Werk, Recht en Geld Werk, Recht en Geld

Werk, Recht en Geld

-Flupke-

-Flupke-

27-09-2013 om 11:05

medicatie naar het buitenland

wie weet hoe het ook weer zit met medicatie meenemen naar het buitenland? Zoon moet concerta binnenkort meenemen naar OOstenrijk als hij daar met school heen gaat.

Yura

Yura

27-09-2013 om 13:45

Verklaring

Hij moet een verklaring mee nemen, volgens mij moet dat via het ministerie ofzo. Als je even googelt is het vast te vinden, anders kan misschien de apotheek of de voorschrijvend arts je helpen. Er kunnen wat weken overheen gaan, dus begin op tijd met aanvragen.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

27-09-2013 om 14:55

Schengenverklaring

Je hebt inderdaad een verklaring nodig. Oostenrijk is een Schgengen-land, dus je hebt een zogenoemde Schengen-verklaring nodig: http://www.farmatec.nl/geneesmiddelen/opiaten/geneesmiddelenmeeopreis/verklaringen/default.aspx

Ga je naar een niet-Schengenland, dan gelden weer andere regels.

-Flupke-

-Flupke-

27-09-2013 om 15:38

oke

bedankt!

Knurf

Knurf

27-09-2013 om 21:29

kan toch gewoon via de apotheek?

misschien kun je volstaan met een medicijnenpaspoort. Dat kun je bij de apotheek halen en is klaar binnen vijf minuten.

Karmijn

Karmijn

27-09-2013 om 21:54

Nee knurf

Zo'n apotheek verklaring heeft geen enkele geldigheid i.v.m. Invoer en douane.
Methylfenidaat, dus ook concerta, valt onder de opiatenwet. Vandaar dat je een schengenverklaring nodig hebt.
Er wordt nauwelijks gecontroleerd, dus wij gaan altijd zonder schengenverklaring, dan nemen we het risico.
Als onze zoon zonder ons naar het buitenland gaat, nemen we die gok niet. Stel je voor dat ze juist gaan controleren ( bus hollandse kinderen, wiet?) je wilt hem niet aandoen, dat hij dat dan zelf moet oplossen, toch?

ijsvogeltje

ijsvogeltje

27-09-2013 om 21:56

Knurf

Knurf, voor veel medicijnen is een medicijnpaspoort of briefje van de arts natuurlijk prima. Er zijn echter medicijnen (zoals de genoemde Concerta) die als opiaat worden aangemerkt, en daarvoor gelden strengere regels. De schengen-verklaring is er om te 'bewijzen' dat het geen drugs zijn maar medicijnen. In de verklaring staat ook hoeveel van de medicijnen je bij je hebt.

Maar wij vragen ook niet meer altijd een schengen-verklaring aan. Eigenlijk alleen als we met het vliegtuig reizen, dan heb je immers strenge controles. Als je met auto of trein naar bijvoorbeeld Frankrijk of Duitsland gaat, dan is de kans op een controle natuurlijk ongeveer nul. En als je al een controle bij de douane zou krijgen, is dat van een compleet andere orde dan op een vliegveld.

ijsvogeltje

ijsvogeltje

27-09-2013 om 22:03

we typten tegelijk

Ah, Karmijn en ik typten tegelijk. Zelfde boodschap

Reageer op dit bericht

Op dit topic is al langer dan 4 weken niet gereageerd, daarom is het reageerveld verborgen. Je kan ook een nieuw topic starten.