Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Luana

Luana

06-08-2016 om 19:07

Nieuwe baan zoeken - tips?

Ik werk al ruim 13 jaar in deze baan. Daarvoor bijna 10 jaar in mijn eerste baan gewerkt. Ben 50 jaar.

Ik heb het nog steeds naar mijn zin, maar wil toch eens "buiten" gaan rondkijken, wat daar voor mogelijkheden zijn. Ik "moet" nog ruim 15 jaar mee, en weet niet of ik dat in deze baan wil doen.

Maar tjee, lang geleden voor het laatst gesolliciteerd. Er is een hoop veranderd op dat vlak. Ik heb geen idee.

Ik kan wel googlen, maar misschien weten jullie goede websites en hebben jullie tips hoe ik dit kan aanpakken? Dus zowel tips m.b.t. c.v. actualiseren, LinkedIn profiel aanpassen, brieven/mails, gesprekken e.a. activiteiten rond solliciteren.

Ik ben universitair opgeleid en altijd werkzaam geweest op mijn vakgebied (als adviseur) en wil dat ook blijven (kan wel in andere branche gaan werken of zo, daar ga ik ook over nadenken). Ook zou ik op mijn vakgebied een leidinggevende functie kunnen gaan doen (en dan nog deels als adviseur meewerken), maar ik twijfel of ik dat wil. Misschien als er iets leuks voorbij komt.

Ik hoop op mooie tips van jullie.

bieb63

bieb63

06-08-2016 om 23:30

Eerste 2 tips

De rest volgt later, maar de errste 2 tips zijn:

1: maak een goede CV, dan heb je dat alvast klaar. Tips en trucks wbt CV's zijn uitgebreid te vinden op internet.

2: denk eens aan bedrijven/instanies waar je evt wel zou willen werken. Kijk op hun site. Evt. Vacatures vind je daar meestal wel.

PS: je geboortedatum zit niet direct mee. Dus cv's zetten op algemene vacature sites zal wrs weinig opleveren. Zelf dus actief solliciteren.

Miekemieke

Miekemieke

07-08-2016 om 10:15

binnen je eigen organisatie

Als ik jou was zou ik inzetten op iets anders binnen je eigen organisatie. Vraag een gesprek aan met de HRM adviseur en stippel samen een plan uit voor de komende 15 jaar.
Tenzij je een schaarse specialist bent in je vakgebied dan zou ik buiten de deur kijken maar dan had je allang geweten wat er aan vacatures zijn.

Luana

Luana

07-08-2016 om 11:17

Miekemieke

"Als ik jou was zou ik inzetten op iets anders binnen je eigen organisatie."

Nee, ik ben zo gespecialiseerd dat dat bij ons geen optie is.

"maar dan had je allang geweten wat er aan vacatures zijn."

Huh? Nee, dat weet ik niet. Hoe zou ik dat moeten weten als ik daar niet op let? Ik let alleen op vacatures op het moment dat ik naar een nieuwe baan wil gaan kijken. NB Binnen mijn organisatie kan ik dus niets anders vinden, maar er zijn wel meerdere vergelijkbare functies in het land (niet 10 of 20, maar duizenden schat ik).

En het gaat me er nu niet om OF er banen zijn en welke, maar wat ik praktisch het beste kan doen qua voorbereiding m.b.t. c.v., linkedin, sollicitatiegesprekken etc., om goed voor de dag te komen als ik iets geschikts zie.

Miekemieke

Miekemieke

07-08-2016 om 12:08

Luana

Ik bedoelde dat in het geval dat je werkzaam was op een heel specialistisch vakgebied waar maar weinig mensen in werkzaam zijn dat je in dat geval wel zou weten welke vacatures er zouden zijn. Omdat het dan een klein wereldje is.
Eigenlijk bedoelde ik te zeggen; als je niet een speciaal kunstje kan dan wordt het op jouw leeftijd heel moeilijk. Bij de eigen organisatie weten ze wat je waard bent. Misschien kun je binnen je bedrijf een ander soort functie vervullen?

Er zijn overigens bureaus die jou kunnen helpen om een goede cv te maken, meestal kost dat niet heel veel geld.

Luana

Luana

07-08-2016 om 12:30

Miekemieke

Dank voor je reactie.

"Misschien kun je binnen je bedrijf een ander soort functie vervullen?"

Nee, dus. Als het trouwens al zou kunnen, zou ik het niet willen. Ik werk graag op mijn vakgebied. Ik wil dus echt 'buiten' gaan rondkijken.

Overigens: ik schreef eerder dat er duizenden vergelijkbare functies zijn, maar dat is wat overdreven. Ik wil niet teveel in details treden i.v.m. herkenbaarheid, maar ik ben al een gespecialiseerd adviseur (waarvan er een paar duizend zijn denk ik). En binnen die specialisatie ben ik (deels) nog wel verder gespecialiseerd (honderden?). Maar dus niet 10 of 20 in het land.

En voor de duidelijkheid: ik zoek dus concrete tips, bij voorkeur niet algemene zoals "Er zijn overigens bureaus die jou kunnen helpen om een goede cv te maken, meestal kost dat niet heel veel geld." Wat mij wel zou helpen als je concreet aangeeft welk bureau jij goed vindt voor advies voor mensen op universitair niveau.

Miekemieke

Miekemieke

07-08-2016 om 12:46

Luana

Google is your friend ; - )

bieb63

bieb63

07-08-2016 om 13:58

precies

Googelen!!!

Wij weten niet wat jouw vakgebied is / je specialisme is, dus lastig om een bureau 'aan te wijzen'. Die hebben allemaal zo hun eigen specialisaties.

Wat ik al zei: zoek eerst eens op sites van bedrijven waar ze dergelijke functies/specialismen gebruiken. Snuffel daar eens rond. Vaak is er ook een mogelijkheid voor open sollicitaties.
Kan ik je best bij helpen, maar kan nu niks concreets, want weet niet welk vakgebied/functie. Ook met CV kan ik helpen. Mocht je dat willen: naavanderkraan ed casema punt nl

Dorien

Dorien

07-08-2016 om 21:34

Concreet

Je wilt graag concrete tips en geen algemene maar je blijft zelf nogal algemeen en niet concreet (logisch, privacy). Da's dus lastig.
Je wilt buiten kijken, want je moet nog 15 jaar en dat wil je niet in je huidige baan, wel graag in je vak blijven. Belangrijkste lijkt me voor jezelf goed helder te hebben waarom je niet in je huidige baan naar je pensioen wilt, wat moet er anders. Dan kun je met die criteria concreet zoeken.

Luana

Luana

07-08-2016 om 23:11

Dorien

Even kort.

Voor de duidelijkheid: ik vraag geen tips waar ik een baan vindt en wat voor baan.

Ik vraag praktische tips over c.v., LinkedIn profiel, soort/indeling brief (of geen brief maar mail?), voorbereiding voor gesprek.

Niets vakinhoudelijks, maar gezien alle veranderingen de laatste tijd: Indeling, kleurtjes gebruiken (?), wel/niet jaartallen noemen, bepaalde gegevens wel/niet noemen.

Dus meer algemene tips die voor iedereen van mijn leeftijd gelden als je nu gaat solliciteren. Omdat het anders is dan het was toen ik vorige keer solliciteerde.

En misschien goede websites waar iemand zelf veel aan had. Googlend vind ik natuurlijk een hoop, maar misschien heeft iemand dat ook al gedaan en een paar goede sites gevonden. Of andere tips gezien recentere ervaringen.

Miekemieke

Miekemieke

08-08-2016 om 08:42

Luana

Als je binnen je eigen vakgebied blijft, en je gaf al aan dat dat het geval is dan volg je gewoon de mores van je sector. Want een cv en een 'brief' ziet er van iemand die naar een notariskantoor solliciteert heel anders uit dan iemand die bij een reclamebureau solliciteert om maar eens wat te noemen.

Wat ik voor mijzelf googelend vind, hoeft voor jou helemaal niet relevant te zijn. Ik kijk op sites die met mijn vakgebied te maken hebben en ik onderhoud contact met mensen die in hetzelfde veld werkzaam zijn als ik. Dat noemen ze netwerken en dat is heel belangrijk als je een andere baan zoekt.

lennest

lennest

08-08-2016 om 13:16

tips

Ga eens voor een niet-standaard cv. Google op andere formaten. Geef in je cv niet alleen aan wat je hebt gedaan, maar vooral wat de organisatie/collega's er aan hebben gehad: resultaatgericht dus. Bijv. in mijn werk als adviseur word ik door klanten/collega's vaak geroemd om mijn vermogen snel tot de kern van de zaak door te dringen en daarmee de klant goed te adviseren bijv. op het gebied van ....
Gevolgde opleidingen en cursussen: al zijn ze nog zo simpel/kort of wat dan ook: alles vermelden, dat hoeft niet met een jaartal (zeker als het er veel zijn). Zet er, als het van toepassing is voor de nieuwe baan, ook bij wat het je opgeleverd heeft, bijv. de opleiding projectmanagement heeft mij geholpen om snel tot de kern van de zaak door te dringen (zie werkervaring). Probeer zo veel mogelijk dit soort dingen te combineren.
Begin met de laatste opleiding en je laatste werkervaring. Noem geen vakantiebaantjes van 30 jaar geleden die zijn echt niet meer relevant tenzij dit een opstapje was voor hetgeen je nu doet.

Je cv moet naadloos aansluiten op je linkedin-profiel. Wat in het een staat, moet ook in het ander staan. Voeg aan je linkedin-profiel een zakelijke maar vriendelijke foto toe. Beslist geen vakantiekiekje. Sla de foto op je pc op onder je eigen naam, dan komt jouw foto bij iedere willekeurige zoekactie op internet direct naar voren.

Ik vermeld mijn geboortedatum al lang niet meer, alleen mijn eigen naam, niet of ik getrouwd ben of zo, kinderen noem ik ook niet. Het gaat immers om mij als werkend persoon.

Ik vermeld ook altijd de nevenfuncties die ik heb gedaan en nog doe en zorg ervoor dat mijn competenties erbij staan. Als vrijetijdsbesteding doet sporten het altijd goed, lezen, koken en dat alles weer opeten met een stel goede vrienden ook (geeft aan dat je voor jezelf zorgt, creatief en en teamplayer bent).

Maak een cv voor iedere sollicitatie. Tegenwoordig wordt ook vaak software gebruikt om brieven en cv's te scannen. De software gaat op zoek naar woorden die genoemd zijn in de advertentie. Die woorden moeten dan ook in je sollicitatie/cv voorkomen.

De brief. De brief moet aansluiten op datgene wat ze vragen. Geef in de brief ook aan waarom je geschikt bent voor de baan. Bijv. de laatste jaren heb ik mij vooral gericht op het vakgebied van ..... en heb daarin ..... bereikt. In mijn laatste beoordeling is dit aspect ook opgenomen en is als goed beoordeeld. Ik wil hierin doorgroeien en zie daarvoor mogelijkheden bij uw organisatie vooral op het gebied van .... (en dan noem je de functie). Ik kan voor uw organisatie ...... bereiken. Uiteraard weet je waar je het over hebt en heb je je verhaal voor het gesprek al lang klaar. Desnoods thuis voor de spiegel geoefend.

Verzin zelf ook vragen voor het sollicitatiegesprek. Bijv. ik weet waar de nieuwe medewerker aan moet voldoen, maar wat zoeken jullie voor mens? Kunt u wat karaktereigenschappen noemen? Hoe bent u als manager? Kunt u wat voorbeelden geven van medewerkers die u graag bij u hebt?

Gebruik je Facebook, Instagram en dergelijke? Scherm alles af behalve voor je vrienden, wees ook kieskeurig in je vrienden, ontvriend er desnoods een aantal. Houd er rekening mee dat recruiters het internet afstruinen dus google je eigen naam en kijk wat er naar voren komt. Pas aan wat je aan kunt passen of laat het aanpassen.

Ik ben ruim 50+ en heb ik januari gewoon gesolliciteerd op een baan aanverwant aan mijn vakgebied, ik had niet eens alle opleidingen in huis, maar mijn brief was enthousiast, doordacht en sloot qua taal naadloos aan bij de organisatie en ben uiteindelijk aangenomen. Uiteraard een tijdelijk contract maar de verlenging is al binnen.

Succes!

lennest

lennest

08-08-2016 om 13:19

oh ja, LinkedIn

Vraag om referenties aan relaties op LinkedIn, klanten, collega's, nevenfuncties. Dat is niet raar maar hoort er gewoon bij. Vraag ook of mensen je vaardigheden willen onderschrijven.
Je profiel moet minimaal voor 85% gevuld zijn.

bieb63

bieb63

08-08-2016 om 13:32

Kleine aanvulling op Iennest

Naast het vermelden van hobby's in je CV, ook een kopje competenties. Zoals bijv (indien van toepassing): doorzetter, teamplayer, enthousiast enz. Maar bedenk dan wel dat bij een sollicitatie gesprek hier naar gevraagd kan worden, zoals "geef eens aan waarom je jezelf een teamplayer vindt". Kortom, bedenk bij elke punt wat je bij je competenties noemt een antwoord op de vraag 'waarom' of de vraag 'noem eens voorbeelden'.

bieb63

bieb63

08-08-2016 om 13:35

oja

En los van de functie/branche waar je op solliciteert en de toon en stijl van je brief/mail die daar een beetje bij hoort, lees je goed in op hun website, zodat je een beetje een idee hebt of e.e.a. erg formeel is en moet of juist niet. En zorg dat je zoveel mogelijk van dat bedrijf weet.

Fransien

Fransien

08-08-2016 om 13:56

cv-site

hloom.com heeft leuke (gratis) voorbeeldtemplates, het meeste is niet mijn smaak maar er zitten prima voorbeelden tussen.
lifebrander.nl heeft er ook goede tussen zitten maar het nadeel daarvan is dat je ervoor moet betalen.

Zorg vooral voor een goede linkedin-profiel, duidelijk al je functies en werkzaamheden binnen die functie (kan vanaf krantenbaan af aan, dat doen de meeste mensen ook). Vraag mensen om een recommendation, dat wordt gelezen door recruiters.
Alle relevante cursussen/workshops/symposia/conferenties erbij zetten is ook handig, het geeft aan dat je bij blijft op je vakgebied.
Je hebt bovenaan de ruimte voor een persoonlijk profiel, daar kun je omschrijven wie je bent, wat je doet en wat je voor een bedrijf kunt betekenen.

Zorg dat je weet wat voor baan je wil, of bij welk bedrijf je zou willen werken, dat maakt zoeken een stuk makkelijker.

Luana

Luana

09-08-2016 om 09:13

Lennest, Bieb, Fransien / data

Super bedankt voor jullie reacties.

Dit is wat ik bedoel .

Nu even weinig tijd, maar wat ik me afvraag (Lennest?): je vermeldt dus niet je geboortedatum?

Maar ik neem aan dat je dan bij je opleidingen en werkervaring ook geen data vermeldt? En dat dus ook niet op LinkedIn gedaan hebt?

bieb63

bieb63

09-08-2016 om 14:24

Luana

Persoonlijk vind ik het niet vermelden van een geb.datum (en data behalen diploma's enz) not done. Veelal kan men toch wel uit de gegevens opmaken hoe oud je ongeveer bent. Ik heb vaak sollicitaties moeten beoordelen en ik vond het storend. Ook al begrijp ik natuurlijk dat 'leeftijdsdiscriminatie' de oorzaak is en men, terecht, daar niet op beoordeeld wil worden. Maar het komt niet goed over. Ik wil feiten lezen, niet moeten raden. Dat gaat uiteraard niet alleen over geboortedatum, maar als je geen data vermeld (om geboortedatum onherkenbaar te houden), geven ook de andere gegevens geen duidelijk beeld, zoals bijv: hoelang heb je daar en in die functie dan gewerkt? Wij hebben zelfs een keer gehad, dat wij iemand op gesprek uitnodigde (met CV zonder geboortedatum en zonder data van start en eind van een bepaalde functie) en ons een beeld gevormd hadden, dat diegene 2e helft 30 zou zijn. Dat bleek dus niet te kloppen, zij was begin 50. Op zich was dat helemaal niet een punt, maar ons beeldplaatje klopte niet meer, en dat is een raar en negatief begin van het sollicitatiegesprek.

lennest

lennest

10-08-2016 om 13:45

leeftijd

Nou ja, ik vermeld mijn leeftijd dus al lang niet meer, zo'n 20 jaar al niet meer. Ik vermeld ook alleen maar de functies van de afgelopen 15-20 jaar. Iedereen weet dan ook dan ik niet piepjong meer ben, dat zie je ook aan mijn foto. Mensen schatten mij ergens half 40, nou prima, dat klinkt altijd beter dan 55. Op mijn 55ste mag ik nog ongeveer 10-12 jaar, misschien nog wel meer. Dat is vandaag de dag al heel wat! Zeker als je kijkt naar het aantal tijdelijke contracten. Sommige mensen werken al 10 jaar of meer en hebben nog nooit een vast contract gehad. Iedere keer na 2-3 jaar aan het einde van het tijdelijke contract: hup, volgende! Als je iemand van 30 aanneemt, verwacht je toch ook niet dat hij of zij nog 35 jaar bij jou werkt?
Bieb63: waarom negatief begin? Het kan altijd tegen- of meevallen. Het ligt er ook maar aan hóe je binnenkomt. Opgewekt, zenuwachtig, je lijkt totaal niet op je foto (andere haarkleur/wel of geen bril) en soms weet je al na 2 seconden: dit is 'm (niet). Bovendien: wat maakt het uit hoe oud/jong iemand is? Dat zit zo tussen onze oren, waarom eigenlijk? Ik ken genoeg mensen die op hun 30e compleet uitgeblust zijn, maar ook 60'ers die blaken van energie. Wat zegt leeftijd nou? En als het gaat om vrouwen: ik ken vrouwen van 21 die al twee kinderen hebben en vrouwen die ongeveer 40 zijn als zij hun eerste kind krijgen. Want dáár gaat het vaak over bij vrouwen: zijn er kinderen, hoeveel, hoe oud en wie zorgt er voor? Een van mijn kinderen zit nog op de middelbare school, de andere niet meer. Dat weet je meteen dat ik niet piepjong was toen de kinderen kwamen. En wat zegt dat over mijn kwaliteiten voor de baan waar ik voor ga? Toch helemaal niks! Ik heb altijd fulltime gewerkt, ook met twee kleine kinderen. Nou en?

Opleidingen: ik heb een lang cv, veel opleidingen/cursussen. Als ik overal een jaartal achter moet plaatsen, wordt mijn cv minimaal drie kantjes, veel te lang. Ik rubriceer alles: de echte opleidingen bij elkaar (middelbare school, vervolgopleiding, opleidingen langer dan één jaar). De cursussen (vaak 1 tot 5 dagen) zet ik bij elkaar, bijv. alle automatiseringscursussen, alle communicatiecursussen etc. Ik verwerk de opleidingen en cursussen wel in mijn brief, zodat de recruiter kan zien dat ik mij in mijn werkzame leven voortdurend ontwikkeld heb. En dat werkt, blijkbaar.
Op LinkedIn staat mijn leeftijd ook niet. Wel de van-tot hier gewerkt. Maar die banen van 20 jaar of meer geleden; die staan er dus niet (meer) op.

bieb63

bieb63

10-08-2016 om 14:53

Tja iennest

Ik doe ook niet aan leeftijdsdiscriminatie...... Daar gaat het niet om.
Maar doe wat je wilt en goeddunkt. Je had lang niet gesolliciteerd zeg je, en je vraagt hier om tips e.d. Veel wordt door jou afgeserveerd.. Prima. Doe het dan ook gewoon op jouw manier. Maar weet dat veel werkgevers niet houden 'het anders doen voorkomen' dan de wekelijkheid. Maar succes zou ik zeggen.

Jaina

Jaina

10-08-2016 om 15:00

Wel data maar geen geboortedatum

Ik zet wel data op mijn cv maar niet mijn geboorte datum. Mijn geboorte datum vind ik niet relevant om te vermelden maar het is wel relevant of ik 5 jaar gewerkt heb bij bedrijf x of 15 jaar of 5 maanden. Dus ik zet er wel dat soort data bij. En door dat bij elkaar op te tellen kom je al een heel eind richting mijn geboorte datum mocht iemand dat willen uitrekenen.
Al zet ik er sommige banen die ik heel in het begin heb gehad en die echt niet meer relevant zijn er niet meer bij dus misschien dat ik een paar jaar jonger lijk.
Lengte van CV is mijn sector dan weer helemaal geen probleem. Ik geloof dat die van mij zo'n 10-12 pagina's bevat en dat is nog best bescheiden vergeleken bij sommige collega's.

GS

GS

08-09-2016 om 00:09

buiten rondkijken?

Luana, misschien niet het advies waar je op zit te wachten, maar zijn er geen mogelijkheden om een opleiding te volgen bij je huidige werkgever in de richting die je wilt gaan? Of een volgende stap te maken binnen de eigen organisatie? Lang bij een werkgever zijn heeft zo zijn voordelen en die zou ik benutten: zoals de mogelijkheid om een opleiding te volgen, maar ook de contacten die je in de organisatie (en daarbuiten) hebt gekregen. Laat je zien. Netwerken!!
Met 50 nog even 'buiten rondkijken' vind ik wel erg vaag, eerlijk gezegd, zeker vanuit een werkende positie. Oriënteer eerst wat je precies wilt, kijk of je dat bij je huidige werkgever kunt bereiken en zo niet, kijk buiten de deur.
Voor solliciteren maak ik veel gebruik van detacheringsbureau's, headhunters, tussenpersonen zeg maar. En ik kijk op indeed.nl

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.