstaak op je te nemen. Een beppaald iemand bezoeken of tijden een maaltijd in een verpleeghuis mensen helpen met eten. Informeer eens bij een zorginstelling in je buurt. Die hebben allemaal een vrijwilligerscoordinatie waar je meer info kan vragen.

winterzonnetje

winterzonnetje

07-01-2014 om 17:32

verschuiving

Er vindt momenteel een verschuiving plaats. Waar het kan worden mantelzorgers en vrijwilligers ingezet voor praktisch meedenken, empathie tonen. Tien jaar geleden was de ambulante tak groeiend, nu is de verwachting dat er meer met minder mensen moet gebeuren en ben je als professional meer coachend en ondersteunend bezig naar vrijwilligers.
Polleke Piekhaar heeft een goede tip. Er zijn veel vrijwilligers nodig! Misschien kun je dat eerst eens doen?

Rafelkap

Rafelkap

07-01-2014 om 17:57

taxibusje

Als je kan autorijden, ik zie regelmatig vacatures voor taxichauffeurs voor gehandicapte kinderen of volwassenen (de 'witte busjes'). De rolstoelen gaan met een soort liftje de bus in, dus volgens mij hoef je er niet heel sterk voor te zijn.
Je zou eens een ochtend of middag mee kunnen rijden om te zien of het wat voor je is.

In ziekenhuizen zijn vaak gastvrouwen, die patienten bijstaan die er komen voor onderzoek e.d. Volgens mij zijn dit vaak betaalde banen.
Zou ook wat kunnen zijn?

Annelies

Annelies

07-01-2014 om 19:18

ben al mantelzorger...

Helaas... Naast gezin, 20 uur op kantoor, huishouden en mantelzorg voor mijn man, heb ik geen tijd meer voor vrijwilligerswerk.
Gisteren verzuchtte ik nog dat ik wel graag rijk zou zijn. Dan gaf ik mijn baan op, zorgde voor man en kinderen en ging daarnaast echt vrijwilligerswerk doen.

Maar zo is het niet.

Een opleiding zou dus gericht en passend moeten zijn en ook een baan moeten opleveren. Ik heb geen geld om 'ins blaue hinein' te gaan zoeken, zeg maar.
Het lijkt of ik noten op zang heb maar zo is het niet. Juist doordat ik zo dicht bij de zorg betrokken ben zijn geraakt, lijkt mijn eigen werk zo zinloos en onpraktisch voor mij.

winterzonnetje

winterzonnetje

07-01-2014 om 19:43

annelies

Je hebt w.s. helemaal geen noten op je zang en 10 tot 5 jaar geleden had je makkelijk een baan gevonden. Misschien over 5 tot 10 jaar ook wel weer als de vergrijzing echt aan de gang is. Maar op dit moment staan we aan de vooravond van gigantische bezuinigingen. Misschien heb je inderdaad als verpleegkundige niveau 5 de meeste kans. Dus een HBO opleiding gaan doen. Je kan bij de HBO-V in de buurt informeren wat de kans op een baan is en of je de opleiding duaal kan doen. Veel verpleegkundig werk is belastend, maar in de GGZ zijn afdelingen waar je niet hoeft te tillen. (maar dan wel mogelijk met behoorlijk wat agressie.)
Weet je de zorg is ook een heel mooi vak. Ik werk al jaren met veel plezier. Zou je een universiteit kunnen doen? Misschien zou je psychologie kunnen studeren, als je daarna de GZ specialisatie kan doen heb je wel kans op werk. Maar dan ben je wel heel wat jaren verder.

nee hoor Rafelkap

De begeleidende gastvrouwen zijn gewoon vrijwilligers. En anders worden ze dat binnenkort wel.
Zelf heb ik ook lang in de zorg gewerkt maar ook al weer heel lang op kantoor.
Als je goed betaald kantoorwerk hebt zou ik dat niet opgeven. Maar daarnaast inderdaad vrijwillig in de zorg gaan.
Waarschijnlijk is dat nog veel leuker omdat je dan niet de druk hebt van de reorganisaties en de bezuinigingen en de werkdruk.
En de manier waarop je moet werken wordt er ook niet leuker op. Je wordt heel instrumenteel ingezet. Je kent een kunstje en dat mag je opvoeren in zo kort mogelijke tijd op zoveel mogelijk patienten tegelijk, niet alleen op je eigen afdeling maar ook alle andere afdelingen en zelfs op de dependances of de regio. Onder die druk worden je collega's er niet leuker op en er worden fouten gemaakt en je ziet steeds meer slecht gedrag, uit nood omdat het werk niet af komt. En overwerk. Nou ja, beetje gechargeerd, maar zo zou ik zelf niet willen werken.
Bij het Rode Kruis kun je opgeleid worden als vrijwilliger in de zorg. De organisatie moet je soms een beetje met een korrel zout nemen, het is soms wat rigide.
Maar ook al ben je een dagje ouder dan zou je daar nog de opleiding kunnen doen en als vrijwilliger is het lichamelijk echt wel te doen.
Ik ben zelf chronisch ziek en zou niet meer in de zorg willen of kunnen werken. Maar vrijwillig doe ik nog steeds mee, zelfs ook in de terminale zorg of lichamelijke verzorging in de buurt.
Het leuke van het vrijwilligerswerk in de zorg is dat je 'collega's vaak minstens zo gemotiveerd zijn als jezelf. Dat geeft een enorme kick dat je er samen voor gaat. Terwijl het in het betaalde zorgwerk alleen maar steeds slechter te motiveren mensen oplevert, want de druk ligt allang veel te hoog.
http://www.rodekruis.nl/wat-kunt-u-doen/kom-in-actie/word-vrijwilliger/paginas/vrijwilliger.aspx
De opleiding dus. Je kunt dan van alles doen, ook de persoonlijke verzorging van mensen. Met dagjes uit, evenementen met eerste hulp, maar ook vakantieweken voor gehandicapten, zieken en ouderen op de Henri Dunant.
Enorm leuk.

oke

Ik zie nu dat je door mantelzorg al weinig tijd hebt voor vrijwilligerswerk. Toch zou ik dat niet zomaar loslaten.
Ondanks mijn zwaar belastte gezin heb ik daarnaast ook altijd vrijwilligerswerk gedaan, ook nu nog. Het geeft je namelijk ook veel energie juist als je het thuis al zwaar hebt. Het geeft je een voldaan competent gevoel zodat je de rest beter aankunt.
Mijn moeder heeft vroeger ook naast haar deeltijdbaan, haar gezin, haar kerkewerk ook altijd het werk bij het Rode Kruis kunnen doen. Vrijwilligerswerk kun je ook even op een laag pitje zetten en weer meer meedoen zodra het wel kan.
En je begint gewoon rustig. Met de opleiding en eens een dagje meedraaien.

en...

Wie weet kun je dan later wel instromen in een opleiding. HBO kun je tegenwoordig ook duaal doen in een academisch ziekenhuis, een leer/werktraject. En daar komen vast weer meer mogelijkheden voor. Met een vrijwillige vooropleiding heb je daar dan ook meer vat op. Dat zou ik nu nog niet doen want de wisseldiensten waar je geen nee tegen kunt zeggen zijn moeilijk te combineren als je in je eentje een gezin op je nek hebt.

Miekemieke

Miekemieke

07-01-2014 om 21:02

Polletje P

Polletje, ik had de verslavingszorg in gedachte en ander spw werk. Jij dacht waarschijnlijk aan groepswerk in wat we vroeger de Z noemden. Voor dat laatste moet je inderdaad vitaal zijn. Bij groepswerk in de richting spw hoef je vaak lichamelijk niet zo vitaal te zijn maar vooral geestelijk vitaal zijn.

lichamelijk

Voor de zorg is het belangrijk dat je geestelijk en lichamelijk goed gezond bent. En tegenwoordig heb je veel hulpmiddelen zodat het lichamelijk op zich niet heel erg belastend is. Je kunt ook nog leren omgaan met zo min mogelijke belasting.
De psychische druk van bezuinigingen en reorganisaties en het slechte gedrag dat dat vaak met zich meebrengt van afdelingsleiding en collega's, dat is veel belastender.
Ik ken mensen die tot hun pensioen in de zorg gewerkt hebben. Ook in wisseldienst. Maar wel met goede arbeidsomstandigheden. En een gewone goede gezondheid.

100%mama

100%mama

14-01-2014 om 12:22

omscholen

Ik ben werkzaam in de zorg en ook ik wil graag in een andere tak terecht komen. Mijn salaris is echt nodig en dus kan ik niet via de leer/studeer trajecten gaan. Dat levert voor ons een tekort op in ons maandelijks inkomen. Onderaan de trap dus beginnen en volg momenteel een opleiding doktersassistente basis. Hierna ga ik de vervolgcursus volgen die 930 uur stage bevat en hoop dat via vrijwilligerswerk te kunnen doen. In eigen uren dus. Het wordt lastig, maar het is mogelijk. Aan het einde ben ik weliswaar 3 jaar verder vanaf nu, maar heb ik wel de juiste papieren om ergens op te solliciteren.

Je moet ergens stage gaan lopen. Als het financieel kan is het misschien het beste om dat via een leer/werk bedrijf te doen. Mocht dat niet kunnen , zoals bij ons, dan zijn er nog andere mogelijkheden. Ik snap dat je geen tijd hebt naast je drukke leven, logisch, maar zoals eerder gezegd wordt geeft het ook ontspanning. Ik geef zelf op vrijwillige basis (bevoegd) zwemles aan kinderen tot diploma A. 1 uurtje in de week, 2 lesjes....heerlijk!

Succes!

mirreke

mirreke

15-01-2014 om 10:38

Mijn stiefdochter

Doet een leerwerk-opleiding in de zorg. Ze vindt het fantastisch leuk, hier ligt echt haar hart. Maar: de leerlingen van het jaar voor haar, die net zijn afgestudeerd hebben allemaal hun ontslag gehad. En hetzelfde gebeurt bij een andere zorgwerkgever. Ze maken vier jaar lang gebruik van goedkope arbeidskrachten, en daarna kun je eruit...

Wel denk ik dat je na zo'n opleiding en gezien alle bezuinigingen zelfstandig aan de slag kunt. Veel steeds langer thuiswonende mensen zullen particulier zorg gaan inkopen omdat vanuit de verzekering/AWBZ nauwelijks meer iets wordt vergoed. Ik geloof totaal niet in de verplichte participatie. Onzinnig bezuinigingplan.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.