Werk, Recht en Geld
medewerker
23-10-2016 om 17:47
Mogen mensen in de OR niet lid van een vakbond over de CAO praten?
Simpele vraag; mag iemand die niet lid is van een vakbond maar wel in de OR zit meepraten over de CAO. Dus mensen van een zogenaamde vrije lijst?
Ik heb zitten zoeken en ik vind bijvoorbeeld deze tekst:
Om onder een cao te vallen, hoef je niet lid te zijn van een vakbond. Erover meepraten is echter alleen mogelijk wanneer je lid bent van een vakbond. Wel genieten van de voordelen van een cao en geen lid zijn van een vakbond, wordt door de vakbonden terecht als een freeride gezien.
http://www.loonwijzer.nl/home/arbeidsvoorwaarden/cao/vakbond-wat-is-het-en-wat-heb-je-er
Het lijkt dus of het niet mag maar misschien zie ik iets over het hoofd? Er is mij al gezegd door iemand van de OR dat het niet mag maar ik heb graag een link waar het bewijs echt duidelijk staat of ligt het aan het bedrijf en is dat niet wettelijk/landelijk?
Angela67
23-10-2016 om 23:06
twee verschillende rollen/petten
als je in de OR zit dan praat je over CAO als OR lid.
als je lid bent van de vakbond dat praat je er over mee/onderhandel je mee/stem je erover (afhankelijk van hoe actief je vakbondslid bent).
maar: je kunt denk ik wel vakbondslid zijn én in de OR zitten. Als vakbondslid heb je stemrecht als het onderhandelingsresultaat voorgelegd wordt.
oftewel: ik heb nog niet gezocht naar wettelijk bewijs omdat ik niet helemaal begrijp wat je bedoelt aan functie/activiteiten?
gr Angela
medewerker
23-10-2016 om 23:30
simpeler dan
Mogen mensen van een vrije lijst onderhandelen over de cao? De cao zou strikt iets van de vakbond zijn en staat redelijk los vd OR. Dat betekent dan toch dat als je geen vakbondslid bent je nooit mee kan praten of stemmen over de cao? Als dat zo is: is daar een wet over of verschilt dat per bedrijf?
Leen13
24-10-2016 om 01:35
Het verschil
http://www.nva-arbeidsverhoudingen.nl/forum/2037
Niet de OR-leden onderhandelen met de werkgever over de CAO, maar Vakbondsbestuurders.
Omdat het niet haalbaar is dat Alle werknemers besprekingen houden met de werkgever wordt dat door de Vakbonden gedaan, namens de werknemers.
Ik heb nog nooit gehoord over een verbod om mee te onderhandelen en te stemmen, maar ik denk dat je voor een werkgever als eenling niet aantrekkelijk genoeg bent, met name omdat je natuurlijk wel gekozen bent door een deel van het personeel van je eigen werkgever, maar de onderhandelingen worden gevoerd met de hele sector en niet met individuele werkgevers, maar met werkgeversorganisaties.
Leen13
24-10-2016 om 01:43
Forceren
https://nl.wikipedia.org/wiki/Sywert_van_Lienden
Als er echt iets speelt kun je natuurlijk ook een list gebruiken zoals Sieuwert van der Linden die met een groep jongeren lid werd van meerdere partijen waarna ze overal mee konden stemmen en door lid te zijn van meerdere partijen tegelijk feitelijk meer inbreng hadden.
http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/vakbond-oprichten-twee-leden-zijn-genoeg
Of natuurlijk je eigen vakbond oprichten?
Teuntje
24-10-2016 om 21:26
Onderhandelen
over een cao gebeurt tussen vakbonden en werkgevers zoals AnneJ ook zegt. Een OR doet daar helemaal niet aan mee. Vakbonden bestaan bij gratie van hun leden maar iedereen profiteert van een cao. Dus ja niet-vakbondsleden liften mee op degenen die wel een vakbondslidmaatschap betalen.
Vakbonden vragen in de loop van de onderhandelingen vaak de mening van hun achterban dus van hun leden. Dus als je geen vakbondslid bent dan kun je niet meepraten of meestemmen over de cao.
Nogmaals OR heeft daar niets mee te maken.
Leen13
24-10-2016 om 22:20
Nou ja stemmen?
Het is een vorm van ledenraadpleging want uiteindelijk worden de besluiten genomen in de onderhandeling tussen topbestuurders en werkgevers.
Ik ben nog steeds verbijsterd over het pensioenakkoord dat Agnes Jongerius er doordrukte tegen de wensen van de meerderheid van de leden.
Maar het gaat waarschijnlijk net als in de politiek, niet onderhandelen en geen compromis sluiten zou nadeliger zijn, hoewel ik nog steeds niet goed snap wat we er in ruil van de werkgevers dan wel voor gekregen hebben. Er verdween nog veel meer aan oude rechten in dat pensioenakkoord.
"In de zomer van 2011 werd er opnieuw onderhandeld over het pensioenakkoord en Jongerius zei tegen de wens van FNV Bondgenoten weer ja. Daarop zeiden de twee grootste bonden van de FNV, bondgenoten en AbvaKabo FNV, het vertrouwen in Jongerius op. Volgens hen ging Jongerius recht tegen de wens van de meeste FNV-leden in. De vertrouwensbreuk kon niet meer hersteld worden."
Reageer op dit bericht
Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.