Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Patricia

Patricia

07-10-2014 om 20:20

Net vast contract gekregen en bedrijf gaat failliet (bijbaan)

Mijn zoon (wordt deze maand 20) heeft anderhalf jaar een bijbaan bij een bedrijf. Hij heeft een 0-contract en werkt variabel 12 uur tot 35 uur. Het bevalt hem heel goed. Vorige week werd zijn tijdelijke contract omgezet in een contract voor onbepaalde tijd.

Groot was onze verbazing toen wij vandaag hoorden dat het bedrijf een faillisement heeft aangevraagd. Hoe nu verder??

Zoon was juist gestopt met zijn MBO-studie (BOL niveau 3) omdat hij via dit bedrijf een BBL-opleiding wilde gaan doen. Die opleiding is een heel andere opleiding dan die BOL-opleiding. Handel trekt hem iets meer aan dan wat hij eerst deed. Vandaag nog heeft hij zijn studiefinanciering en ov-studentenkaart gestopt.

Het bedrijf betaalt altijd het salaris van een maand geleden: eind oktober ontvangt hij het salaris van september.

Onze vragen zijn:

Stel, het salaris wordt niet betaald over de maand september en oktober omdat het bedrijf failliet is. Betekent het dat UWV of een andere instantie dat gaat overnemen wat betreft de salarisbetalingen?

Heeft zoon recht op een WW-uitkering, ondanks dat dit een 0-urencontract is (bijbaan)?

Ik denk dat het voor nu het beste is de BOL-studie weer op te maken en met terugwerkende kracht de beëindiging van de studiefinanciering ongedaan te maken...

Patricia

Patricia

07-10-2014 om 21:09

Net per mail een brief ontvangen..

Het bedrijf heeft een brief verstuurd met de melding dat het niet goed gaat i.v.m. verandering van de markt (klanten doen hun inkopen meestal via internet, etc.) en dat ze een lening hebben aangevraagd. Ze hebben een faillisement aangevraagd en de curatoren gaan kijken of er een doorstart mogelijk is.

De bedoeling is dat het bedrijf zijn winkels 6 weken openhoudt en dat het salaris in oktober tot eind dienstverband wordt uitbetaald.

Morgen moet hij er naar toe voor meer informatie.

Voor zover ik het weet

Bij faillissement neemt UWV 6 weken lang de loonbetaling over. Het kan zijn dat iedereen moet indienen wat er nog aan achterstallig loon is. Dat geldt ook voor overuren. Bij de berekening wordt gekeken naar hoeveel uren iemand in de afgelopen 6 maanden heeft gewerkt.
Bij faillissement zijn alle kontrakten stopgezet en zal iedereen zich moeten melden bij UWV en een uitkering aanvragen.
Bij een doorstart krijg je in feite een nieuwe situatie: een nieuw bedrijf dat nieuwe kontrakten aanbiedt. Dat is vreemd, want meestal zijn het dezelfde mensen.
Je kunt geen aanspraak maken op iets op basis van eerdere kontrakten.

Het is dus afwachten en duimen voor je zoon, dat hij bij de nieuwe kontrakten zit en dat er eventueel alsnog een bedrijfsopleiding mogelijk is, of een BBL in de richting die hij wil.

Was hij al begonnen met de BOL? Zou hij die ondertussen toch kunnen doorzetten? Is het te combineren met eventuele werkuren?

Tsjor

Patricia

Patricia

08-10-2014 om 18:07

Bol-studie afgezegd

Hij was zeker een jaar begonnen met de BOL-studie, maar hij heeft dit stopgezet, net als zijn studiefinanciering. En op die dag hoorde hij dat het bedrijf waar hij werkt het faillissement heeft aangevraagd.

Het is inderdaad afwachten. Als hij de doorstart mag meemaken wil hij kijken of hij in aanmerking komt voor een BBL-opleiding, zo niet, dan zal hij in februari met een BOL-opleiding beginnen. Dus hij kan dan voor die maanden dat hij geen werk heeft(2 maanden) een ww-uitkering krijgen? Hij werkt er al 1,5 jaar.

Of, zoals in jouw posting staat, krijgt hij nog 6 weken lang zijn salaris van het UWV. Het bedrijf heeft het faillissement aangevraagd. Dus het bedrijf is nog niet failliet omdat de winkels nog 7 weken open kunnen zijn en de mensen hun salaris kunnen ontvangen? Of geldt die 6 weken salaris die het UWV betaalt nàdat die mensen zijn ontslagen bij het sluiten van de winkels na die 7 weken?

Patricia

Patricia

08-10-2014 om 18:11

Wil BOL-studie niet meer

Hij wil die BOL-studie niet meer, want die studie zit hem heel lang tegen. Uiteindelijk heeft hij besloten om hiermee te stoppen. En dan gebeurt dit...

Studietijd loopt door

Hij moet zich er wel van bewust zijn dat zijn studietijd gewoon doorloopt.
Hoe het precies gaat weet ik niet, UWV rekent volgens mij af met ofwel de failliete eigenaar ofwel de nieuwe eigenaar. Maar dat gebeurt allemaal achter de schermen.
Weet hij al iets meer?

Tsjor

Voor een WW-uitkering moet je beschikbaar zijn voor werk. Als je ingeschreven bent voor een BOL-opleiding ben je dat niet en heb je dus geen recht op WW.Voor de berekening wordt niet gekeken naar het kontrakt, maar naar het werkelijk gewerkte aantal uren over de afgelopen 6 maanden.

Tsjor

Patricia

Patricia

09-10-2014 om 22:22

Doorlopen studietijd?

Hij is gestopt met zijn studie op 7 oktober. Maar hij zou lesgeld over het jaar 2014-2015 moeten betalen. Hij heeft met Duo gebeld met de vraag om de rekening te annuleren omdat hij zijn studie heeft beëindigd. Helaas blijft de rekening van het lesgeld staan, want hij heeft niet vóór 1 oktober zijn studie beëindigd. Dus naast zijn studieschuld, waar hij wel op gerekend heeft (in 2 jaar tijd kan je beslissen hoe je dit wil betalen en daarna wordt het ongeveer 45 euro per maand), moet hij ook lesgeld betalen. De termijnbedragen zijn, dacht ik rond de 183 euro per maand. Eind oktober zullen ze de dit incasseren. Dat wordt erg pittig.

En het blijkt dus dat het bedrijf waar hij werkt op het randje van het faillissement staat en dat na 7 weken niet bekend is of hij zijn baantje daar houdt. Dat betekent dat hij, als hij een andere BOL-studie oppakt die in februari begint, in de maanden december en januari geen inkomsten heeft als hij geen WW-uitkering krijgt.
Of het is dan wel de vraag of hij in december het salaris van november krijgt (op die manier keert het bedrijf de salarissen van zijn medewerkers). Dan blijft alleen de maand januari over en moeten wij hopen dat hij hiervoor de WW-uitkering ontvangt.

Bel UWV

Als hij niet ingeschreven staat op een school zou hij ww moeten krijgen. Maar als het goed is heeft hij op de informatiebijeenkomst al gehoord dat hij zich moet melden bij CWI/UWV. Alleen: als hij collegegeld moet betalen zou hij ook ingeschreven staan op een school.
Wel balen, een jaar collegegeld betalen.

Mocht hij geen ww krijgen omdat hij ingeschreven staat, dan kan hij studiebeurs aanvragen. Sommige studenten vragen en lenen maximaal en zetten op een spaarrekening wat ze niet nodig hebben. Zo bouwen ze een buffertje op voor slechte tijden; en als alles meezit kunnen ze van de spaarrekening zo terugbetalen. Ik was daar altijd op tegen (schulden maken), maar achteraf heeft mijn zoon wel gezegd, dat hij dat beter wel had kunnen doen.

Tsjor

Patricia

Patricia

11-10-2014 om 16:47

Informatiebijeenkomst bedrijf

Zoon en zijn collega's krijgen a.s. maandagavond een informatiebijeenkomst waarbij ze ook allerlei vragen kunnen stellen.
Er volgen ook intakegesprekken.

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.