Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Paasei

Paasei

11-05-2015 om 22:52

Nog net even ontslag voor 1 juli

Wie er even met me mee denken, of het onderstaande wel klopt? Wij hebben zo onze twijfels..

1/ Man treedt in dienst bij werkgever (hierna te noemen 'Baas') met een halfjaarcontract, met ingang van 5 juni 2012 tot eind december 2012.

2/ Eind 2012 wordt het contract verlengd, met een jaarcontract dit keer, tot eind 2013.

3/ December 2013 wordt het contract weer met een jaar verlengd, dus tot december 2014.

4/ Op 24 december 2014 tekent man nog een halfjaar-contract, tot 5 juni 2015. Volgens Baas omdat hij dan 3 jaar in dienst is en het contract automatisch over zou gaan in een vast contract. Het gaat goed met het bedrijf, het gaat in goed vertrouwen, man tekent.

5/ Vandaag, 11 mei, komt Baas ineens met een brief waarin wordt aangemeld dat man's contract per 5 juni 2015 niet wordt verlengd.

Het kwam als donderslag bij heldere hemel.. achteraf blijkt dat Baas van een grote opdrachtgever te horen heeft gekregen dat de opdrachten per a.s. december gaan stoppen. En zoek Baas nu een manier om van (dan) overtollig personeel af te komen, nog voor de nieuwe wet in gaat per 1 juli a.s. Klein bedrijfje, maar zo'n 5 man personeel, dus de impact is gelijk groot. Saillant detail is overigens dat Baas de brief thuis komt brengen; man zit toevallig een paar dagen in de ziektewet (met kortdurende klachten), terwijl hij in die 3 jaar nog nooit 1 ziekte dag heeft gehad.

Uiteraard zijn wij onthutst en ontzet hierover. Daarnaast klopt het volgens mij niet:
- man heeft in totaal 4 tijdelijke contracten gehad. Dat mag toch niet? Het derde contract, vanaf 24 december 2014, had toch al een vast contract moeten zijn?
- De aanzegging komt te laat. Tussen 11 mei en 5 juni zit minder dan de officieel verplichte maand.

Kortom, we willen er tegen in gaan. Baas zal vast ergens een regeltje hebben waardoor het ontslag door zal gaan, maar we willen wel graag halen waar man recht op heeft! Wat denken jullie, klopt onze theorie (dat het niet klopt)? En zo ja, hoe moeten we hier dan verder mee? Man is geen lid van de vakbond maar we hebben wel een rechtsbijstandverzekering...

Wie heeft advies voor ons?

Jesse_1

Jesse_1

11-05-2015 om 22:56

Ja, beide waar

Laatste contract is al een contract voor onbep. tijd.
En hij had sowieso voor 5 mei een bericht moeten hebben mbt het einde van het contract, dus hij krijg ook voor 6 dagen extra salaris.

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 09:03

er kan nog wel een addertje in de CAO staan:

Afwijkende afspraken met werkgever of in de cao

Met uw werkgever kunt u andere afspraken maken. Bijvoorbeeld dat u al na 1 of 2 tijdelijke arbeidscontracten in vaste dienst komt. In plaats van na de 3 verplichte contracten. Of u kunt afspreken dat u na 2 jaar in vaste dienst komt.

U kunt nooit onderling afspreken dat u later dan na 3 contracten in vaste dienst komt. Dit kan wel in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) staan. Zo kan er bijvoorbeeld staan dat een vast dienstverband pas ontstaat na 6 in plaats van 3 tijdelijke arbeidscontracten. Of na 42 in plaats van 36 maanden. Uw werkgever of de vakbond kunnen u vertellen of dergelijke cao-afspraken zijn gemaakt.

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/wanneer-verandert-mijn-tijdelijke-arbeidscontract-in-een-vast-contract.html

Paasei

Paasei

12-05-2015 om 12:26

In de CAO

Dank je wel Barvaux. Ik heb de CAO inmiddels opgezocht op internet. Een overkoepelende CAO voor de branche waarin man werkt. Dit staat er:

Indien een dienstbetrekking voor bepaalde tijd maximaal drie keer voor bepaalde tijd
is voortgezet en deze dienstbetrekkingen te zamen niet langer duren dan 36 maanden,
eindigt de één, twee of driemaal voortgezette dienstbetrekking van rechtswege zonder
dat voorafgaande opzegging als bedoeld in artikel 16 is vereist. Ook is dan geen
toestemming van het UWV WERKbedrijf vereist.

Ik vind 'm lastig te lezen. 4 tijdelijke contracten kan dus wel of niet?

vlinder72

vlinder72

12-05-2015 om 15:43

nee

Het vierde contract is automatisch een vast contract.

Hanny61

Hanny61

12-05-2015 om 17:14

zo lees ik het niet

Ik lees de tekst uit de CAO anders dan Vlinder72. Er wordt hier gesproken van een voortgezette dienstbetrekking. Oftewel, je hebt een eerste arbeidsovereenkomst (dienstbetrekking) en daarna kan er drie keer een voortgezette dienstbetrekking aan de orde zijn, waarbij de periode van 36 maanden niet mag worden overschreden. Bovendien eindigt de voorzetting van rechtswege en is opzegging niet vereist.Volgens mij handelt de Baas conform de bepaling in de CAO. Baas moet zich overigens wel aan de bepalingen van de Wet Werk en Zekerheid houden als het gaat om de aanzegging. Die moet een maand van te voren. Bij te laat aanzeggen is er sprake van een boete, zoals Jesse ook al aangaf.

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 17:28

Daar staat niets wat je nodig hebt

Deze tekst zegt in ieder geval niet wat ik bedoelde, het zegt meer iets over dat je iemand de deur kan wijzen na het eerste, tweede of derde contract en dat je voorafgaand geen opzegging hoeft te geven. Dat is er dus niet meer, je moet een aanzegging doen een maand voor het contract afloopt.

Als er verder niets over een vierde contract in de CAO staat heeft je man nu een contract voor onbepaalde tijd.

Barvaux

Barvaux

12-05-2015 om 17:30

hmm

Nu lees ik het weer anders en dan lijkt het wel foute boel, ze hebben het over een contract drie maal voortzetten helaas binnen de 36 maanden! Maar is dat niet toevallig een oude regel? Net zoals dat met die opzegging nu achterhaald is?

GS

GS

12-05-2015 om 17:44

my 2 cents

Ik lees de tekst zoals Hanny61: mogelijkheid van 3x verlenging (dus in totaal 4 contracten). Bij een 4e verlenging (dus 5e contract) pas vast dienstverband.
Ook eens met Hanny vwb aanzegplicht: 1 maand van tevoren. Je man heeft dus in mijn ogen ook geen vast contract gekregen, maar wel recht op vergoeding van 1 maand extra loon agv het verzuimen van een tijdige aanzegging door werkgever.

Paasei

Paasei

12-05-2015 om 20:21

Vrije interpretatie

OK, als ik het dus goed begrijp is die CAO tekst nogal voor velerlei uitleg vatbaar. Tja, wat is dan de enige juiste interpretatie? En wie bepaald dat? Ik bedoel, als Baas het op de ene manier interpreteert en wij op de andere.. wie heeft er dan gelijk?

We gaan de zaak althans morgen voorleggen aan een (hopelijk arbeids)jurist van de rechtsbijstandverzekering. Hopelijk weet die meer.

Als iemand anders nog kennis van zaken heeft.. feel free..

Overigens belde Baas vandaag al op.. of man niet kan beginnen als ZZP-er.. not!

Jurist

Jurist

12-05-2015 om 22:30

tip

Ik ben jurist, maar niet,gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Mijn advies: bel de rechtsbijstandverzekeringsjurist en vraag advies.

Bel daarnaast een in arbeidsrecht gespecialiseerde advocaat. Die kan je,vinden,bij grote kantoren die een afdeling arbeidsrecht hebben. Google op grote advocatenkantoren (bijv. in Amsterdam). Daar vraag je naar een "ervaren medewerker arbeidsrecht" of een "partner arbeidsrecht" omdat je hulp nodig hebt met een ontalagkwestie.

als je die aan de lijn hebt, kan je vragen of wat in de CAO staat toegestaan is. Het kan nl. zijn dat deze afwijkt van de wettelijke regeling ten nadele van de werknemer. En de vraag is of dat mag. Maar dat kunnen ze je wel vertellen.

Dan, mocht het zo zij, dat de advocaat/jurist zegt dat hij inmiddels in vaste dienst is (dus dat de CAO-regeling niet klopt, dan moet je actie nemen om te zorgen dat het salaris toch doorbetaald wordt en hij er toch kan blijven werken.

Als een brief van een advocaat/jurist van de verzekering niet helpt, moet je naar de rechter. Wees kritisch naar rechtsbijstandsjuristen. Die doen soms minder hun,best/zijn minder goed dan gespecialiseerde advocaten, omdat de verzekering al aan jou verdiend heeft. Dus willen ze soms zo min mogelijk tijd aan je besteden (en dus adviseren ze minder goed/grondig).

Succes ermee.

Jurist

Jurist

12-05-2015 om 22:32

p.s.

Mijn tip om twee mensen te bellen is om van meerdere kanten te horen hoe het zit. Dus check of advies van de rechts ijstandverzekeringsjurist goed is .

Paasei

Paasei

13-05-2015 om 20:18

Rechtsbijstand is er mee bezig

Dank je wel Jurist! Ondertussen hebben we contact gehad met Unive, waar onze rechtsbijstandverzekering loopt. Het verhaal werd heel serieus genomen (we kwamen alleen met wat vragen) en het wordt direct een dossier. Ondertussen hebben we alle stukken opgestuurd zodat ze die kunnen bestuderen. Heb er toch wel het gevoel bij dat ze zich hier niet met een Jantje van Leiden van af maken... Maar ik houd jouw advies in gedachten!

Jurist

Jurist

13-05-2015 om 21:33

Ff bellen

Joh, klinkt alsof ze,het serieus nemen, dat is mooi.

Maar ik zou vrijdag gewoon wat,gespecialiseerde arbeidsrechtadvoxaten bellen. Deze vraag is volgens mij voor,hen zo simpel, dat ze daar vast zo aan de telefoon iets over moeten kunnen zeggen. Zou ik denken. Je Wilt nl. wel snel antwoord. Of reageer Univé al vrijdag of evt. maandag?

Ik zou echt termijnen voor een reactie vragen (als je niet meteen telefonisch wat hoort).

Ben wel benieuwd. Laat je even weten wat eruit komt?

Paasei

Paasei

15-05-2015 om 19:44

Helaas

Hallo Jurist, Vandaag belde Unive al. Zie hieronder de samenvatting van het gesprek, dat we per mail ontvingen:

Uw arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt op 5 juni 2015
U bent op 6 juni 2012 begonnen met werken bij uw werkgever. Hier heeft u 3 verlengingen gehad. Op basis van de cao klein metaal is dit toegestaan wanneer de duur van 36 maanden niet wordt overschreden. Uw arbeidsovereenkomst eindigt helaas op 5 juni 2015.

Uw werkgever moet één maand voor de verloopdatum aanzeggen

Vanaf januari 2015 geldt voor tijdelijke contracten (van zes maanden of langer) een aanzegtermijn voor werkgevers. Die houdt in dat een werkgever hun werknemers uiterlijk één maand voor de einddatum van het tijdelijke arbeidscontract moeten laten weten of zij het contract wel of niet gaan verlengen.

Uw werkgever moet een boete betalen bij het niet aanzeggen

Doet een werkgever dit niet, dan moet zij haar werknemer een boete betalen. Per dag dat de werkgever de uiterlijke aanzegdatum overschrijdt, moet zij haar werknemer één dag loon betalen. De maximum boete is één bruto maandloon.

Vervolgstappen
In eerste instantie gaat u bij uw werkgever aangeven dat hij niet tijdig de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd. Wanneer zij akkoord gaan met de betaling van de te late opzegging, hoor ik dat graag. Wanneer zij hiermee niet akkoord gaan, hoor ik het ook graag. Dan zal ik een brief sturen naar uw werkgever waarin ik aangeef dat hij niet heeft voldaan aan de aanzegtermijn en daardoor schadeplichtig is hiervoor.

Tot zover. Dus helaas.. het spel is absoluut heel rot gespeeld, maar daar kunnen we juridisch gezien niets aan doen. Ja, misschien particulier een 'echte' arbeidsjurist inhuren die kan gaan aanvechten of de CAO niet de werknemer benadeeld en of dit wel rechtsgeldig is, maar voor zo'n lang en duur proces hebben we de portemonnee niet. En de win-kans lijkt me ook maar erg klein. CAO rules he..

Nogmaals dank voor je advies en medeleven!

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.