Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform
Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

Moeder

Moeder

23-06-2016 om 09:17

Mijn recht in de GGZ

Simpele vraag maar ik kan het antwoord niet vinden. Misschien dat hier iemand dat weet?
Mag de therapeut van mijn 16-jarige zoon een verslag over hem (problemen, behandeling, gegevens over mij en zijn andere familie) naar de huisarts sturen zonder mijn toestemming of medeweten vooraf?
Of dat van mijn zoon trouwens.
Bij andere therapeuten voor mezelf kreeg ik altijd de kans om het vooraf in te zien en dingen te corrigeren als dat nodig was. Deze therapeut heeft er sowieso een handje van om mij buitenspel te zetten en ik vind het verslag bevooroordeeld, slordig en incompleet.

Zoon is 16

http://www.knmg.nl/Dossiers-9/Dossiers-thematrefwoord/Kwetsbare-patienten/Rechten-minderjarigen.htm

Zoon is 16 dan ga jij niet meer over medische zaken en is jou toestemming niet meer nodig.

Toestemming van je zoon om informatie naar de huisarts te sturen is wel gebruikelijk, maar of dat ook verplicht is? De huisarts is de verwijzer.
Maar daar weet ik niets over. Je zou toch verwachten dat er geheimhoudingsplicht is ook als de huisarts de verwijzer is en dat dit soort informatie altijd met toestemming van de patient van de een naar de ander gaat.
Maar goed, je weet niet of je zoon toestemming heeft gegeven of dat het uit gewoonte naar de huisarts gestuurd is.
Ik weet niet of het helpt als je zoon expliciet aangeeft dat jij dit soort informatie wel mag krijgen?
Zo ging dat hier bij dochter de afgelopen tijd nadat ze 16 geworden was. Men vroeg wat ze wilde of ik bevraagd of bericht mocht worden. Na toestemming van haar werd overigens dan met ons beiden gecommuniceerd in gesprek of via email.

Dees

Dees

23-06-2016 om 09:44

volgens mij wel ja.

Nou een andere specialist doet dat ook dus waarom een therapeut niet?

Taruh

Taruh

23-06-2016 om 10:29

Dees

dat een ander het doet betekend nog niet dat het mag. Ook bij GGZ en andere zorgverleners worden dingen gedaan die niet mogen.

Vinkje?

Hier stond bij de intake op een formulier de vraag of ze een verslag aan de verwijzer mochten sturen. Ik heb nee ingevuld, gevraagd waar het voor nodig was, en bij afsluiting van de zorg alsnog toestemming gegeven na lezen van het verslag. Misschien stond er bij jullie ook ergens zoiets?

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.