Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Barvaux

Barvaux

17-10-2014 om 10:08

Nibud: onbetaalde rekeningen kosten samenleving miljoenen

Nibud: onbetaalde rekeningen kosten samenleving miljoenen

De samenleving kan miljoenen besparen door meer oog te hebben voor het financieel gedrag van consumenten. Dit stelt het Nibud in het rapport 'Overkoepelende blik op omvang en preventie van schulden in Nederland' dat het Nibud uitbrengt in het kader van zijn 35-jarig bestaan.
'Dweilen met de kraan open'

De schuldenproblematiek loopt in Nederland dusdanig op dat het Nibud pleit voor een integrale aanpak, waarbij de gehele maatschappij wordt betrokken. Minstens 15% van de Nederlandse bevolking heeft te maken met ernstige betalingsachterstanden. Dit zijn ruim 1,1 miljoen Nederlanders en het Nibud verwacht dat dit aantal de komende jaren zal stijgen.

Het Nibud stelt dat de huidige aanpak te veel kijkt naar het individu en de schuldhulpverlener. "We staan te dweilen, terwijl de kraan open staat", aldus het Nibud in het rapport. Het Nibud vindt het tijd om als samenleving achter deze problematiek te gaan staan en te investeren in schuldpreventie op een breder niveau, waarbij iedereen als vriend, bedrijf, bank en overheid kijkt naar zijn rol bij het voorkomen van schulden.
Een ton per huishouden

De samenleving is al gauw 100.000 euro kwijt aan één huishouden dat ernstige financiële problemen heeft. Dat geld gaat zitten in verloren afschrijvingen, hulpverlening, verzuim- en ziektekosten, verloren arbeidsuren, uitkeringen en huisuitzettingen. Bovendien voelen huishoudens met schulden zich buitengesloten uit de maatschappij en leiden de geldproblemen tot spanningen binnen gezin en samenleving.

De impact van schulden op de samenleving is dusdanig groot dat het Nibud pleit voor een andere aanpak van geldproblemen waarbij meer nadruk op preventie komt te liggen. Financiële problemen worden nu nog te vaak gezien als enkel het gevolg van eigen handelen. Inzichten uit de gedragswetenschappen laten zien dat er steeds meer druk bij de consument ligt en keuzes maken niet zo eenvoudig is. De consument handelt niet altijd rationeel. Er is ook veel onbewust gedrag. Deze inzichten maken duidelijk dat hoewel de consument zelf verantwoordelijk is voor zijn schulden, hij daar wel ondersteuning bij nodig heeft. Op dit moment draagt de (sociale) omgeving nog te vaak bij aan verergering van de schuldenproblematiek in plaats van aan een oplossing.
Samenleving werkt schulden in de hand

Het Nibud stelt in het rapport dat er momenteel te eenzijdig naar de schuldenaar en de hulpverlening wordt gekeken. Terwijl de huidige kennis uit de gedragswetenschappen laat zien dat ook wetten, voorzieningen en aanbieders van producten en diensten een grote rol spelen bij het voorkomen van geldproblemen. Een groot deel van ons gedrag is onbewust gedrag dat moeilijk te veranderen is. Preventie lukt niet als het de consument op andere vlakken moeilijk wordt gemaakt om de juiste (financiële) keuzes te maken. Toeslagen vooraf aan moeten vragen is een voorbeeld van het in de hand werken van schulden. Net als de oplopende kosten bij het vergeten uit te checken in het OV, of het eenvoudig aankopen kunnen doen met je creditcard en honderden euro's rood kunnen staan.
Focus op financieel gedrag en preventie

Het Nibud vindt het belangrijk dat er meer oog komt voor het herkennen en voorkomen van financiële problemen. Daarom zal het instituut in zijn jubileumjaar veel nadrukkelijker aandacht vragen voor het financieel gedrag van consumenten. Zo organiseert het instituut een congres over het financieel gedrag van consumenten en brengt het instituut komend jaar een boek uit over dit onderwerp met adviezen waarmee bedrijven en instellingen hun beleid kunnen aanpassen. Het automatische of onbewuste financieel gedrag van consumenten als uitgangspunt nemen bij beleidsdoelstellingen leidt tot veranderingen waar de samenleving veel aan heeft.

Een goed voorbeeld vindt het Nibud de manier waarop DUO nu via haar website studieleningen laat aanvragen. Tot voor kort kreeg je standaard het maximum te lenen bedrag te zien dat je zelf kon verlagen. Dat was een doorn in het oog van het Nibud omdat dat daarmee ook eerder gekozen wordt voor dat maximale bedrag. Nu staat de default op nul wat bewezen helpt om bewuster te kiezen voor het werkelijk benodigde leenbedrag. Ook het voornemen van een woningbouwvereniging om naast het verhuren van een woning een servicepakket aan te bieden waarmee een deel van de financiële administratie uit handen wordt genomen, door zorg te dragen voor het betalen van alle vaste lasten, ziet het Nibud als een goede stap bij het voorkomen van geldproblemen.
Achtergronden bij het rapport

Het rapport 'Overkoepelende blik op de omvang en preventie van schulden in Nederland' is een bewerking van enkele delen van het manuscript van Nibud-onderzoeker Tamara Madern waarop zij binnen afzienbare tijd hoopt te promoveren. Tamara Madern is buitenpromovenda aan de Universiteit van Leiden.
35 jaar Nibud

Op 18 oktober 2014 bestaat het Nibud 35 jaar. De behoefte aan onafhankelijke informatie over geld is nog altijd groeiende. Het afgelopen jaar werd het Nibud ruim 5,2 miljoen keer geraadpleegd. 10 jaar geleden was dat nog een miljoen keer. Door te vertellen hoe mensen met hun financiën kunnen omgaan, wil het Nibud financiële rust en zekerheid bieden.

voorkomen inderdaad

Niet de huursubsidie op mensen hun eigen rekening gaan storten maar gewoon naar de woningbouwvereniging. Geen eigen risico in de zorg en wel eigen keuze voor zorgverzekeraar maar de premie gewoon van werk of uitkering rechtstreeks naar de zorgverzekeraar en niet via de eigen rekening.
Geen 250,- mogelijkheid om rood te staan aanbieden aan AOW-ers zonder pensioen.
Niet altijd bij bouwplannen sociale woningbouw in het hoogste segment bouwen maar ook en vooral in het laagste segment (stelletje graaiers!).
De overheid heeft de afgelopen jaren zoveel verantwoordelijkheid gelegd bij mensen terwijl het risico om daarmee in de schulden te komen te groot is.
Vroeger moest je eerst een muntje kopen voor je de gasmeter kon laten lopen. Nu zijn er 3 graaiers actief wat de zaak al duurder maakt om jou energie te leveren en de kosten zijn alleen maar opgelopen en zijn niet meer te voorspellen, vaak krijg je achteraf honderden euro's nabetaling, hoe dat van een minimuminkomen afmoet is mij een raadsel.
Verhogen eigen bijdrag tot 375,- stop daar nou eens mee!
Hoe moet een gezin in de bijstand voor iedereen dat bedrag overhouden?

Barvaux

Barvaux

17-10-2014 om 16:26

Annej

Ja, een aantal goeie ideeën, ik denk ook dat het met het nieuwe belastingstelsel eenvoudiger gaat worden en niet meer dan heen en weer pompen van geld.

Een gezin in de bijstand hoeft alleen voor de volwassenen die eigen bijdrage te betalen overigens.

Barvaux

Ook voor inwonende studerende kinderen Barvaux. Nu kan ik dat gelukkig, maar zoon heeft geen liggende gelden, dus nu ben ik aan de beurt nu hij 18 jaar is en thuis woont.
Hij heeft een klein baantje erbij, meer kan op het moment zeker niet, dus als er iets is ben ik bovendien tot zijn 21ste voor hem verantwoordelijk.

Kaaskopje

Kaaskopje

17-10-2014 om 19:37

AnneJ

Er zijn verzekeringen voor minima die rechtstreeks van de uitkering worden ingehouden. Het eigen risico wordt afgekocht in de premie, dus maandelijks een stukje, dus ook daar heeft men geen omkijken naar. Ik zou deze verzekering graag willen, maar onze stad biedt die mogelijkheid (nog) niet. Niet dat ik bij de minima hoor, maar ook als je het niet breed hebt, is met een iets hoger tarief toch de mogelijkheid om deel te nemen.

Het komt overigens ook best vaak voor, naar aanleiding van de opmerking van Barvaux, dat in gezinnen waar het geen vetpot is, de ouders de premie van de inmiddels volwassen kinderen ook blijven betalen, omdat het kind geen of amper een eigen inkomen heeft. Dus 'voor het hele gezin' is geen uitzondering. En dan is 3, 4 keer een eigen risico (als je pech hebt) een enorm bedrag.

Wat mij trouwens ook een enorme verbetering zou lijken, is als de belasting letterlijk het inkomen zou volgen. Dus niet een jaar later nog eens geld terughalen, maar meteen naar rato van het maandelijkse inkomen. Wij hebben de belasting een paar keer moeten vertellen dat ik een inkomen heb. Dat wéten ze toch doordat ik premie afdraag, zou je zeggen.

Barvaux

Barvaux

17-10-2014 om 23:23

annej

Precies wat ik zeg: alleen de volwassenen dus...

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2014 om 01:47

Barvaux

Maar 'alleen de volwassenen' kunnen toch meer dan 1 of 2 zijn? Dan is het dus toch een dure grap voor de ouder(s)? Maar dan nog is 'alleen de volwassenen' voor een ouderpaar volgend jaar 750 euro eigen risico. Náást de premie van dik 100 euro als je niet alleen de basisverzekering hebt.

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2014 om 01:56

Huurhuis

Ik las vandaag in de krant dat de regering de prijs van een huurhuis niet meer wil bepalen aan de hand van het volume van het gehuurde en de mooie keuken en nette wc die erin staat, maar aan de hand van populariteit van de lokatie. Nu zag ik wel staan dat het om nieuwe huurhuizen zou gaan, dus niet over de mijne, want ik schrok al een beetje. Voor een huurhuis wonen wij best riant qua ligging. Maar ja... wat weegt zwaarder bij ons: de ruimte rond het huis of de overlast van onze rumoerige buurtjes? Hoe wordt zoiets bepaald? En is mijn tweede gedachte: hoe beter de lokatie, hoe minder haalbaar de huurprijs voor een gezin met een klein inkomen wordt dus. Mensen met een laag inkomen zouden daardoor de minst aantrekkelijke lokaties toegewezen krijgen. Of trek ik een verkeerde conclusie?

ideen

Goede ideeën!, AnneJ

Barvaux

Barvaux

18-10-2014 om 09:07

kaaskopje

Ik hoorde het inderdaad op de radio maar ik kan er nu niets van vinden via google in een normale krant, jij wel?

Kaaskopje

Kaaskopje

18-10-2014 om 11:20

Barvaux

Barvaux

18-10-2014 om 11:48

tja

Ik had ook niet meer gehoord dan dit, vind ik te vaag om er op te reageren. Ik weet niet wat ze nu precies willen. Het kan gaan om de maximale punten voor huurhuizen die je kunt doortrekken naar de maximale huur. Daar zitten wij toch al ver onder dus daar kan niet veel in veranderen. Volgens mij gaat dat niet alleen over nieuwbouw dus en zal het meer effect geven op de vrije sector.

graaiers

Er is weer een manier gevonden om de sociale woningbouw gelijk te trekken met het duurdere segment aan koopwoningen en huurhuizen. Weer een manier om 'geld te maken' door mensen af te persen.
In een tijd waarin veel mensen moeite hebben om rond te komen een asociale maatregel.
Bedenk liever hoe zaken goedkoper en kwalitatief beter aangeboden kunnen worden.
Om je heen allemaal geldmachines.
Straks moeten we gaan betalen om naar het park te kunnen, nutsvoorzieningen worden afgebouwd, algemene voorzieningen worden betaalbaar gesteld. Een kleine bovenlaag krijgt een mooi leven, de rest moet in een onbetaalbaar geworden wereld afzien.

Zorgtoeslag Kaaskopje

Inwonende kinderen met weinig of geen inkomen krijgen 72 euro zorgtoeslag, onafhankelijk van het inkomen van de ouders. Dus je verplichte zorgverzekering kost een volwassen inwonend kind 2 tientjes per maand.

skik

Barvaux

Barvaux

18-10-2014 om 21:21

kaaskopje

#7

Ik reageerde hier op:

'Verhogen eigen bijdrag tot 375,- stop daar nou eens mee!
Hoe moet een gezin in de bijstand voor iedereen dat bedrag overhouden?'

Een gezin in de bijstand met volwassen kinderen dus alleen. Annej heeft het over 'iedereen' in het gezin.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2014 om 00:02

Skik

Ja de zorgtoeslag is er gelukkig ook nog Maar met 2 tientjes meer heb je geen tandarts en aanvullende verzekering.

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2014 om 00:05

Barvaux

Oh ok

Fiorucci

Fiorucci

19-10-2014 om 09:11

eigen bijdrage

Ja, die eigen bijdrage hakt er flink op in. Wij betalen deze in stukjes, per maand. Onze oudste zoon studeert en woont nog thuis en is door zijn medicatie in februari al door zijn eigen bijdrage heen...

Kaaskopje

Kaaskopje

19-10-2014 om 15:30

Eigen bijdrage is iets anders dan eigen risico

Ik lees dat het hier ook door elkaar gebruikt wordt. De eigen bijdrage is een kostenpost die nooit klaar is, bij wijze van spreken. Het eigen risico kan in bijvoorbeeld februari al 'vol' zijn, maar de eigen bijdrage voor bijvoorbeeld medicijnen gaat gewoon door. Het kan de moeite zijn om bij de aanvullende verzekering te kijken of daar een budget voor de eigen bijdrage in is meeverzekerd. En uiteraard of de extra premie opweegt tegen de kosten van de eigen bijdrage.

Katniss

Katniss

19-10-2014 om 17:35

Eigen bijdrage?

Gut, die had ik helemaal gemist, een eigen bijdrage voor medicijnen? Volgens mij wordt dat bij mij gewoon vergoed als mijn eigen risico vol is.

Barvaux

Barvaux

19-10-2014 om 18:12

katniss

Sommige medicijnen worden niet vergoed en daar betaal je gewoon voor. Dat heeft niets te maken met het eigen risico.

Kaaskopje

Laten wij maar niet wééŕ beginnen over de tandartsverzekering he? ;0)

skik

Kaaskopje

Kaaskopje

20-10-2014 om 00:46

Skik

Ik vertoon af en toe trekjes van een vergiet. Wat was kort gezegd het probleem ook weer van een tandartsverzekering?

Marjoleine64

Marjoleine64

20-10-2014 om 11:31

En omgekeerd ook

een gezin waar vader als 55+ bouwvakker werkloos is (aantal jaren als zelfstandige geprobeerd, maar loopt ook niet), moeder een paar schoonmaakadresjes heeft en volwassen inwonende zoons wel inkomen hebben (oudste HBO, jongste MBO). Deze mensen zijn echt benauwd dat straks hun kinderen op kosten gejaagd worden omdat de ouders de basis niet meer kunnen betalen. En dan heb ik het niet over hun 'eigen' kosten en kostgeld, maar gewoon de vaste lasten.

Kaaskopje

gekopieerd van een ander draadje:

"Je betaalt een euro of 19 per maand en kan dan indien noodzakelijk aanspraak maken op een vergoeding van maximaal 450/500 euro. Je geeft per jaar 230 euro extra aan premie uit, dus je verzekert een risico van 220/270 per jaar. De meeste jaren zal je geen aanspraak op de vergoeding hoeven maken, maar die premie ben je wel kwijt natuurlijk. Na twee jaar niet claimen ben je meer met de tandartsverzekering duurder uit dan zonder. Als je een keer met je fiets valt en je hele gebit aan gort is, schiet je met die vergoeding van 450/500 euro ook niet heel veel op."

skik

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.